Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Takové to domácí serverování  (Přečteno 94295 krát)

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4993
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #75 kdy: 24 Červenec 2012, 19:10:02 »
Upravil bych boot CD/USB takto → https://help.ubuntu.com/community/SerialConsoleHowto

Nejdůležitější bude přidat parametry jádra při bootu (nejsem si jist, zda LiveCD využívá grub):
Kód: [Vybrat]
GRUB_CMDLINE_LINUX="console=tty1 console=ttyS0,115200n8"
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Kony.cz

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 268
  • Karma: +4/-10
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #76 kdy: 26 Červenec 2012, 07:23:54 »
jel jsem podle tohoto http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=52693.0 ale mam takovy trosku vetsi problemek, popsal jsem ho do prislusneho tematu.... Napadl me ze by to mohl byt spatny Boot Block na te pametovce... ale jak to opravit nebo rozchodit, uz jsem fakt bezradnej

Nfn

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 37
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #77 kdy: 13 Září 2012, 16:27:39 »
Pouziva nekdo ALIXe s Ubuntu ??? potreboval bych poradit jak na to abych ho nainstaloval kdyz to nema monitor, vim ze by se to melo delat pres konzoly ale vubec nechapu jak na to..... Kdyby byl nekdo ochotny byl bych moc vdecny

Jo, používá. Třeba já. Ale do instalace už bych znovu nešel, je to hrozný opruz. Potřebuješ sériový kabel, čtečku CF karet, trochu němčiny na pochopení návodu na německých forech, hodně angličtiny na všechno ostatní a 2 týdny volného času na pi*ování v konzoli ;).
A mimochodem Ubuntu už několik verzí nepodporuje procesory, které používá Alix. Já tam mám verzi 10.04, ta si s tím ještě rozumí. Chceš chytrou krabičku, co umí dělat domácí bránu a tváří se jako linux? Pořiď si mikrotik. Chceš za každou cenu svůj linux a krabičku, co moc nežere a nestojí tolik, co firemní Dell notebook? Kup něco s atomem, třeba desku DN2800MT od Intelu.
"We can do this hard way or my way. In fact, they are both the same."

JuraS.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 183
  • Karma: +6/-4
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #78 kdy: 02 Květen 2013, 12:43:38 »
Po létech kdy jsem měl různé linux servery s různými službami zase zpovozňuji domácí síť řízenou serverem a ne jen routerem.
Server: Dell optiplex gx520 varianta DCCY (low profile)
Procesor : 2jádrový 64 bit Intel Dualcore Pentium D820
Paměť: (ještě jde poštou) buď  2*1GB DDR2 667Mhz a nebo 2*1GB DDR2 800Mhz
Pevný disk: letitý, hodně vytěžovaný 160GB Sata HDD od samsungu (ani jsem nepředpokládal, že tak dlouho vydrží)
grafika integrovaná, integrovaná gBit LAN
V jediném rozšiřujícím slotu je gBit LAN
Z Číny jde USB WiFI klíč s 6dB anténou a 500mV n-ková
Server bude za kabelového modemu UPC brát internet jednou z LAN a druhou LAN bude připojen do 5ti portového gBit switche.
Bude routerem pro přístup do internetu. Poběží na něm:
Apache, mySQL, SSL, DHCP, BIND. Možná Radius server (pokud jej wifi bude umět použít.) WiFi klíč bude AP pro wifi zařízení doma. Na serveru poběží transmission který bude data ukládat na NAS serveru.
HW na který čekám bych měl mít doma během týdne a pak začne instalace a přepojování sítě. Všechna kabeléž kterou mám doma je certifikovaná na gBit LAN, všechna zařízení zapojené do LAN jsou s gBit kartami, všechny wifi zařízení jsou N.
Server bude umístněn v komoře tak, aby nebyl de fakto vidět ale měl přístup vzduchu. v komoře je navíc trvale zapojený ventilátor ze  skříně s automaticky řízenými otáčkami který prostor umístění hw stále větrá. Server po instalaci nebude mít klávesnici, myš a ani monitor.
« Poslední změna: 03 Květen 2013, 08:39:38 od JuraS. »

Myghael

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 99
  • Karma: +9/-1
  • Si vis pacem, para bellum.
    • Zobrazit profil
    • FantasyWiki
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #79 kdy: 17 Červen 2013, 16:02:08 »
Aktuálně používám:
Bifröst Intel D510MO Mount Olive, Atom D510, 2 GB RAM, pfSense, místo kastle dřevěná deska ke které je vše přišroubováno
Služby:
router (2 linky)
firewall
DHCP server
wifi AP
VPN do práce
DNS server
Komunikace s řízením racku (mikropočítačem s Atmel AT89S52)

yuGENE AMD Athlon64 X2 5600+ 2,9 GHz, 2 GB RAM, 2x 320 GB WD Scorpio Blue (SW RAID1, systém), 3x 1,5 TB Samsung Spinpoint F3 (SW RAID5, data), 2x WD 3200AAKS (SW RAID 1, virtuály), 4x Giga ethernet, to vše ovládá Debian Wheezy 64bit, kastle otřískaný miditower bez bočnic naležato v "racku"
Služby:
LAMP na domácí hraní
deb repozitář (abych tolik nevytěžoval linku)
Asterisk PBX
virtuální servery (1x webhosting pro mě a pár kámošů, 1x pošta)
PXE bootovací server s mini distrem na záchranu dat, práci s oddíly, memtest...
relay webrádia http://www.radiorivendell.com
torrenty (pár linuxových dister a nic víc)
Munin na monitoring mých serverů

Kriemhilda AMD Athlon 2000+ 1,6 GHz, 1 GB RAM (SDRAM !!!), 2x WD 80 GB v SW RAID 1, 2x RTL8169 Fast Ethernet LAN, Debian Wheezy - deska nesmrtelná EPoX EP-8KTA3 s VIA KT133 Apollo čipovou sadou, kastle bytelná ocelová miditower ze starého packard bell s pentiem II.
Služby:
Komunikace s řízením racku (mikropočítačem s Atmel AT89S52)
Záložní VPN do práce
firewall
router
relay webrádia http://www.radiorivendell.com
Prostě takový stroj náhodou, zapínám podle potřeby

Všechno co mám doma má stejnosměrné napájení z jednoho zálohovaného zdroje 12V stejnosměrných (zbastleno doma). Kromě zmíněného také 2x 8port 100Mbps switch + 1x 8port gigabit switch. Vše je v dřevěném "racku", chystám koupit nebo postavit kovový rack. Vyfotím to až pak, za nynější stav se stydím  :-[
WiFi prakticky nepoužívám, na občasné použití mi stačí géčko.

Alexandr 1x Intel Xeon E3-1220v3, 32 GB RAM, 3x WD Red 3TB v SW RAID5, 4x Intel GbE síťovka, 1U rack (Supermicro) - teprve plánovaný, očekávám někdy v létě, záleží jak to vyjde v práci
Služby:
LAMP na domácí hraní
deb repozitář (abych tolik nevytěžoval linku)
Asterisk PBX
RADIUS
virtuální servery (1x webhosting pro mě a pár kámošů, 1x pošta)
připojení k netu (2 linky na eth1 a eth2, eth0 LAN a eth2 do RB433 jako WiFi)
firewall
PXE bootovací server s mini distrem na záchranu dat, práci s oddíly, memtest...
relay webrádia http://www.radiorivendell.com
terminálový server
torrenty (pár linuxových dister a nic víc)
router
firewall
DHCP server
DNS server
wifi AP
VPN do práce
Munin na monitoring mých serverů
Jo a taky si chci předělat řízení racku na Raspberry Pi.

