Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Problém se síťovkou [vyřešeno]  (Přečteno 2464 krát)

Tomáš Karger

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
    • Sinistra
Problém se síťovkou [vyřešeno]
« kdy: 30 Srpen 2008, 09:34:18 »
Ahoj, právě jsem si nainstaloval Ubuntu 8.04 a nemůžu se připojit k internetu. Nastavil jsem vše potřebné jako příslušnou MAC adresu a dhcp, ale bezvýsledně. Problém bude asi v tom, že když se podívám do Network tools a zkusím dát configure u Ethernet Interface (eth0), tak mi to vyhodí hlášku:
"The interface does not exist. Check that it is correctly typed and that it is correctly supported by your system."

Při Hardware testingu to síťovku identifikovalo jako: Intel Corporation 82801CAM (ICH3) PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller (rev 42).

A tady je ještě výpis z ifconfig:
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:05:1c:1f:d7:b9 
          inet6 addr: fe80::205:1cff:fe1f:d7b9/64 Scope:Link
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:371 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:47866 (46.7 KB)  TX bytes:936 (936.0 B)

Nemyslím si ale že by systém nepodporoval tuhle síťovku, jelikož už mi to s ní jednou běželo.
Děkuju za každou radu.

 
« Poslední změna: 01 Září 2008, 07:57:22 od Petr Merlin Vaněček »
Compaq Evo N800v 512MB RAM
ATI Radeon Mobility 7500
UbuntuStudio 8.04 "Some rights reversed."

Fracty

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 809
  • Karma: +36/-7
    • Zobrazit profil
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #1 kdy: 30 Srpen 2008, 09:47:46 »
Jak jste nastavoval MAC adresu a používáte cestovní režim[roaming mód]?

pak bych požádal o výpisy

Kód: [Vybrat]
ip a
ip n
ip r
cat /etc/resolv.conf
nm-tool
dmesg | grep eth0

Tomáš Karger

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
    • Sinistra
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #2 kdy: 30 Srpen 2008, 10:21:47 »
MAC adresu jsem nastavoval dočasně přes:
Kód: [Vybrat]
Ifconfig eth0 down
Ifconfig eth0 hw ether 00:05:1C:1F:D7:B9
Ifconfig eth0 up
protože když jsem se ji pokusil dopsat do /etc/network/interfaces tak to nefungovalo. Radši to ale stejně vypíšu:
auto lo
iface lo inet loopback


iface eth0 inet dhcp

auto eth0
hwaddress ether 00:05:1C:1F:D7:B9
 
Roaming mód jsem vypnul a místo toho nastavil dhcp.
Tady jsou výpisy zmíněných příkazů:
Kód: [Vybrat]
tom@Evo:~$ ip a
1: lo: <LOOPBACK> mtu 16436 qdisc noop
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
2: eth0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
    link/ether 00:05:1c:1f:d7:b9 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet6 fe80::205:1cff:fe1f:d7b9/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever


tom@Evo:~$ cat /etc/resolv.conf
search erkor-oc.cz
nameserver 88.146.167.5
nameserver 77.48.254.253


tom@Evo:~$ nm-tool

NetworkManager Tool

State: connected

print_devices(): didn't get a reply from NetworkManager.
There are no available network devices.


tom@Evo:~$ dmesg | grep eth0
[   21.813904] e100: eth0: e100_probe: addr 0x40100000, irq 10, MAC addr 00:08:02:6a:f7:09
[   55.596669] e100: eth0: e100_watchdog: link up, 100Mbps, full-duplex
[   94.401086] eth0: no IPv6 routers present
[  164.633350] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[  164.635984] e100: eth0: e100_watchdog: link up, 100Mbps, full-duplex
[  164.636995] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[  174.798389] eth0: no IPv6 routers present
[ 1016.214123] e100: eth0: e100_watchdog: link down
U
Kód: [Vybrat]
ip n
Kód: [Vybrat]
ip r to nevyhodilo nic.

Compaq Evo N800v 512MB RAM
ATI Radeon Mobility 7500
UbuntuStudio 8.04 "Some rights reversed."

styxx77

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 80
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #3 kdy: 30 Srpen 2008, 10:43:51 »
MAC si preco menil?(nastavoval)

 skus si vyziadat IP adresu.napis do terminalu.

 sudo dhclient eth0

 ak bude odpoved ako uvadzam,mal by si byt pripojeny(aspon do siete)

DHCPACK from xxxx
bound to xxxx -- renewal in 8914 seconds

Tomáš Karger

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
    • Sinistra
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #4 kdy: 30 Srpen 2008, 11:06:09 »
To je zvláštní. Když jsem zadal Vámi uváděný příkaz, vyhodilo mi to co jste uváděl a připojení se najednou rozchodilo. Pro vyzkoušení jsem resetnul počítač abych věděl jestli je změna trvalá ukázalo se že ne. Připojení se opět rozchodilo pouze po zadání toho příkazu.
Jinak MAC adresu jsem měnil protože mám od providera nastavené připojení na MAC svého stolního PC a Ubuntu jsem instaloval na svůj notebook, který má MAC samozřejmě jinou.
Compaq Evo N800v 512MB RAM
ATI Radeon Mobility 7500
UbuntuStudio 8.04 "Some rights reversed."

styxx77

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 80
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #5 kdy: 30 Srpen 2008, 13:11:47 »
Uspesne pripojenie sa da ulozit do NM.

AK pripajas naraz 2 PC cez (modem,router,AP) moze to blbnut.Tvoj provider ti to nemusi povolit.(2 IP) ale da sa.

Tomáš Karger

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
    • Sinistra
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #6 kdy: 30 Srpen 2008, 13:29:28 »
Nejde mi o to připojit 2 pc, ale jen jedno pc místo druhého ;)
Jak se dá to úspěšné připojení uložit do NM?
Napadlo mě ještě, že by se při nejhorším dal vytvořit spouštěcí skript do kterého bych ten příkaz dal..?

To bodie: nějak moc se v tom nevyznám, tak se radši zeptám. Co to znamená, že tam je IPv6 a ne IPv4?
Compaq Evo N800v 512MB RAM
ATI Radeon Mobility 7500
UbuntuStudio 8.04 "Some rights reversed."

bigfree

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
    • MY blog
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #7 kdy: 30 Srpen 2008, 13:34:07 »
akeho mas providera? ja mam chello a to ma max 3mac adresy, tak preto sa pytam lebo ak by si mal nahodou chello da sa to nastavit :P
... a tak sa vsetko pokazilo ** ..

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4993
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #8 kdy: 30 Srpen 2008, 14:03:17 »
Pokud NM takhle ječí, zkuste udělat věc na trochu nižší úrovni - do /etc/network/interfaces
dejte následující pasáž:
Kód: [Vybrat]
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
 hwaddress ether 00:05:1c:1f:d7:b9

a pak proveďte
Kód: [Vybrat]
sudo /etc/init.d/networking restart

Pokud do toho NM nebude moc kecat, tak by to mohlo jet.
« Poslední změna: 31 Srpen 2008, 21:13:11 od Petr Merlin Vaněček »
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4993
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #9 kdy: 30 Srpen 2008, 14:05:25 »
Jen ještě dodám, že princip vázání IP adresy na MAC adresu zákazníka není až tak neobvyklé řešení a zhusta se využívá. Pokud vyměníte PC (resp. síťovku), pak stačí kontaktovat ISP, aby ji v systému změnil.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Fracty

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 809
  • Karma: +36/-7
    • Zobrazit profil
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #10 kdy: 30 Srpen 2008, 14:29:11 »
chjo... víte proč NM nic nedělá a tedy proč tenhle človíček nedostává automaticky ip z DHCP [NM].
 Je to proto že má vypnutý cestovní mód.... takže si za to vlastně trošku může sám, že mu to nejelo...

PS: imho stačilo při zapnutí změnit pouze MAC adresu a dát nahoře na panelu zakázat síť a pak povolit (v té době byly snad síťová zařízení v cestovním režimu)
« Poslední změna: 30 Srpen 2008, 14:33:28 od Fracty »

Tomáš Karger

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
    • Sinistra
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #11 kdy: 30 Srpen 2008, 16:23:56 »
Providera mám Erkor - kontaktoval jsem je a bylo mi jako řešení doporučena změna MAC adresy.
Zkoušel jsem postup co uváděl Petr, ale ten druhý příkaz failnul...
To Fracty: na začátku jsem zkoušel pouze změnu MAC adresy bez jakékoliv změny v nastavení sítě (roaming mód byl nastaven defaultně), ale nefungovalo to. Teď jsem pouze zjistil, že to funguje i s roaming módem pokud zadám
Kód: [Vybrat]
sudo dhclient eth0
Bez toho příkazu to asi prostě nerozjedu. 
Compaq Evo N800v 512MB RAM
ATI Radeon Mobility 7500
UbuntuStudio 8.04 "Some rights reversed."

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4993
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #12 kdy: 30 Srpen 2008, 17:46:53 »
Druhý příkaz??? Já jsem psal vložit do interfaces

A pokud je vypnutý cestovní mód a nastavená sít na DHCP, tak to musí jet :)
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Tomáš Karger

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
    • Sinistra
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #13 kdy: 31 Srpen 2008, 18:02:36 »
Já myslel ten příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo /etc/init.d/networking restart. Ten mi po úpravě souboru interfaces vyhodí: failed.
Jinak moje /etc/network/interfaces vypadá takhle:
auto lo
iface lo inet loopback



iface eth0 inet dhcp

auto eth0
ifconfig eth0 inet dhcp
 hwaddress ether 00:05:1c:1f:d7:b9

Dhcp mám nastavené, ale připojení se mi stejně nerozjede.
Compaq Evo N800v 512MB RAM
ATI Radeon Mobility 7500
UbuntuStudio 8.04 "Some rights reversed."

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4993
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #14 kdy: 31 Srpen 2008, 21:14:10 »
Dejte pryč to první
Kód: [Vybrat]
iface eth0 inet dhcp

a tu mou hloupost ifconfig přepište na iface - už blbnu :D
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4993
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #15 kdy: 31 Srpen 2008, 21:55:47 »
Používá se ip o iface nevím nic?
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Tomáš Karger

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
    • Sinistra
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #16 kdy: 31 Srpen 2008, 22:49:21 »
Tak jsem to upravil a... funguje to! :)
Děkuju moc.
Compaq Evo N800v 512MB RAM
ATI Radeon Mobility 7500
UbuntuStudio 8.04 "Some rights reversed."

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4993
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Problém se síťovkou
« Odpověď #17 kdy: 01 Září 2008, 07:57:02 »
Super, označuji za vyřešené
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová