Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Změna verze Firefoxu  (Přečteno 734 krát)

pl4toon

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
  • Ubuntu 16.04 LTS
    • Zobrazit profil
Změna verze Firefoxu
« kdy: 19 Duben 2018, 15:51:36 »
Zdravím vespolek,
nedaří se mi odinstalovat současný prohlížeč Firefox (Quantum v59). Chci mít  jako výchozí Firefox ESR v52.

Mohl byste mi s tím prosím někdo pomoct? Jsem spíše začátečník s Linuxem. Aktuálně používám Lubuntu 14.04.5 LTS.
Nainstaloval jsem ESR příkazem:
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:jonathonf/firefox-esrTo mělo za následek, že mám teď v systému dvě verze Firefoxu, přičemž jedna ovlivňuje druhou. Neustále se perou o "výchozí prohlížeč". Když náhodou spustím Quantum, tak se mi při pozdějším spuštění ESR znovunačítá přes synchronizaci kompletní nastavení, jako kdyby se prohlížeč resetoval. Obě verze prohlížeče jsou nějakým podivným způsobem propojené, jaky kdyby sdílely jedno nastavení, přičemž jeden každý z nich ho vždy přepíše podle svého.

Chtěl bych mít v systému pouze Firefox ESR. Jak toho prosím dosáhnout?
« Poslední změna: 19 Duben 2018, 16:05:52 od pl4toon »

pl4toon

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
  • Ubuntu 16.04 LTS
    • Zobrazit profil
Re:Změna verze Firefoxu
« Odpověď #1 kdy: 19 Duben 2018, 19:19:19 »
Už jsem to vyřešil.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2042
  • Karma: +145/-34
    • Zobrazit profil
Re:Změna verze Firefoxu
« Odpověď #2 kdy: 19 Duben 2018, 20:30:46 »
Protože oba používají společný profil v ~/.mozilla/firefox  a  navíc se oba jmenují "firefox".
Vyřeší se to buď odinstalací toho prvního, nebo pokud chceš používat oba souběžně:

1. Druhý FF přejmenovat (třeba na firefox_esr) = vytvořit odkaz binárky FF do /usr/bin:
Kód: [Vybrat]
sudo ln -s "/cesta/k/binárce/firefox" "/usr/bin/firefox_esr
2. Spouštět ho s vlastním profilem = do spouštěče napsat tento příkaz:
Kód: [Vybrat]
firefox_esr -no-remote -Profile /cesta/k/profilu/xyz123.default
konkr. příklad:
Kód: [Vybrat]
firefox_esr -no-remote -Profile /home/uživatel/.mozilla/firefox_esr/o5oys979.default
Takto lze mít v PC souběžně třeba deset firefoxů. Neinstalovat!  Všechny verze lze stáhnout přímo od mozilly zde:
http://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/
Stažený archiv rozbalit a přemístit do složky /opt
Vytvořit odkaz (do /usr/bin) a spouštěč dle pokynů výše.

« Poslední změna: 20 Duben 2018, 02:38:44 od juwa2 »

pl4toon

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
  • Ubuntu 16.04 LTS
    • Zobrazit profil
Re:Změna verze Firefoxu
« Odpověď #3 kdy: 20 Duben 2018, 02:01:56 »
Děkuji za vysvětlení, už tomu začínám trochu rozumět. Jen se mi nějak nedaří vložit rozbalený archív do složky /opt, píše mi to:
firefox_esr: Chyba při vytváření adresáře: Operace zamítnuta

