Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: 64bit nebo 32bit?  (Přečteno 45230 krát)

qUAKER

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #50 kdy: 14 Září 2008, 13:32:12 »
já mám 64bit OS, 1GB RAM a java jede v pohodě přes 32bit.

kocar

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 64
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #51 kdy: 14 Září 2008, 14:16:42 »
já mám 64bit OS, 1GB RAM a java jede v pohodě přes 32bit.
Nojo, ale kolik toho v té javě pouštíš? Já obvykle v práci používam eclipse (1 GB paměti), pod ním v debug režimu apache-tomcat, k tomu Squirrel SQL Client, někdy DbVisualizer, občas taky iReport... Když pod tímhle dám vytvořit jar přes ant-build (ve 32bit OS chce 512 MB, pod 64bit OS minimálně 768 MB, jinak to padne na OutOfMemoryError), tak jsem se s těmi 2 GB mohl jít klouzat na poměrně dlouho. Stejně tak se 4 GB pod 64-bitovým OS. A s tou 32-bitovou javou to bylo opravdu o dost pomalejší, věř mi ;)
« Poslední změna: 14 Září 2008, 14:22:09 od kocar »
Intel Pentium Dual-Core E5200, 4 GB RAM, GeForce 8600GT, Fedora 9 x64
Intel Core 2 Quad Q9300, 8GB RAM, GeForce 7300GT, Fedora 9 x64

qUAKER

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #52 kdy: 14 Září 2008, 14:29:50 »
no javu moc často zas nevyužívám(možná tak mucommander..) jde mi hlavně o plugin do prohlížeče.

Marcelius

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 81
  • Karma: +7/-1
  • ...super načural...
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #53 kdy: 15 Září 2008, 09:20:00 »
Ja mam amd64 a pouzivam Ubuntu 8.04 64bit uz nejaky cas a zatial som nezaznamenal ziadne problemy. Vsetko pracuje rychlo a dobre.
elá hop...

stedan

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #54 kdy: 15 Září 2008, 16:38:50 »
Taktéž používám 64 bit Ubuntu a vše funguje jak má včetně javy a flashe. Nebylo třeba žádných úprav a vše doinstalováno z výchozích repozitárů a ze zdroje Medibuntu.
Ubuntu GNOME Remix 12.10 64 bit, Asus K53SV, Intel Core i5-2430M, Intel HD 3000 + nVidia GT540M, 4 GB DDR3 1333 MHz, WD Scorpio Blue 640 GB

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1859
  • Karma: +193/-12
    • Zobrazit profil
    • Tomáš Pikálek
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #55 kdy: 15 Září 2008, 18:25:21 »
Jak jsem již psal, na 64bit mi zatím vše fungovalo bez sebemenších problémů. Teď jsem na tuto diskusi opět narazil, takže doplním některé další zkušenosti.
Přes léto se mi totiž podařilo zprovoznit na Ubuntu 64bit LightScribe (viz návod na Wiki).
Chápu, že to není zvláště na 64bit zrovna ideální způsob instalace (i když podle toho návodu by to snad zvládl každý), takže jsem vytvořil DEB balíky přímo pro Ubuntu, které stačí jen nainstalovat a vše ihned funguje.
Zdroj s těmito balíky pro ještě snazší instalaci bude doufám již brzy. Poté také změním návody na Wiki.
Zatím mi to funguje bez problému.
Kdyby se někomu chtělo, byl bych moc rád, kdyby někdo LightScribe pomocí těchto balíků vyzkoušel a dal vědět, zda bez problému fungují.

EDIT 19.9.2008: Omlouvám se, balíky jsem musel zvůli možnému zařazení do Medibuntu předělat a nyní jsou na odkazované stránce k dipozici pouze balíky pro 64bit.
« Poslední změna: 19 Září 2008, 20:15:52 od Tomáš Pikálek »

ares952

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
    • http://www.lumidan.eu
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #56 kdy: 17 Září 2008, 12:34:06 »
Presel jsem na 64bitove systemy, muj problem je pouze s bankovnictvim od KB, takze na to mam ve virtualboxu 32bitovoy system (navic je to pak prenositelne at budu kdekoliv :-) ).
Jinak zatim bez problemu.

qUAKER

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #57 kdy: 17 Září 2008, 16:15:48 »
Presel jsem na 64bitove systemy, muj problem je pouze s bankovnictvim od KB, takze na to mam ve virtualboxu 32bitovoy system (navic je to pak prenositelne at budu kdekoliv :-) ).
Jinak zatim bez problemu.

proč nepoužít dchroot? http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=24575

pivik

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #58 kdy: 03 Říjen 2008, 18:24:13 »
takže je to pořád špatný. já prostě Sun javu potřebuju na internet bankink. takže stále zůstávám u 32 bit.