Server "zapůjčený" od zaměstnavatele jako "zaměstnanecký benefit", mám ho v práci v "komnatě" napojený na optiku
Alrekr 2x Intel Xeon E5-2620, deska Supermicro, 256 GB RAM, 8x WD RE4 3TB (SW RAID6, všechno kromě OS), 2x Intel SSD 520 120 GB (SW RAID1, OS), 4x Gb ethernet Intel, Debian Wheezy, skříň racková 4U, poctivá kovařina
Služby:
Zálohování všech dat z domu a z mých serverů
Virtualizace (virtuálky připravené kdykoliv nahradit kterýkoliv z mých ostatních serverů + nějaké pokusné virtuálky na zkoušení různých dister)
virtuální desktop s Ubuntu 13.04 (synchronizovaný s daty z mého notebooku), připojuju se k tomu přes RDP nebo VNC přes VPN
Munin na monitoring mých serverů
Stroj má stejnosměrné napájení 10 - 60 V, redundantní zdroj 2x 500W

Mimo pár dalších mám ve "správě" také jeden server ve škole: Intel Core2Quad Q9650 3,0 GHz, 8GB RAM, Intel P45, 1x Intel Gigabit, 2x 1 TB WD Black v SW RAID 1, Debian Wheezy (webserver s moodle a pár dalších věcí okolo toho)

...a také jeden pro mého ISP: Intel Core2Duo E4600 2,0 GHz, 1 GB RAM, Intel P45, Ubuntu Server 12.04.2 LTS
Služby:
webserver (portál který na základě IP adresy každému ukáže statistiky připojení, výpadky, platby, prostě všechno + portál pro neplatiče)
radius pro síť hotspotů

Už jsem tu vystřídal pár historických kousků:

Gertruda 486DX2, 8 MB RAM s Gentoo Linuxem, skříň je bigtower ze starého serveru z České spořitelny
Služby:
Dial-up připojení k netu
firewall
webserver (arachne)
Dodnes funkční, ale nemám pro něj jiné využití než jako podstavec pod fíkus

Hildegarda Compaq Deskpro2000 (kancelářský počítač), Pentium 133 MHz, 80 MB RAM, 2x 10Mbps Ethernet, 2x 800 MB HDD v SW RAID1, Debian 1.2 Rex. Díky velkému pasivu na CPU je úžasně tichý a bere 25W v loadu, skříň originální bytelný hliníkový desktop (škoda že je příliš široký takže se nevejde do racku)
Služby:
router
firewall
webserver
Vrazil jsem do něj 3Dfx Voodoo a dualboot Debian Rex (kdyby něco) a Windows 98 (na hraní starých herních pecek)

MikroTik RouterBoard 133 MIPS 175 MHz, 32 MB RAM, MikroTik RouterOS v3.30, místo skříňky jenom přišroubovaný k dřevěné desce
Služby:
firewall
router
wifi AP
VPN do práce
Dnes jako pohotovostní routřík a hračka

Skógurheim Intel Pentium III 800 Mhz, 512 MB RAM, 2x WD 40 GB v SW RAID1, Debian Wheezy, kastle otřískaný miditower bez bočnic a předního panelu
Služby:
webhosting pro mě a pár kámošů
pošta
relay webrádia http://www.radiorivendell.com
Nyní slouží jako tenký klient když je to potřeba

PS: Nedivte se těm názvům, když jsem používal tu 486 bylo mi 9 :D Tehda jsem si sepsal hromadu názvů a ty teď těm strojům postupně rozděluji.

EDIT: ještě jsem vychytával pravopis a spol.
« Poslední změna: 18 Červen 2013, 00:35:33 od Myghael »
Lenovo ThinkPad R61 8918DFG Intel Core2Duo T8100 2,1 GHz, 4 GB DDR2-667, Intel 965PM, nVidia NVS140M, Hitachi 160 GB SATA2, Ubuntu Server 14.04.2 LTS x86_64, Xfce + Gnome Classic + awesome
Na serverech Debian Stable x86_64 (doma) nebo AlexanderaServer UNIX (v práci).
Všechny desktopy mám diskless + PXE boot ze serveru - běhá to cca. tak rychle jako klasický HDD.

lopi

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #80 kdy: 22 Červenec 2014, 11:38:21 »
Názov serveru: Sparťan
Je to môj prvý server ktorý som kúpil z bazos chcel som sa naúčiť robýť zo serveram tak som si ho kúpil a účím sa. :)
Informácie: Dell powerede 2650
                2GB DDR
                2x Intel xeon 1800GHZ
                2x 17gb HDD
Internet: Internet mam od orange ale je to slabší internet.Chcem objednať Fibernet.
Foto:







Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 626
  • Karma: +69/-2
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #81 kdy: 22 Červenec 2014, 12:07:59 »
Nevím, jestli jsi pochopil slovo "domácí", protože u tohodle se už nikdy nevyspíš a na tom stole už nic nenapíšeš.

