Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Blokování klávesy Caps Lock (smířen s nevyřešením)  (Přečteno 2499 krát)

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 166
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #25 kdy: 28 Srpen 2018, 07:47:02 »
Udělal jsem jak jste mi poradil, a při startu se žádný soubor kontrola.txt nevytvoří.

To jen potvrzuje moje podezření, že při startu se tímto souborem /home/.config/lxsessionLubuntu/autostart  neprochází, ač by asi mělo.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1983
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #26 kdy: 28 Srpen 2018, 09:01:28 »
Máš jako první řádek v tom skriptu shebang?
#!/bin/bash
« Poslední změna: 28 Srpen 2018, 09:03:04 od juwa2 »

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 166
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #27 kdy: 28 Srpen 2018, 09:10:26 »
Ten skript vypadal takto::

#!/bin/sh
# tento skript deaktivuje klávesu Caps Lock
xmodmap -e "keycode 66 = Shift_L NoSymbol Shift_L"
exit 0

Dal jsem tam tedy dle Vás na první řádek :  #!/bin/bash

nevím jaký je v tom rozdíl, ale funguje to stejně...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1983
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #28 kdy: 28 Srpen 2018, 09:24:47 »
No, ten skript je OK, horší je to s tím tvým slavným autostartem...
---------------------
Autostartem se přece spouští ve vých. stavu spousta věcí, tak nemůže být problém k nim přidat další - když se spustí ostatní, musí se spustit ta přidaná taky...
---------------------------
Teď jsem kdesi vyčetl že před cestou k tomu skriptu se musí napsat "bash":
Kód: [Vybrat]
bash /home/uživatel/cesta/ke/skript.sh
« Poslední změna: 28 Srpen 2018, 09:33:44 od juwa2 »

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5999
  • Karma: +438/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #29 kdy: 28 Srpen 2018, 12:20:44 »
Tak mi to nedalo a nainstaloval som lubuntu 18.04 do VB. Autostart naozaj nejde ani cez gui ani priamo zapisom do ~/.config/lxsession/Lubuntu/autostart .
Cize pre Janslav mam len radu googlit a skusat.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 166
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #30 kdy: 28 Srpen 2018, 16:07:25 »
Přidal jsem do souboru /home/.config/lxsession/Lubuntu/autostart příkaz na spuštění editoru leafpad, ten se skutečně při startu systému  spustí. Takže tento soubor se při spuštění nějak používá (není ale spustitelný).

Nevím tedy proč se nevykoná příkaz /home/jan/capslock-off.sh zapsaný v témže autostartu.

Přitom capslock-off.sh je spustitelný a obsahuje jen:

#!/bin/bash
# tento skript deaktivuje klávesu Caps Lock
xmodmap -e "keycode 66 = Shift_L NoSymbol Shift_L"
exit 0

a také spuštěný soubor capslock-off.sh samostatně jak z terminalu, tak z PcmanFm funguje OK.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1983
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #31 kdy: 28 Srpen 2018, 18:17:23 »
Dej tam sleep 20
Napiš před ten přkaz bash
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
# tento skript deaktivuje klávesu Caps Lock
sleep 20; bash xmodmap -e "keycode 66 = Shift_L NoSymbol Shift_L"
exit 0

případně ještě takto
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
# tento skript deaktivuje klávesu Caps Lock
sleep 20; bash "xmodmap -e "keycode 66 = Shift_L NoSymbol Shift_L""
exit 0
« Poslední změna: 28 Srpen 2018, 18:24:02 od juwa2 »

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 166
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #32 kdy: 28 Srpen 2018, 23:17:31 »
Použil jsem obojí - před příkaz xmodmap -e "keycode 66 = Shift_L NoSymbol Shift_L"  jsem dal bash  a potom také jsem dal celý příkaz do uvozovek, bez výsledku, stále se při startu systému se ten příkaz neprovede.

