Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: 32bit versus 64bit Intel/AMD???  (Přečteno 2147 krát)

Dr Fuss

  • Timrken
  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 668
  • Karma: +345/-219
    • Zobrazit profil
32bit versus 64bit Intel/AMD???
« kdy: 10 Duben 2018, 17:14:42 »
Mám instalaci: ubuntu-gnome-16.04.4-desktop-amd64.iso půjde nainstalovat na základní desku kde je Intel Atom? (64 bit verzi pro Intel jsem nikde nenašel).

V čem se vlastně liší instalace Ubuntu-Gnome 32bit a 64 bit. Pravděpodobně rychlostí a efektivností. Je ještě nějaké plus pro to proč mít raději 64 bitovou instalaci?

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1700
  • Karma: +160/-9
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:32bit versus 64bit Intel/AMD???
« Odpověď #1 kdy: 10 Duben 2018, 17:28:07 »
Nespecifikoval jsi který procesor Atom tam je, Instaloval jsem Ubuntu, a nejen Ubuntu, na systémy s procesorem Atom. Procesory Atom jsou snad všechny 64 bitové. Takže pokud nemáš nějakého dědečka, počítej s 64 bity.
64 bitový procesor je o něco málo rychlejší pokud na něm běží 64bit aplikace.
Také 64 bitový systém umí nativně pracovat z pamětí RAM větší než 4 GB na rozdíl od 32 bitového.
Za další některé distribuce linuxu už nepodporují 32 bitovou architekturu, zejména používají-li grafický server Wayland.
Ale počítej, že výkon s procesorem Atom není nic moc. Mám zkušenost, že aplikaci, kterou přeložím na I5 za necelé 3 min, na Atomu přeložím za skoro 1/2 hod. (Oboje jede na 64 bitovém kompileru shodném na obou systémech.)
« Poslední změna: 10 Duben 2018, 17:32:05 od Myrmica »
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2572
  • Karma: +242/-32
    • Zobrazit profil
Re:32bit versus 64bit Intel/AMD???
« Odpověď #2 kdy: 10 Duben 2018, 17:34:53 »
je to troll - Dr Fuss = Járajarda a odpověď už dostal...
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=83163.msg560020#msg560020

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=83285.msg560715#msg560715
Citace
Dr Fuss

    Timrken
    Stálý člen
    **
    Karma: +345/-219
    [Potlesk] [Pískot]
    Příspěvků: 664
        Zobrazit profil E-mail Soukromá zpráva (Offline)

Re:Co musím zmáčknout aby byl Nautilus dvouokenní.
« Odpověď #2 kdy: 2018-03-30, 14:15:36 »

    OdpověďCitace

Právě mě to tak už roky připadá že to tak skutečně je! Doufal jsem že se jen změnil stisk nějakého tlačítka nebo tlačítek a ono to  teda fakt je tak!

Vůbec ve mě ta nová vydání Ubuntu vzbuzují rozpaky až údiv. Přesně jak říkáš. Nejen že mizí věci nešťastně udělané, ale zrovna tak mizí i věci dobře udělané, ty které by mohly zůstat na věky.

Ale co naplat za půl roku zase musí být vydání nové, tak se tam prostě přece musí něco změnit, byť by to bylo ku neprospěchu.

A tak jsou jednou klikací tlačítka minimalizovat, maximalizovat, zavřít nahoře v jedné verzi vpravo, v té příští zade nahoře vlevo. Nebo jiná ikona Wi - Fi, Tvar oken, jednou jsou hranatá jindy oblá a a další jiná cinkrlátka..

Jsem rád že jsi se ozval právě ty juwo2
Jinak jsme tu ještě asi před měsícem převážně spolu řešili tu vleklou anabázi (Windows 10/Ubuntu 16.04 Acer Aspire 3810T). Obojí běhá svižně a spolehlivě. Až se divím že nejsou vážnější problémy.
Až třebas na to že v Ubuntu 16.04 nalézám docela jiné programy než které tam byly nainstalovány dříve se systémem.

Nenašel jsem heslo k tomu jménu járajarda ale kupodivu mi to obnovilo heslo k tomu starému jménu a tak jsem zase Dr Fuss. Ale jak jsem už jsem napsal výše. Ubuntu má takovéhle změny taky rádo!
« Poslední změna: 10 Duben 2018, 17:40:58 od jmp »

Dr Fuss

  • Timrken
  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 668
  • Karma: +345/-219
    • Zobrazit profil
Re:32bit versus 64bit Intel/AMD???
« Odpověď #3 kdy: 10 Duben 2018, 17:52:26 »
Dozvěděl jsem se ledasco ale to co jsem chtěl vědět ne.

