Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315  (Přečteno 1262 krát)

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Ahoj, mohl by mi někdo polopatě vysvětlit jak nahodit zpět linux ubuntu 16.04? Nechal jsem asi instalovat nějaké aktualizace a najednou mi to vyhodilo černou obrazovku s níže popsaným textem. Do ubuntu 16.04 se dostat nemohu. Když napíši exit a enter, dostanu se alespon do windows, nebot mám na počítači ještě jako druhý systém právě windows. Něco jsem si přečetl na netu a stáhnul nějaký program s názvem Easy BCD 2.3, ale ten pod windows ten Linux nevidí, abych opravil to bootování, vidí nějaké EFI shell pouze a dál se nedostanu. Poradil by mi někdo co nejvíce "polopatě", jak nebo co napsat za ten text na černé obrazovce pro opravu a aby vše zase fungovalo a nahodil se zpět linux? Prosím ale polopatě:)) Mám na Linux dost dat a nerad by jsem přeinstalovával. Mám k tomu ubuntu ještě bootovací cd. Stejně tak se bojím, že až příště budu aktualizovat, že se mi zase stáhne nějaký beta *censored*. Nikdy před tím v minulosti jsem s linuxema neměl problém, jsem však pouze běžný uživatel a proto prosím o nějaké jednoduché rychlé řešení. Děkuji moc za pomoc.

Hláška která vyskočí při bootování:

GNU GRUB version 2.02 beta 2 -36 ubuntu 315
Minimal BASH like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible device or file completions.
« Poslední změna: 05 Březen 2018, 18:43:39 od anik »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1749
  • Karma: +121/-34
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #1 kdy: 01 Březen 2018, 13:39:02 »
Potřebuješ opravit zavaděč (Grub). Nejsnáze to uděláš takto (vyber si jednu ze tří možností)
https://www.howtogeek.com/114884/how-to-repair-grub2-when-ubuntu-wont-boot/

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #2 kdy: 02 Březen 2018, 20:17:03 »
Díky tak se podařilo, ale pouze s krátkodobým efektem. Vše mi hlásilo, že se bootování opravilo, tak jsem načetl úspěšně Ubuntu. Jelikož jsem ale neměl spuštěné ubuntu více než měsíc kvůli tomuto problému(až nyní- včera jsem se dostal sem na forum a žádal o radu), šel jsem hned do sekce aktualizace. Ještě jsem ani nezačal stahovat žádné aktualizace, pouze jsem otevřel "actualisation" a najednou mi z ničeho nic vyskočila zase černá obrazovka s touto hláškou jak jsem již psal v mém prvním příspěvku: GNU GRUB version 2.02 beta 2 -36 ubuntu 315
Minimal BASH like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible device or file completions.

A jsem zase tam, kde jsem byl!
 Mohl by mi někdo vysvětlit, proč se tak stalo a případně definitivně poradit?   Nic jsem ještě nezačal stahovat, pouze jsem měl systém ubuntu spuštěný asi 1 minutu a vše je zase zpět.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1749
  • Karma: +121/-34
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #3 kdy: 02 Březen 2018, 21:08:47 »
Díky tak se podařilo, ale pouze s krátkodobým efektem. Vše mi hlásilo, že se bootování opravilo, tak jsem načetl úspěšně Ubuntu. Jelikož jsem ale neměl spuštěné ubuntu více než měsíc kvůli tomuto problému(až nyní- včera jsem se dostal sem na forum a žádal o radu), šel jsem hned do sekce aktualizace. Ještě jsem ani nezačal stahovat žádné aktualizace, pouze jsem otevřel "actualisation" a najednou mi z ničeho nic vyskočila zase černá obrazovka s touto hláškou jak jsem již psal v mém prvním příspěvku: GNU GRUB version 2.02 beta 2 -36 ubuntu 315
Minimal BASH like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible device or file completions.

A jsem zase tam, kde jsem byl!
 Mohl by mi někdo vysvětlit, proč se tak stalo a případně definitivně poradit?   Nic jsem ještě nezačal stahovat, pouze jsem měl systém ubuntu spuštěný asi 1 minutu a vše je zase zpět.

