Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: 64bit nebo 32bit?  (Přečteno 45242 krát)

mark314

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 32
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #25 kdy: 09 Duben 2008, 11:50:28 »
Tak jak tak ctu, tak doba postoupila a krom ovladacu na nektere grafiky by melo jit na 64bit rozchodit snad vse pri trose snahy. Linux uz pouzivam nejaky ten rok (tusim ze 3) a na notas bych si chtel nasadit, az vyjde, novou vezi ubuntu (hh) 64bit.
Moje otazka tedy zni: Jde na tom zprovoznit Opera, JRE a flash? Popripade, jestli jdou nainstalovat 32bitove verze, kdyby to jinak neslo (samozrejme s doinstalaci 32bitovych knihoven)
A nebo je rozumejsi jeste zustat u 32bitu a jeste nejakych tech par let pockat(zoz se mi moc nechce)?

charlie2806

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +5/-1
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #26 kdy: 09 Duben 2008, 16:35:09 »
Operu nepouzivam, ale jinak vse ok
3x PC

impact

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 113
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #27 kdy: 09 Duben 2008, 22:09:05 »
Flash jde, ale není to žádný zázrak... hodně vytěžuje CPU a občas má tendenci úplně se zaseknout.

mark314

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 32
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #28 kdy: 09 Duben 2008, 22:13:42 »
Flash jde, ale není to žádný zázrak... hodně vytěžuje CPU a občas má tendenci úplně se zaseknout.
No tak to pro me nebude zadna zmena... to mi dela i ted   :D

honorguard

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #29 kdy: 09 Duben 2008, 22:59:18 »
Citace
Flash jde, ale není to žádný zázrak... hodně vytěžuje CPU a občas má tendenci úplně se zaseknout.
Mě funguje tak jak má... Flash mám přes flashplugin. Ale zase na druhou stranu, nesledoval jsem systém jak moc ho to vytěžuje. Ono je to u mě jedno. Mám intel core 2 duo s 1.5 GHz, takže to nějak nesleduju...

impact

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 113
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #30 kdy: 18 Duben 2008, 20:25:14 »
Zkus navštívit třeba http://www.freeride.cz/bikes/ tam je hodně flashe a je to dost poznat. Mám C2D na 2,2GHz a na týhle stránce se mi ve výpisu htop objeví dvakrát nspluginwrapper a jeden žere cca 50-80% CPU, druhej 20-40%. Ostatní procesy co tam jsou se pohybujou tak kolem 1-2%.

Je fakt, že na jinejch stránkách to není tak kritický, tohle bude asi extrém, ale i tak mě to dost překvapilo.

honorguard

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #31 kdy: 18 Duben 2008, 20:35:38 »
Mě nahoře vyskočí akorát 1x Operapluginwrap a žere 42% cože je opravdu docela dost...

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1859
  • Karma: +193/-12
    • Zobrazit profil
    • Tomáš Pikálek
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #32 kdy: 27 Duben 2008, 09:48:14 »
Tak jsem se po několika vydáních odhodlal a nainstaloval si 64bit. Musím říct, že u Hardy je všechno v tomhle ohledu naprosto bezproblémové. Skype jsem nainstaloval z medibuntu a funguje včetně webkamery. Flashplugin mám přes nspluginwrapper, sice trochu užírá procesoru ale jinak jede hezky (pod Gnash mi nefungoval youtube, videa nešla přehrát).
Jak je to s rychlostí nemohu objektivně posoudit, protože jsem zároveň změnil verzi Ubuntu. Hardy 64bit je ale rozhodně rychlejší než Gutsy 32bit.

honorguard

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #33 kdy: 27 Duben 2008, 12:03:58 »
Zkrátka myslím že už se dá říct že 64bit verze je už dobře použitelná. Nebýt třetích stran které na 64bit nemyslí tak jsme za vodou úplně...

