Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: /home z ext3 disk  (Přečteno 4474 krát)

existpierre

  • Host
/home z ext3 disk
« kdy: 01 Prosinec 2007, 23:24:45 »
Cafte,

Pls neviete, ako by som zo 150GB ext3 oddielu spravil /home bez toho, aby som prisiel o veskere data ?

pinpet

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +9/-1
    • Zobrazit profil
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #1 kdy: 02 Prosinec 2007, 00:35:41 »
v skratke: treba obsah povodneho home presunut na ten odiel a upravit fstab

toto som tu uz niekde cital(ale zatial nepraktikoval :) ), tak skus pohladat
lenivost je najvacsi bug cloveka

existpierre

  • Host
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #2 kdy: 02 Prosinec 2007, 00:44:37 »
na /home mam malo veci, ale na tom ext3 disku uz mam asi 50GB  a ja potrebujem z ext3 spravit /home, cize presuvat by bolo zdlhave  ::)

sandrick

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 299
  • Karma: +56/-59
    • Zobrazit profil
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #3 kdy: 02 Prosinec 2007, 02:26:31 »

Koukam, ze pocet lidi alespon mirne znalych linuxu na ubuntu foru ubyva... Podpora se nedostavuje  :o mozna by bylo lepsi vratit se k puvodnimu systemu...

Resit se to da pomerne jednoduse (apropos, nechci stourat, ale chci-li linux pouzivat, musim o nem neco vedet, ze). Proste namountujes ten svuj ext3 disk jako home, uvadis ale malo informaci, tak ti to presne nereknu.

Treba: pokud je ten tvuj disk /dev/sda1, tak to bude vypadat mount /dev/sda1 /home, resp. /home/tvoje uzivatelske jmeno

Pak si proste zmenis v fstabu prislusny radek tykajici se toho disku, aby se automaticky pri startu mountoval do /home.

Cele to ma akorat jeden hacek, ze si nejdriv musis presunou svoje konfiguraky a vubec cely soucasny home na ten tvuj disk, co ho chces jako home pouzivat.

nettezzaumana

  • Host
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #4 kdy: 02 Prosinec 2007, 05:04:45 »

Koukam, ze pocet lidi alespon mirne znalych linuxu na ubuntu foru ubyva... Podpora se nedostavuje  :o mozna by bylo lepsi vratit se k puvodnimu systemu...

Resit se to da pomerne jednoduse (apropos, nechci stourat, ale chci-li linux pouzivat, musim o nem neco vedet, ze). Proste namountujes ten svuj ext3 disk jako home, uvadis ale malo informaci, tak ti to presne nereknu.

Treba: pokud je ten tvuj disk /dev/sda1, tak to bude vypadat mount /dev/sda1 /home, resp. /home/tvoje uzivatelske jmeno

Pak si proste zmenis v fstabu prislusny radek tykajici se toho disku, aby se automaticky pri startu mountoval do /home.

Cele to ma akorat jeden hacek, ze si nejdriv musis presunou svoje konfiguraky a vubec cely soucasny home na ten tvuj disk, co ho chces jako home pouzivat.
:D zato ty jsi expert..

ps. taky nechci stourat, ale mas to bo vic nejake popletene. Todlecto je forum a ne stranky s Ubuntu podporou..

4existpierre >>
a ty pouzij nejake vyhledavani .. je ostuda si v roce 2007 neumet najit step_by_step navod v 8 mene pouzivanych jazycich na primountovani disku s ext3 pod linuxem ..

existpierre

  • Host
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #5 kdy: 02 Prosinec 2007, 10:27:20 »
jejda to ono stacilo tak ? :D JJ hanbim sa ze ma to nenapadlo kua. Ale dik :D Mountovat disky viem :D

sandrick

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 299
  • Karma: +56/-59
    • Zobrazit profil
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #6 kdy: 04 Prosinec 2007, 07:44:10 »
zato ty jsi expert..

ps. taky nechci stourat, ale mas to bo vic nejake popletene. Todlecto je forum a ne stranky s Ubuntu podporou..

4existpierre >>
a ty pouzij nejake vyhledavani .. je ostuda si v roce 2007 neumet najit step_by_step navod v 8 mene pouzivanych jazycich na primountovani disku s ext3 pod linuxem ..