Postupoval jsem takto:
Stáhl jsem tento soubor, rozbalil příkazem
Kód: [Vybrat]
tar xjf firefox-52.7.3esr.tar.bz2Vznikla tak složka firefox. Tu jsem přejmenoval na firefox-esr, vyjmul přes kontextové menu a chtěl vložit do složky /opt
Toto vložení se ale nepovedlo, viz. výše.
Udělal jsem někde chybu?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2042
  • Karma: +145/-34
    • Zobrazit profil
Re:Změna verze Firefoxu
« Odpověď #4 kdy: 20 Duben 2018, 02:21:24 »
Pro vložení do složky /opt potřebuješ root práva.
Takže buďto spusť (z Terminálu) Nautilus jako root příkazem:
Kód: [Vybrat]
gksudo nautilus
a přesun proveď v něm, nebo to udělej rovnou tímto příkazem:
Kód: [Vybrat]
sudo mv /cesta/k/firefox-esr /opt
Odkaz do /usr/bin pak vytvoříš:
Kód: [Vybrat]
sudo ln -s /opt/firefox-esr/firefox /usr/bin/firefox-esr
---------------------------------------------------------------------------------------
Další postup:
1. Složku ~/.mozilla dočasně přejmenuj na ~/.mozilla-old
2. Firefox-ESR spusť (z Terminálu) příkazem
Kód: [Vybrat]
/usr/bin/firefox-esr
a hned ho zase ukonči (zavři Terminál).
3. Tím byla vytvořena nová složka ~/.mozilla s novým profilem.  Přejmenuj ji na ~/.mozilla-esr
4. Složku ~/.mozilla-old přejmenuj zpátky na ~/.mozilla
-------------------------------
Příkaz do spouštěče pro Firefox-ESR pak bude:
Kód: [Vybrat]
/usr/bin/firefox-esr -no-remote -Profile /home/uživatel/.mozilla-esr/firefox/xyz123.default
(místo "xyz123.default"  tam napiš skutečný název toho profilu - podívej se do té složky (home/uživatel/.mozilla-esr/firefox) jaký to je)
Firefox-ESR je třeba vždy spouštět výhradně tímto spouštěčem, jinak by se zase spustil s tím původním profilem.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud bude tento Firefox-ESR jediným Firefoxem v PC, pak odpadnou úkony s profilem a příkaz do spouštěče bude jednoduše firefox-esr
Pokud bude Firefoxů víc, musí mít každý svůj profil.
Pokud budeš chtít některý z nich nastavit jako výchozí prohlížeč, bude třeba vytvořit (namísto odkazu) spouštěcí skript /usr/bin/firefox-default s tímto obsahem:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
/opt/firefox-esr/firefox -no-remote -Profile /cesta/k/profilu/xyz123.default

Příkaz do spuštěče pak bude firefox-default a jako výchozí prohlížeč se (v nastavení systému) nastaví rovněž firefox-default
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na první pohled to možná vypadá složitěji než to skutečně je, ale nic na tom opravdu není. Navíc lze tento postup aplikovat v podstatě na jakýkoli prohlížeč a tím pádem používat několik různých verzí souběžně.
« Poslední změna: 20 Duben 2018, 03:43:43 od juwa2 »

pl4toon

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
  • Ubuntu 16.04 LTS
    • Zobrazit profil
Re:Změna verze Firefoxu
« Odpověď #5 kdy: 21 Duben 2018, 00:19:04 »
Neco mam asi rozbity. Tady jsem se bohuzel zasekl:
...
2. Firefox-ESR spusť (z Terminálu) příkazem
Kód: [Vybrat]
/usr/bin/firefox-esr
a hned ho zase ukonči (zavři Terminál).
...

Nejde mi spustit ten konkretni Firefox z nove pridane slozky.
Stahl jsem si firefox-45.0esr, rozbalil, presunul slozku firefox-45.0esr do /opt, pak jsem vytvoril ten odkaz do /usr/bin , prejmenoval .mozilla na .mozilla-old A ted kdyz chci tuto verzi spustit prikazem v terminalu, tak to nejde. Zkousel jsem:


Jak dal?
« Poslední změna: 21 Duben 2018, 00:25:21 od pl4toon »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2042
  • Karma: +145/-34
    • Zobrazit profil
Re:Změna verze Firefoxu
« Odpověď #6 kdy: 21 Duben 2018, 02:46:59 »
Ten odkaz jsi zřejmě nevytvořil správně (stačí se podívat do /usr/bin jestli tam je či není...).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud sis tu (přesunutou) složku v /opt  pojmenoval  firefox-45.0esr (jak uvádíš),
musíš to zohlednit i v příkazu pro vytvoření odkazu který pak musí být:
Kód: [Vybrat]
sudo ln -s /opt/firefox-45.0esr/firefox /usr/bin/firefox-esr
Takže ho vytvoř znova.

A příkaz pro spuštění bude opět:
Kód: [Vybrat]
/usr/bin/firefox-esr
Pokud měníš názvy složek, musíš to zohlednit i v příkazech - což jsi zřejmě neudělal. Vytvářels odkaz k neexistujícímu souboru, tím pádem se odkaz nevytvořil a logicky nebylo co spustit...  Takže nejen opisovat, ale taky u toho trochu přemýšlet...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrázky sem jdou vkládat přímo jako příloha (rozklikni si Rozšířené možnosti), nemusíš používat službu třetí strany...
« Poslední změna: 21 Duben 2018, 03:13:13 od juwa2 »