Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Firefox 60 zkreslené výpisy  (Přečteno 554 krát)

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 122
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Firefox 60 zkreslené výpisy
« kdy: 14 Červen 2018, 10:02:59 »
Nainstaloval jsem v rámci aktualizací nový Firefox 60, Od té doby se mi velká většina novin a časopisů (ne však všechny) vypisuje v podivném jakoby textovém formátu, kdy je původní formát textu sestrčen nalevo a obrázky jsou vynechány. Nevíte co s tím ?
Mám Lubuntu 16.04 LTS.

macu

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1102
  • Karma: +96/-3
    • Zobrazit profil
Re:Firefox 60 zkreslené výpisy
« Odpověď #1 kdy: 14 Červen 2018, 10:51:50 »
a od kdy ti to dělá? jaké servery? od včerejška mám totiž obdobný problém s doménami od mafry či novinky...myslel jsem, že se mi to rozhodilo po aktualizaci Ghostery či filtrů pro ublock, ale ani po vypnutí těchto rozšíření (a samozřejmě smazání cache) se mi weby správně nezobrazují, jako kdyby nerespektovaly css.. Jediné, co mi pomohlo, bylo naprosté zakázání cookies v FF, nicméně toto není řešení....zatím jsem na víc nepřišel, chci zkoumat více, nicméně jen z důvodu času se k tomu asi jen tak nedostanu (jen pro zajímavost, dělá mi to jak ve Win, tak i v Linuxu)
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 18.04 64bit, Gnome Shell 3.28
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 18.04 64bit, Gnome Shell 3.28

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 122
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Firefox 60 zkreslené výpisy
« Odpověď #2 kdy: 14 Červen 2018, 11:34:27 »
Dělá to na většině serverů. V některých diskuzích byla rada vypnout Adblock, zkusil jsem to, pomohlo jen částečně. Navíc považuji Adblock za velmi užitečný doplněk.
 Zajímavě, že Chromium browser to vůbec nedělá. Z různých důvodů (zvyk atd.) bych ale na něj zatím nerad přecházel.

macu

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1102
  • Karma: +96/-3
    • Zobrazit profil
Re:Firefox 60 zkreslené výpisy
« Odpověď #3 kdy: 14 Červen 2018, 18:14:34 »
tak to vypadá, že se problém sám vyřešil....po poledni mi vše začalo fungovat tak, jak má, vypadá to, že by za tím mohla stát aktualizace uBlocku, ale nejsem si jist. Možná to souvisí s cookie managementem, který byl v FF 60 změněn, zatím, co jsem měl tu možnost vyzkoušet jak ve Win tak i v Linuxu, vše šlape jako dříve
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 18.04 64bit, Gnome Shell 3.28
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 18.04 64bit, Gnome Shell 3.28

bob.saint-clare

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 98
  • Karma: +0/-4
    • Zobrazit profil
Re:Firefox 60 zkreslené výpisy
« Odpověď #4 kdy: 29 Červenec 2018, 21:43:36 »
Tuší někdo proč mi v řádku pro www stránku ve firefoxu píše bílým na bílé?
OS Zorin 11, nastavení barev písma je na černé, pozadí bílé.
Zbytek okna je vpořádku.

Děkuji

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1854
  • Karma: +128/-34
    • Zobrazit profil
Re:Firefox 60 zkreslené výpisy
« Odpověď #5 kdy: 29 Červenec 2018, 23:52:44 »
Tuší někdo proč mi v řádku pro www stránku ve firefoxu píše bílým na bílé?
OS Zorin 11, nastavení barev písma je na černé, pozadí bílé.
Zbytek okna je vpořádku.

Děkuji

To je problém Gtk4 vs. Gtk5. 
Uvědom si, že novější verze aplikací bývají navržené spíše pro Gtk5 pro které starší verze Ubuntu (<=14.04) už nemají podporu (jsou navržené pro Gtk4). Takže když do 14.04 "narveš" nejnovější verzi nějakého programu, tak i když půjde nainstalovat, grafické náležitosti nemusí fungovat správně. A to bude zrovna tento případ.
A novější verzi Ubuntu tam dát nemůžeš, protože jsi zase omezený starším HW...
------------------------------------------------------------------
 Co se Zorinu týče, jeví se sice na první pohled "zajímavě", rovněž jsem ho zkoušel (i tu nejvyšší verzi), ale brzy jsem od něj utekl - z dobrých důvodů vím proč....
---------------------------------------
A není Firefox jako Firefox - od v. 57 je vše jinak a vše se překotně mění.....  Taže záleží kterou verzi máš vlastně na mysli.
Zkus starší verzi nebo FF ESR
« Poslední změna: 30 Červenec 2018, 19:16:55 od juwa2 »

bob.saint-clare

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 98
  • Karma: +0/-4
    • Zobrazit profil
Re:Firefox 60 zkreslené výpisy
« Odpověď #6 kdy: 30 Červenec 2018, 22:08:12 »
Ono Zorin je sice hezký, ale používám ho na Eee jenom proto, že funguje, jede i Times New Roman.
Jedinou vyrážkou je ten řádek ve Firefoxu.

Jinak na stolním to asi fakt dělal disk(ty pády systémů), na PATA disku padalo vše novější než ubuntu 12, odkdy jsem vyměnil za SATA, jede i Ubuntu Mate 18, má to sice nějaké mouchy(po probuzení ze spánku nemám pozadí plochy, až po restartu, ale nepadá to.

Ten Firefox na Zorin 11 nainstaluju rozbalením archivu do složky usr?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1854
  • Karma: +128/-34
    • Zobrazit profil
Re:Firefox 60 zkreslené výpisy
« Odpověď #7 kdy: 30 Červenec 2018, 22:32:43 »
Ono Zorin je sice hezký, ale používám ho na Eee jenom proto, že funguje, jede i Times New Roman.
Jedinou vyrážkou je ten řádek ve Firefoxu.

Jinak na stolním to asi fakt dělal disk(ty pády systémů), na PATA disku padalo vše novější než ubuntu 12, odkdy jsem vyměnil za SATA, jede i Ubuntu Mate 18, má to sice nějaké mouchy(po probuzení ze spánku nemám pozadí plochy, až po restartu, ale nepadá to.

Ten Firefox na Zorin 11 nainstaluju rozbalením archivu do složky usr?

FF "nainstaluješ" rozbalením archivu (archiv napřed můžeš rozbalit tam kdes ho stáhnul a složku "firefox" pak nakopíruj) do /opt
Následně ještě musíš vytvořit odkaz spustitelného souboru do /usr/bin
Kód: [Vybrat]
sudo ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox_old
Příkaz pro spuštění pak bude (do Terminálu nebo do spouštěče (na Plochu nebo do seznamu aplikací))
Kód: [Vybrat]
firefox_old
Firefox použije stávající profil v
Kód: [Vybrat]
~/.mozilla/firefox
----------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud bys chtěl provozovat více verzí Firefoxů současně (každý s vlastním profilem), je třeba přizpůsobit jejich spouštěče (aby se každý Firefox spouštěl s vlastním profilem). Podrobnosti na dotaz...