Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]  (Přečteno 9229 krát)

alisarrian

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« kdy: 26 Červen 2009, 18:46:00 »
zdravim,
právě se pokoušim přejít z windows na ubuntu 9.04 ale docela mě mate že se mi na 64bit zobrazuje pouze 3.2GiB paměti když mám 4GB -těch 3.2 mi ukazuje aplikace sledování systému
jak to udělat abych měl tu paměť správně?
« Poslední změna: 26 Červen 2009, 20:24:14 od Premet »

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6458
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4
« Odpověď #1 kdy: 26 Červen 2009, 19:01:54 »
Musis popisat co mas za hardware. Neberie ti to napriklad grafika?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 20.04.2 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

MartenP

  • Host
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4
« Odpověď #2 kdy: 26 Červen 2009, 19:17:41 »
Nemáš přidělenou moc velkou paměť integrované grafice (pokud ji máš)?

alisarrian

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4
« Odpověď #3 kdy: 26 Červen 2009, 19:21:47 »
na to sem zapoměl :)

deska gigabyt GA-EP43-DS3
grafika ATI HD4850
RAM 4GB
CPU core2duo -mam ho taktovaný a to mi taky neukazuje, ale předpokládám že to asi nebude závada, ukazuje to základní hodnoty

premet

  • Host
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4
« Odpověď #4 kdy: 26 Červen 2009, 19:30:29 »
Ukaž
Kód: [Vybrat]
cat /proc/meminfo a
Kód: [Vybrat]
free

alisarrian

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4
« Odpověď #5 kdy: 26 Červen 2009, 19:38:24 »
Kód: [Vybrat]
cat /proc/meminfo
MemTotal:        3354768 kB
MemFree:         2061132 kB
Buffers:          231464 kB
Cached:           456400 kB
SwapCached:            0 kB
Active:           568672 kB
Inactive:         555060 kB
Active(anon):     441576 kB
Inactive(anon):        0 kB
Active(file):     127096 kB
Inactive(file):   555060 kB
Unevictable:           0 kB
Mlocked:               0 kB
HighTotal:       2501512 kB
HighFree:        1484428 kB
LowTotal:         853256 kB
LowFree:          576704 kB
SwapTotal:        979956 kB
SwapFree:         979956 kB
Dirty:               176 kB
Writeback:             0 kB
AnonPages:        435876 kB
Mapped:            77284 kB
Slab:              28740 kB
SReclaimable:      17176 kB
SUnreclaim:        11564 kB
PageTables:         2700 kB
NFS_Unstable:          0 kB
Bounce:                0 kB
WritebackTmp:          0 kB
CommitLimit:     2657340 kB
Committed_AS:     709992 kB
VmallocTotal:     122880 kB
VmallocUsed:       21136 kB
VmallocChunk:     100020 kB
HugePages_Total:       0
HugePages_Free:        0
HugePages_Rsvd:        0
HugePages_Surp:        0
Hugepagesize:       4096 kB
DirectMap4k:       12280 kB
DirectMap4M:      892928 kB

Kód: [Vybrat]
free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       3354768    1312036    2042732          0     231632     456488
-/+ buffers/cache:     623916    2730852
Swap:       979956          0     979956
« Poslední změna: 26 Červen 2009, 20:01:09 od Premet »

premet

  • Host
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4
« Odpověď #6 kdy: 26 Červen 2009, 20:04:00 »
Seš si jist, že máš 64bit ? Ukaž ješte
Kód: [Vybrat]
uname -a

alisarrian

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4
« Odpověď #7 kdy: 26 Červen 2009, 20:07:40 »
no stahoval sem ho takže bych měl mít 64bit
Kód: [Vybrat]
Linux alisarrian-desktop 2.6.28-13-generic #44-Ubuntu SMP Tue Jun 2 07:57:31 UTC 2009 i686 GNU/Linux
« Poslední změna: 26 Červen 2009, 20:12:50 od Premet »

premet

  • Host
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4
« Odpověď #8 kdy: 26 Červen 2009, 20:11:15 »
Tak to nemáš 64bit :)

alisarrian

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4
« Odpověď #9 kdy: 26 Červen 2009, 20:22:49 »
paráda, hlavně že sem schválně dával stahovat 64bitovou verzi přímo ze stránek ubuntu :(
no aspoň že se vyřešilo proč se mi to takhle ukazuje, stáhnu novou verzi a zkusim tu

