Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Rozlišení na ploše pouze 800x600  (Přečteno 3205 krát)

nettle

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« kdy: 10 Srpen 2007, 13:27:09 »
Zdarec nainstaloval sem si prvne Ubuntu (sem lama :)) )
Vse je ok, ale trapi me jedna vec: na pracovni plose mam rozliseni pouze 800x600 pri 60Hz. zkousel jsem ho zmenit, ale v nabidce rozliseni obrazvky je na vyber pouze s 640x480 a 800x600. 3D akcelerace me funguje. zkousel jsem rozjet hru Warcraft 3 pres Wine - sekala se ale o dost vic než ve Windows - to ale pripisuji prave Wine. Grafickou kartu mam radeon 9100 od ATI s 64MB pameti.
Predem diky za napady a navrhy.

nettle

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #1 kdy: 10 Srpen 2007, 13:30:24 »
jeste jsem zapomnel dodat, ze monitor vysi rozliseni taky podporuje a ze ve Windows XP me vyssi rozlisení slo bez problemu (1200x1000)

Volis

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 918
  • Impossible is nothing :o]
    • Zobrazit profil
    • www.petrvolak.com
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #2 kdy: 10 Srpen 2007, 13:34:28 »
asi jste myslel 1280*1024..

Reseni je to rucne dopsat do xorg, jak na to se tady v diskuzich resilo mockrat tak pouzijte vyhledavani a urcite to najdete...
Unix is Unisex :-]

Ubuntu User: 16398 || Linux User: 451118.

nettle

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #3 kdy: 10 Srpen 2007, 13:36:03 »
Dekuji a omlouvam se za zbytecny thread (samozrejme jsem myslel 1280*1024) jenom se me tam nechteli psat ty drobny :)

Volis

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 918
  • Impossible is nothing :o]
    • Zobrazit profil
    • www.petrvolak.com
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #4 kdy: 10 Srpen 2007, 13:37:34 »
V pohode pro priste budete vedet...
Unix is Unisex :-]

Ubuntu User: 16398 || Linux User: 451118.

goodfire

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #5 kdy: 14 Srpen 2007, 15:45:34 »
A mě to nejde editovat, vždycky to napíše že se to neuložilo

Jakub Lucký

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3433
    • Zobrazit profil
    • Jakub Lucký
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #6 kdy: 14 Srpen 2007, 15:47:10 »
Je to soubor, který se musí editovat s administrátorskými právy...
doporučuji pročíst na http://wiki.ubuntu.cz takové věci, jako Základy
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

goodfire

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #7 kdy: 14 Srpen 2007, 16:32:56 »
ty práva jsem tam nastavil tak jak je to na Wiki a stejně mi to nejde, sem zvyklej na 1280x1024 a tohle je na mě moc velké

El Barto

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 2
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #8 kdy: 14 Srpen 2007, 18:46:39 »
mam podobny problem. monitor zvladne aj 1024x780, ale po instalacii driveru (nvidia) mi ide iba 800x600 a 50 fresh rate aj ked sa mi zda vacsi. nepomohli rady z fora typu zmenit frekvenciu a dopisat rozlisenie. uz som sa v xorg.conf tak hrabal, ze mi dvakrat nesiel spustit ani shell. dakujem za odpovede.

charon

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 244
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #9 kdy: 14 Srpen 2007, 19:00:49 »
Skus toto mne to pomohlo: http://wiki.ubuntu.cz/Ovladače_grafických_karet
Laptop:  HP510   Ubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS
Laptop:  Asus EeePC  Ubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS
Desktop: Ubuntu 10.04 Lucid Lynx  LTS

El Barto

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 2
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #10 kdy: 14 Srpen 2007, 20:13:00 »
este som si spomenul, ze som skusil aj postup na http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9_karty_NVIDIA v casti o fresh rate, ale sposobilo to ze sice bolo vyssie rozlisenie, ale nikdy sa nezobrazila cela plocha a posuvala sa mysou.

