Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]  (Přečteno 8655 krát)

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5591
  • Karma: +218/-47
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #25 kdy: 04 Červenec 2009, 13:33:08 »
Dobře, ale rychlost nebo baudy bych sem nepletl.

Na velikosti tudle záleží!

Nejde o velikost písmenka K, ale B!

Ani ne tak velikost písmenek (používá se kB i KB ve stejném významu), spíš jako předpon, např. kilo (k či občas K) x kibi (Ki) - hlavní tam je to "i", vyjadřující tu binaritu (Ki = 2^10, Mi = 2^20, Gi = 2^30). Bohužel za těch pár desetiletí si hodně lidí zvyklo na to, že ve spojení s bajty (a bity) předpona kilo- neznamená násobek 1000x, ale 1024x. A je asi dost těžké je zase naučit to, co říkají násobky SI soustavy. ;)

Jinak s tím rozlišením bit (jednotka informace) a bajt (byte = 8 bitů) občas, ale velmi zřídka jsou taky neshody (například při uvádění přenosové rychlosti v bitech/bajtech za sekundu - kbps), ale mnohem častější je výše zmiňované zaměňování dekadických a binárních předpon.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

Jan Skořepa

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1233
  • Karma: +56/-5
    • Zobrazit profil
    • JaSovy stránky
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #26 kdy: 04 Červenec 2009, 14:13:30 »
Teď nevím, k čemu se váš příspěvek vztahuje, proč ho píšete. Samozřejmě jsem myslel velikost písmenka k (k = kilo stejně jako K = kilo). S velikostí písmena B souhlasím, je to jiná jednotka (b = bit, B = byte = bajt = 8 bitů).

Odpověď:
Spousta lidí má správně zažité, že 1Byte(bajt)=8bit(bitů). 1024bitů(bitů)=1kB(kilobajtů)
To ale není správně! 1024 bitů NENÍ 1 kB (kilobajt), ale 1 Kib (kibibit)! 1024 bitů je totiž 128 B (bajtů). Už mícháte dohromady různé předpony (kilo-, kibi-) a jednotky (bit, bajt=byte).
ASUS P5KPL/EPU - Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 2048 MB DDR2 - GIGABYTE GeForce 8400 GS - Debian Stable (32bit)

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5591
  • Karma: +218/-47
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #27 kdy: 04 Červenec 2009, 14:42:47 »
http://cs.wikipedia.org/wiki/Byte

Divoká noc se podepsala. Už v tom taky plavu :)
V prosinci 1998 proto IEC vytvořila dodatek k normě IEC 60027-2 (v Česku převzatá jako ČSN IEC 60027-2), ve kterém zavedla pro počítačové jednotky nový systém označování násobků. V tomto systému bylo pro původní „velké kilo“ = 1024 B navrženo označení kibibyte a značka KiB, zatímco jednotka kilobyte (se značkou kB) označuje 1000 B, tak jak je obvyklé v soustavě SI.

Čili taky jsem si spletl velikost písmenek K.

Teď nevím, k čemu se váš příspěvek vztahuje, proč ho píšete. Samozřejmě jsem myslel velikost písmenka k (k = kilo stejně jako K = kilo). S velikostí písmena B souhlasím, je to jiná jednotka (b = bit, B = byte = bajt = 8 bitů).

Odpověď:
Spousta lidí má správně zažité, že 1Byte(bajt)=8bit(bitů). 1024bitů(bitů)=1kB(kilobajtů)
To ale není správně! 1024 bitů NENÍ 1 kB (kilobajt), ale 1 Kib (kibibit)! 1024 bitů je totiž 128 B (bajtů). Už mícháte dohromady různé předpony (kilo-, kibi-) a jednotky (bit, bajt=byte).
« Poslední změna: 04 Červenec 2009, 14:49:00 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

Jan Skořepa

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1233
  • Karma: +56/-5
    • Zobrazit profil
    • JaSovy stránky
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #28 kdy: 04 Červenec 2009, 14:54:53 »
Spíš velikost písmena B. ;) Ale to neva, hlavně že si rozumíme. ;D
ASUS P5KPL/EPU - Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 2048 MB DDR2 - GIGABYTE GeForce 8400 GS - Debian Stable (32bit)

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5591
  • Karma: +218/-47
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #29 kdy: 04 Červenec 2009, 15:02:56 »
No nic. Konečně se můžu jít nasnídat :D
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