Kdybys umel cist, gumo, tak bys videl, ze jsem se neoznacil za experta, ale neprimo za cloveka mirne znaleho Linuxu. Myslim, ze to, ze ja jsem poradil a ty jsi jenom stoural svedci za vse...

Stranky s Ubuntu podporou to sice nejsou, ale byvalo cti na tomto foru, ze navstevnici ziskali rychlou radu od lidi, kteri vedeli, o cem mluvi. Ja uz se na tomhle foru moc nepohybuju, ale docela me prekvapilo, ze uz to tak dobre nefunguje. Proc to tak je, na to at Ti odpovi nekdo jiny. Ja jsem svuj nazor naznacil myslim celkem jasne...

nettezzaumana

  • Host
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #7 kdy: 06 Prosinec 2007, 21:06:25 »
4 sandrik << 'LOL'
4 existpiere >>
taky to jde udelat naslednovne. predpokladejme, ze jsi si pripojil disk s vytvorenymi oddily a partitions:
odhlas se z graf prostredi a na prihlasovaci obrazovce (ale jde i v graf prostredi) zmackni ctr+alt+F5, prihlas se jako user a nasledne nejak jako root aka 'sudo -i' a zadej:

/etc/init.t/gdm stop  // a nasledujici:
echo -e '/dev/sdXY\t/mnt/XY\text3\tdefaults\t0 0\t' >>/etc/fstab  // vlozi na posledni radek do /etc/fstab vyraz v zavorkach .. to '\t' je zapis znaku tabelatoru .. muze to mast
mount -a \\ primountuje dle fstab
mkdir /mnt/XY/real_home  // vytvori adresar na novem disku
cp -rp /home/* /mnt/XY/real_home  // prekopiruje rekurzivne(-r) a zachova atributy(-p) obsah soucasneho /home do noveho adresare
mv /home /home_to_erase    // ;) remove safely on own risk
ln -sn /mnt/XY/real_home /home  // vytvorime symlink '/home' >> 'real_home'
chmod 777 /home  // asi si ho i takhle i chmodneme, .. mozna vubec nemusime
// a je hotovo  .. toto je priklad,

jirihuf

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 894
  • Karma: +33/-11
    • Zobrazit profil
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #8 kdy: 06 Prosinec 2007, 22:58:09 »
Ona ta otázka skutečně byla zákeřná.. já jsem taky prvně začal přemýšlet o tom, jak co hodit na jiný partition... a přitom mount je nasnadě...:-D
Have you tried turning it off and on again?

sandrick

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 299
  • Karma: +56/-59
    • Zobrazit profil
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #9 kdy: 07 Prosinec 2007, 00:36:43 »
2 jirihuf: presouvat musis tak jako tak, abys neprisel o data v soucasnem home. Ale nemusis se hrabat v partitions.

2 nettezzaumana: [AUTOCENZURA]
« Poslední změna: 07 Prosinec 2007, 02:01:59 od sandrick »

existpierre

  • Host
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #10 kdy: 07 Prosinec 2007, 01:14:31 »
ludia nehadajte sa :D , ...toto nie je o flejme ale o pomoci

dakujem obom samozrejme :)

btw nettezzaumana celkom zaujimavy napad, nad takym niecim som rozmyslal, no netusil som ako, rano to vyskusam.. mat na druhom oddieli zlozku home, ktoru system berie ako normal home. Ale vidim v tom aj nejake problemy, jednoznacne to stoji za pokus, sak nemam co stratit, mam zalohu. :P

Zatial to mam vyriesene tak, ze som si zlozky z home, ako su Dokumenty,Obrazky etc, vymazal a vlozil som tam odkazy z druheho disku, kde mam tie priecinky. A ono sa to zacalo odkazovat prave na tu zlozku home. Zaujimave. Proste som nieco pridal do /home/peter/Dokumenty a ono sa to potom zobrazilo aj v /media/Data/Dokumenty, no a prave toto mi najviac vyhovuje, lebo ked preinstalujem/obnovim ubuntu, nemusim sa obavat probolemov

Mohol by mi niekto vysvetlit, preco to tak funguje? nejak si neviem dat dokopy dve a tri

sandrick

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 299
  • Karma: +56/-59
    • Zobrazit profil
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #11 kdy: 07 Prosinec 2007, 01:59:53 »
Ja bych Ti to vysvetlil, ale jsem drobet zmatenej z toho co pises... Psal jsem, ze si mas namountovat ten disk s datama do /home/uzivatelske jmeno, ne ze si mas delat linky...