Myghael

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 99
  • Karma: +9/-1
  • Si vis pacem, para bellum.
    • Zobrazit profil
    • FantasyWiki
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #82 kdy: 04 Září 2014, 22:27:54 »
Standa99: No, pokud v té místnosti nespí, pak bych v tom neviděl problém, jen by mi přišlo logičtější ten server umístit pod desku stolu. To ale asi s daným stolem nepůjde.

lopi: Server pěkný, ale novější (ne nutně zrovna nové) železo by ti za pár šlupek nabídlo více výkonu a dost velké ticho. A to mám sám ještě zastaralejší stroje, viz. můj příspěvek.
Lenovo ThinkPad R61 8918DFG Intel Core2Duo T8100 2,1 GHz, 4 GB DDR2-667, Intel 965PM, nVidia NVS140M, Hitachi 160 GB SATA2, Ubuntu Server 14.04.2 LTS x86_64, Xfce + Gnome Classic + awesome
Na serverech Debian Stable x86_64 (doma) nebo AlexanderaServer UNIX (v práci).
Všechny desktopy mám diskless + PXE boot ze serveru - běhá to cca. tak rychle jako klasický HDD.

JuraS.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 183
  • Karma: +6/-4
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #83 kdy: 12 Říjen 2014, 10:37:31 »
Když jsem v květnu 2013 psal o novém serveru tak jsem netušil, že mi za půl roku odejde. Respektive odešel ventilátor v jeho zdroji. Nejsem elektro takže skončil na domácím "šrotišti" bez toho aby se dal využít. Dneska, jestli to dopadne dobře tak se mi podaří koupil 1U server. Řeším "kam s ním" ? Napadlo mě, kvůli chlazení a zvuku ho dát tak na půl roku, přes zimu, na balkon. Bude tam mrznout až praštět takže chlazení bude vyřešeno víc než dostatečně. Napadlo mě ho celého zabalit do potravinářské folie aby se do něj nedostalo vlhko. Dýchat jako živé bytosti nepotřebuje. Co myslíte na tohle řešení ? Předpokládám, že nemusí být ve standardní polože horizontální, ale že bude fungovat i ve vertikální poloze. Seženu si lyžiny, ta přišroubuji na zeď a připlácnu ho de fakto na chladnou zeď balkonu.
Je to řešení ?
Odpověď bych uvítal promptně než začne mrznout abych to pak nedělal v mrazu.

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 626
  • Karma: +69/-2
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #84 kdy: 12 Říjen 2014, 11:47:29 »
Kdybys to napsal po půlnoci, tak by se to dalo svést na promile, ale takhle jedině, že si děláš *censored*.

geofre

Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #85 kdy: 12 Říjen 2014, 12:10:00 »
Když jsem v květnu 2013 psal o novém serveru tak jsem netušil, že mi za půl roku odejde. Respektive odešel ventilátor v jeho zdroji. Nejsem elektro takže skončil na domácím "šrotišti" bez toho aby se dal využít. Dneska, jestli to dopadne dobře tak se mi podaří koupil 1U server. Řeším "kam s ním" ? Napadlo mě, kvůli chlazení a zvuku ho dát tak na půl roku, přes zimu, na balkon. Bude tam mrznout až praštět takže chlazení bude vyřešeno víc než dostatečně. Napadlo mě ho celého zabalit do potravinářské folie aby se do něj nedostalo vlhko. Dýchat jako živé bytosti nepotřebuje. Co myslíte na tohle řešení ? Předpokládám, že nemusí být ve standardní polože horizontální, ale že bude fungovat i ve vertikální poloze. Seženu si lyžiny, ta přišroubuji na zeď a připlácnu ho de fakto na chladnou zeď balkonu.
Je to řešení ?
Odpověď bych uvítal promptně než začne mrznout abych to pak nedělal v mrazu.
Trolling si schovej od cesty ;-) Tady jej  až tolik neoceníme...
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