Navodar

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 03 Červenec 2009, 00:08:35 »
kolko presne ma ukazovat pri 4GiB ram? Ja by som mal mat 4GiB a ukazuje toto
Kód: [Vybrat]
MemTotal:        3988064 kB
MemFree:          816932 kB
Buffers:          571044 kB
Cached:          1272088 kB
SwapCached:            0 kB
Active:          1601904 kB
Inactive:        1379280 kB
Active(anon):    1159000 kB
Inactive(anon):        8 kB
Active(file):     442904 kB
Inactive(file):  1379272 kB
Unevictable:           8 kB
Mlocked:               8 kB
SwapTotal:       4883720 kB
SwapFree:        4883720 kB
Dirty:                44 kB
Writeback:             0 kB
AnonPages:       1138040 kB
Mapped:           151160 kB
Slab:             103948 kB
SReclaimable:      72640 kB
SUnreclaim:        31308 kB
PageTables:        25248 kB
NFS_Unstable:          0 kB
Bounce:                0 kB
WritebackTmp:          0 kB
CommitLimit:     6877752 kB
Committed_AS:    1866988 kB
VmallocTotal:   34359738367 kB
VmallocUsed:      298596 kB
VmallocChunk:   34359380987 kB
HugePages_Total:       0
HugePages_Free:        0
HugePages_Rsvd:        0
HugePages_Surp:        0
Hugepagesize:       2048 kB
DirectMap4k:      277312 kB
DirectMap2M:     3915776 kB
free
Kód: [Vybrat]
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       3988064    3170952     817112          0     571084    1272008
-/+ buffers/cache:    1327860    2660204
Swap:      4883720          0    4883720

Kód: [Vybrat]
2.6.28-13-generic #45-Ubuntu SMP Tue Jun 30 22:12:12 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux
FS Amilo Xi 2428 15.4 - Intel® CoreTM2 Duo T8100, NVIDIA GeForce 8600M GS  256 MB, 4 GiB DDR2 667MHz, HDD WD 320GiB,

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5592
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #11 kdy: 03 Červenec 2009, 00:35:19 »
Máte 4GB RAM? Máte. Pokud o tom chceš vědět něco víc, tak studuj.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

Navodar

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 03 Červenec 2009, 01:33:00 »
cital som tu o vadnych biosoch na FS kt. zoberu nejaku max. velkost RAM. Graficku mam 8600GS ta by mala mat vlastnu pamat nie? ???
ci opat moja nevedomost nejaka? :-\
FS Amilo Xi 2428 15.4 - Intel® CoreTM2 Duo T8100, NVIDIA GeForce 8600M GS  256 MB, 4 GiB DDR2 667MHz, HDD WD 320GiB,

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5592
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #13 kdy: 03 Červenec 2009, 11:09:01 »
Podle mě je úplně jedno aj kdybys měl  +/-100MB jinak. Hlavně, že je chroust nesmrtelný.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

Navodar

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 03 Červenec 2009, 12:21:24 »
ok tak mi daj 200KC z tvojej mesacnej vyplaty ak je to teda jedno...
FS Amilo Xi 2428 15.4 - Intel® CoreTM2 Duo T8100, NVIDIA GeForce 8600M GS  256 MB, 4 GiB DDR2 667MHz, HDD WD 320GiB,

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5592
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 03 Červenec 2009, 15:07:33 »
Tak si přepočítej kB na MB a potom na GB. (1024)

ok tak mi daj 200KC z tvojej mesacnej vyplaty ak je to teda jedno...
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

Navodar

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #16 kdy: 03 Červenec 2009, 18:40:47 »
no ved prave... po prepocte by to malo byt 4294967296 B... a nie 39........ takze som chcel zistit ci si tych zvysnych ale 200MiB zobrala grafika... alebo u ramiek je to tiez tak ako s diskami ze vyrobci vlastne pouzyvaju predponu k ako 1000 a nie ako 1024.. co by tiez sedelo celkom....
FS Amilo Xi 2428 15.4 - Intel® CoreTM2 Duo T8100, NVIDIA GeForce 8600M GS  256 MB, 4 GiB DDR2 667MHz, HDD WD 320GiB,

Jan Skořepa

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1252
    • Zobrazit profil
    • JaSovy stránky
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #17 kdy: 03 Červenec 2009, 20:01:02 »
Myslím si, že u RAM je to obráceně než u HDD (z vlastní zkušenosti):
Udávaná 640 kB RAM má 655.360 B.
Udávaných 200 GB HDD má 200.000.000.000 B (186 GB).