Takže jsem se konečně odhodlal a pustil jsem se do změny banky. A to ze dvou důvodů:

1. Neúnosně vysoké měsíční náklady na vedení/provoz účtu.
2. Moje nová banka má internet banking nezávislý na operačním systému/prohlížeči/javě atd....

Takže! Jdu stahovat Intrepid betu 64 bit. Hurá!! :)

honorguard

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #59 kdy: 05 Říjen 2008, 12:43:45 »
Presel jsem na 64bitove systemy, muj problem je pouze s bankovnictvim od KB, takze na to mam ve virtualboxu 32bitovoy system (navic je to pak prenositelne at budu kdekoliv :-) ).
Jinak zatim bez problemu.

proč nepoužít dchroot? http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=24575
Koukal jsem na ten návod... to snad nemůžeš myslet vážně :D. Chápu že Virtualbox je trošku pomalejší a na prostor na HW náročnější řešení, na druhou stranu to zvládne zprovoznit každý... Jak jsem koukal na ten návod tak je to celkem patlačka, to bych asi taky radši volil ten Virtualbox :D. Na druhou stranu mě nejspíš brzo taky čeká chroot... mám 64bit a nevim proč mi nejedou správně epsxe pluginy (podle všeho je problém v tom že jsou pro 32bit).

Ravensun

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 405
  • Karma: +19/-4
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Zobrazit profil
    • Linux a MSI M655 notebook
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #60 kdy: 26 Říjen 2008, 08:59:05 »
Zdravíčko.
Chtěl bych se zeptat jak moc velký je rozdíl v rychlosti mezi ubuntu 32bit a 64bit.  Je to hodně znát? Bootování, Celková rychlost aplikací atd..
Nemá někdo zkušenost s wine a hry pod 32bit a 64bit?
Díky za jakoukoli odpověď a přeji pěkný den.
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

qUAKER

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #61 kdy: 26 Říjen 2008, 09:27:20 »
Zdravíčko.
Chtěl bych se zeptat jak moc velký je rozdíl v rychlosti mezi ubuntu 32bit a 64bit.  Je to hodně znát? Bootování, Celková rychlost aplikací atd..
Nemá někdo zkušenost s wine a hry pod 32bit a 64bit?
Díky za jakoukoli odpověď a přeji pěkný den.


Jako znát to zas moc není, o trochu rychlejší to je - aplikace mají rychlejší odezvy a bootování bude tak na stejno, u mě 11sec.
Wine jede bez problémů.

ares952

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
    • http://www.lumidan.eu
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #62 kdy: 30 Říjen 2008, 23:16:15 »
predem chci rict, ze otazka porovnani neni vubec snadna, ale 32 vs. 64 me taky zajimalo a tak jsem si to "nejak" porovnal a sepsal hrube zavery:
http://www.lumidan.eu/article/53/?lang=czech
Nerikam, ze to je spravne porovnani, ale slo mi o alespon nejake porovnani vykonu, nic vic.

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1859
  • Karma: +193/-12
    • Zobrazit profil
    • Tomáš Pikálek
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #63 kdy: 31 Říjen 2008, 07:05:14 »
Trochu problém jsem na 64bit měl s nastavováním internetového bankovnictví Komerční Banky, protože pro 64bit není dostupný SUN Java plugin a s jinými mojebanka.cz nefunguje. Nakonec se mi to podařilo vyřešit docela elegantně pomocí 32bitového Firefoxu nainstalovaného vedle toho stávajícího, který používám jen k tomuto účelu.
Nic složitého to není, za minutku je to zprovozněno. Jen škoda, že nemohou běžet oba zároveň.
V případě zájmu nebo až budu mít čas, sem můžu hodit malé howto.

ares952

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
    • http://www.lumidan.eu
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #64 kdy: 31 Říjen 2008, 08:43:48 »
howto by se jiste hodilo :-)

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1859
  • Karma: +193/-12
    • Zobrazit profil
    • Tomáš Pikálek
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #65 kdy: 31 Říjen 2008, 16:35:16 »
howto by se jiste hodilo :-)
Tak jsem je napsal:
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,28823.0
Snad vám to bude také fungovat.

pivik

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #66 kdy: 01 Listopad 2008, 14:31:23 »
howto by se jiste hodilo :-)
Tak jsem je napsal:
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,28823.0
Snad vám to bude také fungovat.