JuraS.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 183
  • Karma: +6/-4
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #86 kdy: 12 Říjen 2014, 12:12:19 »
Proč by to měla být sranda ? Kolega v práci řešil jak uchladit jeho počítač. Má udělanou pracovnu na střeše garáže. Hned vedle na zahradě studna s ledovou vodou. Tak jsem mu poradil aby na volný kus střechy dal sud na vodu, do studny čerpadlo se spínačem co by doplňoval tu vodu v sudu. Na dně sudu připojení na hadici, hadice do pracovny do počítače a do vodního chlazení. Z počítače pak hadicí zpět do studny. Tenké hadičky. Chrochtá blahem jak si může dovolit přetaktovat počítač. Staejně tak jsem u poradil milíč na zahřívání skleníku a rostou mu v něm rajčata i v zimě. Když to nepůjde na balkon tak vrtnu zeď směrem dolů a dám server do sklepa, do nějaké nebytové prostory kde je zima i v létě.
« Poslední změna: 12 Říjen 2014, 12:48:23 od JuraS. »

JuraS.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 183
  • Karma: +6/-4
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #87 kdy: 12 Říjen 2014, 15:39:44 »
Ještě otázka. V čem bude lepší 1U server s jedním Xeonem 3,4 Ghz a 2GB RAM s 76 SCSI proti klasickému PC na Intelu s dvoujádrem, grafikou s 4GB RAM a CUdou, 8GB RAM a 250GB SATA diskem a to celé chlazeno 6 ti ventilátory ? Potřebuji server jen na diskuzní server, jako DHCP server. Další úkoly pro něj nemám, leda by ve volném čase a kapacitě počítal setiho nebo něco podobného. Proto bych to viděl hodit výpočty na grafiku a CUDU.

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 626
  • Karma: +69/-2
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #88 kdy: 12 Říjen 2014, 16:36:09 »
Ty si opravdu někde mimo, na přiblblé diskuzní fórum (LAMP server) by stačil telefon s Androidem. Proč si tady všichni myslí, že nějaký Xenon s neskutečnou spotřebou bude to nejlepší a ještě v nějaké kraksně do racku?
Moderní Atomy tohle zvládnou levou zadní, vlezou se do normální škatule a nepotřebují žádný větrák, když si pořídíš šikovnou základní desku, napájenou notebookovým adaptérem. Mám strojek, který dnes zvládá hromadu věcí se spotřebou cca 17W, jenom ten SCSI disk, který vzpomínáš bude mít spotřebu 10-13W.

JuraS.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 183
  • Karma: +6/-4
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #89 kdy: 12 Říjen 2014, 17:20:29 »
Proč si někdo pořídí auto co jezdí 260 když se může maximálně 130? Prostě si domů pořídím klidně server za milion (když na to budu mít) aby mi maximálně otevíral vrata do garáže.

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 626
  • Karma: +69/-2
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #90 kdy: 12 Říjen 2014, 20:43:27 »
Proč tu teda řešíš staré vyřazené střepy, když si budeš pořizovat server za milión?

P.S. Kdyby to tu někdo z moderátorů chtěl pročistit, tak ty moje příspěvky klidně smažte.

JuraS.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 183
  • Karma: +6/-4
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #91 kdy: 13 Říjen 2014, 07:10:44 »
Proč by to tady měl někdo čistit ? Prostě doma opět budu zapojovat server. Poběží na ubuntu 64 bit server. Red Hat enterprise i Win 2008 R2 jsem zamítl. Už jsem měl 3 servery. Kdysi dávno na ntb, pak starší počítač hp, pak dell. Nevydržely. Maximálně rok a pak v nich odešel zdroj, ventilátory. Jednou paměť. Neopravuju, nemá to cenu. Teď se mi vyskytla nabídka koupit za 500,- 1U server IBM x336 bez disků. Disky SCSI mám tak proč to nevyužít. Že je to na doma zbytečně ? Pryč by mělo ? Proto ty otázky. Příspěvek nade mnou má někdo obdobný server doma. Já se jen pozastavuju nad tím, jak výkonově bude server proti klasickému PC. Že PC nevydrží běhat roky to je ....blbost..v práci počítač nevypínám, v mimopracovní době mi počítal setiho a odešel na něm ventilátor na CPU po cca 4 letech a to tím, že se nám tady moc nevysává...jo a ten server si dneska dovezu domů..
« Poslední změna: 13 Říjen 2014, 07:16:45 od JuraS. »