I když podle wikipedie je předpona např. kilo- vzdycky 1000x, tak spousta lidí má ale nesprávně zažité, že kilo- ve spojení s bajty je 1024x (správně je ale to, že kilobajt má 1000 bajtů, ale 1024 bajtů je kibibajt). :)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Navodar

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #18 kdy: 04 Červenec 2009, 02:30:31 »
ved ja predpony Mi, Ki a Gi pouzivam tak ako sa ma ;) (skoda ze nie aj vyrodbci HDD) ale nechem tu flame a OT... proste mna len zaujima preco mi zobrazuje tolko kolko zobrazuje.. ci je to grafikou, "zlym" pouzyvanim predpon alebo mojou nevedomostou v "niecom"...
FS Amilo Xi 2428 15.4 - Intel® CoreTM2 Duo T8100, NVIDIA GeForce 8600M GS  256 MB, 4 GiB DDR2 667MHz, HDD WD 320GiB,

jfoot

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 197
  • ..nemožné ihned, zázraky do tří dnů...
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #19 kdy: 04 Červenec 2009, 12:12:47 »
Zdravím diskutující na tomto threadu,

v první řadě dík Janu Skořepovi, do této doby jsem neměl tucha o "kibibyte", takže
přidávám si pár kibiBytes či kBytes (??)  ;D do svého děravého rezervoiru vědomostí.
 Jane Skořepo, poučil byste mě prosím (bez ironie) a uvedl, pokud víte, v jakých kontextech se používá metrická soustava (kde 1 kByte = 1000 Bytes) namísto dvojkové (kde 1 "kByte" (správně kibiByte) = 1024 Bytes) ? Děkuji.
Předpokládám, že určitě ne tam, kde je třeba vypočítat reálnou velikost paměťového prostoru (takříkajíc "do posledního byte") , jak měl na mysli Navodar.
Řekl bych, že je to jen v marketingových souvislostech, kde skutečně na nějakých +/-100MB  nezáleží, jak tady vyjádřil Rovano (což nám,  aspoň některým, v roli kupujících média s takto vágně popsanou kapacitou samozřejmě vadí   :) !).
 

« Poslední změna: 04 Červenec 2009, 12:29:34 od jfoot »
Po šesté atomové válce  povrch planety Rogoz nevypadal pěkně...

Dítě nevinné...Co ty můžeš vědět...o sadomasochistické derivaci oidipovského komplexu...(O.Neff, K. Saudek, Arnal & Dva dračí zuby)

Jan Skořepa

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1252
    • Zobrazit profil
    • JaSovy stránky
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #20 kdy: 04 Červenec 2009, 12:58:55 »
O binárních předponách kibi-, mebi-, gibi- vím jen pár let, ale myslím, že málokdo je používá. V PC oborech se proto v (naprosté) většině případů stává, že když se mluví o kilobajtech, myslí se tím kibibajty apod. Takže se to týká jen jednotek informací, tj. bitů (bit) a bajtů (byte).

S tím rozdílným používáním u různých typů HW (a možná i výrobců) jen říkám to, co znám z vlastní zkušenosti:

Základní RAM je 640 kB, ale při startu PC se ukazuje 655.360 B - takže to nejsou kilobajty, ale kibibajty.
Stejně tomu bylo u 3.5" disket - udávala se velikost 1.44 MB, ale jejich skutečná velikost byla 1440 kibibajtů, tj. 1.474.560 bajtů.
Naproti tomu mám v PC HDD (výrobce WD), na kterém je udávaná velikost 200 GB, ale zde se skutečně jedná o gigabajty (200.000.000.000 B), protože například Gnome Partition Editor mi ukazuje velikost disku 186 GiB (gibibajtů). Což bylo pro mě, abych pravdu řekl, nemilé zjištění - skutečně jsem do té doby myslel, že mám HDD veliký 200*1024*1024*1024, tj. skoro 215 miliard bajtů. Takže nakonec je o 15 "giga" menší.