Jan Skořepa

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1233
  • Karma: +56/-5
    • Zobrazit profil
    • JaSovy stránky
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #30 kdy: 04 Červenec 2009, 15:05:22 »
Tak si nechte po dobře vykonané práci a náročném dni chutnat. :) Dobrou chuť. :)
ASUS P5KPL/EPU - Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 2048 MB DDR2 - GIGABYTE GeForce 8400 GS - Debian Stable (32bit)

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5591
  • Karma: +218/-47
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #31 kdy: 04 Červenec 2009, 15:23:38 »
Děkuji.

PS: Dobrá ironie.

Tak si nechte po dobře vykonané práci a náročném dni chutnat. :) Dobrou chuť. :)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

Navodar

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #32 kdy: 04 Červenec 2009, 16:35:53 »
no tak sa to tu aj tak zvrhlo... ja som zato aby sa zacali predpony Ki, Mi, Gi pouzivat lebo takto mozu vyrobci robit to co robia ze tu predponu "k" zoberu ako 1000 co je sice spravne lenze zakaznik caka ze to bude 1024 (cest tym vyrobcom kt maju 1024)... na mojom desktope som mal HDD kt mal namiesto 80GiB iba nejakych 78GiB...
FS Amilo Xi 2428 15.4 - Intel® CoreTM2 Duo T8100, NVIDIA GeForce 8600M GS  256 MB, 4 GiB DDR2 667MHz, HDD WD 320GiB,

Jan Skořepa

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1233
  • Karma: +56/-5
    • Zobrazit profil
    • JaSovy stránky
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #33 kdy: 04 Červenec 2009, 17:11:21 »
Souhlasím, ale bude to těžké: Starého psa novým kouskům nenaučíš. A v rámci "výhodnosti" koupě tam budou stejně dávat vyšší hodnotu. (Něco podobného je uvádění cen bez DPH, aby to vypadalo atraktivněji a výhodněji.)
ASUS P5KPL/EPU - Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 2048 MB DDR2 - GIGABYTE GeForce 8400 GS - Debian Stable (32bit)

jfoot

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 197
  • Karma: +38/-1
  • ..nemožné ihned, zázraky do tří dnů...
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #34 kdy: 04 Červenec 2009, 21:10:08 »
Pánové,

dík za podnětnou diskusi. Jan Skořepa K+ za příspěvky a trpělivost.

Souhlasím, ale bude to těžké: Starého psa novým kouskům nenaučíš.

Nicméně starého psa novým kouskům naučíš (aspoň v případě kibibytes  ;D) !
Po šesté atomové válce  povrch planety Rogoz nevypadal pěkně...

Dítě nevinné...Co ty můžeš vědět...o sadomasochistické derivaci oidipovského komplexu...(O.Neff, K. Saudek, Arnal & Dva dračí zuby)

Jan Skořepa

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1233
  • Karma: +56/-5
    • Zobrazit profil
    • JaSovy stránky
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #35 kdy: 04 Červenec 2009, 21:36:52 »
Ó, děkuji, služebníček. ;D Rádo se stalo, taky jsem se poučil. :)

Jinak s tím starým psem jsem samozřejmě nemyslel nikoho z vás - myslel jsem to obecně na lidi nebo výrobce, že bude těžké je přimět k (případně naučit) tomu, aby používali jednotky a předpony správně. ;)
ASUS P5KPL/EPU - Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 2048 MB DDR2 - GIGABYTE GeForce 8400 GS - Debian Stable (32bit)

jfoot

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 197
  • Karma: +38/-1
  • ..nemožné ihned, zázraky do tří dnů...
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #36 kdy: 04 Červenec 2009, 22:04:13 »
Zdravím Jana Skořepu,

omluvy netřeba, tohle :
Nicméně starého psa novým kouskům naučíš (aspoň v případě kibibytes  ;D) !
bylo na odlehčení tématu .... ;D
« Poslední změna: 04 Červenec 2009, 22:07:40 od jfoot »
Po šesté atomové válce  povrch planety Rogoz nevypadal pěkně...