...pozdě. od KB jsem před měsícem odešel... :D ale byla to jedna z věcí, které mi bránili přechod na 64 bit.

michalpolak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 60
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #67 kdy: 07 Prosinec 2008, 08:19:29 »
Sám jsem si dal 64-bitovou verzi ihned po nedávném přechodu z Windows ve snaze využít potenciál svého procesoru. Dnes bych dal 32 bitovou, to stejné jako mnoho jiných, problémy s Flash playerem a aplikacemi z deb... Je to asi k ničemu, snad jen výkon, který asi vyšší, mě se jeví systém jako hodně svižný...
NB Asus:                                            Stolní PC:  
CPU AMD Sempron 1,8 GHz              CPU AMD Athlon X2 2,6 GHz
RAM 1 024 MB DDR2                          RAM 2 048 MB DDR2 HDD 80 GB                                         HDD 320 GB SATA II GPU nVidia 6100                                GPU nVidia

ares952

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
    • http://www.lumidan.eu
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #68 kdy: 07 Prosinec 2008, 08:28:10 »
i pres ruzne problemy bych si asi uz 32bitu nedal

pivik

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #69 kdy: 07 Prosinec 2008, 09:49:08 »
Já jsem při reinstalu přešel z 8.04 32bit nejdříve na 8.10 32bit, který se choval divně, tak jsem zkusil 8.10 64bit a zatím jede všechno co používám, akorát 64bit verze má oproti 32bit verzi vyšší spotřebu RAM, ale není to už tak tragický, jako když jsem 8.10 zkoušel hned po vydání. Teď už bych rád zůstal u 64bitu.

michalpolak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 60
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #70 kdy: 07 Prosinec 2008, 10:21:18 »
Tak vyšší spotřebu paměti RAM má z toho důvodu, že může 64 bit jí více adresovat, než 32 bit. Tudíž RAM paměť dokáže lépe využít a je pak proto svižnější. Toť si myslím  :)
NB Asus:                                            Stolní PC:  
CPU AMD Sempron 1,8 GHz              CPU AMD Athlon X2 2,6 GHz
RAM 1 024 MB DDR2                          RAM 2 048 MB DDR2 HDD 80 GB                                         HDD 320 GB SATA II GPU nVidia 6100                                GPU nVidia

pivik

  • Host
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #71 kdy: 07 Prosinec 2008, 11:05:07 »
Nevím jak to je, ale samotnýho by mě to zajímalo. Třeba nám to někdo poví..

ares952

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
    • http://www.lumidan.eu
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #72 kdy: 07 Prosinec 2008, 14:10:06 »
ja teda vetsi spotrebu RAM nepozoruji, ale je pravda, ze je mi to sumak, protoze mam 4GiB RAMky a obvykle zaplneno tak tretinu (kdyz nepocitam cache)

soudruh

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 458
  • Karma: +40/-7
  • Na Linuxu se stále učím...
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #73 kdy: 07 Prosinec 2008, 14:28:59 »
K tomu flashy, Adoby údajně měl uvolnit 64-bitovou verzi extra pro Linux, ještě není 64-bit pro wokna ale na prosby tuxňáků byla uvolněna pro linux.
Xubuntu 12.10@fermium; Ubuntu 12.04@mandelevium; Android 2.3.3@nobellum; Ubuntu 9.04@lawrencium; FreeNAS@rutherfordium; Xubuntu 12.04@dubnium

chrasty

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 227
  • Karma: +23/-0
    • Zobrazit profil
Re: 64bit nebo 32bit?
« Odpověď #74 kdy: 07 Prosinec 2008, 14:40:25 »
K tomu flashy, Adoby údajně měl uvolnit 64-bitovou verzi extra pro Linux, ještě není 64-bit pro wokna ale na prosby tuxňáků byla uvolněna pro linux.

K tomu flashy  ;), 64-bitova verze zatím funguje bez sebemenších problémů. Teda alespoň u mě.