Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: spouštění prezentace [vyřešeno]  (Přečteno 7204 krát)

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
spouštění prezentace [vyřešeno]
« kdy: 19 Březen 2009, 14:43:22 »
brej den.-))
mě by docela zajímalo jak se v ubuntu(8.10)spouští prezentace,konkrétně soubory typu pps, když to dám jako otevřít v programu(prezentace open office),tak se mi otevře v prezentačním programu,ale né jako samotná prezentace.jak to udělat?Ve windowsech to normálně funguje,a chci to tak mít aj v linu.-))
« Poslední změna: 27 Březen 2009, 19:03:33 od kiklhorn »

Vojtěch Trefný

  • Zasloužilý Ubunťák
  • Guru
  • *
  • Příspěvků: 9303
  • Karma: +877/-85
  • Don Quijote
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #1 kdy: 19 Březen 2009, 16:58:53 »
Pokud máte prezentaci udělanou v PowerPointu, tak se vám překvapivě spustí v jeho openoffisáckém příbuzném, tedy v OpenOffice Impress. Ten ovšem (stejně jako PowerPoint) zároveň slouží ke spuštění té prezentace (Prezentace → Prezentace nebo F5). Prezentace se překvapivě neumí spustit "sama", ale musí k tomu mít nějaký program ;)

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #2 kdy: 19 Březen 2009, 17:56:17 »
a ja to udělat aby se spustila "sama"? nechci to spouštět vtom editoru,tj.impress.Prostě otevřu mejl, kliknu na pps soubor, zadám otevřít ten soubor,a jede samotná prezentace.-))

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #3 kdy: 19 Březen 2009, 18:09:27 »
jo, akde najdu ten impress a jak se přesně jmenuje? kdybych chtěl ručně vybrat čím spustit tu prezentaci...

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4803
  • Karma: +508/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #4 kdy: 19 Březen 2009, 18:44:56 »
někde v asociacích souborů máte pro ppt
Kód: [Vybrat]
ooffice -impress %UNajděte to a změňte na
Kód: [Vybrat]
ooffice -impress -show %Upak se budou spouštět rovnou v prezentačním režimu.

Můžete si to vyzkoušet i ručně
Kód: [Vybrat]
ooffice -impress -show /cesta/k/vasi/prezentaci/z/powerpointu.ppt
« Poslední změna: 19 Březen 2009, 18:58:30 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #5 kdy: 19 Březen 2009, 19:22:18 »
Kiklllhorn:díky za info, ale ještě jedna věc ubuntu mám chvíli a moc se ještě nevyznám, tak vlastně ani nevim jak a kde se dělá ta asociace.-)))

aloisam

  • Host
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #6 kdy: 19 Březen 2009, 19:35:35 »
tak jak je to na wiki, kiklhorn ti poslal odkaz...
pak až se proklikáš k "použít vlastní příkaz" dej tam to co ti radí:
Kód: [Vybrat]
ooffice -impress -show %U

Vojtěch Trefný

  • Zasloužilý Ubunťák
  • Guru
  • *
  • Příspěvků: 9303
  • Karma: +877/-85
  • Don Quijote
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #7 kdy: 19 Březen 2009, 21:20:41 »
Kiklllhorn:díky za info, ale ještě jedna věc ubuntu mám chvíli a moc se ještě nevyznám, tak vlastně ani nevim jak a kde se dělá ta asociace.-)))

Pravý klik na soubor → Vlasnosti → Otevří s → Přidat → Vlastní příkaz

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #8 kdy: 19 Březen 2009, 21:33:35 »
akde to je na wiki? našel sem tady na "poradně" jak to udělat ve gnome comanderu,ten zas nemůžu najít abych ho nainstaloval,necháputo, mám ubuntu a ten je přeci v gmone ne? bo jak to je?zatím googluju...

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #9 kdy: 19 Březen 2009, 22:03:37 »
Kiklhorn a Vojtěch Trefný-děkuji, když pps soubor spouštím z disku tak se ta prezentace spustí,sicene jak se msi to představoval ale budiž.Ale když to spouštím z mejlu tak to nejde,zase se otevře jen impress, a tu prežentaci musím spustit sám

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4803
  • Karma: +508/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #10 kdy: 19 Březen 2009, 23:09:06 »
jaký mailový program?
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #11 kdy: 20 Březen 2009, 02:22:35 »
kiklhorn:coože? jak jaký mejlový program? :-[

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4803
  • Karma: +508/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #12 kdy: 20 Březen 2009, 02:25:05 »
když to spouštím z mejlu tak to nejde