Otevri si /etc/fstab zmen radek, kde je jako mount point uvedeno /media/Data na /home/peter

Pokud mas vsechny soubory z home a zvlaste konfiguraci prenesenou na /media/Data tak mas hotovo >> mount -a

Jestli chces mit zachovany ten disk data (prvni priklad ti namountuje vsechno z data jako home, tj. vsechno co mas ted na disku data by mel mit primo v home), tak si tam ten /home vytvor a namountuj ho do /home >> cili v fstabu pridas radek
/media/Data/home          /home        ext3          defaults       0 0
mount -a

Na nejake symlinky se vykasli...


Pises: neviete, ako by som zo 150GB ext3 oddielu spravil /home bez toho, aby som prisiel o veskere data?

Odpoved: moznost 1

Pavelp

  • Host
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #12 kdy: 07 Prosinec 2007, 07:00:55 »
1. nabootovat / prepnout se do konzoly, nespoustet GUI nebo nabootovat z live CD
2. sudo /etc/init.d/single
3. pripravit / zformatovat novou partition na ext3
4. zkopirovat na ni VSECHNA i skryta data z puvodniho /home
5. Puvodni home zazalohovat a vymazat
6. upravit fstab na novou partititon
7. namountovat novy home
8. exit

Jak se co dela si najdete tady, nebo nekde jinde
Ono to zpusobem "cafte, hodte mi sem ......" dost dobre nejde, je to prece jen trosku narocnejsi operace.


existpierre

  • Host
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #13 kdy: 07 Prosinec 2007, 11:00:58 »
ja rozumiem, lenze mna potom napadlo, ze v home su aj tie skryte zlozky, ...programy a tak, no a to som prave nechcel tam mat. Chcel som mat data na tom druhom disku a nainstalovane programy na systemovom. Preto som to nakoniec vyriesil linkami.

vlasto

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 527
  • Karma: +15/-4
    • Zobrazit profil
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #14 kdy: 07 Prosinec 2007, 20:10:20 »
Pokud mas vsechny soubory z home a zvlaste konfiguraci prenesenou na /media/Data tak mas hotovo >> mount -a

Nerozumím tomu,je teda konfigurace v Home nebo kde je?
Děkuji

nettezzaumana

  • Host
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #15 kdy: 07 Prosinec 2007, 21:16:20 »
4sandrick >> uff. nejsi ty nahodou de*bil?
4existpierre >> metoda se symlinkem je jasna a primocara a pouziva ji cely system v ruznych oblastech  .. pokud bys nekdy potreboval napriklad presunout nejake systemove adresare aka /usr:/var apod.. jinam, lze to udelat naprosto stejne s tim rozdilem, ze se musis 'chrootnout'  (man chroot) .. potom prekopirujes dany adresar na jine medium a vytvoris nan symlink..

pozor :: je zasadni rozdil mezi /home a /home/existpierre, to co Ti radi moula sandrick bych asi takto nedelal, protoze pak mas vytvorenou svoji ~ (/home/existpierre) jako samostatny mount.. vsichni dalsi uzivatele se pak budou zapisovat do / do skutecneho /home

samozrejme to lze udelat i bez symlinku tak, ze obsah /home presunes na novy disk a ten pak primountujes do /home -- tak by to udelal system pri instalaci

enjoy by ntz ;)

existpierre

  • Host
Re: /home z ext3 disk
« Odpověď #16 kdy: 07 Prosinec 2007, 21:58:13 »
no mne sa zda, teda aspon pre mna je najlepsie to mat cez symlinky...sak ked budem mat zalohu, nieco domrdam tak, ze budem musiet obnovit system (zalohujem tak raz za 2 tyzdne,iba ked vidim ze system ide bez problemov)... no na aktualnom by som mal nainstalovane new programy a obnovil by som povodny system, vtedy by asi nastali problemy nie?