Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Harddisk  (Přečteno 2010 krát)

Screwty

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Harddisk
« kdy: 30 Leden 2010, 22:13:18 »
Ahoj,potřebuji poradit tentokrát já.Mám hardisk 120 GB a základní 80 GB ale při instalaci ubunty nebo windowsu se mi nechce ukázat ten 120 GB Poradíte prosím ? Není potřeba to nastavit někde v BIOSu ?
« Poslední změna: 31 Leden 2010, 17:24:11 od Screwty »
Pokus o instalaci Ubuntu (14.04)

i7 4702MQ, GT750M, 8GB RAM (HP Envy 17-j100ec)

Dandim

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +60/-13
    • Zobrazit profil
Re: Hardisk
« Odpověď #1 kdy: 30 Leden 2010, 22:21:44 »
No dle mně jestli se neukazuje při instalaci windows i linux, tak to bude HW problém. Je to SATA disk? Měnil jsi BIOS nastavení? Od kdy ten disk nejede? Od instalace? Při použití liveCD disk vidíš? Zkusil bych disk v jiném pc...
OS: Fedora 25

Screwty

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re: Hardisk
« Odpověď #2 kdy: 30 Leden 2010, 22:39:05 »
Dříve když jsem tam měl winy tak jsem tam dal ten hard disk a vše v poho ale jak jsem to přeinstaloval tak jsem to od té doby nikdy neviděl...
Pokus o instalaci Ubuntu (14.04)

i7 4702MQ, GT750M, 8GB RAM (HP Envy 17-j100ec)

Dandim

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +60/-13
    • Zobrazit profil
Re: Hardisk
« Odpověď #3 kdy: 30 Leden 2010, 22:49:36 »
No resetovat BIOS bych zkusil. V BIOSu ho vidíš?
OS: Fedora 25

Screwty

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re: Hardisk
« Odpověď #4 kdy: 31 Leden 2010, 09:16:32 »
No resetovat BIOS bych zkusil. V BIOSu ho vidíš?

Momentálně nejsem na svým pc ale vím když to bootuju tak tam je nějaký harddrive nebo něco takového no tak to vždy aktivuju to harddrive ale když instaluju ubuntu nebo widle tak se to tam neukáže...
Pokus o instalaci Ubuntu (14.04)

i7 4702MQ, GT750M, 8GB RAM (HP Envy 17-j100ec)

Screwty

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re: Hardisk
« Odpověď #5 kdy: 31 Leden 2010, 17:16:03 »
Nikdo nevíte jak to nastavit abych ten hdd viděl  ???
Pokus o instalaci Ubuntu (14.04)

i7 4702MQ, GT750M, 8GB RAM (HP Envy 17-j100ec)

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5700
  • Karma: +236/-37
    • Zobrazit profil
Re: Harddisk
« Odpověď #6 kdy: 01 Únor 2010, 10:33:20 »
Dedejte výpisy, viz: http://wiki.ubuntu.cz/DiskDebug

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

surikata

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Harddisk
« Odpověď #7 kdy: 23 Únor 2010, 17:41:42 »
Dobrý den. Mám tak trochu podobný problém.

Mám Ubuntu 9.10 64 bit. Chtěl bych mít HDD 160 GB se systémem a HDD 80 GB uložistě, tak jako jsem to měl v XP. Problém je ten, že když jsem nainstaloval Ubuntu (160 GB), tak HDD 80 GB byl vidět.  Z toho HDD 80 GB jsem si zkopíroval složky na systemový disk, které jsem zachránil z XP. No a poté jsem si řekl, že bude dobré HDD zformatovat a místo systemu NTFS jsem si nastavil ext 3. No a ejhle potom už disk vidět nebyl a dá se připojit jedině pomocí Diskového nástroje Palimpsest. Moje otázka tedy zní:

1. Jak to tedy vratit zpět a jaky system nastavit (NTFS,ext,...??????), aby to v Ubuntu správně pracovalo???
2. Jak nastavit automatické připojení HDD 80 GB po startu systému, aniž bych musel zadávat heslo?????

Budu vděčný za každou radu. Jsem taky začátečník :-D

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • Karma: +473/-15
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Harddisk
« Odpověď #8 kdy: 23 Únor 2010, 19:14:46 »
Dej nám tu prosím výstup z těchto příkazů (v Terminálu - s připojeným diskem)
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l
sudo parted -l
sudo blkid -c /dev/null
(příkazy vypíší připojené disky)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

surikata

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Harddisk
« Odpověď #9 kdy: 23 Únor 2010, 19:37:12 »
Dej nám tu prosím výstup z těchto příkazů (v Terminálu - s připojeným diskem)
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l
sudo parted -l
sudo blkid -c /dev/null
(příkazy vypíší připojené disky)


Problém je možná skoro už vyřešen. Pomocí programu GPArted jsem HDD našel a vytvořil jsem na něm systém souborů NTFS. A mohu NTFS nechat??? Nebo to mám dat na něco jiného?