Obávám se, že se reinstalaci nevyhneš.  Ale kdybys tak měl zálohu systému, jé to by bylo fajn, žádná otravná reinstalace...
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ještě bys mohl zkusit nabootovat se starším kernelem (vybereš na obrazovce Grubu)
(Protože tvoje potíže může způsobovat nový kernel se záplatami na hrozby Meltdown & Spectre)
« Poslední změna: 02 Březen 2018, 21:34:39 od juwa2 »

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #4 kdy: 02 Březen 2018, 21:55:08 »
Díky opět za odpověd. Myslím že zálohu nemám, jestli teda ubuntu nemá nějaký bod obnovení jako je tomu u windows, nic jiného jsem v minulosti sám nezálohoval.
A jak zkusit tvou radu jak  nabootovat se starším kernelem? (kde a co mám vybrat na obrazovce Grubu? Tady jsem úplně ztracen, jak to myslíš? Sry za polopatické otázky, jsem víceméně pouze běžný uživatel. I když již asi 6 let a zatím vždy spokojený uživatel.
Jinak je škoda že bych musel reinstalovat. Mám tam ten systém relativně čerstvě. Asi od prosince. A kdyby došlo na reinstalaci, mohu použít to samé instalační CD 16,04 co již mám? Není problém uložen na něm? Nechce se mi stahovat jinou verzi, protože pro mně vždy je nejhorší kontrola hashů MD5. Některé nesedí a často jsem musel systém stahovat až na několikáté. A ještě to umím pouze přes linuxy, kde kontroluji MD5 vždy vypalovacím systémem Brasero. Ve windows neumím zjistit správnost hashů MD5 a tím pádem autentičnost daného obrazu staženého systému.
Díky za zodpovězení všech bodů mé obsáhlé otázky:-)))
« Poslední změna: 02 Březen 2018, 22:02:59 od anik »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1749
  • Karma: +121/-34
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #5 kdy: 02 Březen 2018, 23:14:38 »
Zálohování (pro příště) tímto nástrojem http://www.teejeetech.in/p/timeshift.html (nainstaluj si ho).
------------------------------------------------------------------
Na (bootovací) obrazovce Grubu vybereš "Advanced options for Ubuntu"  a tam vybereš z nabídky kernelů který se bude bootovat. Kernely mají čísla podle kterých je vidět které jsou starší. Můžeš jich postupně zkusit víc.




------------------------------------------------------------------
Tvoje informace o kontrole hashů je varovná, možná je problém už tam.  Stáhni si .iso raději znovu, zkontroluj hash a pokud to bude OK vytvoř si  bootflešku nebo vypal .iso na DVD (po vypálení je naprosto nutná kontrola po vypálení - obsahuje většina vypalovacích programů).
-----------------------------------------------------------------
http://www.servispckupka.cz/jak_overit_kontrolni_soucet_sha.php
https://rufus.akeo.ie/
http://www.stahuj.centrum.cz/multimedia/vypalovani_cd/imgburn/
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud ani reinstalace nepomůže, je možné, že se jedná o HW závadu (např. vadný disk). To by pak bylo nutné zkontrolovat/prověřit třeba pomocí   http://www.ultimatebootcd.com/
« Poslední změna: 02 Březen 2018, 23:28:16 od juwa2 »

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #6 kdy: 05 Březen 2018, 00:16:49 »
Ahoj,jj, možná je něco pravdy s tím vadným HDD. Pamatuji si, když mi to po tvých předchozích radách hodilo hlášku, že GRUB je opravený, začalo se to samo restartovat a na obrazovce lezly řádky, ted už přesně nevím, ale něco jako... eror", eror, eror a na každé řádce něco podobného.Ted už nevím jestli to bylo sector eror, nebo eror něčeho jiného. Moc jsem tomu nevěnoval pozornost. Těchto řádek to hodilo asi do poloviny obrazovky a pak se to seklo. Tak jsem vypnul compa na tvrdo a po zapnutí se vše načetlo normálně do ubuntu. Ale jak jsem psal v posledním mém příspěvku, systém běžel asi minutu a poté se objevila stará známá hláška: GNU GRUB version 2.02 beta 2 -36 ubuntu 315
Minimal BASH like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible device or file completions.