Thunderbird, evolution, něco jiného? Ale ono je to nakonec asi jedno, většina programů používá systémové asociace. Takže:

1. Najdeme jaký mime typ je ppt
Kód: [Vybrat]
cat /usr/share/mime/globs | grep pptuvidíte
Kód: [Vybrat]
application/vnd.ms-powerpoint:*.ppt
2. teď budeme hledat šablonu která se nám o toto mime stará
Kód: [Vybrat]
cat /usr/share/applications/defaults.list | grep -n vnd.ms-powerpointuvidíte něco takové:
Kód: [Vybrat]
application/vnd.ms-powerpoint=ooo-impress.desktop
3. upravíme si aby se nám o tento mime starala jiná šablona
Kód: [Vybrat]
sudo nano /usr/share/applications/defaults.lista řádek přepíšeme aby odkazoval na jiný název, třeba ooo-impress-show.desktop, tedy bude vypadat:
Kód: [Vybrat]
application/vnd.ms-powerpoint=ooo-impress-show.desktop
4a. novou šablonu si připravíme kopií původní
Kód: [Vybrat]
sudo cp /usr/share/applications/ooo-impress.desktop /usr/share/applications/ooo-impress-show.desktop4b. budeme šablonu editovat
Kód: [Vybrat]
sudo nano /usr/share/applications/ooo-impress-show.desktoppůvodní řádek
Kód: [Vybrat]
Exec=ooffice -impress %Unahradíme za
Kód: [Vybrat]
Exec=ooffice -impress -show %U
5. podíváme na kterém řádku v mimeinfo mám vnd.ms-powerpoint (bez nějakých dalších podtypů)
Kód: [Vybrat]
cat /usr/share/applications/mimeinfo.cache | grep -n vnd.ms-powerpointvidím
Kód: [Vybrat]
68:application/vnd.ms-powerpoint.slideshow.macroEnabled.12=ooo-impress.desktop
131:application/vnd.ms-powerpoint.template.macroEnabled.12=ooo-impress.desktop
174:application/vnd.ms-powerpoint.presentation.macroEnabled.12=ooo-impress.desktop
366:application/vnd.ms-powerpoint=ooo-impress.desktop

6. budeme editovat asociace v mimeinfo.cache
Kód: [Vybrat]
sudo nano /usr/share/applications/mimeinfo.cachetakže přejdu na řádek 366 (ctrl_) a doplním (zde jsou všechny "správné" šablony, výchozí šablonu na dvojklik již máme definovánu v defaults.list) odkaz o další šablonu, řádek pak bude vypadat takto:
Kód: [Vybrat]
application/vnd.ms-powerpoint=ooo-impress.desktop;ooo-impress-show.desktop;
To je všechno, ppt prezentace by se měly teď rovnou přehrávat a ostatní impress prezentace tak jako původně spouštět v editoru
Pokud chcete "přehrávání" jako výchozí akci pro úplně všechny typy prezentací asociované se šablonou ooo-impress.desktop, nejen ppt, tak můžete většinu návodu vynechat a udělat pouze bod 4.b, ale pro soubor /usr/share/applications/ooo-impress.desktop

Tohle jsou všechno definice platné pro všechny uživatele systému. Pokud to chcete upravit pouze pro sebe, tak odpovídající soubory v
~/.local/share/
"přebíjejí" soubory v
/usr/share/
« Poslední změna: 20 Březen 2009, 03:55:01 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • Karma: +473/-15
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #13 kdy: 20 Březen 2009, 10:30:39 »
kiklhorn: no klobouk dolů, tomu říkám návod. Chtěl jsem dát karmu, ale hlásí mi to, že musím počkat 24 hodin... : )

Je tu ještě jedna možnost, jak to změnit pouze v Thunderbirdu, ne pro celý systém, a sice soubor mimeTypes.rdf v profilu TB. Tam je možno definovat cestu a pravděpodobně i parametry příkazu (nezkoušel jsem).

Nebo si vytvořit pidiskript typu
Kód: [Vybrat]
#! /bin/bash
ooffice -impress -show $1
a pak v TB po kliknutí na přílohu s prezentací ji dát otevřít pomocí tohoto skriptu, příp. tuto asociaci uložit natrvalo. (zkoušel jsem - u mě funguje)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #14 kdy: 20 Březen 2009, 11:11:55 »
kiklhorn: diky, začal se mtedy řádkem 4a,páč by jinak v tom mimeinfo(bo co už to je) nic nebylo.Jen by mě ted zajímalo jak to mám uložit.Dole jsou nějaké možnosti, al já nevim jak je použít.Jinak v tom kroku 6 ,kde mám doplnit řádek, je třeba ho nějak očíslovat?

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #15 kdy: 20 Březen 2009, 11:14:06 »
jinak používám firefoxe,a chci u něj zůstat,ostatní prohlížeče mi nevyhovujou.-))

Fracty

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 809
  • Karma: +36/-7
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #16 kdy: 20 Březen 2009, 11:56:39 »
takže máš webový mailový klient?

tak si nastav asociaci firefoxu na ten skript co napsal arrange

jinak úplně stačí spustit v OO a dát F5 a je to identické.... ale to je úplně jedno teda...

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4803
  • Karma: +508/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #17 kdy: 20 Březen 2009, 15:52:45 »
kiklhorn: diky, začal se mtedy řádkem 4a,páč by jinak v tom mimeinfo(bo co už to je) nic nebylo.
Proč začínate zprostředka? Vaší formulaci nerozumím. Rozepište se trochu.

Jen by mě ted zajímalo jak to mám uložit.Dole jsou nějaké možnosti, al já nevim jak je použít.
ctrl+x je ukončení, zeptá se jestli uložit...
pokud máte raději grafický editor tak všude kde jsem napsal
Kód: [Vybrat]
sudo nanopoužijte namísto toho
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit, tam se to dá naklikat

Jinak v tom kroku 6 ,kde mám doplnit řádek, je třeba ho nějak očíslovat?
nemáte doplnit řádek, máte doplnit na řádek.
čísla řádků jsem si vypisoval abych nemusel pročítat celý soubor, ale v editoru nano rovnou pomocí kláves ctrl+_ a číslo řádku na něj rovnou přeskočil. V tom souboru žádná čísla řádků přeci nemáte.

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #18 kdy: 20 Březen 2009, 18:01:00 »
klikhorn: tak sem to udělal podle tvýho návodu od záčátku do konce,neuspěšně-pořád se to otvírá v impressu,a musím kliknout na ikonu prezentace aby se spustila.nemám ještě něco udělat ve firefoxu?např.zvolit čím se to má spouštět?
arrange:jak se píšou skripty? to sem ještě nedělal,popiš podrobněji, trochu po lopatě-dík.-))

aloisam

  • Host
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #19 kdy: 21 Březen 2009, 10:30:27 »
otevři si gedit, zkopíruj co napsal arrange, ulož, klikni na to pravým, karta oprávnění, zaškrtnout, spouštět jako program
pak do firefoxu, přihlas se na svůj webmail, najdi nějakou zprávu s prezentací, klikni, otevřít pomocí, jiná, najdi si ten arrangeho skript.

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #20 kdy: 21 Březen 2009, 15:39:01 »
aloisam +arrange děkuji moc,funguje to.Jenom nevím proč se to spouští z impressu, ane jako we windowsech,tedy sama prezentace.-))

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4803
  • Karma: +508/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #21 kdy: 21 Březen 2009, 18:35:23 »
klikhorn: tak sem to udělal podle tvýho návodu od záčátku do konce,neuspěšně-pořád se to otvírá v impressu,a musím kliknout na ikonu prezentace aby se spustila.nemám ještě něco udělat ve firefoxu?např.zvolit čím se to má spouštět?
pokud si v nové šabloně, tedy v tomto případě v /usr/share/applications/ooo-impress-show.desktop přepíšete řádek Name na
Kód: [Vybrat]
Name=Přehrát v Impressodhlásíte se a znovu přihlásíte, tak po pravém kliku na na nějaký ppt soubor vidíte jako výchozí akci Přehrát v Impress ? viz obrázek:

aloisam +arrange děkuji moc,funguje to.Jenom nevím proč se to spouští z impressu, ane jako we windowsech,tedy sama prezentace.-))
Prezentace není spustitelný soubor, jsou to data. Ve Windows vám to také přehrává nějaký program - buď také Impress (máte-li OO), nebo Powerpoint (máte-li MSO) nebo PowerpointViewer - pokud jste si jej stáhnul.

[attachment deleted by admin]
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #22 kdy: 22 Březen 2009, 13:09:50 »
kiklhorn: no nevim jakej program mi we winech spouští prezentaci,ale mám office,nic dalšího se msi nestáhnul,tam to nějaký program spustí,ale nespouští se to z editoru,tak to vypadá trochu jinak než tady v linu.-))

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
  • Karma: +15/-17
    • Zobrazit profil
Re: spouštění prezentace
« Odpověď #23 kdy: 27 Březen 2009, 18:24:48 »
každopádně děkuju za pomoc, považuju to za vyřešené.-)))