Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Start do textového režimu, ukončení GUI - přechod do textového režimu  (Přečteno 13780 krát)

spetrs

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Mám nainstalované ubuntu, nakonfigurované a automatické přihlášení a chtěl bych:

1) Změnit konfiguraci tak aby nestartovalo GUI , ale textový režim a případně došlo i k přihlášení.

2) Pokud jsem v textovém režimu spustit GUI.

3) Když jsem v GUI, tak ukončit GUI a přejít do textového režimu, ne se přepnout do textového režimu.

Prosím o radu jak toto provést.


marshall1727

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 307
  • Karma: +14/-4
    • Zobrazit profil
1) hledej něco o runlevelech. gui je tuším na runlevelu 7. runlevel5 je tuším text

2)  >X  nebo >startx

--
koupil jsem si nový server a ladím ho. proto to zde spamuju. (2xXeon5110; IntelServerBoard S5000PSL; 2x2x1GbECC;4xRaptor150G)

Tomáš Jančík

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1179
  • Karma: +77/-15
    • Zobrazit profil
    • TomášJančík.net
pokud jsi v GUI, můžeš se do textového režimu přepnout jednoduše zkratkou "CTRL + ALT + F1", můžeš použít F1 - F6, na F7 ti pořád pojede grafické rozhraní, do terého se tak můžeš kdykoliv vrátit

spetrs

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
pokud jsi v GUI, můžeš se do textového režimu přepnout jednoduše zkratkou "CTRL + ALT + F1", můžeš použít F1 - F6, na F7 ti pořád pojede grafické rozhraní, do terého se tak můžeš kdykoliv vrátit

To vím, ale chťel bych opustit GUI zcela, ne se přepnout do textoveho režimu, a do GUI vstoupit jen v případě potřeby.
A chci aby to po zapnuti najelo bez GUI.

marshall1727

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 307
  • Karma: +14/-4
    • Zobrazit profil
no však jo, nastartujes si system tusim na runlevelu 5, gui si pustis tak jak jsem psal a kdyz das odhlasit z GUI tak te to vykopne zpatky do terminalu
--
koupil jsem si nový server a ladím ho. proto to zde spamuju. (2xXeon5110; IntelServerBoard S5000PSL; 2x2x1GbECC;4xRaptor150G)

spetrs

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Kdyz stisknu Ctrl+Alt+F? tak se sice zobrazi textovy mod, ale to GUI z ktereho jsem se prepnul to jaksi stale je v pameti a ja se  ho chci zbavit.

Zkousel jsem /etc/init.d/gdm stop zacne se neco dit, ale skonci to zasekle na hlasce
Running local boot script (/etc/rc.loca)

No nejradeji bych zacal tim at mi to nenajizdi do graficke prihlasovaci obrazovky a do GUI, proste bez X.

Tomáš Jančík

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1179
  • Karma: +77/-15
    • Zobrazit profil
    • TomášJančík.net
No nejradeji bych zacal tim at mi to nenajizdi do graficke prihlasovaci obrazovky a do GUI, proste bez X.

v tom případě začni tím co psal marshall, najdi si něco o runlevelech jak bootovat do runlevelu 5 (tipuju to bude nějaká volba GRUBu). tím spustíš ubuntu ve texytovém režimu, xserver vůbecnepojede...

pak GUI spustíš příkazem "startx"

nettezzaumana

  • Host
neee :D .. vy hosi postradate zakladni znalosti

staci `apt-get install insserv && insserv -r gdm` .. pokud se jmenuje gdm ta sluzba ..

prohlednete /etc/inittab .. tam by meli bejt runlevely popsany ..
startx se snad uz xka davno nestartuji ..
« Poslední změna: 29 Říjen 2008, 00:05:26 od nettezzaumana »

spetrs

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
prohlednete /etc/inittab .. tam by meli bejt runlevely popsany ..
startx se snad uz xka davno nestartuji ..

A jak se tedy dneska startuji?

Hledam a nejak nenachazim /etc/inittab, ani jako uzivatel ani jako root ani jako "sudo", kde je tedy?


nettezzaumana

  • Host
/etc/inittab proste musi byt .. pokud ho v Ubuntu nemate, prejdete na jinou distribuci

# runlevel 0  is  System halt   (Do not use this for initdefault!)
# runlevel 1  is  Single user mode
# runlevel 2  is  Local multiuser without remote network (e.g. NFS)
# runlevel 3  is  Full multiuser with network
# runlevel 4  is  Not used
# runlevel 5  is  Full multiuser with network and xdm
# runlevel 6  is  System reboot (Do not use this for initdefault!)

.. xka nastartujete napr. aka:

 X :1.0 &
xauth add :1.0 . `mcookie` &
DISPLAY=:1.0 xterm &
« Poslední změna: 29 Říjen 2008, 00:51:08 od nettezzaumana »

spetrs

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
/etc/inittab proste musi byt .. pokud ho v Ubuntu nemate, prejdete na jinou distribuci

Fakt ho nemuzu nikde najit, cestne. Mam Ubuntu 7.04 - Feisty.
Co delam spatne ze ho nemuzu najit, Jsem na linuxu zacatecnik tak mozna neco delam spatne.
Muzete mi poradit, nakopnout?
Proc mam prejit na jinou distribuci?
« Poslední změna: 29 Říjen 2008, 09:45:54 od spetrs »

spetrs

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Tak jsem dospel k nejaky vysledkum:

