Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: 32 alebo 64 bitovú verziu?  (Přečteno 6827 krát)

PELKO

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +35/-25
    • Zobrazit profil
32 alebo 64 bitovú verziu?
« kdy: 03 Leden 2008, 16:09:09 »
S ubuntu začiatočník niesom, ale trápi ma jedna otázka...
Mám nový PC, AMD Athlon 5200+ EE ktorý je 64 bitový...
A teda, mám si nainštalovať 64bitovú verziu, alebo radšej 32bitovú?
Niesom si istý pretože som počul že 64bitové verzie majú nejaké problémy hlavne so softwareovou podporou...
Ďakujem :)
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 12:00:45 od Anna Taliánová »

nettezzaumana

  • Host
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #1 kdy: 03 Leden 2008, 17:00:10 »
doporucuju 32bit.. 64bit nenabizi prakticky zadne vyhody a zato je v nem jako bonus casto spousta vopruzu navic..

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #2 kdy: 03 Leden 2008, 17:07:43 »
S ubuntu začiatočník niesom, ale trápi ma jedna otázka...
Mám nový PC, AMD Athlon 5200+ EE ktorý je 64 bitový...
A teda, mám si nainštalovať 64bitovú verziu, alebo radšej 32bitovú?
Niesom si istý pretože som počul že 64bitové verzie majú nejaké problémy hlavne so softwareovou podporou...
Ďakujem :)

Píšete, že nejste s Ubuntu začátečník, tak vřele doporučuji, právě jsem taky nainstaloval 64 bit. Je svižnější a první dojmy jsou dobré.
Ovšem, pokud používáte prohlížeč Operu je zde problém, ten jsem vyřešil stáhnutím balíčku odsud: http://snapshot.opera.com/unix/snapshot-1719/x86_64-linux/ je to sice balíček pro Debian, ale jede dobře. Ubuntu vychází z Debianu, takže bez problému.
Pak jsem měl ještě problém s pluginem do Opery, ale v Synapticu jsem ho našel a nainstaloval.
Trochu pokulhávala čeština po prvním restartu, ale tu jsem taky  nainstaloval ze Synapticu.
Takže jen malé vady na kráse. Jinak všechny programy jedou tak jako na 32 bit.
Kolik máte RAM paměti? Pokud 512, tak je to málo. Doporučuji aspoň 1 GB. Já mám 2,5 GB a je to poznat.
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 12:02:32 od Anna Taliánová »

qUAKER

  • Host
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #3 kdy: 03 Leden 2008, 17:08:44 »
taky doporucuju 32bit. Sam ji pouzivam na 64bit procesoru Athlon 3500.

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6171
  • Karma: +450/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #4 kdy: 03 Leden 2008, 17:09:20 »
Mozem potvrdit. Aj ked pouzivam 64bit verziu na fungovanie vela veci potrebujec 32bit kniznice co je diskovy priestor naviac a ... . Ak chces system ktory ti pojde viac menej bez problemu daj 32bit. Ak si fanusik "vrtak " tak to je jedno. Navyseny vykon som v 64bit verzii nezaznamenal.
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 12:03:15 od Anna Taliánová »
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

nettezzaumana

  • Host
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #5 kdy: 03 Leden 2008, 17:13:17 »
Maky >> dyk ty taky famyzdatis .. 64bitovy system neni zatim nikdy sviznejsi, ba naopak! // to ale neznamena, ze nekterym lidem tak nemuze pouze pripadat ;)

PELKO

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +35/-25
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #6 kdy: 03 Leden 2008, 17:16:28 »
Ano používam zrovna Operu :)
A nerád by som bol keby som mával nejaké problémy so softwareom.
Ramku mám 2gb čo si myslím že stačí :)
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 12:04:35 od Anna Taliánová »

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #7 kdy: 03 Leden 2008, 17:17:59 »
Maky >> dyk ty taky famyzdatis .. 64bitovy system neni zatim nikdy sviznejsi, ba naopak! // to ale neznamena, ze nekterym lidem tak nemuze pouze pripadat ;)

Nefámyzdatím, mě zatím jede svižněji než 32 bit. Mám Athlona 3000+ 1,5 GB RAM. A to mi jede i CF v pohodě. Zatím se mi nic neseklo a to na něm jedu od rána a stále ho testuji a doinstalovávám programy.
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 12:05:33 od Anna Taliánová »

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #8 kdy: 03 Leden 2008, 17:25:39 »
Ano používam zrovna Operu :)
A nerád by som bol keby som mával nejaké problémy so softwareom.
Ramku mám 2gb čo si myslím že stačí :)

Opera je sice v Přdat/odebrat programy, ovšem mi nešla nainstalovat. Jak jsem psal, stáhl jsem ji odsud: http://snapshot.opera.com/unix/snapshot-1719/x86_64-linux/ a češninu nainstaloval tímto příkazem:

Citace
wget http://www.opera.com/download/lng/900/ouw900_cs.lng
sudo cp ouw900_cs.lng /usr/share/opera/locale/czech.lng

Je to sice se starou češtinou, ale instaluji ji na všechny stroje a jede v pohodě.