Tak ještě jednou:

Když budu instalovat 64 bitovou verzi můžu použít tuto: ubuntu-gnome-16.04.4-desktop-amd64.iso i když je procesor Intel?

Respektive použít ji můžu ale jestli to skutečně půjde!
« Poslední změna: 10 Duben 2018, 17:54:44 od Dr Fuss »

Dr Fuss

  • Timrken
  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 668
  • Karma: +345/-219
    • Zobrazit profil
Re:32bit versus 64bit Intel/AMD???
« Odpověď #4 kdy: 10 Duben 2018, 17:58:16 »
Procesor? 
Passively-cooled, soldered-down Dual-Core Intel ® Atom™ processor with
integrated graphics and integrated memory controller

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1980
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:32bit versus 64bit Intel/AMD???
« Odpověď #5 kdy: 10 Duben 2018, 18:21:10 »
Dozvěděl jsem se ledasco ale to co jsem chtěl vědět ne.

Tak ještě jednou:

Když budu instalovat 64 bitovou verzi můžu použít tuto: ubuntu-gnome-16.04.4-desktop-amd64.iso i když je procesor Intel?

Respektive použít ji můžu ale jestli to skutečně půjde!

1. Použít ji můžeš.
2. A od toho je live režim, aby sis napřed distro vyzkoušel z flešky (jestli vůbec na daném PC běží). A pokud nepoběží, nemá smysl se pokoušet o instalaci - to snad dá rozum....

Dr Fuss

  • Timrken
  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 668
  • Karma: +345/-219
    • Zobrazit profil
Re:32bit versus 64bit Intel/AMD???
« Odpověď #6 kdy: 10 Duben 2018, 19:11:42 »
Ahoj Juwo. Já myslel že to musí být: xxxxxx-xxxxxx-intel64iso  ne xxxxxx-xxxxxx-amd64iso

Odzkoušené to právě mám a moc se mi to líbí.

Koupil jsem od známého pěknou bedýnku na programování, ještě to má LPT a COM a žere to polovinu toho co ten můj stařičký desktop s CRT monitorem. Když programuju tak to běží třeba od rána do večera a ono to pak je znát na doplatku za elektřinu.

Na data na programování tam 10 GB je obrovskej prostor, tak tam dám ještě to Ubuntu-Gnome.

Intel Atom 4GB RAM, 320 MB, s Monitorem LCD HDD..    Je to tohle:http://www.hardwaresecrets.com/intel-d525mw-motherboard-review/
« Poslední změna: 10 Duben 2018, 19:14:46 od Dr Fuss »

Dr Fuss

  • Timrken
  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 668
  • Karma: +345/-219
    • Zobrazit profil
Re:32bit versus 64bit Intel/AMD???
« Odpověď #7 kdy: 10 Duben 2018, 19:15:41 »
Odzkoušené to právě mám a moc se mi to líbí. To co mám na notebooku je dost jiné...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1980
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:32bit versus 64bit Intel/AMD???
« Odpověď #8 kdy: 10 Duben 2018, 19:22:11 »
Ahoj Juwo. Já myslel že to musí být: xxxxxx-xxxxxx-intel64iso  ne xxxxxx-xxxxxx-amd64iso

Odzkoušené to právě mám a moc se mi to líbí.

1. Žádné xxxxxx-xxxxxx-intel64.iso  neexistuje.
2. Pokud to máš odzkoušené a běží to, není co řešit - klidně instaluj....
« Poslední změna: 24 Duben 2018, 16:27:10 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1287
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:32bit versus 64bit Intel/AMD???
« Odpověď #9 kdy: 10 Duben 2018, 20:49:12 »
Na atom spis zvol xubuntu nebo lubuntu, nez gnome.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

HonzaD

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 468
  • Karma: +13/-9
    • Zobrazit profil
    • VoIP a internetová komunikace
Re:32bit versus 64bit Intel/AMD???
« Odpověď #10 kdy: 24 Duben 2018, 15:03:45 »
Já osobně dávám na procesory kde nebude víc jak 2 Gb RAM 32 bit nehledě na to co umí procesor. Domnívám se že tím ušetřím na spotřebě RAM a výkonový dopad nebude žádný nebo minimální. Mám pravdu?
Kde je víc jak 2 GB RAM tak instaluji 64bit, pokud to umí procesor..