Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: ubuntu nejde nastartovat  (Přečteno 3747 krát)

meny

  • Host
ubuntu nejde nastartovat
« kdy: 12 Září 2009, 10:41:31 »
Prosím o pomoc v týdnu jsem si koupil notebook s freeDOS. Chtěl jsem s i nainstalovat ubuntu. Spustil jsem instalaci a rozdelil disk:
30GB na win XP - to jsem nechal bez formátu
30GB na ubuntu - ext3
5GB - swap

po potvrzení mi to napsalo abych zvolil přípojné body:

/windows
/

Při rozdělování disku se stala nějaká chyba a od té doby se mi jakákoliv distribuce ubuntu zastaví při načítání chvíli po startu, takže se nedostanu ani na liveCD ani do instalace. Win XP hází při instalaci modrou smrt. Jediný systém co jsem rozběhl jsou win vista.

Napadlo mě naformátovat celý disk a znovu ho přerozdělit, ale problém zůstává. (WIN vista)

Za pomoc předem dík
« Poslední změna: 12 Září 2009, 10:45:56 od meny »

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #1 kdy: 12 Září 2009, 11:33:32 »
Čili Vistu máš nainstalovanou a jede Ti? Když dáš do CD mechaniky LiveCD Ubuntu a restartuješ počítač, jsi schopen z něho nabootovat a funguje?
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

meny

  • Host
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #2 kdy: 12 Září 2009, 12:09:57 »
Jo vista jede

Ubuntu si ani neškrtnou jak instalace tak načítání skončí těsně prěd třetí čárou stavové lišty.

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #3 kdy: 12 Září 2009, 13:35:44 »
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

meny

  • Host
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #4 kdy: 12 Září 2009, 14:01:32 »
Tak jsem to zkoušel bez ACPI => kernel panic

jakékoliv bootování se zastaví na:
VFS: Cannot open root device "<NULL>" or uknown block(8,1)
Please append a correct "root=" boot option; here aare the vaible partitions:
kernel panic - not syncing: VFS: unable to mount root fs uknown-block(8,1)

Pokouším se rozběhat nový HP Probook 4510s
« Poslední změna: 13 Září 2009, 00:09:33 od meny »

Mank

  • Host
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #5 kdy: 18 Září 2009, 14:37:07 »
To kub@ : Typujem mas USB klavesku ? vesteckou kouli nemame ;o) Zkuz v BIOS zapnout neco jako Legacy USB apod to by mohlo pro GRUB pomoct ;o)
To meny : Typujem na chybu v pripojnych bodu linux ma byt jen / pro root tj 30GB ext3 a odkladaci prostor tj tech 5GB ale pokud mas vic jak 2GB ramky tak mimo uspavani etc ten swap asi moc vyuzity nebude takze by stacilo min ;o) pokud budes vyuzivta uspavani staci 2xRAM ;o)
« Poslední změna: 18 Září 2009, 14:41:42 od Mank »

jadd

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 977
    • Zobrazit profil
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #6 kdy: 18 Září 2009, 16:49:37 »
Říkal jsi žes formátoval disk, vytvořil jsi i novou tabulku v MBR ? Tohle se mi už taky stalo když sem měl ještě stolní PC.
Jo a ještě vyzkoušej vrátit nastavení BIOS na "default"

kub@

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 2
    • Zobrazit profil
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #7 kdy: 21 Září 2009, 22:15:31 »
lidi asi sem slepy ale v tom Biosu sem to nenasel ohledne te klavesnice..kde to ma byt? diky :-[

spynfo

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 503
    • Zobrazit profil
    • picasa: konicky a relax
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #8 kdy: 24 Září 2009, 07:55:08 »
zkuste stahnout ze stranek vyrobce nejaky bios, snad by to slo. Mozna. Manual, tutorial, ze stranek vyrobce, tykajici se biosu.

napriklad: napiste do google.cz
allintitle:bios site:dell.cz  (nebo dell.com a podobne)

« Poslední změna: 24 Září 2009, 07:56:57 od spynfo »
Muj nekonecny obdiv vsem, kdo pisou v shellu :-)
IBM 1834 R50e 1834 s5g, /1,4 /512 /40-hdd /grafika intel 85x i810, Wireless 2200bg

