Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: ReiserFS  (Přečteno 7635 krát)

Michal Breškovec

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1185
  • Karma: +41/-4
  • skill :: aggressive-llama
    • Zobrazit profil
    • MojeID
ReiserFS
« kdy: 02 Červen 2006, 13:50:52 »
Zrovna zkouším instalovat Kubuntu 6.06 a při rozdělení disku není mezi nabízenými filesystémy ReiserFS. Zato je tam NTFS, FAT32 a FAT16 což je absolutní blbost. Tohle považuji za celkem solidní BUG.
Kubuntu forever :-)

Jakub Šťastný

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1441
  • Karma: +26/-1
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #1 kdy: 02 Červen 2006, 15:40:14 »
Jo, musim se pridat - neveril jsem vlastnim ocim! Musel na to jit mkfs.reiserfs, jinak bych to tam nedostal... :-/
#######################################################################
(Je to porad to, co rikam - neustale pro uzivatele prijemnejsi a prijemnejsi, aby nemusel tolik zjistovat, aby nemusel tolik myslet...kdyz to pujde dal, tak...viz Win :-( A ze to defaultne hodilo Grub, aniz by se mne to zeptalo, to je podobne...Pro uzivatele jednoduche, ale pro zkusenejsiho cim dal tim mene zvladatelne a transparentni...Uvedomte si, ze s timto nemuze Ubuntu uspet jinde nez u lam! Nechci OS delit na OS pro lamy a pro guru, ale tohle mne do toho chte -  nechte tlaci...Klikatka nesmi myslet za uzivatele, jak je tomu tak, tak je to spatne.). J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

GlidingFLY

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1200
  • Karma: +56/-11
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #2 kdy: 02 Červen 2006, 17:34:56 »
Botanicus ty jseš už zralý na tvorbu vlastního systému k obrazu svému. Popřemýšlej o tom. Ubuntu míří mezi lidi, mezi širokou uživatelskou veřejnost. A tam vládnou klikadla. Je to pohodlné, rychlé a hned se to dá používat ke smysluplné práci. Jsem rád, že Ubuntu v tom má jasno ;)
» ASUS® M4A87TD EVO, CPU Phenom II X4 905e, RAM 8GB, SW Raid1 2xWD1002FAEX 1TB, ATI™Radeon™HD 4670, PCIcombo USB2/FW, Samsung SH-S223C * 10.04 64-bit - Gnome«

Jakub Šťastný

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1441
  • Karma: +26/-1
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #3 kdy: 02 Červen 2006, 17:43:09 »
Citace: GlidingFLY
Botanicus ty jseš už zralý na tvorbu vlastního systému k obrazu svému. Popřemýšlej o tom. Ubuntu míří mezi lidi, mezi širokou uživatelskou veřejnost. A tam vládnou klikadla. Je to pohodlné, rychlé a hned se to dá používat ke smysluplné práci. Jsem rád, že Ubuntu v tom má jasno ;)
Heh, mluvis mi z duse :-) ...ale ja uz linux from scratch mam :-) A libi se mi, mozna u nej zustanu...Ne, klikatka jasne, ale nesmi pred uzivateli skryvat, ze to jde i jinak a myslet za ne...ostatne ext3 neni zdaleka nejlepsi filesystem, myslim si ja...J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

Pitris

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 224
  • Karma: +6/-0
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #4 kdy: 02 Červen 2006, 18:47:51 »
Stavim se Botanicuse: At si tam je pro me za me instalator kde BFU pouze odklepne defaultni hodnotu a jede dal, nebot at ma instalator 2 vetve. Standard a experts. Pokud tam chci mit ReiserFS tak ho tam mam mit moznost dat.

BTW: Ty FAT** a NTFS tam fakt jsou? :o To neni mozne!

jirkah

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #5 kdy: 02 Červen 2006, 19:14:39 »
Smarja, tak dlouho jsem lital po netu a hledal ktery filesystem je tak asi nejlepsi a kdyz jsem se konecne rozhodl tak ted tady ctu ze v 6.06 ReiserFS neni. Jde tam nejak dat, nebo se musi pouzit externi programy?
Jo a s tim ntfs, to je dobry :) Ale na druhou stranu me napada, bude nejaky problem kdyz pouziju ntfs? Aspon bych to mel sladene s druhym pc kde mam win. na ntfs.

Pitris

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 224
  • Karma: +6/-0
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #6 kdy: 02 Červen 2006, 19:34:08 »
NTFS nebrat! To neni nativni file system Linuxu. Dokonce by se na nej standardne nemelo zapisovat. Ackoli jsou nonfree ovladace, ktere to umoznuji. Jestli jsou v Ubuntu, nevim.  Nic nezkazite, pokud date ext3. Predpokladam, ze nestavite server, tak to na vykonu nepoznate.

Jakub Šťastný

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1441
  • Karma: +26/-1
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #7 kdy: 02 Červen 2006, 19:41:01 »
Fakt tam je NTFS??? Toho jsem si nevsiml, boze muj...priznam se, ze ten instalator prosli vubec poradne nemam...
Jo, hele, mam ale dojem, ze jde instalovat "postaru", nestahovat defaultni livko, nybrz stahnout neco jako alternative, ci jak se to jmenuje...To by snad mel byt muj oblibeny Debianni instalator :-) J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

Jakub Šťastný

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1441
  • Karma: +26/-1
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #8 kdy: 02 Červen 2006, 19:42:50 »
Citace: jirkah
Smarja, tak dlouho jsem lital po netu a hledal ktery filesystem je tak asi nejlepsi a kdyz jsem se konecne rozhodl tak ted tady ctu ze v 6.06 ReiserFS neni. Jde tam nejak dat, nebo se musi pouzit externi programy?
Jo a s tim ntfs, to je dobry :) Ale na druhou stranu me napada, bude nejaky problem kdyz pouziju ntfs? Aspon bych to mel sladene s druhym pc kde mam win. na ntfs.
Kód: [Vybrat]
mkfs.reiserfs /dev/hdaxhda=1.disk, za x dosad cislicko partition...to uvidis v tom instalatoru nebo treba pres cfdisk /dev/hda...Staci kouknout a pak ukoncit...sda=1.SATA disk. hdb/sdb=2. ATA disk...
A je to :-) Jinak NTFS (krom toho ze je to totalne smejdsky filesystem) je pro Linux nepouzitelny, stejne jako FAT...kvuli pravum ve fatce...teda ne ze to vubec nejde, ale proste NE! J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

Jakub Šťastný

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1441
  • Karma: +26/-1
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #9 kdy: 02 Červen 2006, 19:45:46 »
Citace: Pitris
NTFS nebrat! To neni nativni file system Linuxu. Dokonce by se na nej standardne nemelo zapisovat. Ackoli jsou nonfree ovladace, ktere to umoznuji. Jestli jsou v Ubuntu, nevim.  Nic nezkazite, pokud date ext3. Predpokladam, ze nestavite server, tak to na vykonu nepoznate.
Presne tak...V jadre je to, tusim porad jako experimental....J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

jirkah

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #10 kdy: 03 Červen 2006, 01:44:43 »
Tak mam po instalaci a muzu s klidem rici, ze ja tam tedy mel jak moznost libovolne si rozdelit rucne disky tak jsem tam mel i filesystem ReiserFS. Takze pohodicka, zadna stiznost :)

Jakub Šťastný

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1441
  • Karma: +26/-1
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #11 kdy: 03 Červen 2006, 09:53:45 »
Citace: jirkah
Tak mam po instalaci a muzu s klidem rici, ze ja tam tedy mel jak moznost libovolne si rozdelit rucne disky tak jsem tam mel i filesystem ReiserFS. Takze pohodicka, zadna stiznost :)
Z jakeho CD - to livko??? Jak jsem zjistil dodatecne, porad je tu Alternate, coby stary dobry debianni instalator, tak tam urcite...J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1859
  • Karma: +193/-12
    • Zobrazit profil
    • Tomáš Pikálek
ReiserFS
« Odpověď #12 kdy: 03 Červen 2006, 10:12:59 »
Prave mam spustene to CD (proto nepisu hacky a carky) a nejenom, ze ReiserFS je tam jenom nekdy, ale nejde mi vubec rozdelovat HDB! Ani pres QTParted. Pres konzoli jsem nechtel, protoze to neumim :-) , tak jsem si nabootoval Live CD Ubuntu 5.10 a rozdelil to na nem.
Je to opravdu skoda, ze se takovy bug dostal do ostreho vydani...

Jakub Šťastný

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1441
  • Karma: +26/-1
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #13 kdy: 03 Červen 2006, 10:20:27 »
No ja hlavne nechapu, jak je mozne, ze do verze, ktera ma byt prelomova a ma "long term support", se da defaultni instalator, ktery neni vubec odladeny - ani nevim presne, kdy se objevil, ale moc dlouho mezi nami neni...
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

jirkah

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #14 kdy: 08 Červen 2006, 02:12:36 »
sorry, nejak jsem vysklil tenhle task.
Ano instaloval jsem to z live cd. Vazne jsem s tim nemel problem, porozdeloval jsem si v tom instalatoru disk jak jsem chtel, nastavil jsem mu onen ReiserFS (mam pocit ze v te nabidce jsou snad vsechny filesystemy, vcetne tedy NTFS :) ) a pak jeste urcil kde se ma co pripojit (home, /, boot atd.) a bylo.

Michal Breškovec

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1185
  • Karma: +41/-4
  • skill :: aggressive-llama
    • Zobrazit profil
    • MojeID
ReiserFS
« Odpověď #15 kdy: 08 Červen 2006, 08:48:21 »
Citace: jirkah
sorry, nejak jsem vysklil tenhle task.
Ano instaloval jsem to z live cd. Vazne jsem s tim nemel problem, porozdeloval jsem si v tom instalatoru disk jak jsem chtel, nastavil jsem mu onen ReiserFS (mam pocit ze v te nabidce jsou snad vsechny filesystemy, vcetne tedy NTFS :) ) a pak jeste urcil kde se ma co pripojit (home, /, boot atd.) a bylo.
Určitě není, viz. obrázek:

Kubuntu forever :-)

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5699
  • Karma: +236/-37
    • Zobrazit profil
ReiserFS
« Odpověď #16 kdy: 08 Červen 2006, 10:21:42 »
Jo, ma, jenze on asi hledal ReiseFS, jenze tam je "rsfs". :) Aspon si myslim.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"