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 626
  • Karma: +69/-2
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #92 kdy: 13 Říjen 2014, 13:04:46 »
Při použití serverové desky je důvod velice prostý, k serveru není fyzický přístup a tím pádem musí být možnost jej ovládat na dálku např. pomocí IPMI (KVM over IP aj.) a tyhle fičury jsou většinou jen na těchto deskách. A to dost popírá založené téma (.... domácí serverování), protože doma je k čemukoliv přístup a reset nebo výměna HW je bezproblémová.

Jinak gratuluju k výjimečnému kousku http://www.istoragenetworks.com/servermanuals/x336_installation.pdf
Kód: [Vybrat]
Input kilovolt-amperes (kVA),
approximately:
– Minimum: .172 kVA
– Maximum: .550 kVA
elektroměr asi není psaný na tebe, že? Strašně bych byl vděčen za foto, až to budeš mít na tom balkóně zabalené v celofánu a poběží ti na tom to diskuzní fórum. Škoda, že ta hromada větráků nebude mít kde sát čerstvý vzduch.

JuraS.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 183
  • Karma: +6/-4
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #93 kdy: 13 Říjen 2014, 14:39:26 »
Díky. Už to mám z práce vytištěný. Nic složitého to není. Vymyslel jsem to jinak. Dám server do pytle, fouknu tam vzduch aby tam byla bublina, dám tam něco na vysušení a tak to uzavřu. Položím to na beton a bude to chladit vzduch okolo a sever může cucat vzduch. Když bych to tam dal bez pytle tak to zrezaví. Doma mám pár akvarek, asi tak 800 litrů na 28C. Taky mám pár paprik pod 200W světlem. V tomhle počítači mám 700W zdroj. Nepíchám elektrárnu, ale zato mám dálkový měřák zásuvek. Z jednoho místa vidím kolik mi co žere. Až seženu (nebo vyrobím) skříň 3U - 4U tak to půjde do skříně. V práci máme serverovou kde je klimačka co to chladí na 15C (aspoň se snaží). Místnost je přeplněná technikou a stále uzavřená. Tak já de fakto udělám to samé jen nechám chladit celou místnost z venku přírodou. Koupit ještě rack tak ho zalepím aby se tam nedostal vzduch z venku a postavím ho na balkon tak, aby na něj foukal vítr. Je li teď venku 14C tak kolik bude vevnitř ? Google chtěli udělat svoje databanku na Aljašce ale nedovolili jim to kvůli tomu, že by příroda dostala na zadek. Že by rozmrazovali přírodu. Tak to mají v texasu, kde to vedro nevadí. Mě na balkoně je to taky šumák, spíš mi teď ještě stihnou dozrát chilli.
Jinak mám ještě další materiály k tomu serveru.
http://www-947.ibm.com/support/entry/portal/docdisplay?lndocid=MIGR-5089441&brandind=5000008
http://delivery04.dhe.ibm.com/sar/CMA/XSA/ibm_fw_bios_ape140a-1.17_linux_i386.txt
ale nejdřív vyzkouším jestli všechen hw najde nejnovější ubuntu.
Spíš ale ještě budu shánět větší switch. Mám jen 4*10/100/1000. Teď by se mi hodilo minimálně 8.
Všechno mám na giga včetně certifikovaných 6kových kabelů. NAS, PC, xtreamer prodigy. Potřeboval bych ještě bd, tv dát na switch a teď server 2*giga.
BTW. Proč na nejnovější UHD televizi dávají síť 10/100 ? Proč se vyrábí switche na 2*1000 +24*100 ? Je pravda, že máme v práci jen 10 síť a páteře jsou 100. Je pravda, že to dělala gity před cca 12 roky a stálo to tehdá téměř miliardu.
« Poslední změna: 13 Říjen 2014, 14:47:17 od JuraS. »

