Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Dell Latitude D600 a externí monitor [vyřešeno]  (Přečteno 8997 krát)

supcz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Dell Latitude D600 a externí monitor [vyřešeno]
« kdy: 31 Prosinec 2007, 14:28:41 »
Nainstaloval jsem si na notebook Latitude D600 Ubuntu (verze 7.10) a skoro všechno se rozpoznalo a zprovoznilo samo při instalaci. Připojil jsem externí monitor Samsung SyncMaster 206BW, ale nefunguje to jak má. Nastavení v System > Administration >  Screens and Graphics vypadá takto:

Screen 1
model: LCD Panel 1400x1050
resolution: 1400x1050

Screen 2
model: Samsung SyncMaster 206BW (analog)
resolution: 1680x1050

Graphics Card
dirver: radeon - ATI Radeon cards, including Radeon... (fglrx)

Nezobrazuje se mi možnost zapnout jakoukoliv obrazovku jako Secondary screen. Pokud nastavím ten Samsung jako Default screen, tak se začne zobrazovat obraz na notebooku i na LCD, ale v rozlišení 1400x1050. Screen 1 se změní na Samsung (1400x1050) a Screen 2 na Unknown (640x480).

Po rebootu se zobrazí hlášení "Ubunut is runnin in low-graphics mode" a musím vše nakonfigurovat znovu, protože Screen 1 je nastaven na Plug'n'Play (1280x1024)
« Poslední změna: 12 Leden 2008, 13:04:51 od Pavel Půlpán »

klasyc

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 470
  • Karma: +30/-3
    • Zobrazit profil
Re: Dell Latitude D600 a externí monitor
« Odpověď #1 kdy: 03 Leden 2008, 19:41:20 »
To je zvláštní, mám ten samý notebook s Kubuntu 7.10 a tváří se to, že by se druhý monitor dal normálně jako sekundární připojit. Ale bohužel to momentálně nemůžu vyzkoušet.

Můj xorg.conf vypadá takto:

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "kbd"
        Option          "CoreKeyboard"
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        Option          "XkbLayout"     "cz"
        Option          "XkbOptions"    "lv3:ralt_switch"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier      "Configured Mouse"
        Driver          "mouse"
        Option          "CorePointer"
        Option          "Device"        "/dev/input/mice"
        Option          "Protocol"      "ImPS/2"
        Option          "ZAxisMapping"  "4 5"
        Option          "Emulate3Buttons"       "true"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier      "Synaptics Touchpad"
        Driver          "synaptics"
        #Option         "SendCoreEvents"        "true"
        #Option         "Device"                "/dev/psaux"
        #Option         "Protocol"              "auto-dev"
        #Option         "HorizEdgeScroll"       "0"
        Option          "SHMConfig"     "on"
        Option          "UseShm"        "on"
        Option          "AlwaysCore"    "on"
        Option          "SendCoreEvents"        "true"
        Option          "Device"        "/dev/psaux"
        Option          "Protocol"      "auto-dev"
        Option          "LeftEdge"      "130"
        Option          "RightEdge"     "840"
        Option          "TopEdge"       "130"
        Option          "BottomEdge"    "640"
        Option          "FingerLow"     "7"
        Option          "FingerHigh"    "8"
        Option          "MaxTapTime"    "180"
        Option          "MaxTapMove"    "110"
        Option          "ClickTime"     "0"
        Option          "EmulateMidButtonTime"  "75"
        Option          "VertScrollDelta"       "20"
        Option          "HorizScrollDelta"      "20"
        Option          "MinSpeed"      "0.60"
        Option          "MaxSpeed"      "1.10"
        Option          "AccelFactor"   "0.030"
        Option          "EdgeMotionMinSpeed"    "200"
        Option          "EdgeMotionMaxSpeed"    "200"
        Option          "UpDownScrolling"       "1"
        Option          "CircularScrolling"     "1"
        Option          "CircScrollDelta"       "0.1"
        Option          "CircScrollTrigger"     "2"
        Option          "Emulate3Buttons"       "on"
EndSection

Section "InputDevice"
        Driver          "wacom"
        Identifier      "stylus"
        Option          "Device"        "/dev/input/wacom"
        Option          "Type"  "stylus"
        Option          "ForceDevice"   "ISDV4"# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
        Driver          "wacom"
        Identifier      "eraser"
        Option          "Device"        "/dev/input/wacom"
        Option          "Type"  "eraser"
        Option          "ForceDevice"   "ISDV4"# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
        Driver          "wacom"
        Identifier      "cursor"
        Option          "Device"        "/dev/input/wacom"
        Option          "Type"  "cursor"
        Option          "ForceDevice"   "ISDV4"# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "Device"
        Identifier      "ATI Technologies Inc Radeon R250 [Mobility FireGL 9000]"
        Boardname       "radeon"
        Busid           "PCI:1:0:0"
        Driver          "radeon"
        Screen  0
        Option          "MergedFB"      "off"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "Obecný monitor"
        Vendorname      "Plug 'n' Play"
        Modelname       "Plug 'n' Play"
  modeline  "640x480@60" 25.2 640 656 752 800 480 490 492 525 -vsync -hsync
        Gamma   1.0
EndSection

