Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Re:Dual boot W10 + 16.04 (VYŘEŠENO)  (Přečteno 644 krát)

DanielK

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 107
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot W10 + 16.04 (VYŘEŠENO)
« kdy: 15 Srpen 2018, 14:07:40 »
Ahoj, chtěl bych dual boot Windous 10 a Ubuntu 16.04 (ne jiný)

Není mi jasných pár věcí, a tak se raději zeptám, než něco pokazím.

V BIOSu je nastaveno UEFI.

V programu Rufus mám nastavit GPT nebo MBR? Mám nastaveno GPT

Ve Win jsem rozdělil jediný disk (SSD) na další oddíl. Momentálně mám:
"systémový oddíl EFI" (260MB)
"Windows C:" (148GB)
"lenovo D" (25GB)
"oddíl pro obnovení" (1GB)
"nepřiřazeno " (64GB) // z tohoto oddílu uříznu 2GB pro swap (typ bude Logical), zbytek bude pro "mounting point "/"" taky Logical, Ext4.

Oddíl EFI přepíšu -> mounting point "/boot"  NEBO vytvořím ještě jeden oddíl 300MB do kterého dám /boot a na EFI nebudu sahat?

Dál už jen tlačítko "install now"

četl jsem vícero návodů a viděl vícero videí, Někdo nastavoval typ oddílu jako primární někdo jako logický, Někdo vytvářel oddíl pro /boot, někdo tento krok úplně přeskočil někdo i samotný oddíl pro /home...

Jaký je tedy správný postup?

Díky za pomoc.
« Poslední změna: 18 Srpen 2018, 15:11:12 od DanielK »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2105
  • Karma: +154/-34
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot W10 + 16.04
« Odpověď #1 kdy: 15 Srpen 2018, 14:28:40 »
1. Pokud máš disk GPT > v Rufusu nastavíš GPT

2. Všechny vytvářené oddíly budou primary.  (protože máš disk GPT, v případě disku MBR musí být oddíly logical, z důvodu omezení max. počtu primárních (4).

3. Oddíl /boot vytvářet nemusíš.

4. Ale oddíl /home bych vytvořil - je to praktičtější (zálohování, reinstalace atd...). Dal bych 20GB na /  a 42GB na /home
povinné to ovšem není....

5. S EFI oddílem nedělej nic, nainstaluj do něj zavaděč (grub).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Důrazně doporučuji:
1. Ještě před instalací vypnout (ve Windows) fastboot (rychlý start). Ušetříš si spoustu potíží...
2. Nainstalovat si http://www.teejeetech.in/p/timeshift.html
Funguje podobně jako body obnovy ve Win. Pokud něco v Ubuntu "pokazíš", lze se snadno vrátit zpět. Dokonce i v případě že systém vůbec nenaběhne (obnova se udělá z live media). Vyhneš se tak zbytečným reinstalacím kvůli každé chybě kterou nebude ve tvých silách najít/opravit. V nastavení (timeshiftu) je rozumné vyloučit ze zálohování celé /home
« Poslední změna: 15 Srpen 2018, 14:49:54 od juwa2 »

vxmery

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 511
  • Karma: +37/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot W10 + 16.04
« Odpověď #2 kdy: 15 Srpen 2018, 15:40:45 »
Citace
Ještě před instalací vypnout (ve Windows) fastboot (rychlý start)
Takisto si skontroluj nastavenie vypínania Win - keď zadáš "vypnúť" aby sa Win naozaj vypli a neuspali.
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 17.3

DanielK

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 107
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot W10 + 16.04
« Odpověď #3 kdy: 15 Srpen 2018, 16:43:54 »
Děkuji za vysvětlivky.

Disk mám GPT. takže OK.

Fast boot vypnut.

Secure boot vypnut.

Nabootoval jsem live, a dal zkusit bez instalace, s tím že se kdyžtak můžu při problému kouknout na internet, wifi byla vypnutá, takže jsem ji povolil, avšak ubuntu nevidělo žádné wifi sítě.

Druhý problém, v instalaci ubuntu vůbec neviděl žádné diskové oddíly.

Proto jsem nechal ubuntu zkontrolovat disk -> disk OK
zpět do windous zkontroloval jsem checksum staženého ubuntu (ubuntu-16.04.5-desktop-amd64.iso) -> OK

Přepnul v BIOSu z Intel RST premium na ACHI, ale zapoměl jsem změnit pořadí bootování a náhodou se  dostal do widlí, které nahlásily chybu (nenaběhly, bluescreen), live verze ubuntu již diky vidí. Zpět na intel RST premium. a ptám se:

Pokud naistaluji ubuntu s ACHI modem, a potom se přepnu zpět na intel RST, bude vše fungovat?
nebo se nechá zprovoznit windous na ACHI mod?

 

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2105
  • Karma: +154/-34
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot W10 + 16.04
« Odpověď #4 kdy: 15 Srpen 2018, 17:12:02 »
Musel bys to pořád přepínat v biosu, což jistě uznáš, není praktické...
Takže ve tvém případě bych (ve Windows) odinstaloval ten intelácký RST driver a přepnul v biosu trvale na AHCI
A až ti poběží Windows v AHCI mode, můžeš instalovat Ubuntu.
Pak oba OS poběží v AHCI a dualboot bude fungovat normálně...
« Poslední změna: 15 Srpen 2018, 17:45:47 od juwa2 »

DanielK

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 107
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot W10 + 16.04 (VYŘEŠENO)
« Odpověď #5 kdy: 18 Srpen 2018, 15:10:56 »
Vyřešeno -> REINSTALL WIN10 s ACHI modem