Nyní bych se rád zeptal, jestli tím programem co jsi mi poslal na ten HDD mohu ten HDD případně opravit a jak na to. Přijde mi ten program co jsem zatím na něj koukal hrozně složitý. Tedy pro mně. Omlouvám se opět za polopatické otázky. Vždy jsem užíval PC, a to at už windows, nebo v Ubuntu jen jako běžný uživatel. Tak by jsem moc rád poprosil o nějakou přímou radu, jak ten program na HDD použít, pro opravu toho HDD(jestli to teda jde). A hlavně zde píšeš že by bylo dobré zkontrolovat ultimatebootem. Právě jak koukám na ten program na demonstrativní obrazovce pod odkazem co jsi mi poslal, vylezou z toho jen nějaká čísla, co mi nic neřeknou. Takže já z toho asi nic nepoznám. Nebo to potom hodí nějakou hlášku, jako opravit bootování, nebo disk?  Mnohokrát děkuji a omlouvám se.
« Poslední změna: 05 Březen 2018, 00:27:07 od anik »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1749
  • Karma: +121/-34
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #7 kdy: 05 Březen 2018, 00:33:56 »
Utility na UBCD slouží pouze k tomu, abys zjistil zda je disk skutečně vadný.
Jsou tam diagnostické nástroje přímo od výrobců disků. Použij je. Najdeš je v sekci
HDD > Diagnosis
Nebo použij GSmartControl (zobrazí s.m.a.r.t.)
-------------------------
Pokud má disk vadné sektory, žádným "zázračným" programem to neopravíš - musíš disk vyměnit za nový.

« Poslední změna: 05 Březen 2018, 00:48:07 od juwa2 »

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #8 kdy: 05 Březen 2018, 18:43:12 »
Tak ten program na kontrolu HDD jsem stáhnul. Stáhnulo se mi to v ISO a je problém u mě s windowsama v tom,  že jak je léta nepoužívám jako hlavní systém, tak už s nima a programama pro ně vlastně neumím pracovat. Speciálně s těma novějšíma Windows. Takže ani neumim ve windows vypálit iso obraz. Koukal jsem se po nějakých burning programech, které umí vypálit ISO a zase mi to vyhodilo nabídku na iso stažení burning bprogramů.Proč jsem nenašel program na vypalování rovnou k instalaci, nevím. Možná jsem jen blbě hledal. Nebo bych musel asi stáhnou nějaký program z toho windows store a to zase nejsem registrovaný. A nemám sílu se registrovat v nějakém pit..ém windows store. Windows už nejsou jako dříve a nemám je rád. A když kliknu na stažený iso formát pravým tlačítkem jak na youtube všichni radí, tak tam žádnou nabídku k vypálení iso formátu nemám. Ale jinak chápu teda správně že ten program ultimate boot se spouští místo bootování z CD, aby zkontroloval celý disk-t.j. tam kde je linux i windows. Protože momentálně jsem jen ve windows,na kterých mám vymezeno pouze 1/5 prostoru z disku. Vše ostatní je na linuxech, kam se zase momentálně nemohu dostat.
Jinak udělal jsem také ještě následující i když také bez efektu: vypnul jsem před opravou toho GRUBu v BIOSu Security Boot a provedl tebou doporučenou výše již jednou nepovedenou opravu toho GRUB. Poprvé se ubuntu nahodilo a jelo cca 1 minutu aniž bych cokoliv dělal. Ted jsem ten Grub opravil s tím vypnutým security boot v biosu a jel jsem normálně asi hodinu. Pak jsem zadal aktualizace, kde to chtělo aktualizovat i celý systém. Poprvé se aktualizace nepovedla a podruhé se asi aktualizace začaly zavádět a BUM jsem tam kde jsem. Zase černá obrazovka. Tak ted nevím je to tím HDD, který bude pro mě těžký pod windows s tebou doporučeným programem analyzovat, nebo je opravdu na reinstalaci systému. Je to nějaký divný.
« Poslední změna: 05 Březen 2018, 22:13:33 od anik »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1749
  • Karma: +121/-34
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #9 kdy: 05 Březen 2018, 22:18:06 »
1. Windows umí .iso vypálit odjakživa, nic dalšího k tomu nepotřebuješ (pravoklik na .iso > vypálit bitovou kopii na disk).
2. Ale vypalovat nic nemusíš, stačí dát to .iso na flešku pomocí Yumi (stačí jakákoli fleška, nemusí být prázdná, neformátovat!) https://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