Section "Screen"
        Identifier      "Default Screen"
        Device          "ATI Technologies Inc Radeon R250 [Mobility FireGL 9000]"
        Monitor         "Obecný monitor"
        Defaultdepth    24
        SubSection "Display"
                Depth   24
                Virtual 640     480
                Modes           "640x480@60"
        EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
        Identifier      "Default Layout"
  screen 0 "Default Screen" 0 0
        Inputdevice     "Generic Keyboard"
        Inputdevice     "Configured Mouse"

        # Uncomment if you have a wacom tablet
        #       InputDevice     "stylus"        "SendCoreEvents"
        #       InputDevice     "cursor"        "SendCoreEvents"
        #       InputDevice     "eraser"        "SendCoreEvents"
        Inputdevice     "Synaptics Touchpad"
EndSection
Section "Module"
        Load            "glx"
        Load            "GLcore"
        Load            "v4l"
EndSection
Section "device" #
        Identifier      "device1"
        Boardname       "radeon"
        Busid           "PCI:1:0:0"
        Driver          "radeon"
        Screen  1
        Option          "MergedFB"      "off"
EndSection
Section "screen" #
        Identifier      "screen1"
        Device          "device1"
        Defaultdepth    24
        Monitor         "monitor1"
EndSection
Section "monitor" #
        Identifier      "monitor1"
        Gamma   1.0
EndSection
Section "ServerFlags"
EndSection


Mimochodem, jak Vám funguje Ubuntu? Zajímá mě hlavně výdrž baterie - nejlépe výpis z programu powertop a pak taky teplota. Zdá se mi, že se notes zahřívá víc než by musel. Navíc spíš než samotný procesor se mi zahřívají místa, kde je ramka a pak levý dolní roh (disk). Máte podobnou zkušenost? Rád bych to teplo proměnil na výdrž baterie.
« Poslední změna: 14 Leden 2008, 21:40:11 od Anna Taliánová »

klasyc

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 470
  • Karma: +30/-3
    • Zobrazit profil
Re: Dell Latitude D600 a externí monitor
« Odpověď #2 kdy: 04 Leden 2008, 23:11:27 »
Tak jsem to zkoušel a asi po dvou hodinách trápení s xorgem jsem našel naprosto elegantní bezbolestné řešení:
xrandr - za běhu x serveru umí připojit v pohodě přidat druhý monitor, detekoval mi i sám podporovaná rozlišení a šlo mi s ním jak klonovat obraz, tak i spojit oba monitory do jednoho. Návod je tady a funguje skvěle: http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=4055081

Existuje na to i grafický nástroj - qrandr, ale padal mi. Podívej se do Synapticu, je tam i nějaký aplet pro GNOME, ale já mám KDE, takže jsem to nemohl vyzkoušet.

supcz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Dell Latitude D600 a externí monitor - vyřešeno
« Odpověď #3 kdy: 05 Leden 2008, 02:28:20 »
vypada to, ze je vyreseno - funguje to super - bohuzel se mi nezobrazuje po xrandr -q max. rozliseni, ktere podporuje ten monitor, ale to uz nekde vygooglim

supcz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Dell Latitude D600 a externí monitor
« Odpověď #4 kdy: 05 Leden 2008, 02:38:41 »
To je zvláštní, mám ten samý notebook s Kubuntu 7.10 a tváří se to, že by se druhý monitor dal normálně jako sekundární připojit. Ale bohužel to momentálně nemůžu vyzkoušet. Můj xorg vypadá takto:

...

Mimochodem, jak Vám funguje Ubuntu? Zajímá mě hlavně výdrž baterie - nejlépe výpis z programu powertop a pak taky teplota. Zdá se mi, že se notes zahřívá víc než by musel. Navíc spíš než samotný procesor se mi zahřívají místa, kde je ramka a pak levý dolní roh (disk). Máte podobnou zkušenost? Rád bych to teplo proměnil na výdrž baterie.

Mám takřka novou baterii a hodně záleží na tom co všechno běží. Příjde mi, že wifi docela žere, ale zatím jsem to neměřil nijak přesně. Baterie vydrží při koukání na film cca. 3 hodiny. Zahřívání u těchto notebooků je celkem klasika a to hlavně u starších kousků a hřeje to přesně tam co je disk. Kolega tam občas nemohl udržet ruku :-)

klasyc

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 470
  • Karma: +30/-3
    • Zobrazit profil
Re: Dell Latitude D600 a externí monitor - vyřešeno
« Odpověď #5 kdy: 05 Leden 2008, 21:11:30 »
vypada to, ze je vyreseno - funguje to super - bohuzel se mi nezobrazuje po xrandr -q max. rozliseni, ktere podporuje ten monitor, ale to uz nekde vygooglim

Zkus napsat ten příkaz bez parametrů, mně to vypíše všechny monitory a k nim dostupná rozlišení, parametr -q nepoužívám


Mám takřka novou baterii a hodně záleží na tom co všechno běží. Příjde mi, že wifi docela žere, ale zatím jsem to neměřil nijak přesně. Baterie vydrží při koukání na film cca. 3 hodiny. Zahřívání u těchto notebooků je celkem klasika a to hlavně u starších kousků a hřeje to přesně tam co je disk. Kolega tam občas nemohl udržet ruku :-)

Zkoušel jsem povypínat co šlo a notes vydrží max. 3 hodiny. Když sem hodně úspornej, dostanu se s powertopem tak na 11W. Asi by se ale nechalo ještě podtaktovat grafickou kartu, nemá s tím někdo zkušenost?