Dítě nevinné...Co ty můžeš vědět...o sadomasochistické derivaci oidipovského komplexu...(O.Neff, K. Saudek, Arnal & Dva dračí zuby)

Jan Skořepa

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1233
  • Karma: +56/-5
    • Zobrazit profil
    • JaSovy stránky
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #37 kdy: 04 Červenec 2009, 22:08:14 »
Uf, tak to jsem rád. :)
ASUS P5KPL/EPU - Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 2048 MB DDR2 - GIGABYTE GeForce 8400 GS - Debian Stable (32bit)

Michal "The_M" Chlup

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 182
  • Karma: +12/-0
  • Who Dares Wins
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #38 kdy: 13 Srpen 2009, 10:00:21 »
Zdravím.
Tak teď jsem se v tom trošku zamotal.
Takže KibiByte je 1024 bytu, zatímco KiloByte je 1000 bytu?
A vztahuje se to stejné i například na gigabajty, čili 1GB je 1024 MibiBytu, a současně 1000 MegaBytu?

Děkuji za odpověď.

The_M
Neptejte se "Proč bych měl chtít Linux?". Ptejte se "Proč by měl Linux chtít mne?".

Acer Extensa 5230E - Intel Celeron 900 2,2Ghz; 3GB RAM; Intel UMA 4500M; 160GB HDD + 500GB ext. HDD.  Jsem nováček, mějte prosím pochopení pro mé hloupé otázky.

jfoot

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 197
  • Karma: +38/-1
  • ..nemožné ihned, zázraky do tří dnů...
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #39 kdy: 13 Srpen 2009, 11:24:08 »
Zdravím Vás,

Takže KibiByte je 1024 bytu, zatímco KiloByte je 1000 bytu?
Ano.
A vztahuje se to stejné i například na gigabajty, čili 1GB je 1024 MibiBytu, a současně 1000 MegaBytu?
Ano.

Na počátku všeho byl hned za Slovem  1 bit, takže vyjdeme li od něj :
1 Byte                = 8 bits
1 kByte (kiloByte] = 1000 / 8 = 125 Bytes
1 kib   (kibiByte)   = 1024 / 8 = 128 Bytes (nebo též , lépe 2^10 Bytes)

Zde vidíte ten rozdíl mezi  1 kByte a 1 Kib : 3 Bytes, směrem k vyšším jednotkám se, přirozeně, zvyšuje.

Rozdíl je v použití desítkové a dvojkové soustavy pro výpočet :
1 GB   ( gigaByte) = 1 000 000 000 Bytes (desítková soustava)
1 GiB  (gibiByte) =  2^30 Bytes = 1073741824 (dvojková soustava)
        nebo též 1024 * 1 MiB = 1024 * 2^20 = 1073741824 Bytes

Z praktického hlediska  : dvojkovou soustavu
budete používat vždy , když budete řešit problém adresace paměťového prostoru a jeho dostupné REÁLNÉ
velikosti,  třeba jako návrhář malých mikroprocesorových embeded sytémů, kde musíte počítat s ohledem
na použitelný paměťový prostor doslova "s každým Byte", či se budete rozhodovat, který typ adresace použít.
Anebo jako reklamační nástroj, že reálná velikost Vámi zakoupeného disku je jiná, než inzeruje prodávající.
Ve případě reklamačním přeji všem takovým pokusníkům hodně zdaru ...  ;D  ;D
« Poslední změna: 14 Srpen 2009, 22:28:42 od jfoot »
Po šesté atomové válce  povrch planety Rogoz nevypadal pěkně...

Dítě nevinné...Co ty můžeš vědět...o sadomasochistické derivaci oidipovského komplexu...(O.Neff, K. Saudek, Arnal & Dva dračí zuby)

Michal "The_M" Chlup

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 182
  • Karma: +12/-0
  • Who Dares Wins
    • Zobrazit profil
Re: systém ukazuje jen 3.2GB ze 4 [vyřešeno]
« Odpověď #40 kdy: 13 Srpen 2009, 15:47:41 »
Děkuju za odpověď. Snad jsem aspoň něco málo z toho pochopil :)

The_M
Neptejte se "Proč bych měl chtít Linux?". Ptejte se "Proč by měl Linux chtít mne?".

Acer Extensa 5230E - Intel Celeron 900 2,2Ghz; 3GB RAM; Intel UMA 4500M; 160GB HDD + 500GB ext. HDD.  Jsem nováček, mějte prosím pochopení pro mé hloupé otázky.