Přitom pokud tam dám např. příkaz leafpad, ten se provádí OK.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1983
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #33 kdy: 29 Srpen 2018, 00:03:58 »
Použil jsem obojí - před příkaz xmodmap -e "keycode 66 = Shift_L NoSymbol Shift_L"  jsem dal bash  a potom také jsem dal celý příkaz do uvozovek, bez výsledku, stále se při startu systému se ten příkaz neprovede.

Přitom pokud tam dám např. příkaz leafpad, ten se provádí OK.

A nastavils tam to zpoždění 20s ?
-----------------------------------------------------------------------------------
Pokud to stále nepůjde, spouštěj ten skript přes cron. Do Terminálu zadej:
Kód: [Vybrat]
sudo crontab -e
Otevře se nano s crontabem. Na konec dopiš řádek:
Kód: [Vybrat]
@reboot (sleep 10; sh /home/jan/cesta/capslock-off.sh)

uložit (ctrl+o)
enter
zavřít crontab (ctrl+x)
A můžeš vyzkoušet restart.
« Poslední změna: 29 Srpen 2018, 04:59:28 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1287
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #34 kdy: 29 Srpen 2018, 07:51:20 »
A není problém na úrovni oprávnění - není třeba to spouštět se sudo? Něco podobného jsme si tady přece prošli ohledně spouštění servisů ...

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=83010.msg559151
« Poslední změna: 29 Srpen 2018, 07:55:04 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 166
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #35 kdy: 29 Srpen 2018, 08:05:00 »
Sleep jsem ta měl - a nic. Pak jsem vyzkoušel to s tím cronem, také bez výsledku.
Ani když přidám před příkaz sudo, nic.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1983
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #36 kdy: 29 Srpen 2018, 08:14:06 »
A není problém na úrovni oprávnění - není třeba to spouštět se sudo? Něco podobného jsme si tady přece prošli ohledně spouštění servisů ...

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=83010.msg559151

Ne, to není nic na systémové úrovni. Navíc ten příkaz/skript samotný mu funguje. Jedná se o to autospouštění které všem ostatním taky funguje bez problému (tedy kromě Lubuntu). Tam je to nějaké "zakleté"...
« Poslední změna: 29 Srpen 2018, 23:07:09 od juwa2 »

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 166
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #37 kdy: 29 Srpen 2018, 09:00:48 »
Kdo vůbec stvořil Lubuntu ?

Nešlo by se ho nějak přímo zeptat ?

ok1dtm

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 301
  • Karma: +69/-4
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #38 kdy: 29 Srpen 2018, 22:53:38 »
Ještě bych vyzkoušel nastavení v dconf : dconf write /org/gnome/desktop/input-sources/xkb-options "['caps:none']" Nemohu to zkusit používám KDE

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1983
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #39 kdy: 29 Srpen 2018, 23:11:51 »
Kdo vůbec stvořil Lubuntu ?

Nešlo by se ho nějak přímo zeptat ?

No můžeš googlit, navštěvovat různá fóra a pokládat tam dotazy. Musíš se holt snažit sám... 
https://lubuntu.net/support/
https://ubuntuforums.org/tags.php?tag=lubuntu

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 166
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #40 kdy: 31 Srpen 2018, 09:11:45 »
Na Ubuntu forech jsem našel jen velmi málo odpovědí na tento problém, pokud tam jsou, tak jen potvrzují jeho existenci. Zdá se že to má nějakou spojitost s funkcí Openbox, ale vysvětlení je mlhavé a nepodařilo se mi do něj proniknout.

Pozoruhodné řešení nabídl diskutující "porphyry52" dne 12.6.2018, který prohlásil, že po množství neúspěšných  pokusů o řešení sice označil problém za vyřešený, ale raději se vrátil od Ubuntu k distribuci Arch.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1983
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #41 kdy: 31 Srpen 2018, 09:32:35 »
Na Ubuntu forech jsem našel jen velmi málo odpovědí na tento problém, pokud tam jsou, tak jen potvrzují jeho existenci. Zdá se že to má nějakou spojitost s funkcí Openbox, ale vysvětlení je mlhavé a nepodařilo se mi do něj proniknout.