3. Pokud ti běží Windows, nic ti nebrání disk zkontrolovat přímo z nich pomocí GSmartControl
http://sourceforge.net/projects/gsmartcontrol/files/1.1.3/gsmartcontrol-1.1.3-win64.zip/download

CrystalDiskInfo  http://cznic.dl.osdn.jp/crystaldiskinfo/68590/CrystalDiskInfo7_5_2.zip

HDTune  http://www.hdtune.com/files/hdtune_255.exe

nebo podobné aplikace kterou spustíš přímo z Win.
--------------------------------------------------------
Už se tím zabýváš několik dní a pokrok nula....

HDTune - použiješ záložku "Error Scan" a odškrtneš "Quick Scan".





« Poslední změna: 05 Březen 2018, 22:27:09 od juwa2 »

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #10 kdy: 05 Březen 2018, 22:24:35 »
Zde ještě jeden poznatek:Když zadám ten 2hý příkaz z toho již výše vnuknutého Boot Repair for GRUB2, t.j.:
sudo apt-get update, hodí mi to:system program problem detected.Do you want to report the problem now? zadal jsem yes, a odpověd byla:Sorry the application appstreamcli has stopped unecpectedly, if you notice further problem, try restarting the compuiter- ale to přeci nemůžu, když mám načtený ubuntu jen z CD, abych použil terminál ppro obnovu toho Grubu.
No a potom když to vše hlásí že Grub je opravený, dám restartovat pro zavedení a zase to hlásí hlášky: Squashfs error.squashfs-read-data-failed to read block 0x75f296, atd. Těch bloků to hlásí také hodně.  No jsem ze všeho jelen.

« Poslední změna: 06 Březen 2018, 14:25:39 od anik »

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #11 kdy: 05 Březen 2018, 22:27:21 »
Ok když použiju třeba ten crystaldisk, to zkontroluje celý disk včetně toho kde je linux? Myslel jsem právě že je to třeba nabootovat z CD, aby to četlo celý disk, když jsem zrovna ve windowsech...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1749
  • Karma: +121/-34
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #12 kdy: 05 Březen 2018, 22:55:32 »
Ok když použiju třeba ten crystaldisk, to zkontroluje celý disk včetně toho kde je linux? Myslel jsem právě že je to třeba nabootovat z CD, aby to četlo celý disk, když jsem zrovna ve windowsech...

Všechny tyto utility kontrolují disk jako celek na úrovni sektorů. Takže je úplně jedno co na něm je.
Samozřejmě, ideální je kontrolovat disk offline (z boot media), pokud na něm neběží žádný systém.
Ale lze to udělat i z běžícího systému...
---------------------
Použij HDTune > Error Scan - jediný červený čtvereček a víš, že je po disku.....

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #13 kdy: 06 Březen 2018, 14:04:16 »
Tak HDD je úplně v pořádku, žádný červený čtvereček. Existovala by tedy dále nějaká metoda jak nemuset reinstalovat?  Raději bych si udržel systém co tam mám a mám na něm data, než reinstalovat znovu už již v podstatě za staré ubuntu16.04, kterému za rok končí podpora. Musel by jsem potom stejně updatovat(ted nově nainstalovaný 16,04) a to už ze skušeností potom není ono. Po update  na vyšš verzií je to vždy línější.A 18.04, ještě nebyla uvolněna. Díky moc.
« Poslední změna: 06 Březen 2018, 15:44:46 od anik »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1749
  • Karma: +121/-34
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #14 kdy: 06 Březen 2018, 17:52:09 »
Zkus ještě otestovat paměti. Pokud je HW v pořádku a zálohu systému nemáš, reinstalaci se nevyhneš.
Ty vůbec nepočítáš že ti třeba odejde disk? To se klidně může stát a pak jsou data fuč..
(A tipuji, že máš systém a svoje data splácána dohromady na jednom oddíle. Pokud bys to měl zvlášť, situaci by sis usnadnil protože aspoň data by ti po reinstalaci zůstala. Přemýšlej o tom.)
A za měsíc budeš tu reinstalaci dělat stejně znova (> 18.04) tak si to aspoň procvičíš.
Ano, povýšení systému není to pravé ořechové...

