Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: HD3650 mizerný výkon  (Přečteno 2108 krát)

zajca

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 151
  • Karma: +7/-0
    • Zobrazit profil
HD3650 mizerný výkon
« kdy: 05 Červenec 2009, 21:04:29 »
Zdravím, mám problémy s grafikou ATI HD3650 mám poslední verze ovladačů z webu ATI.
glxgears dávají kolem 4000FPS při 2D a kolem 550FPS při 3D akceleraci. (pro příklad moje GF6600 má při 3D akceleraci kolem 2000FPS)
fgl_glxgears 450FPS při 2D a kolem 130FPS při 3D akceleraci.
problém je,že i při 2D akceleraci jsou odezvy prostředí otřesné po minimalizaci oken zůstávají na obrazovce obrysy, které mizí až třeba po vteřině a celkově není práce z okny vůbec příjemná (o používání 3D desktopu nemůže být ani řeč)
Je nějaký postup jak docílit správného fungování???
pomůže případně přechod na radeonHD ovladače???

(direct rendering: Yes)
Archlinux , Gigabite GA-K8NE, AMD semprom 3400+, GF6600, 1.5GB RAM
Archlinux , MSI WIND U100, Intel Atom N270, 1GB RAM
další: Ubuntu 10.04 , AMD Athlon(tm) 64 X2 4000+, ATI Radeon HD 3600 series ,3GB RAM

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
  • Karma: +177/-35
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: HD3650 mizerný výkon
« Odpověď #1 kdy: 07 Červenec 2009, 10:17:03 »
Mám pocit, že ti všechno funguje správně - pokles FPS v utilitkách jako glxgears při zapnutém compizu je od jisté doby naprosto normální. Tyto utilitky jsou pouze informativní, dávají pouze orientační náhled - fps u nich např. záleží i na velikosti okna.

Pokles fps při zapnutých efektech je vedlejší produkt vylepšení ovladače - dřív, když se okno s glxgears chytilo myší a hýbalo se s ním, tak se hýbal rámeček, ale točící se ozubená kola zůstávala na místě. Nyní se hýbou také a dokonce se při zapnutém wobbly efektu deformují.

Pro skutečný test 3D výkonu použij nějaký pořádný benchmark - třeba Lightsmark (samostatně - návod někde na fóru či jako součást Phoronix test suite)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

zajca

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 151
  • Karma: +7/-0
    • Zobrazit profil
Re: HD3650 mizerný výkon
« Odpověď #2 kdy: 08 Červenec 2009, 12:42:11 »
3D výkon jsem použil pouze pro ukázku nějaké efekty jsou mi úplně ukradené. Vadí mi výkon v 2D fragmenty apd... věci, to je problém který řeším. Nějaký pokles výkonu při 3D mě nezajímá.
Zas pro příklad moje GF6600 dá při vypnutém kompozitním režimu stejně jako radeon HD3650 což je hódně výkonější karta.
Archlinux , Gigabite GA-K8NE, AMD semprom 3400+, GF6600, 1.5GB RAM
Archlinux , MSI WIND U100, Intel Atom N270, 1GB RAM
další: Ubuntu 10.04 , AMD Athlon(tm) 64 X2 4000+, ATI Radeon HD 3600 series ,3GB RAM

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
  • Karma: +177/-35
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: HD3650 mizerný výkon
« Odpověď #3 kdy: 08 Červenec 2009, 12:56:38 »
1) Sorry, nějak jsem tě špatně pochopil - myslel jsem, že tě znepokojuje problém poklesu fps v glxgears při zapnutém compizu
2) Ovladač radeon nebo radeonhd zkusit můžeš - 2D akceleraci by mohl (bez záruky) zvládnout, ale s 3D akcelerací nepočítej.
3) Co se týče fragmentů, tam těžko radit - není to běžný problém. Zkontroluj případná dodatečná nastavení v xorg.conf. Fragmenty občas také zančí HW problém.
4) Porovnání GF660 a HD3650 skrze utilitky jako glxgears se nedá brát za bernou minci - výkon totiž ovlivní 100+1 dalších věci, ne jenom ovladač a grafárna.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