1) Změnit konfiguraci tak aby nestartovalo GUI , ale textový režim a případně došlo i k přihlášení.
Reseni je pomerne jednoduche, ze me to hned nenapadlo ;D. Neni treba pouzit apt-get install insserv && insserv -r gdm, ani sysv-rc-conf.
Staci proste v menu Systém->Správa->Služby zrusit zaskrtávatko u Správce grafického prihlaseni.
Zjistil jsem že prihlaseni nepotrebuju tak uz po nem nepatram

2) Pokud jsem v textovém režimu spustit GUI.
Zde jsem vyzkousel nekolik způsobů, jak se dostat do GUI pokud není spusteno GUI.
a) X...
Tento prikaz se mi nepodarilo zprovoznit ani s ruznymi prepinaci, vzdy to vytuhlo pri najizdeni, objevil se kurzor a konec.
b) startx
Vzdy najelo, ale jakoby to byl jiný uzivatel, jina konfigurace plochy. Pokud se Systém->Správa->Služby pokusime zaskrtnout Správce grafického prihlaseni zacne to plakat ze jiz neco bezi
c) sudo /etc/init.d/gdm start
Vzdy najelo probehne nove prihlaseni v graficke obrazovce. A vse ,aspon to tak vypada, funguje jak ma.

Takze asi c) je asi nejlepsi. Jen by mne zajimalo jaky je mezi temito zpusoby spousteni rozdil?

3) Když jsem v GUI, tak ukončit GUI a přejít do textového režimu, ne se přepnout do textového režimu.
Tak to jsem nasel jen jeden zpusob.
sudo /etc/init.d/gdm stop

/etc/inittab proste musi byt .. pokud ho v Ubuntu nemate, prejdete na jinou distribuci
Tak opravdu  v mojem Ubuntu 7.04 - Feisty inittab NENI. Ze by jeste nekomu schazel a nevi o tom?

Obcas se stane ze pokud dojde k najeti bez GUI, tak se nezobrazi prihlaseni v textovem rezimu, ale objevi se jen radek na kterem je napsano Running local boot script (/etc/rc.loca) a dal uz se nic nedeje. Je to nejaky bug, jestli jen v mem pocitaci nevim. Staci bez ohledu na to napsat jmeno a objevi se vyzva na heslo. Pokud ne tak Alt+F2 a nasledne Alt+F1 a je mozne se prihlasit bez problemu.


« Poslední změna: 29 Říjen 2008, 10:47:46 od spetrs »

Gibon

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 59
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
    • Avenia - fantasy svět + online hra
Re: Start do textového režimu, ukončení GUI - přechod do textového režimu
« Odpověď #12 kdy: 01 Listopad 2008, 20:04:39 »
výborně, to mě vždycky zajímalo ;)
Though beginner, trying hard to understand

nettezzaumana

  • Host
Re: Start do textového režimu, ukončení GUI - přechod do textového režimu
« Odpověď #13 kdy: 01 Listopad 2008, 20:46:15 »
Tak opravdu  v mojem Ubuntu 7.04 - Feisty inittab NENI. Ze by jeste nekomu schazel a nevi o tom?
<< ok .. nevsiml jsem si .. v tom pripade prejdi na jine distro .. tohohle jsem si vazne nikda nevsiml

spetrs

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Start do textového režimu, ukončení GUI - přechod do textového režimu
« Odpověď #14 kdy: 02 Listopad 2008, 10:29:55 »
.. v tom pripade prejdi na jine distro .. tohohle jsem si vazne nikda nevsiml

Vazne. Proc mam prejit na jine distro?

tejo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 38
  • Karma: +4/-0
    • Zobrazit profil
Citace
Kdyz stisknu Ctrl+Alt+F? tak se sice zobrazi textovy mod, ale to GUI z ktereho jsem se prepnul to jaksi stale je v pameti a ja se  ho chci zbavit.

Zkousel jsem /etc/init.d/gdm stop zacne se neco dit, ale skonci to zasekle na hlasce
Running local boot script (/etc/rc.loca)

No nejradeji bych zacal tim at mi to nenajizdi do graficke prihlasovaci obrazovky a do GUI, proste bez X.

Ahoj,
(K)Ubuntu uz nekolik vydani /etc/inittab nema. To, co bylo pred tim v inittab je nyni v souborech umistenych v adresari /etc/event.d . To do jakeho runlevelu system nabehne je v souboru rc-default. Takze na jinou distribuci prechazet nemusis:-)
Co se tyce nastaveni, aby to nenajizdelo do graficke prihlasovaci obrazovky, tak to lze nejsnaze ovlivnit editaci obsahu adresare rcX.d (X = cislo runlevelu, ktery chces editovat, implicitne se nacita runlevel 2 - viz prikaz "runlevel"), kde jsou symbolicke linky na skripty, ktere spousti jednotlive sluzby. Linky maji na zacatku S dale cislo a dale jmeno sluzby. "S" znamena, ze se to bude spoustet (zatimco "K", ze se budou vypinat - runlevel 0 a 6), "cislo" znamena v jakem poradi se budou sluzby spoustet a nazev sluzby je proste nazev sluzby. Pokud nechces, aby se ti nejaka sluzba spoustela, staci link prejmenovat a misto velkeho S dat na zacatek male s. V tvem pripade to bude sluzba gdm (Ubuntu) nebo kdm (Kubuntu).
Existují klikadla pro konfiguraci runlevelů. Ozkazy najdeš tady: http://wiki.ubuntu.cz/Zrychlen%C3%AD%20startu%20syst%C3%A9mu
a tady: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=89491
Je tam i popis jednotlivých služeb.