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • Karma: +473/-15
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Harddisk
« Odpověď #10 kdy: 23 Únor 2010, 19:45:50 »
(Velmi) zjednodušeně řečeno:
- linux umí všechno, ale nejlépe bude zvolit ext3;
- windows umí ntfs a fat.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

surikata

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Harddisk
« Odpověď #11 kdy: 23 Únor 2010, 19:58:39 »
(Velmi) zjednodušeně řečeno:
- linux umí všechno, ale nejlépe bude zvolit ext3;
- windows umí ntfs a fat.

Dobrá díky udělám to tak a ještě ta druhá otázka. Jak tedy nastavit disk aby se sám připojil po spuštění systému a nechtělo to po mně heslo??

Lukáš Svoboda

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3839
  • Karma: +177/-11
    • Zobrazit profil
    • http://linux.euweb.cz
Re: Harddisk
« Odpověď #12 kdy: 26 Únor 2010, 09:21:57 »

jakub_N

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: Harddisk
« Odpověď #13 kdy: 27 Únor 2010, 12:37:50 »
Dobrý den, nevím jestli to sem patří ale mám problém.
1) jsem začátečník
2) nedaří se mi připojit pevné disky po startu Ubuntu aniž by požadoval mé heslo.
jel jsem podle návodu ale nevím kde dělám chyby.
výpis z fstab:

proc            /proc           proc    defaults        0       0
UUID=752954bd-bbf3-411f-b6c6-8acad2584713 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
UUID=63b0a07a-ec39-4110-b342-7e0a49310d43 none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0
/dev/sdb        /media/disk1     vfat   rw,umask=0000,users,auto,exec,uid=1000,   0    0

/dev/sdc        /media/disk2     vfat   rw,umask=0000,users,auto,exec,uid=1000,   0    0

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
děkuji za pomoc.

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • Karma: +473/-15
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Harddisk
« Odpověď #14 kdy: 27 Únor 2010, 18:05:23 »
Nestačí sbd, musí být sdb1 (např.), podobně pro sdc.

Asi tam bude blbnout i ta čárka na konci, dej to bez ní
rw,umask=0000,users,auto,exec,uid=1000,

http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

ŠVEJK

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 165
  • Karma: +7/-0
  • Mýlit se může každý, učený i nevzdělaný blbec ...
    • Zobrazit profil
Re: Harddisk
« Odpověď #15 kdy: 28 Únor 2010, 19:46:29 »
Zdravim všechny,

 měl jsem podobný problém a kamarád má ten samý... V linux ubuntu 9.10 přečte všechny disky, které má připojené a pokud jede v linux je to v pořádku. Ale jakmile jede ve Windows disky s linux

nepřečte. V bios  v autodetected je najde i při rozběhu počítače mu vyjede nabídka z kterého disku chce nabotovat, ale při spuštění Windows, jak jsem zmiňoval tak nepřečte disk, na kterém je

nainstalovaný linux i s daty(obrázky dokumenty atd.) V čem je problém a jak ve Windows najít disk? Řekl jsem mu ať sekne s Windows, ale je jiného názoru nežli já. :D

                                                                                                                                  LINUXÁK                     K r a k e n
Víc lidí má víc rozumu. Ten poradí to, ten vono, a pak se dílo podaří.

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2589
  • Karma: +243/-32
    • Zobrazit profil
Re: Harddisk
« Odpověď #16 kdy: 01 Březen 2010, 16:48:27 »
na ext2fs a myslim, ze i na ext3fs se bylo mozne dostat z windows xp pomoci http://www.fs-driver.org/, ale oddil s ext4fs bude i tak nejspis nedostupny
nicmene si to tam poradne proctete, jestli Vam to k necemu bude a hlavne co hrozi pri pripadnem pouziti...

jakub_N

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: Harddisk
« Odpověď #17 kdy: 01 Březen 2010, 23:08:18 »
Nestačí sbd, musí být sdb1 (např.), podobně pro sdc.

Asi tam bude blbnout i ta čárka na konci, dej to bez ní
rw,umask=0000,users,auto,exec,uid=1000,


JJ, díky moc. Už mi to běží. Já teprve začínám s Ubuntu tak jsem zmatenej jak včelka.
Ještě jednou moc děkuju.