Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Grub2 - zaklady  (Přečteno 14891 krát)

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6227
  • Karma: +452/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Grub2 - zaklady
« kdy: 04 Říjen 2009, 14:09:02 »
Ubuntu od verzie 9.10 KK používa na zavedenie systému Grub2. Grub2 má oproti Grub úplne inú filozofiu zápisu konfiguračných súborov.
Súbory používané v Grub2.

/boot/grub/grub.cfg
Tento súbor nieje určený na manuálnu úpravu a je generovaný príkazom update-grub2 pričom informácie berie z konfiguračných suborov.
Konfiguračné súbory:

/etc/grub.d
Adresár obsahujúci konfiguračné skripty.

/etc/grub.d/00_header
Načíta nastavenia z /etc/default/grub, vrátane vizuálnej prezentácie, časový limit, a terminál možnosti.

/etc/grub.d/05_debian_theme
Nastaví pozadia, farby textu, a tém.

/etc/grub.d/10_linux
Vytvorí menu zo základných kernelov v /boot/grub/.

/etc/grub.d/20_memtest86+
Ak existuje súbor /boot/memtest86+.bin, vloží ho do menu.

/etc/grub.d/30_os-prober
Pri nájdení iných OS ich zahrnie do menu.

/etc/grub.d/40_custom
Šablóna pre pridávanie poznámok „vlastné menu“.

/etc/default/grub
Tento súbor je náhrada za /boot/grub/menu.lst a prevádza sa v ňom zakladné nastavenie správania menu.
Nastavenia z týchto menu sa importujú do súboru grub.cfg príkazom update-grub2. Tento príkaz je potrebne previesť po každej zmene v konfiguračných súboroch.

Nastaveni /etc/default/grub
Súbor obsahuje.
Kód: [Vybrat]
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entrys
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"



This file contains information formerly contained in the upper section of Grub Legacy's ''menu.lst'' and items contained on the end of the kernel line. The items in this file can be edited by a user with administrator (root) privileges. Grub developers have have placed explanatory comments within the file itself.

GRUB_DEFAULT=0      Nastavuje predvolenú položku pri bootovaní. Obsahuje číselne alebo slovné nastavenie.
   GRUB_DEFAULT=0
      Môže mať hodnotu 0-ľubovolné číslo podľa položiek v menu. 0 predstavuje prvú položku, 1 druhú       atď.
   GRUB_DEFAULT=save
      Toto nastavenie si zapamätá poslednú zvolenú položku menu a pri ďalšom bootovaní ju ponúkne ako       predvolenú. Bude vysvietená a spustená v prípade, že nevyberiete inú položku v menu.

GRUB_TIMEOUT=10    Počet sekúnd koľko sa má zobrazovať menu. Hodnota -1 zobrazuje menu bez odpočítavania.

GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0    Základné nastavenie tohto menu zavisí od zistenia ďalšieho OS v PC.
   Ak je detekovaný iný OS, menu sa zobrazí.
   Ak ďalší detekovaný OS nieje, menu je skryté.
      Pri boote bude táto ponuka skrytá ak je na začiatku znak #.
   Pre hodnotu čísla 0 nebude menu zobrazené a nepríde k oneskoreniu bootovania.
   Pre hodnotu 1 a viac bude bootovanie oneskorene o túto hodnotu v sekundách a menu bude zobrazene.
      Ak je hodnota 0 tak môžte zobraziť menu stlačením SHIFT v čase kedy sa ma zobraziť menu Grub-u.

GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true    Zobrazenie odpočítavania.
   true – Nezobrazuje sa odpočítavanie. Obrazovka je čierna.
   false – Počítadlo sa zobrazí na obrazovku s pozadím na dobu určenú hodnotou v položke    GRUB_HIDEN_TIMEOUT.

GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`     Určuje názov v menu.(Ubuntu, Xubuntu)

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"      Umožňuje nastaviť podrobnejší výpis počas bootovania.

GRUB_CMDLINE_LINUX=""      Obdoba príkazu alloptions požívaného v predchádzajúcom menu.lst.

#GRUB_TERMINAL=console    Odkomentovanie vypne grafický terminál(grub).

#GRUB_GFXMODE=640x480    

#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"  Odkomentujte pokiaľ nechcete v menu položku recovery.

Píšte nezrovnalosti ktoré ste tu našli.

Čerpané z
https://wiki.edubuntu.org/Grub2
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Grub2
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Kedrigern

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 919
  • Karma: +127/-18
    • Zobrazit profil
    • Má osobní stránka
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #1 kdy: 12 Říjen 2009, 21:00:31 »
Nějak nevidím (a zrovna u grubu se mi nechce hrát s nastavením a zkoušet), kde se nastavují parametry zavedení kernelu (chci změnit rozlišení konzole).

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #2 kdy: 12 Říjen 2009, 21:19:11 »
parametry bootování se nastavují přes proměnné GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT a GRUB_CMDLINE_LINUX v /etc/default/grub
rozlišení konzole by se mělo nastavovat pomocí proměnné gfxpayload v prostředí GRUBu
Kód: [Vybrat]
set gfxpayload=ŠÍŘKAxVÝŠKAxHLOUBKA
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

daks

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 69
  • Karma: +12/-0
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #3 kdy: 13 Říjen 2009, 12:01:41 »
Já bych rád, aby bootovací menu zůstalo skryté i v případě více OS a zobrazilo se mi jen po stisku Esc, pokud nic nestisknu, bootuje se položka GRUB_DEFAULT - tak jako u stávajícího Grubu. Ale vypadá to, že tohle nastavit nejde, menu se zobrazí vždy.

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #4 kdy: 13 Říjen 2009, 12:21:40 »
Já bych rád, aby bootovací menu zůstalo skryté i v případě více OS a zobrazilo se mi jen po stisku Esc, pokud nic nestisknu, bootuje se položka GRUB_DEFAULT - tak jako u stávajícího Grubu. Ale vypadá to, že tohle nastavit nejde, menu se zobrazí vždy.
mělo by to jít (ale nezkoušel jsem):
http://grub.enbug.org/Hiddenmenu
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

daks

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 69
  • Karma: +12/-0
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #5 kdy: 13 Říjen 2009, 13:45:29 »
Z návodu mi není jasné, kam ty příkazy vložit.

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #6 kdy: 13 Říjen 2009, 18:39:56 »
Z návodu mi není jasné, kam ty příkazy vložit.
Citace
This can be done in a /etc/grub.d/XX_script.

edit: teď se dívám, že stačí v /etc/default/grub nastavit proměnnou GRUB_HIDDEN_TIMEOUT
« Poslední změna: 13 Říjen 2009, 19:45:13 od Yontalcar »
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

MarkoSVK

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +3/-1
  • Skill: 01100 years old lama :-).
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #7 kdy: 13 Říjen 2009, 21:16:18 »
Zaujmave. Vypadá to že grub 2 podporuje aj nadesingovanie http://grub.gibibit.com/Themes :) . Je bezpečne a vhodne nahodiť grub 2 na 9.04?

daks

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 69
  • Karma: +12/-0
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #8 kdy: 14 Říjen 2009, 08:16:38 »
Z návodu mi není jasné, kam ty příkazy vložit.
Citace
This can be done in a /etc/grub.d/XX_script.

edit: teď se dívám, že stačí v /etc/default/grub nastavit proměnnou GRUB_HIDDEN_TIMEOUT

Nastavení GRUB_HIDDEN_TIMEOUT jsem zkoušel, i všechny možné kombinace s nastavením GRUB_TIMEOUT, ale menu se pořád zobrazuje. Dokonce jsem někde vygooglil nastavení GRUB_HIDDENMENU=true, ale to taky nefunguje. Možná je to tím, že to testuju v 9.04, kde je myslím nižší verze než v 9.10.

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6227
  • Karma: +452/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #9 kdy: 14 Říjen 2009, 10:36:46 »
Z návodu mi není jasné, kam ty příkazy vložit.
Citace
This can be done in a /etc/grub.d/XX_script.

edit: teď se dívám, že stačí v /etc/default/grub nastavit proměnnou GRUB_HIDDEN_TIMEOUT

Nastavení GRUB_HIDDEN_TIMEOUT jsem zkoušel, i všechny možné kombinace s nastavením GRUB_TIMEOUT, ale menu se pořád zobrazuje. Dokonce jsem někde vygooglil nastavení GRUB_HIDDENMENU=true, ale to taky nefunguje. Možná je to tím, že to testuju v 9.04, kde je myslím nižší verze než v 9.10.
Ja som mal presne opacny problem. Nemohol som menu zobrazit a hlavne to odpocitavanie ale pripisoval som to tomu ze to testujem vo virtualboxe.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #10 kdy: 14 Říjen 2009, 11:20:38 »
Nastavení GRUB_HIDDEN_TIMEOUT jsem zkoušel, i všechny možné kombinace s nastavením GRUB_TIMEOUT, ale menu se pořád zobrazuje. Dokonce jsem někde vygooglil nastavení GRUB_HIDDENMENU=true, ale to taky nefunguje. Možná je to tím, že to testuju v 9.04, kde je myslím nižší verze než v 9.10.
Jo, je to tím - dopiš na konec souboru /etc/grub.d/00_header
Kód: [Vybrat]
cat << EOF
echo -n "Press 'ESC' to enter the menu... "
if sleep --verbose --interruptible 10 ; then
  set timeout=0
fi
EOF
a nezapomeň smazat nebo zakomentovat řádek
Kód: [Vybrat]
set timeout=${GRUB_TIMEOUT}
@MarkoSVK
no, GRUB2 používám více než rok a žádné problémy jsem s ním neměl

@TIBOR
zkus v /etc/default/grub odkomentovat
Kód: [Vybrat]
GRUB_TERMINAL=consolejestli to zabere, tak to je virtualboxem
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

daks

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 69
  • Karma: +12/-0
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #11 kdy: 14 Říjen 2009, 17:48:12 »
To Yontalcar: Díky, funguje to.
« Poslední změna: 15 Říjen 2009, 09:53:59 od daks »

LABE

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 81
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
    • PĚTATŘICÁTNÍCI
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #12 kdy: 18 Říjen 2009, 01:23:49 »
Zdravím ,
hledal jsem hodně o obnově Grubu,ale to nepasuje na můj problém.Byl jsem odkázán na Grub 2 ...

Celý můj problém vznikl likvidací Windows 7 a vytvořením nové partition a instalace Win XP Pro. Partitions Linuxu jsem se ani nedotkl - jsou tak , jak do poslední chvíle byly ..A teď bych potřeboval na jeden z mých hdd nainstalovat nový Grub , aby bylo možno pouštět i Ubuntu.

Všechny možné výpisy z mého systému najdete zde : http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,39546.0.html


Můj oddíl s Ubuntu je sdb3 pracující na ext4 . Na sdb 4 mám swap.

Můžete mi někdo poradit ? A jelikož jsem jen mírně pokročilý , prosím , o kompletní rady ...
O Ubuntu nechci a nemohu přijít - mám v něm i účetnictví ... :'(

Díky T
LABE
běžný uživatel Ubuntu, Mintu a naštěstí již jen pracovně případně nouzově  Windows
Admin http://www.petatricatnici.eu/

pivik

  • Host
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #13 kdy: 01 Listopad 2009, 09:26:02 »
Jak se do Grub2 přidají Windows? Jsem v tom nějak ztracen... :D

Vitaa

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 314
  • Karma: +24/-3
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #14 kdy: 01 Listopad 2009, 09:59:30 »
Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

beer

  • Host
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #15 kdy: 07 Listopad 2009, 00:35:14 »
/boot/grub/grub.cfg
Tento súbor nieje určený na manuálnu úpravu a je generovaný príkazom update-grub2 pričom informácie berie z konfiguračných suborov.
Mne ten příkaz nefunguje... Potřeboval bych, aby se mi Grub 2 aktualizoval, respektive jádro, které se zavádí...

root@medved-laptop:/home/medved# update-grub2
Program 'update-grub2' lze nalézt v následujících balících:
 * grub-pc
 * grub-coreboot
 * grub-efi-amd64
 * grub-efi-ia32
 * grub-ieee1275
Zkuste: apt-get install <vybraný balík>
update-grub2: command not found

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6227
  • Karma: +452/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #16 kdy: 07 Listopad 2009, 07:31:42 »
A pouzivas grub2? Pozri ci mas na disku tie ostatne subory
/boot/grub/grub.cfg
/etc/grub.d/00_header
/etc/grub.d/05_debian_theme ...
/etc/default/grub
a ci mas nainstalovany grub-pc. Co asi nemas.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

beer

  • Host
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #17 kdy: 13 Listopad 2009, 00:27:57 »
nemám: /etc/grub.d/05_debian_theme ...

místo tohoto /etc/default/grub

mám /etc/default/grub.ucf-old

Místo Grub-PC mám Grub... Nainstaluji tedy Grub-PC a uvidím, snad nabootuju...

pumpkin

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #18 kdy: 23 Listopad 2009, 01:47:23 »
Teď jsem si nainstaloval grub-pc (a odinstaloval grub) a všecko jede bez problémů.
Nevíte někdo jak jde změnit ten vzhled toho boot screenu?
A ještě mám jednu otázku. Před instalací grub-pc, když jsem do terminálu zadal
Kód: [Vybrat]
grub --version tak mi pěkně vyjela verze mojeho grubu. Teď mi nevyjede nic, znamená to tedy, že ten grub-pc "není normální grub" ale nějaká alternativa?
Dell Studio 1555 :: Intel P8600 Core 2 Duo 2.4 GHz :: 4GB RAM :: ATI HD 4570
Windows Vista Home Premium

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #19 kdy: 23 Listopad 2009, 09:10:04 »
@pumpkin
pomocí $ grub --version jsi volal jen emulátor GRUBu
GRUB2 žádný emulátor defaultně nemá, takže to nejde
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

pumpkin

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #20 kdy: 23 Listopad 2009, 12:41:05 »
no a zatím to vypadá tak, že ten GRUB2 nefunguje tak jak má. Najede mi pěkně bootovací screen kde si vybírám do čeho chci nabootovat. Ale je tam:

CHAINLOAD GRUB2
When you have verified GRUB2 works, you can use this command to complete the upgrade:upgrade-from-grub-legacy
a pod tím je seznam bootovacích možností.

Takže jsem poprvé klikl na Chainload GRUB2 a najel mi GRUB2 a jeho bootovací screen. Po restartu jsem to chtěl zkusit znova, ale najela mi zase ta stejná obrazovka. Tak jsem tentokrát zkusil dát "When you have verified..." ale to mi vypsalo chybu Error 11: Unrecognized device string.

Nevíte co s tím?
Dell Studio 1555 :: Intel P8600 Core 2 Duo 2.4 GHz :: 4GB RAM :: ATI HD 4570
Windows Vista Home Premium

Reta

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
    • Google.com
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #21 kdy: 23 Listopad 2009, 14:08:36 »
pumpkin: Odpověď je ve tvém příspěvku.

Citace
CHAINLOAD GRUB2
When you have verified GRUB2 works, you can use this command to complete the upgrade:upgrade-from-grub-legacy

www.google.com/translate
Citace
Pokud jste zkontrolovali grub2 funguje, můžete použít tento příkaz k dokončení upgrade: upgrade-from-grub-legacy

Postup instalace Grub2 na wiki: http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#Uprgrade_.28Ubuntu_9.04.2B-.29
--
Reta, reta@tcpip.cz

pumpkin

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #22 kdy: 23 Listopad 2009, 19:00:37 »
Já myslím, že si nerozumíme (nebo nerozumím já). Poté co zvolím
Kód: [Vybrat]
When you have verified... mi naskočí ta chyba
Kód: [Vybrat]
Error 11: Unrecognized device string Po stisknutí libovolné klávesy mě to hodí zpět na tu stejnou obrazovku kde je možnost Chainload GRUB2 nebo When you have...
Dell Studio 1555 :: Intel P8600 Core 2 Duo 2.4 GHz :: 4GB RAM :: ATI HD 4570
Windows Vista Home Premium

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #23 kdy: 23 Listopad 2009, 19:16:37 »
Já myslím, že si nerozumíme (nebo nerozumím já). Poté co zvolím
Kód: [Vybrat]
When you have verified... mi naskočí ta chyba
Kód: [Vybrat]
Error 11: Unrecognized device string Po stisknutí libovolné klávesy mě to hodí zpět na tu stejnou obrazovku kde je možnost Chainload GRUB2 nebo When you have...
Nabootuj do ubuntu a spusť
Kód: [Vybrat]
sudo upgrade-from-grub-legacy
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

pumpkin

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Grub2 - zaklady
« Odpověď #24 kdy: 23 Listopad 2009, 21:10:10 »
povedlo se:D ale napadá mě otázka: je nějaký zásadní rozdíl mezí grub1 a grub2?
Dell Studio 1555 :: Intel P8600 Core 2 Duo 2.4 GHz :: 4GB RAM :: ATI HD 4570
Windows Vista Home Premium