Myghael

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 99
  • Karma: +9/-1
  • Si vis pacem, para bellum.
    • Zobrazit profil
    • FantasyWiki
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #94 kdy: 13 Říjen 2014, 14:50:52 »
Nevidím velice problém v tom, provozovat si doma "na takové to domácí žvýkání" normální server (ať už zbrusu nový nebo starou vránu), ale balení do celofánu a provoz na balkoně fakt NE, to už to opravdu dej raději do toho sklepa.
Stejně mi to nedá podotknout, že podle specifikací toho serveru by něco silnější z poslední generace Atomu, případně nižší řady AMD APU nabídlo více výkonu a s větším chladičem by se to obešlo bez vody i ventilátoru, zdroj může být klidně podobný jako k notebooku a díky rozměrům a nehlučnosti bys nemusel řešit kraviny s balkonem a nechat to třeba v obýváku za televizí, takže by se k tomu v případě poruchy aspoň dalo dostat.
Na závěr dodám, že IBM x336 mám doma taky, hezky v racku, ale už jen na pokusy, díky poměru výkon/spotřeba pro mě jeho provoz 24/7 nemá smysl.

Jinak pokud ti tak často odchází ventilátory ve zdrojích a nemáš v okolí nikoho, kdo by je během pěti minut vyměnil (v podstatě kdokoliv, kdo někdy držel v ruce šroubovák a rozpozná červenou od černé), pak by ses možná měl spíše domluvit s nějakým elektrikářem na kontrole elektroinstalace.
« Poslední změna: 13 Říjen 2014, 14:53:36 od Myghael »
Lenovo ThinkPad R61 8918DFG Intel Core2Duo T8100 2,1 GHz, 4 GB DDR2-667, Intel 965PM, nVidia NVS140M, Hitachi 160 GB SATA2, Ubuntu Server 14.04.2 LTS x86_64, Xfce + Gnome Classic + awesome
Na serverech Debian Stable x86_64 (doma) nebo AlexanderaServer UNIX (v práci).
Všechny desktopy mám diskless + PXE boot ze serveru - běhá to cca. tak rychle jako klasický HDD.

JuraS.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 183
  • Karma: +6/-4
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #95 kdy: 13 Říjen 2014, 15:03:54 »
Ty pecky co jsem měl nebyly nic moc na výkon. Příšerně starý ntb řešil doma dns a připojení normálního pc na internet cestou cdma modemu ve formě pcmcia karty do ntb. Pak byl compaq kancelářská plečka s bytelného železa, těžká jak prase. Ale výkon kancelářský 15 let starý (tak max win2000). Odešla tak před 4 mi roky. Měla atyp chladič na CPU. Hodnotu tak jednoho piva. Pak byl ten dell co o něm píšu z loňského března. Umístil jsem ho nevhodně v komoře úplně u stropu. De fakto se mu uvařil jeho prťavý ventilátor ve zdroji. Výkonově nic moc. Jedno jádro D820, 4GB ram a 160GB sata samsung. První saty co se vyráběly. Starý tak 14 let disk. I když měl 2x giga lan tak nestíhal dělat firewall, dhcp, ntp, a diskuzní server pod vbulletinem. Prostě nestíhal. Musel jsem mu odebrat firewall a nechat to na routeru upc. Mám od UPC to nejrychlejší co se dá domů koupit. a i v rámci domácí sítě to byla tragedie. Z venku jsem musel čekat tak půl minuty než se mi zobrazil můj diskuzní server. Nějaké složitější klikání nebo zátěže pak dávali té kancelářské plečce zabrat. Když ten server bude stíhat tak chci na něj dát wifi autorizaci pomocí radius serveru. nechi aby mi nějaký darebák "loupal perníček" tím, že mi hackne wifi na ups routeru (zvlášť když je o hafo funkcí ořezaný).
Potřebuji poradit jestli je možnost do x336 vestavět wifi b/g/n.
« Poslední změna: 13 Říjen 2014, 15:08:54 od JuraS. »