dog.big

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 216
  • Karma: +25/-3
  • inactive :/
    • Zobrazit profil
Re: HD3650 mizerný výkon
« Odpověď #4 kdy: 11 Červenec 2009, 15:09:24 »
Na jakým kernelu je tato grafická karta provozována? (kernel je základ :))
Momentálně Linux INACTIVE.. problém s IGP
My powerful PC :D: Laptop Toshiba L40-14D, CPU: Intel Celeron 1,73Ghz, Chipset: Intel GL960, RAM: 3GB dual ch., VGA: Intel x3100, HDD: 120GB Toshiba, Snd: Realtek HD

zajca

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 151
  • Karma: +7/-0
    • Zobrazit profil
Re: HD3650 mizerný výkon
« Odpověď #5 kdy: 13 Červenec 2009, 22:22:08 »
Na jakým kernelu je tato grafická karta provozována? (kernel je základ :))
Kernel je na tom počítači určitě defaultní v Ubuntu 9.04 (samozřejmě aktuální v repozitářích) zatím sem to toho systému nehrabal :)
Archlinux , Gigabite GA-K8NE, AMD semprom 3400+, GF6600, 1.5GB RAM
Archlinux , MSI WIND U100, Intel Atom N270, 1GB RAM
další: Ubuntu 10.04 , AMD Athlon(tm) 64 X2 4000+, ATI Radeon HD 3600 series ,3GB RAM

dog.big

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 216
  • Karma: +25/-3
  • inactive :/
    • Zobrazit profil
Re: HD3650 mizerný výkon
« Odpověď #6 kdy: 14 Červenec 2009, 23:21:48 »
Radím vyzkoušet novější kernel 2.6.30 (počítám s 32bit verzí ubuntu.):
Kód: [Vybrat]
wget -c http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v2.6.30/linux-headers-2.6.30-020630-generic_2.6.30-020630_i386.deb http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v2.6.30/linux-headers-2.6.30-020630_2.6.30-020630_all.deb http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v2.6.30/linux-image-2.6.30-020630-generic_2.6.30-020630_i386.deb
sudo dpkg -i linux-headers-2.6.30-020630-generic_2.6.30-020630_i386.deb linux-headers-2.6.30-020630_2.6.30-020630_all.deb linux-image-2.6.30-020630-generic_2.6.30-020630_i386.deb

případně je též možné použít kernelcheck pro vlastní kompilaci..
poté zkuste editovat xorg.xonf:
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/X11/xorg.confa pod řádek
Kód: [Vybrat]
Identifier "Configured Video Device" umístit:
Kód: [Vybrat]
Option "AccelMethod" "uxa".. dále zkontrolujte, zda li se zde nevyskytuje řádek se slovem vesa, pokud ano, celý řádek odstraňte



Momentálně Linux INACTIVE.. problém s IGP
My powerful PC :D: Laptop Toshiba L40-14D, CPU: Intel Celeron 1,73Ghz, Chipset: Intel GL960, RAM: 3GB dual ch., VGA: Intel x3100, HDD: 120GB Toshiba, Snd: Realtek HD

pavolzetor

  • Host
Re: HD3650 mizerný výkon
« Odpověď #7 kdy: 16 Červenec 2009, 20:25:06 »
nový kernel vám asi nepomôže, skôr patch, compiz má problémy pri minimalizácii / maximalizácii (mal som fglrx, momentálne ale používam Intel kvôli spotrebe)

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/fglrx-installer/+bug/351186?comments=all

zajca

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 151
  • Karma: +7/-0
    • Zobrazit profil
Re: HD3650 mizerný výkon
« Odpověď #8 kdy: 22 Červenec 2009, 17:41:17 »
nový kernel vám asi nepomôže, skôr patch, compiz má problémy pri minimalizácii / maximalizácii (mal som fglrx, momentálne ale používam Intel kvôli spotrebe)

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/fglrx-installer/+bug/351186?comments=all
mě ale compiz vůbec nezajímá je tam uvedený jen jako další příklad.


možná až budu mít čas tak zkusím novější kernel, jenom aby do té doby nevyšlo už i nove ubuntu :D
Archlinux , Gigabite GA-K8NE, AMD semprom 3400+, GF6600, 1.5GB RAM
Archlinux , MSI WIND U100, Intel Atom N270, 1GB RAM
další: Ubuntu 10.04 , AMD Athlon(tm) 64 X2 4000+, ATI Radeon HD 3600 series ,3GB RAM