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1859
  • Karma: +193/-12
    • Zobrazit profil
    • Tomáš Pikálek
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #34 kdy: 27 Duben 2008, 12:21:53 »
Já instaloval 64bit hlavně kvůli podpoře větší RAM, kernel se mi s podporou PAE kompilovat nechtělo. Dřív bych začátečníkům 64bit nedoporučoval (to bych raděj oželel část paměti), ale nyní si myslím, že už to ani nepozná...

mark314

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 32
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #35 kdy: 27 Duben 2008, 13:29:09 »
Tak po nekolika rozhodovani jsem nainstaloval 64bit Ubuntu Hardy... A musim hlasit uspech (teda az na operu, kterou zatim nemohu donutit k funkcnosti)... Aplikace jsou funkcni temer vsechny a system beha krasne (dokonce si myslim ze i rychleji nez 32bit, ale muze to byt jenom klamny dojem)... Takze jsem spokojen

Michal Breškovec

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1185
  • Karma: +41/-4
  • skill :: aggressive-llama
    • Zobrazit profil
    • MojeID
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #36 kdy: 27 Duben 2008, 23:56:27 »
Měl jsem obavy, ale musím říct, že cokoliv jsem zkusil, tak šlape jak má. Tedy s 64bit zatím spokojenost.
Kubuntu forever :-)

martin.bazant

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 80
  • Karma: +9/-0
    • Zobrazit profil
    • bazantik.net
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #37 kdy: 24 Červen 2008, 11:17:17 »
Je to úžasné, v Ubuntu 8.04 amd64 funguje vše, kvůli čemu jsem doposavad zůstával na 32 bitovém Ubuntu (Flash na Youtube + Skype) - kvůli rodičům a přítelkyni :-). Mohu jen doporučit a potvrzuji spokojenost předchozích pisatelů :-)
Ubuntu 10.10 x64. MSI K9A2VM-FD; Athlon 64 X2 4850e; MSI NX8500GT-TD512EH; 2GB DDR2;
multifunční tiskárna Samsung SCX-4300 - plně funkční
 Netbook ASUS Eee 1000H: Ubuntu 10.10 UNR, ASUS Eee systray  Jabber "martin (_zavináč_) bazantik (_tečka_) net"

pivik

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #38 kdy: 24 Červen 2008, 18:45:58 »
martin.bazant: a co java od Sun? ta ve firefoxu asi pořád nejede, co?

martin.bazant

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 80
  • Karma: +9/-0
    • Zobrazit profil
    • bazantik.net
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #39 kdy: 24 Červen 2008, 21:18:31 »
Ne úplně, na http://www.java.com/en/download/help/testvm.xml?ff3 mi to sice Javu najde, ale na jiných stránkách mám pouze prázdný šedý box... :-( Naštěstí Java plugin zatím na nic nepotřebuju... Jo a Java plugin od Sunu pro 64bitový OS zatím vůbec není..

Nevím jestli se nepletu, ale Google analytics také používá Javu? A Google analytics mi ve Firefoxu funguje bezvadně. Takže nejspíš jak který web (jestli je to možné - nejsem si v tomhle jistý.. :( )
« Poslední změna: 24 Červen 2008, 21:51:50 od martin.bazant »
Ubuntu 10.10 x64. MSI K9A2VM-FD; Athlon 64 X2 4850e; MSI NX8500GT-TD512EH; 2GB DDR2;
multifunční tiskárna Samsung SCX-4300 - plně funkční
 Netbook ASUS Eee 1000H: Ubuntu 10.10 UNR, ASUS Eee systray  Jabber "martin (_zavináč_) bazantik (_tečka_) net"

pivik

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #40 kdy: 25 Červen 2008, 06:00:44 »
takže je to pořád špatný. já prostě Sun javu potřebuju na internet bankink. takže stále zůstávám u 32 bit.