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #15 kdy: 06 Březen 2018, 19:59:44 »
A na test pamětí jsou zase nějaké programy? Jaký je nejlepší a můžu opět spustit pod windows? A když bude problém, znamená to stále HW problém, který je řešitelný? Díky:)

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5942
  • Karma: +437/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #16 kdy: 06 Březen 2018, 20:04:37 »
Ked spustis livedvd/usb tak tam mas v menu test pamate. Hned po vybere jazyka liveusb.
http://wiki.ubuntu.cz/_detail/instalace/instalace-spusteni-nabidka.png?id=instalace%3Apr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1749
  • Karma: +121/-34
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #17 kdy: 06 Březen 2018, 20:28:59 »
A na test pamětí jsou zase nějaké programy? Jaký je nejlepší a můžu opět spustit pod windows? A když bude problém, znamená to stále HW problém, který je řešitelný? Díky:)

Přímo na obrazovce Grubu máš možnost "Memory test". Paměť se dá testovat pouze offline (=z boot media).
--------------------------------------------------------------
Poud by sis připravil UBCD, tak tam máš takových testů mraky - nechápu, proč, když potřebuješ otestovat veškerý HW, už sis dávno tento diagnostický disk nepřipravil. Pouze ztrácíš čas zbytečným můrováním.
Působí to dojmem, že vlastně ani nemáš příliš zájem problém vyřešit....
-------------------------------------------------------------
Zjištěné problémy s pamětí se řeší její výměnou - je to stejné jako u disku.
Ty sice tvrdíš, že je disk OK ale žádné relevantní informace (smart výpis, screen diagnostiky) jsi zde nepředložil.
Takže bůhví jak to ve skutečnosti vlastně je - já bych za to ruku do ohně nedal. A pokud není 100%ní jistota že je HW v pořádku, jsou jakékoli SW pokusy bezpředmětné  :-\
« Poslední změna: 06 Březen 2018, 20:41:00 od juwa2 »

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #18 kdy: 06 Březen 2018, 23:42:47 »

Přímo na obrazovce Grubu máš možnost "Memory test". Paměť se dá testovat pouze offline (=z boot media).
--------------------------------------------------------------
Poud by sis připravil UBCD, tak tam máš takových testů mraky - nechápu, proč, když potřebuješ otestovat veškerý HW, už sis dávno tento diagnostický disk nepřipravil. Pouze ztrácíš čas zbytečným můrováním.
Působí to dojmem, že vlastně ani nemáš příliš zájem problém vyřešit....
-------------------------------------------------------------
Zjištěné problémy s pamětí se řeší její výměnou - je to stejné jako u disku.
Ty sice tvrdíš, že je disk OK ale žádné relevantní informace (smart výpis, screen diagnostiky) jsi zde nepředložil.
Takže bůhví jak to ve skutečnosti vlastně je - já bych za to ruku do ohně nedal. A pokud není 100%ní jistota že je HW v pořádku, jsou jakékoli SW pokusy bezpředmětné  :-\

[/quote]

Díky opět za radu. Žádný červený čtverečky mi to nehodilo. A že je disk ok, bylo v resultu. Je fakt, že jsem to měl asi vyfotit a dát sem. Zkusím porady a děkuji zatím, všem:)

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #19 kdy: 07 Březen 2018, 22:47:51 »
Ahoj, tak v nabídce  livedvd nemám v menu test paměti. Mám tam jen:
Try Xubuntu
Instal Xubuntu
OEM instal(for manufactures)
Check disc for defects

Může to být tím že mám derivát ubuntu?
A jaký jiný program, nebo možnost je pro tu kontrolu paměti?
Prosím o nějakou snadnou pro mě Variantu. Díky moc:)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1749
  • Karma: +121/-34
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #20 kdy: 07 Březen 2018, 23:40:14 »
Ahoj, tak v nabídce  livedvd nemám v menu test paměti. Mám tam jen:
Try Xubuntu
Instal Xubuntu
OEM instal(for manufactures)
Check disc for defects

Může to být tím že mám derivát ubuntu?
A jaký jiný program, nebo možnost je pro tu kontrolu paměti?
Prosím o nějakou snadnou pro mě Variantu. Díky moc:)

Ta položka je v nabidce Grubu - už jsem to napsal včera. Jak to vypadá jsi dostal na obrázku 2. Března 2018, 23:14:38
A Grub se zobrazuje pouze u nainstalovaného Ubuntu - a to snad máš ne?
-------------------------
Jinak samozřejmě si můžeš spustit memtest jako takový  https://www.memtest86.com/
nebo z UBCD kde je takovýchto diagnostických utilit spousta - toto píšu již počtvrté a ty stále neděláš co máš:
1.  2. Března 2018, 23:14:38
2.  5. Března 2018, 00:33:56
3.  6. Března 2018, 23:42:47
4.  Dnes v 23:44:15
Můžeš vysvětlit proč se takto chováš?  Působí to dojmem, že ve skutečnosti ani příčinu najít nechceš.... :-\
« Poslední změna: 07 Březen 2018, 23:50:49 od juwa2 »

anik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #21 kdy: 08 Březen 2018, 14:32:42 »
Díky ok, kouknu na to. Jinak nejsem ITman, jen uživatel. Takže vždy když "jdu kolem počítače a je chvilka", po chvilkách to zde řeším. Jinak mě to přece nehází Grub obrazovku. Mám jen černou obrazovku s: GNU GRUB version 2.02 beta 2 -36 ubuntu 315
Minimal BASH like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible device or file completions.
Klasickou Grub obrazovku to hodí vždy až po obstrukcích opakované(výše popsané) opravy GRUBU. Vždy je to jen na chvilku a pak zase ta černá obrazovka.
Jinak z UBCD jsem psal že mi nejde vypálit iso, když stisknu pravé tlačítko myši ve win pro nabídku k vypálení nic se něděje, nezobrazuje pro výběr.  Včera jsem ještě zkoušel nějaký memory test pod windows v ovládacích panelech- které se mi z mých obou systémů  kompu jediné nabootujou a test proběhl, hlásilo to že výsledky se mi zobrazí po restartu, ale nic se po restartu již nezobrazilo... .

« Poslední změna: 08 Březen 2018, 15:18:17 od anik »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1749
  • Karma: +121/-34
    • Zobrazit profil
Re:nenabutuje se mi ubuntu -GNU GRUB version 2.02 beta 2-36 ubuntu 315
« Odpověď #22 kdy: 08 Březen 2018, 17:28:46 »
Díky ok, kouknu na to. Jinak nejsem ITman, jen uživatel. Takže vždy když "jdu kolem počítače a je chvilka", po chvilkách to zde řeším. Jinak mě to přece nehází Grub obrazovku. Mám jen černou obrazovku s: GNU GRUB version 2.02 beta 2 -36 ubuntu 315
Minimal BASH like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible device or file completions.
Klasickou Grub obrazovku to hodí vždy až po obstrukcích opakované(výše popsané) opravy GRUBU. Vždy je to jen na chvilku a pak zase ta černá obrazovka.
Jinak z UBCD jsem psal že mi nejde vypálit iso, když stisknu pravé tlačítko myši ve win pro nabídku k vypálení nic se něděje, nezobrazuje pro výběr.  Včera jsem ještě zkoušel nějaký memory test pod windows v ovládacích panelech- které se mi z mých obou systémů  kompu jediné nabootujou a test proběhl, hlásilo to že výsledky se mi zobrazí po restartu, ale nic se po restartu již nezobrazilo... .

UBCD nevypaluj, ale připrav si flešku pomocí Yumi. Můžeš použít jakoukoli flešku kde je trochu volného místa, flešku neformátuj.
To stejné platí pro memtest.
----------------------------------
Pokud nezvládneš ani takové základní věci, budeš muset navštívit servis a zaplatit.