Pozoruhodné řešení nabídl diskutující "porphyry52" dne 12.6.2018, který prohlásil, že po množství neúspěšných  pokusů o řešení sice označil problém za vyřešený, ale raději se vrátil od Ubuntu k distribuci Arch.

Já jsem se kdysi domníval, že se dá vyřešit 100% možných problémů, ale v průběhu času jsem zjistil (a smířil se), že určité problémy se vyřešit nedají. A v každém distru se něco takového najde.
Například včera jsem řešil hibernaci v U 18.04 a byl to "porod".  Strávil jsem tím celé odpoledne  >:(  Přitom ve 14.04 to funguje úplně normálně....
Oproti tomu se spouštěním jakýchkoli příkazů/skriptů po přihlášení nikdy problém nebyl. Dokonce šlo vyřešit spouštění příkazů/skriptů po probuzení ze spánku/hibernace
----------------------------------------------------
Ještě k tvému problému. Zkus napsat do toho skriptu před příkaz sh

« Poslední změna: 31 Srpen 2018, 09:40:02 od juwa2 »

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 166
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #42 kdy: 31 Srpen 2018, 10:31:02 »
Připsání sh do skriptu nepomohlo. Ještě nějaké nápady ?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1983
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #43 kdy: 31 Srpen 2018, 10:43:06 »
Připsání sh do skriptu nepomohlo. Ještě nějaké nápady ?

Ještě jsem někde četl že se tam má napsat @ (před příkaz)...
Zkus vytvořit soubot .desktop s tím příkazem jako Exec a dát ho do autostartu jako běžnou aplikaci

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 166
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #44 kdy: 01 Září 2018, 09:48:07 »
Nic z toho nepomáhá.
Nakonec jsem to vyřešil primitivně tak, že z příkazu jsem udělal spustitelný soubor Caps-off:

#!/bin/sh
# tento skript blokuje Caps
# spouštět ručně na začátku práce
xmodmap -e "keycode 66 = Shift_L NoSymbol Shift_L" 
exit 0

tento soubor jsem umístil na plochu a spouštím jej ručně po startu systému.
To funguje.

Zdá se, že více se s tím nedá v Lubuntu udělat.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1983
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #45 kdy: 01 Září 2018, 13:01:11 »
Ještě bys mohl zkusit spouštět to na systémové úrovni. Spouštěč (soubor .desktop) dej do složky
Kód: [Vybrat]
/etc/xdg/autostart

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 166
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #46 kdy: 01 Září 2018, 15:45:17 »
Ani tento nápad nefunguje...

roj

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 256
  • Karma: +19/-41
    • Zobrazit profil
    • ipsace i tiskace
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #47 kdy: 03 Září 2018, 12:52:29 »
Řešení, který funguje na všech distribucích a dokonce na všech OS je ...
vydloubnout Capslock! Mám to u všech klávesnic a funguje naprosto spolehlivě. Trvá to asi 1 sekundu, bez pomoci komunity, bez helplajny :)
Xubuntu 16.4. Já z toho ty iXPéčka nakonec udělám! :)

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1287
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #48 kdy: 03 Září 2018, 20:28:33 »
Zkus ho prece jen premapovat na shift, kdyz vsechno selhalo ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Janslav

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 166
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Blokování klávesy Caps Lock
« Odpověď #49 kdy: 04 Září 2018, 18:49:21 »
Ale o tom se tady celou dobu bavíme, že nejsem schopen nalézt způsob, jak to přemapování zařadit někam, aby se provedlo automaticky při startu systému. Ruční spuštění skriptu, který přemapovává Caps funguje dobře.