Balíčky pro češtinu, pro případ:
Citace
language-pack-kde-cs
Stačí tento balík napsat do Hledat v Synapticu. Najdou se dva automaticky. Pokud používáte některé programy z KDE, jako Kaffeine, Krusader....., tak tam budou čtyři balíčky, tak nainstalovat všechny.

Máte 2GB RAM a AMD Athlon 5200+, takže vám to pojede v poho.
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 12:06:11 od Anna Taliánová »

dixon

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 57
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #9 kdy: 03 Leden 2008, 18:02:20 »
Pouzival som dlhodobo 32bit, teraz mam asi 2 mesiace 64bit a chystam sa vratit spat k 32bit. Hlavny dovod je mrznutie a velmi caste padanie Firefoxu kvoli flashu. Je nainstalovany cez nejaky nsplugin (ci ako sa to vola) a casto sa mi stava, ze cely Firefox padne a ostane iba sede okno s titulkom nsplugin. Zalezi vsak ako casto vyuzivate flash - ja som na youtube peceny vareny. Takisto sa mi nedari najst 64bitovu verziu linux-phc atd. .....
Co sa tyka zvysenia rychlosti pri 64bite - volnym okom som nic nezaznamenal. Pustil som vsetky testy aplikacie hwinfo a 64bitova verzia zvitazila jedine v kompresii gzip, kde dosiahla takmer 2x lepsi vysledok.
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 12:07:32 od Anna Taliánová »

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #10 kdy: 03 Leden 2008, 18:32:13 »
Já jsem plugin do prohlížečů nainstaloval přes Synaptic:
Kód: [Vybrat]
flashplugin-nonfreea youtube mi jede v poho
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 12:07:58 od Anna Taliánová »

Skeletonix

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1258
  • Karma: +34/-6
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #11 kdy: 03 Leden 2008, 21:13:00 »
64b používám již delší dobu a žádný problém s ním nemám ... uznávám že občas je s tím trochu sr###, ale nemám nic co bych potřeboval nefunkční (plugin pro javu do Firefoxe nepotřebuji !).

Pokud neplánujete v budoucnosti rozšiřování RAM tak asi opravdu nemá cenu používat 32b, ale jakmile si koupíte více ramky (~4Gb) tak budete potřebovat přejít na 64b.

Zvažte, Zvažte.
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 12:08:39 od Anna Taliánová »

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #12 kdy: 04 Leden 2008, 10:08:24 »
Narazil jsem na první problém. Roztáhla se mi plocha ráno po spuštění na 1400x1050, přitom jsem měl nastaveno na 1152x864. Znova jsem nastavil parametr 1152x864 a restartoval korektně PC. Opět bylo nastavení 1400x1050. Systém si prostě nepamatuje rozlišení. Jinak mám nastavený monitor Plug n' Play, protože svůj monitor (výrobce: LG, FLATRON ez T710BH) nemám v nastavení. Na 32 bit nebyl problém. Zkoušel jsem i jiné nastavení a resetoval PC, vždycky to skočilo po najetí systému na 1400x1050.

Neví někdo, jak to nastavit, aby si PC pamatovalo nastavení 1152x864?
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 12:10:32 od Anna Taliánová »

dclxvi

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 46
  • Karma: +7/-0
  • skill: No, thank you
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #13 kdy: 04 Leden 2008, 11:05:43 »
Pouzivam 64 bit verzi uz dost dlouho. Az na jeden problem pri startu PC, kdy se proste az do loginu vypne monitor  (to je ale problem nove grafiky) me vse funguje naprosto OK. Co se tyce programu, ktery nejsou udelany pro 32bit, zatim se me podarilo rozjet cokoli, co sem potreboval. System se neseka ani po nekolika dnech nonstop provozu. Takze pokud nejste uplni zacatecnici, vrele doporucuju.
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 12:11:07 od Anna Taliánová »

Skeletonix

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1258
  • Karma: +34/-6
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #14 kdy: 04 Leden 2008, 17:32:40 »
Pouzivam 64 bit verzi uz dost dlouho. Az na jeden problem pri startu PC, kdy se proste az do loginu vypne monitor  (to je ale problem nove grafiky) me vse funguje naprosto OK. Co se tyce programu, ktery nejsou udelany pro 32bit, zatim se me podarilo rozjet cokoli, co sem potreboval. System se neseka ani po nekolika dnech nonstop provozu. Takze pokud nejste uplni zacatecnici, vrele doporucuju.

nemáte v /boot/grub/menu.lst nastavený parametr vga= xxx . Pokud ano tak ten parametr smažte je obecný problém jádra v GG (nejen 64b)

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #15 kdy: 04 Leden 2008, 17:35:11 »
Takže jsem  problém vyřešil šalamounsky. Místo toho, abych zadával rozlišení 1152x864 z nabídky Systém→Správa→Obrazovky a grafické karty, jsem zadal ze Systém→Volby→Rozlišení obrazovky1152x864 a už to drží. Nikdy jsem nepochopil, proč jsou v nabídce dva podobné programy.

nettezzaumana

  • Host
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #16 kdy: 04 Leden 2008, 17:40:09 »
a nemas nahodou kartu intel xx (aka gma || x3100 // nebo jak se tem novejsim rika..) -- mel jsem podobnej problem, nainstaloval jsem jednomu kamaradovi Linux a ta karta si drze nahazovala vzdy nejlepsi mozne rozliseni a tvarila se, ze ji xorg.conf vubec nezajima, coz jsem vubec nechapal 'jak je to mozny' ..
nakonec jsem to nastavil v gconf-editor..

zdravi ntz  // ale stravil jsem nad tim par hodin

ps .. me jeste drze naparsovala do 'Systém→Volby→Rozlišení' nepouzitelne hodnoty, diky kterym jsem to potom vyslidil v tom gconf-editor (pokud myslime to same)
« Poslední změna: 04 Leden 2008, 17:42:09 od nettezzaumana »

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #17 kdy: 04 Leden 2008, 20:50:09 »
a nemas nahodou kartu intel xx (aka gma || x3100 // nebo jak se tem novejsim rika..) -- mel jsem podobnej problem, nainstaloval jsem jednomu kamaradovi Linux a ta karta si drze nahazovala vzdy nejlepsi mozne rozliseni a tvarila se, ze ji xorg.conf vubec nezajima, coz jsem vubec nechapal 'jak je to mozny' ..
nakonec jsem to nastavil v gconf-editor..

zdravi ntz  // ale stravil jsem nad tim par hodin

ps .. me jeste drze naparsovala do 'Systém→Volby→Rozlišení' nepouzitelne hodnoty, diky kterym jsem to potom vyslidil v tom gconf-editor (pokud myslime to same)

ee nemam.


Mam NX7300GT-TD series nVidie. Sem řikal, že v Systém→Volby→Rozlišení obrazovky, jsem nastavil 1152x864 a už to drží.

pavolzetor

  • Host
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #18 kdy: 05 Leden 2008, 18:22:36 »
takze ja som skusal na Core 2 Duo aj 32 aj 64 bit ubuntu a system monitor CPU na 32 bit bolo kazde jadro cca. 7 % a na 64 bit to bolo len 2 % na kazde jadro

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #19 kdy: 05 Leden 2008, 19:58:57 »
Nevim jak vám, ale mě na 32 bit mi vytěžovalo stále CPU na 20% i když nic neběželo (jen CF) 30% když jsem měl OOo otevřené nebo i jiné aplikace,  teď na 64bit 4-6% když mám otevřeného Krusadera, OOo, Opera i s CF. Což je super. Navíc se OOo otevírá rychleji, tak jako ostatní aplikace.

jb

  • Host
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #20 kdy: 06 Leden 2008, 10:21:26 »
Nevím, jestli je to téma ještě aktuální snad pro případného dalšího zájemce. 32 bit verzi nainstalujete jak na intel, tak na amd64. Opačně to však nejde. Pokud máte amd64 doporučuji z vlastních zkušeností 64 bit, neboť systém atd. je znatelně rychlejší. Aktualizace, záplaty apod. pak zabírají méně času. Jinak je to samozřejmě svobodná volba každého. 

Roman "Schmaker" Šmakal

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
  • Karma: +59/-10
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #21 kdy: 06 Leden 2008, 12:15:59 »
To bych netvrdil... intel má taky 64bitové procesory (zrovna teď píšu z P4 HT 3GHz, Kubuntu 7.10 amd64)... Jen se tím tolik nechvástá...
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

jb

  • Host
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #22 kdy: 06 Leden 2008, 12:47:14 »
Dobrý. Neboť právě instaluji z CD na CPU INTEL(R) PENTIUM(R) 4 3.00 GHz na komplet origoš stroji z roku 2005 od intelu (deska osazená chipsetem intel 865PE agp set...) a na začátku mě po spuštění live CD vyhodila hláška, že chce 32 bit verzi z uvedených důvodů. Mě se to nepodařilo a musel jsem ztáhnout CD iso 32 bit verzi.     

Roman "Schmaker" Šmakal

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
  • Karma: +59/-10
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #23 kdy: 06 Leden 2008, 16:18:07 »
u intelu je chaos... Ne všechny Pentia na 3GHz umí 64bit... Pentium 4, Pentium D,... všechno jsou to úplně jiný procesory...
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6171
  • Karma: +450/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re: 32 alebo 64 bitovú verziu?
« Odpověď #24 kdy: 06 Leden 2008, 17:37:15 »
Ja by som este doplnil ze 64bit verzia moze mat niekedy aj vyhody.
U mna bol problem
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=10475.0
po prechode na 7.10 som to skusal s 32bit a stale ten problem bol ovsem po prechode na 64bit to ide.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)