Takže pokud vám na tom při nákupech záleží, lepší by se bylo lepší informovat, jak je to s udávanou kapacitou datových médií, jestli to nejsou jen marketingové triky výrobců. Ono těch 15 "chybějících" gigabajtů se často může hodit, velikost je taková, že by se tam dal umístit v pohodě další operační systém.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5592
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #21 kdy: 04 Červenec 2009, 12:59:42 »
To je zajímavé co se zase vymyslelo. Mělo by to věc zjednodušit, ale jsem opačného názoru. Nechápu proč nestačilo dodržovat velikost písmenek.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5592
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Demagogie
« Odpověď #22 kdy: 04 Červenec 2009, 13:06:41 »
Víte co? Díval jsem se na netu do jakéhosi IT slovníku a dokonce i tam mají bordel v jednotkách byte a bite.
A moduly RAM skutečně nemusejí mít přesnou velikost, ale můžou se lišit. Proč, to je na jinou diskuzi.

O binárních předponách kibi-, mebi-, gibi- vím jen pár let, ale myslím, že málokdo je používá. V PC oborech se proto v (naprosté) většině případů stává, že když se mluví o kilobajtech, myslí se tím kibibajty apod. Takže se to týká jen jednotek informací, tj. bitů (bit) a bajtů (byte).

S tím rozdílným používáním u různých typů HW (a možná i výrobců) jen říkám to, co znám z vlastní zkušenosti:

Základní RAM je 640 kB, ale při startu PC se ukazuje 655.360 B - takže to nejsou kilobajty, ale kibibajty.
Stejně tomu bylo u 3.5" disket - udávala se velikost 1.44 MB, ale jejich skutečná velikost byla 1440 kibibajtů, tj. 1.474.560 bajtů.
Naproti tomu mám v PC HDD (výrobce WD), na kterém je udávaná velikost 200 GB, ale zde se skutečně jedná o gigabajty (200.000.000.000 B), protože například Gnome Partition Editor mi ukazuje velikost disku 186 GiB (gibibajtů). Což bylo pro mě, abych pravdu řekl, nemilé zjištění - skutečně jsem do té doby myslel, že mám HDD veliký 200*1024*1024*1024, tj. skoro 215 miliard bajtů. Takže nakonec je o 15 "giga" menší.

Takže pokud vám na tom při nákupech záleží, lepší by se bylo lepší informovat, jak je to s udávanou kapacitou datových médií, jestli to nejsou jen marketingové triky výrobců. Ono těch 15 "chybějících" gigabajtů se často může hodit, velikost je taková, že by se tam dal umístit v pohodě další operační systém.

« Poslední změna: 04 Červenec 2009, 13:08:47 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

Jan Skořepa

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1252
    • Zobrazit profil
    • JaSovy stránky
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #23 kdy: 04 Červenec 2009, 13:20:16 »
Ani ne tak velikost písmenek (používá se kB i KB ve stejném významu), spíš jako předpon, např. kilo (k či občas K) x kibi (Ki) - hlavní tam je to "i", vyjadřující tu binaritu (Ki = 2^10, Mi = 2^20, Gi = 2^30). Bohužel za těch pár desetiletí si hodně lidí zvyklo na to, že ve spojení s bajty (a bity) předpona kilo- neznamená násobek 1000x, ale 1024x. A je asi dost těžké je zase naučit to, co říkají násobky SI soustavy. ;)

Jinak s tím rozlišením bit (jednotka informace) a bajt (byte = 8 bitů) občas, ale velmi zřídka jsou taky neshody (například při uvádění přenosové rychlosti v bitech/bajtech za sekundu - kbps), ale mnohem častější je výše zmiňované zaměňování dekadických a binárních předpon.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5592
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #24 kdy: 04 Červenec 2009, 13:28:01 »
Citace:
I když podle wikipedie je předpona např. kilo- vzdycky 1000x, tak spousta lidí má ale nesprávně zažité, že kilo- ve spojení s bajty je 1024x (správně je ale to, že kilobajt má 1000 bajtů, ale 1024 bajtů je kibibajt)

Odpověď:
Opraveno: Spousta lidí má správně zažité, že 1Byte(bajt)=8bit(bitů). 1024Bytů(Bytů)=1kB(kilobajtů)
Velké je větší.

http://www.converter.cz/jednotky/pocitace.htm

PS: Byte vznikl z písmen slov binary digits of eights.
« Poslední změna: 04 Červenec 2009, 14:44:15 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.