martin.bazant

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 80
  • Karma: +9/-0
    • Zobrazit profil
    • bazantik.net
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #41 kdy: 25 Červen 2008, 13:28:34 »
Tak z toho důvodu (Internetbanking) jsem odešel od Komerčky, nejdřív k ČSOB, teď jsem spokojený uživatel a zákazník ;-) mBanky..
Ubuntu 10.10 x64. MSI K9A2VM-FD; Athlon 64 X2 4850e; MSI NX8500GT-TD512EH; 2GB DDR2;
multifunční tiskárna Samsung SCX-4300 - plně funkční
 Netbook ASUS Eee 1000H: Ubuntu 10.10 UNR, ASUS Eee systray  Jabber "martin (_zavináč_) bazantik (_tečka_) net"

pivik

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #42 kdy: 25 Červen 2008, 17:22:09 »
když si představím přechod k jiné bance, tak radši zůstanu na 32 bit Ubuntu.. :)

martin.h

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 181
  • Karma: +20/-0
    • Zobrazit profil
    • Fotografie v Linuxu
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #43 kdy: 08 Srpen 2008, 16:54:58 »
Používám 64 Ubuntu už dva měsíce bez problémů. Tedy na stolním PC.
Athlon 5200+, 2GB, GeForce 8600, Linux Mint - Helena 64

el-carlos

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
  • Karma: +0/-0
  • Blackout
    • Zobrazit profil
    • My web
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #44 kdy: 11 Srpen 2008, 17:44:41 »
Rozhodne Kup 64bit, i na jednom Komplu muzes jet zaroven Windows a Ubuntu, , takze pomalu muzes prejit, nebo system kdykoliv reinstalovat
A dale plati zasada, ze na 64 jedou i 32programy, ale na 32 jedou jen a jen 32programy
Say your pray little one, dont forgive my son, to include everyone...

sirkubador

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 270
  • Karma: +24/-1
    • Zobrazit profil
    • http://minastir.ic.cz
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #45 kdy: 25 Srpen 2008, 10:53:53 »
K tomu internet bankingu - je to sice hloupé řešení, ale javu od sunu lze zatím rozběhat třeba ve (win)firefoxu přes wine. Jinak rozhodně 64bit. Zatím se mi nestalo, aby se mi nepovedlo nainstalovat program, který jsem chtěl, i pod 64bitovým Ubuntu.
"A simple, lightweight linux distribution" (64-bit)

qUAKER

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #46 kdy: 25 Srpen 2008, 11:27:53 »
na 32bit javu se dá nainstalovat 32bitový firefox :) do dchrootu

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=24575

airlive

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2279
  • Karma: +244/-31
  • Linux User: 479151.
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #47 kdy: 29 Srpen 2008, 15:13:39 »
Na ten flash jsem nainstaloval :ubuntu-restricted-extras,non-free-codecs,flashplugin-nonfree,mozilla-mplayer,mozilla-helix-player.Není problém přehrát cokoli.Psal jsem to už na diskuzi vedle jede to i na 32bit a nemusíš to externě otevírat ve VLC. ;)
openSUSE 12.2/btrfs
Opera: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

MartenP

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #48 kdy: 14 Září 2008, 09:59:00 »
Je to úžasné, v Ubuntu 8.04 amd64 funguje vše, kvůli čemu jsem doposavad zůstával na 32 bitovém Ubuntu (Flash na Youtube + Skype). Mohu jen doporučit a potvrzuji spokojenost předchozích pisatelů :-)

Mohu jedině potvdit. Vše bez problémů.

kocar

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 64
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #49 kdy: 14 Září 2008, 12:36:18 »
No jediný důvod proč zůstat na 32bitovém systému muže být java a pouze 4GB RAM (pokud ji někdo používá stejně moc jako já). Ony ty java aplikace zabírají v 64-bitovém JRE prakticky dvakrát více paměti, než v 32-bitovém. Ve 32-bitovém systému jsem měl s 2 GB těžký nedostatek paměti a totéž v bleděmodrém bylo v 64-bitovém systému se 4 GB RAM. Bohužel 32-bitové JRE je pod 64-bitovým systémem značně pomalejší a taktéž si vezme více paměti. Takže řešením je 32-bitový systém, který sice uvidí jen 3,2 - 3,5 GB, ale pořád je to více místa pro java aplikace než pod 64-bitovým systémem. Po doplnění paměti na 8 GB si už nemůžu na nedostatek stěžovat 8)
Intel Pentium Dual-Core E5200, 4 GB RAM, GeForce 8600GT, Fedora 9 x64
Intel Core 2 Quad Q9300, 8GB RAM, GeForce 7300GT, Fedora 9 x64