Myghael

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 99
  • Karma: +9/-1
  • Si vis pacem, para bellum.
    • Zobrazit profil
    • FantasyWiki
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #96 kdy: 13 Říjen 2014, 15:45:59 »
Pokud chceš poradit, wifi v x336 neřeš vůbec. Na routing/NAT/DHCP/firewall + wifi si pořiď nějakou dedikovanou "krabičku". Stačit by měl i vyšší model TP-Linku či Netgearu, případně pokud chceš něco lepšího, podívej se na MikroTik, například:
RouterBOARD RB2011UiAS-2HnD-IN: 5x stomego + 5x gigabit, b/g/n wifi, slot sfp
CloudRouterSwitch: Nejspíše by tě zajímaly varianty s vestavěnou wifi: CRS109-8G-1S-2HnD-IN má 8 gigabitových portů, sfp slot, b/g/n wifi a vyšší výkon než COKOLIV od značek jako TP-Link, Netgear, Asus... a mimochodem také co se týče síťování mnohem vyšší výkon než to IBM x336. Pokud by to nestačilo, verze CRS125-24G-1S-2HnD-IN nabídne ještě vyšší výkon a 24 gigabitových portů.
Všechno od MikroTiku má operační systém RouterOS s linuxovým kernelem, byť na něm nerozjedeš LAMP a vbulletin. Možností nastavení jsou velmi široké a odpovídají tomu, že tyto produkty jsou spíše pro profi nasazení, čemuž bohužel odpovídá také cena těchto krabiček - RB2011 stojí podle verze od 950 do 2000 Kč, CRS hledej v rozmezí 3500 - 7000 Kč, což už může být na domácí nasazení příliš. U všeho zmíněného lze samozřejmě pracovat s každým portem zvlášť.
Levnější alternativou by mohlo být použít MikroTik pouze jako wifi s autentizací, pak se lze s cenou velmi výkonného přístupového bodu snadno vejít pod 2000 Kč.
Lenovo ThinkPad R61 8918DFG Intel Core2Duo T8100 2,1 GHz, 4 GB DDR2-667, Intel 965PM, nVidia NVS140M, Hitachi 160 GB SATA2, Ubuntu Server 14.04.2 LTS x86_64, Xfce + Gnome Classic + awesome
Na serverech Debian Stable x86_64 (doma) nebo AlexanderaServer UNIX (v práci).
Všechny desktopy mám diskless + PXE boot ze serveru - běhá to cca. tak rychle jako klasický HDD.

vojak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #97 kdy: 13 Říjen 2014, 16:02:22 »
Jestli tě mohu poradit a myslíš to se serverem smrteně vážně a chceš aby nějakej rok vydržel, tak si kup nějakej moderní server. Mě se třeba podařilo sehnat HP microserver N54L za cca 4 500. je to sice dost, ale mám ho již druhým rokem a nevím o něm. Hlučnost nemá skoro žádnou, takže nechat někde v bytě není problém, tepla produkuje taky málo a spotřeba do 50W. To co jsi psal že na něm chceš rozjet, mám taky a stíhá to v pohodě. Teď mi na něm jede i jeden komerční web známého, takže po čase lze očekávat návratnost. Je na tobě, jestli se každý rok budeš s něčim piplat, kupovat nové a instalovat, nebo sáhneš po řešení na delší dobu.

JuraS.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 183
  • Karma: +6/-4
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #98 kdy: 13 Říjen 2014, 16:08:08 »
Díky. Budu se po N54L koukat. 500,- za server co jsem teď koupil není moc, klidně ho pak postavím k popelnici...

Odra

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 461
  • Karma: +45/-5
  • Docendo discimus.
    • Zobrazit profil
Re:Takové to domácí serverování
« Odpověď #99 kdy: 16 Listopad 2014, 00:59:22 »
Dobrý večer,

začínám uvažovat o tom, že bych si taky postavil nějaký malý server a něco se v této oblasti přiučil. :) Nicméně mohli byste mi poradit ohledně hardwaru? Aby to mělo co možná nejmenší spotřebu a ucházející výkon.. Zaujal mě příspěvek Standy viz. http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=72763.msg524742#msg524742.

Jak velký rozdíl bude v životnosti Intel® Celeron® Processor J1900 oproti nějakému xeonu/opteronu v provozu 24/7?
A co se výkonu týče, pocítím nějaký rozdíl mezi např. Intel Core i3-4160 (s TDP 54W) a Intel Core i3-4160T (TDP 35W)?
Co je prosím v případě takové stavby rozhodující a důležitým prvkem?
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt