Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Problem s prihlasenim v textovom rezime.  (Přečteno 6682 krát)

Alio

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« kdy: 07 Červen 2006, 11:47:20 »
Prosim pomozte mi som zaciatocnik a neviem preco ale ked sa chcem prihlasit v textovom prostredi do ubuntu tak mi pyta login ten zadam ale akonahle chce password tak sa mi neda nic zadat do klavesnice iba stlacit Enter.
A ked stlacim enter napise mi loggin zly a som tam kde som bol.Vsetko funguje len zadavanie hesla nejde.
Ubuntu mam na starom PC so starou klavesnicou ale neviem ci to to zapricinuje.
Aj ked som chcel zmenit heslo ROOT tak som zadal ten prikaz a napisalo mi ze zadajte nove heslo, ale zas sa mi nedalo nic stlacit okrem Enteru.
Prosim poradte neviem co mam robit.
Dakujem.

Robert

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 512
  • Karma: +19/-1
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #1 kdy: 07 Červen 2006, 11:50:17 »
no ono se heslo při zadávání nevypisuje. ani hvězdičky. nic si z toho nedělejte a normálně heslo zadejte naslepo.

Alio

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #2 kdy: 07 Červen 2006, 11:52:43 »
a heslo mam zadat take ako som zadaval pri instalacii...vsak?

Robert

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 512
  • Karma: +19/-1
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #3 kdy: 07 Červen 2006, 11:58:57 »
jojo. stejné jako ste zadal uživateli vytvořenému při registraci  a pod jakým se chcete přihlásit v konzoli

Alio

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #4 kdy: 07 Červen 2006, 12:09:12 »
Uz ma to prestava bavit.
Ked som pri instalacii zadal svoje username a to je Alio tak pri prihlaseni pyta Alio Login tak tam mam znovu zadat Alio vsak?
No a vypyta passwd a ja zadam moje heslo na slepo tak ako si vravel ale napise mi ze login incorrect a to ako tomu rozumiem znamena ze je nespravne...
pls co mam robit
aky je prosim ta prikaz na zmenu user account a pass
thx

Jenda

  • Zasloužilý Ubunťák
  • Stálý člen
  • *
  • Příspěvků: 671
  • Karma: +28/-24
    • Zobrazit profil
    • http://launchpad.net/people/jenda
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #5 kdy: 07 Červen 2006, 12:13:39 »
To lze až po loginu. Dej si pozor na VeLiKoSt pIsMeN a překlepy. Nevzdávej to jen kvůli překlepu :)
Kdyby se to přecejen nepovedlo, budeš asi muset přeinstalovat.
Navštivte nás na IRC: #ubuntu-cz @ irc.freenode.net
K mání trika a samolepky Ubuntu - případní zájemci nechť se mi ozvou.

Petr Tomeš

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1582
  • Karma: +24/-51
    • Zobrazit profil
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #6 kdy: 07 Červen 2006, 12:21:45 »
Citace: Jenda
Kdyby se to přecejen nepovedlo, budeš asi muset přeinstalovat.
... a dávat pozor na překlepy, velká a malá písmena a pro jistotu se vyhýbat i používání "z" a "y" v heslu, pokud si člověk není jist, které rozložení klávesnice se právě používá.

Heslo pro sudo je skutečně to heslo, které se zadává při instalaci pro uživatele. Je to srozumitelně vysvětleno v dokumentaci i na wiki.

Alio

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #7 kdy: 07 Červen 2006, 12:30:07 »
Budem asi musiet preinstalovat ale uz preinst druhy krat.
Presne viem ake som si dal uzivatelske meno a 100% aj heslo.
VeLkE a Male som vynechal vsetko male 100%.
No ja neviem ale aj tak dakujem za radu..
Ozaj a nepise sa tam nejake ine uzer name...nejake prednastavene,
lebo sa mi to nezda ked mi to pise
Alio login:
a moj nick je Alio ved to odhali aj hlupak..username.
Nechcem trepat no neviem...

Robert

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 512
  • Karma: +19/-1
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #8 kdy: 07 Červen 2006, 12:32:46 »
jak přeinstalovat? do grafického prosředí se přihlásit můžeš? změň uživateli Alio heslo - Systém - správa - uživatelé a skupiny. vyber uživatele/vlastnosti.

Alio

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #9 kdy: 07 Červen 2006, 12:41:36 »
Ja som si nainstaloval Ubuntu pre alternativnu instalaciu.No a neviem ci mi samo vyhodilo (pre malo pamati) GUI rozhranie alebo nie.
Zatial mi ide iba textove a neviem ako spustim graficke.pls o radu
Ked to spustim a vsetko sa nahodi tak hned pyta login a dalej sa uz nedostanem. :(

Petr Tomeš

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1582
  • Karma: +24/-51
    • Zobrazit profil
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #10 kdy: 07 Červen 2006, 13:45:41 »
Citace: Alio
Ja som si nainstaloval Ubuntu pre alternativnu instalaciu.No a neviem ci mi samo vyhodilo (pre malo pamati) GUI rozhranie alebo nie.
Zatial mi ide iba textove a neviem ako spustim graficke.pls o radu
Ked to spustim a vsetko sa nahodi tak hned pyta login a dalej sa uz nedostanem. :(
Proč jste nezkusil standardní Desktop CD?

Alio

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #11 kdy: 07 Červen 2006, 14:08:08 »
Pretoze mam iba 64mb ram a pri Alternativnej instalacii pisali ze to je pre tych ktori maju menej ako 192mb ram.

Petr Tomeš

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1582
  • Karma: +24/-51
    • Zobrazit profil
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #12 kdy: 07 Červen 2006, 14:09:50 »
Citace: Alio
Pretoze mam iba 64mb ram a pri Alternativnej instalacii pisali ze to je pre tych ktori maju menej ako 192mb ram.
OK

Robert

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 512
  • Karma: +19/-1
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #13 kdy: 07 Červen 2006, 14:10:07 »
no tak potom nabootovat z live cd, připojit diskový oddíl kde je nainstalováno ubuntu, provést chroot na tento diskový oddíl a nastavit heslo uživatele root.
potřeby: 1 live cd s linuxem, základní povědomí o příkazu mount, základní povědomí o příkazu chroot, passwd root

Alio

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #14 kdy: 07 Červen 2006, 16:02:17 »
No tak konecne som to vyriesil.
Prihlasil som sa v nudzovom rezime-tam nepytalo meno a heslo
a nastavil som heslo pre root a tak som sa potom aj prihlasil.
Super som rad.
THX

zigi

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 389
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #15 kdy: 08 Červen 2006, 05:49:26 »
jenom jeste takova poznamka, tedka si nejsem jist, zda se nejaky uzivatel(login) muze jmenovat stejne jako pocitac(system)
..:: be free - use kubuntu ::..

Alio

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #16 kdy: 08 Červen 2006, 07:28:14 »
Citace: zigi
jenom jeste takova poznamka, tedka si nejsem jist, zda se nejaky uzivatel(login) muze jmenovat stejne jako pocitac(system)
No ved toto.
Lebo som si isty ze som vsetko tak zadal ako som mal a nejde.
Nevies prosim ta kde zistim nazov systemu v textovom r.

Jindro

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 132
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #17 kdy: 08 Červen 2006, 08:32:33 »
uname -a

man uname
________________________________________
Jin U Buntů

Alio

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problem s prihlasenim v textovom rezime.
« Odpověď #18 kdy: 08 Červen 2006, 10:42:15 »
# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# Defaults

Defaults    !lecture,tty_tickets,!fqdn

# User privilege specification
root    ALL=(ALL) ALL

# Members of the admin group may gain root privileges
%admin    ALL=(ALL) ALL


Nema byt pod admin nahodou moj ucet ktory som zadaval pri instalacii?
Prosim Vas ako sa vytvori ucet s admin privilegiami
Viem vytvorit normalne cez useradd ale ono to tam nieje.
Dakujem