goodfire

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #11 kdy: 14 Srpen 2007, 21:01:21 »
No a ja mam ATI ale mam problem s tim, ze mi tam nejde nastavit 1280x1024, proste i kdyz se nastavim jako admin a to z wiki.ubuntu sem nastavim spravce site stejne to nejde :( :(

slashsbluesball

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 160
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #12 kdy: 15 Srpen 2007, 00:30:50 »
Citace: goodfire
No a ja mam ATI ale mam problem s tim, ze mi tam nejde nastavit 1280x1024, proste i kdyz se nastavim jako admin a to z wiki.ubuntu sem nastavim spravce site stejne to nejde :( :(
tady jde o neco jineho, jakub myslel, ze musite soubor editovat s rootovskymi (root = admin) pravy. pokud jste nastaven jako admin, tak muzete pouzivat prikaz sudo jako superuzivatel, tedy
Kód: [Vybrat]
sudo /etc/X11/xorg.congpozada vas o heslo a otevre soubor i pro zapis ;)
Desktop: MSI 848P Neo-V, Intel Pentium 4 CPU 2,80GHz, 1024 MB Ram, ATI Radeon 9200 128MB, OS: Gentoo 2007.0 :-), Win XP
Laptop: HP nc6120, Intel Pentium M Dothan CPU 1,86GHz, 1024 MB Ram, Intel GMA 900 128MB sdíl., OS: Ubuntu 7.10GG

goodfire

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #13 kdy: 15 Srpen 2007, 00:55:26 »
díky, na to jsem přišel po dlouhém bádání na Wiki z návodu, ale stejně když přepíšu 1024x768 na 1280x1024 tak se nic nestane a když to přidám přes to 1024x768 tak se taky nic nestane, normálně to uloží, všechno v pohodě ale nejde to. Monitor mi podporuje 1280x1024 tak jak to mám we windowsu.

slashsbluesball

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 160
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #14 kdy: 15 Srpen 2007, 13:15:29 »
musis jeste restartovat X, tzn. prepnout do konzole (ctrl+alt+F*, * 1 - 6 , 7 uz je X server :) ), prihlasit se a
Kód: [Vybrat]
sudo /etc/init.d/gdm restartpokud ani tohle nepomuze tak zkus restartovat cely komp, ale tomu se mi nechce verit :)
Desktop: MSI 848P Neo-V, Intel Pentium 4 CPU 2,80GHz, 1024 MB Ram, ATI Radeon 9200 128MB, OS: Gentoo 2007.0 :-), Win XP
Laptop: HP nc6120, Intel Pentium M Dothan CPU 1,86GHz, 1024 MB Ram, Intel GMA 900 128MB sdíl., OS: Ubuntu 7.10GG

goodfire

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #15 kdy: 15 Srpen 2007, 14:11:22 »
děkuji, pomohl ten restart a už to běží tak jak sem chtěl

Teď jsem si chtěl nainstalovat Operu, napsalo to chybu a když chci spustit Synaptic, napíše mi to:

E: Balík virtualbox je potřeba přeinstalovat, ale nemohu pro něj nalézt archiv.
E: Vnitřní chyba při otevírání vyrovnávací paměti (1). Prosím nahlašte tuto chybu.

Jakub Lucký

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3433
    • Zobrazit profil
    • Jakub Lucký
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #16 kdy: 15 Srpen 2007, 18:55:26 »
Tento problém se tu řešil opravdu tisíckrát, použijte tlačítko Hledat.
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Paia

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #17 kdy: 27 Srpen 2007, 15:08:58 »
Jo, to se tady bude řešit i dvoutisíckrát, dokud bude Ubuntu obsahovat tento bug s naprostou nedetekcí monitorů. Kdo si Ubuntu nainstaluje poprvý, podruhý, tak si s rozlišením a frekvencí stejně nebude vědět rady. Nehledě na to, že často je obtížné zjistit skutečné parametry daného monitoru (např. ty moje vykopávky ADI Microscan 4v nebo SONY Trinitron 17se).
S nastavením rozlišení a frekvencí by to snad mohlo být použitelný jednodušším způsobem - jako v NT/XP - nastav hodnoty, otestuj změnu, funguje/nefunguje, potvrď nebo změň hodnoty a opakuj postup...
Když to umějí nějaký wokna nebo jiný distribuce Linuxu, tak proč to neumí zrovna Ubuntu?

qUAKER

  • Host
Rozlišení na ploše pouze 800x600
« Odpověď #18 kdy: 27 Srpen 2007, 21:59:42 »
to nettle: ze se w3 sekal neni Wine, ale ovladacema. bohuzel na 9100 pujdou ovladace od ati jen na verzi 6.10