Tomas

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 100
    • Zobrazit profil
    • The Dark Crusaders shall lead the way to the Lake of the Ancients as the burning Eferias will light the way
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #9 kdy: 22 Říjen 2009, 13:12:24 »
Bohužial úplne rovnaký problém na ktorý neviem nájsť riešenie. Na úplne čistý notebook (iba FreeDOS) HP ProBook 4510s som sa snažil nainštalovať Ubuntu 9.10 BETA z USB kľúča ktorý som vytvoril v 9.04 za pomoci ISO obrazu. Prečo? Pretože CD si proste ani neškrtlo aj keď som zvolil BOOT z CD. Inštalácia z USB kľúča však skončila v momente keď som dal potvrdiť nainštalovanie Ubuntu (čierna obrazovka..dve riadky erorrov ktoré si už bohužial nepamätám). Začala ma prepadať zúfalosť. Vravím si..tak nič , ak nechceš papať Ubuntu dáme ti Windows. Vložil som CD Windows XP a začala sa inštalácia..loadovanie modulov a  bum modrá obrazovka..erorry..koniec. Čo teraz? Ani Ubuntu ani Win?
Hrabem sa v CD. Hľa CD Xubuntu 9.04. Skúsim. CD bootuje inštalácia sa zdarila. Divné. Nelogicky ale predsa si vravím....tak ak tam vošlo Xubuntu 9.04 možno už to teraz tú 9.10 zoberie. A naozaj pchám USB ešte raz..bootuje a inštalácia neviem prečo zrazu nekončí ale prebehne až do konca. Freedos dávam hneď preč.
Takže nakoniec sa mi na book podarilo po týchto útrapach dostať Ubuntu 9.10 BETA s :
/         - 10GB
/home  -zvyšok (cca. 130GB)
swap    - 2GB

Problém ktorý pretrváva je že Ubuntu nabieha na 5 niekedy 7 krat. Proste zapnem....hlasky..cierna obrazvoka a nic. A zase a zase a zase a zase...a zrazu sa to proste podari...prečo? Nedáva to ani logiku. Navyše po update mi zakaždým pri štarte vyhadzuje tabuľku :
s memtestom,       
ubuntu, Linux 2.6.31-14- generic,
ubuntu, Linux 2.6.31-14- generic (recovery mode)
ubuntu, Linux 2.6.31-11- generic
ubuntu, Linux 2.6.31-14- generic (recovery mode)

To sa mi to akože teraz pri každej aktualizácii bude hromadiť?  >:(
Keď zvolím 14 tak to Ubutu nenabehne absolutne..ani na stý krát.
Ak zvolím 11 tak na ten 4 až 5 krát systém nabehne. No a ži s tým...Nemám predstavu v čom môže byť problém. Google o niečom takom v súvisloti s týmto noťasom mlčí.
Asus F3Tc, AMD Turion64 X2, 3GB RAM, GeForce7300 256MB, HDD 120GB, Wi-fi,BT,1.3M Cam included. Running on Ubuntu 9.04 JJ

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5702
    • Zobrazit profil
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #10 kdy: 22 Říjen 2009, 18:56:32 »
V betě Kubuntu jsem měl podobný problém s Grub2. Počkejte si na finál! Je to za chviličku.

A mezitím silně doporučuju ten Memtest pustit na několik hodin, jestli se neobjeví chyby. Zkontroloval jste CD i Flešku na výskyt chyb???

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Tomas

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 100
    • Zobrazit profil
    • The Dark Crusaders shall lead the way to the Lake of the Ancients as the burning Eferias will light the way
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #11 kdy: 28 Říjen 2009, 19:26:09 »
Memtest vykonaný..nenašli sa žiadne errory. Pochybujem žeby flash malo chyby kedže som z nej následne inštaloval aj na ďalšie dva PC a nič sa nepobabralo.
Asus F3Tc, AMD Turion64 X2, 3GB RAM, GeForce7300 256MB, HDD 120GB, Wi-fi,BT,1.3M Cam included. Running on Ubuntu 9.04 JJ

kvitek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 2
    • Zobrazit profil
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #12 kdy: 31 Říjen 2009, 23:09:51 »
Stejnej problem i ve finalni verzi 9.10, pomuze zvolit acpi=off a noapic pres mody F6. Ja se ted potykam s problemem na notebooku HP4510s kdy po uspesne instalaci a rebootu se to sekne pri nacitani jadra (po nacteni usbhidu) - http://picasaweb.google.cz/lh/photo/H4_2dfFXHhMvIEspmwJJRw?authkey=Gv1sRgCK3r2a6-v6u6twE&feat=directlink, resi se to v diskuzi zde http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=40303.0, pomuze vypnuti wifi v biosu - modul na wifi bude zkompilovan primo v jadre, da se to deaktivovat pres modprobe.d/blacklisted? poradite?

Diky, V.

meny

  • Host
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #13 kdy: 29 Listopad 2009, 23:46:31 »
U mne pomohla výměna za jiný kus. Ted to celkem funguje až na disk, který očas pokulhává. Takže se HPčko poveze zase.

dobrev

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Re: ubuntu nejde nastartovat
« Odpověď #14 kdy: 02 Prosinec 2009, 15:17:46 »
dela mi to to samy vizhttp://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,41968.0.html  pomohl parametr nolapic neni tolik invazivni jako a acpi=off(de to pak vypinat a fungujou funkcni klavesy ale jede to jen na jedno jadro....) jinak skousel sem i Suse linux a dela to samy takze chyba je nekde v jadre.... asi by to chtelo ohlasit nekam ze je chyba v jadre ale nevim kam :-)