Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: SWAP do RAM  (Přečteno 3572 krát)

michalurban

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
SWAP do RAM
« kdy: 17 Březen 2010, 13:33:06 »
Zdravím,

a preventivně se omlouvám, pokud jsem podobné téma přehlédl.

Zajímalo by mě, zda by bylo možné a vhodné (a popřípadě jak to udělat) používat část RAM, kterou x64 systém nevidí, jako ramdrive pro swap. Mám Intel E8400 s 4Gb RAM a používám 64bitové ubuntu 9.10, ale pár aplikací mi v něm neběží - konkrétně mi vadí absence flasheru pro N900, ten je jen v x86 verzi.

Moje představa je taková, že by systém používal cca 3Gb RAM a zbylá Giga by sloužila jako RAMDRIVE Swapu ... otázky zní, zda by byl systém tu přebytečnou paměť vidět a kam by pak hybernoval - určit mu dodatečnou swap partisnu?

Sorry jestli to co tu popisuji je neuskutecnitelny zmatek, ale pripadlo mi z par clanku, ze by to mozne bylo ... Díky předem!


PS: Někomu se podařilo tento flasher nainstalovat i na 64bitovém systému, ale telefon paknebyl na USB vidět.

Vojtěch Trefný

  • Zasloužilý Ubunťák
  • Guru
  • *
  • Příspěvků: 9303
  • Karma: +877/-85
  • Don Quijote
    • Zobrazit profil
Re: SWAP do RAM
« Odpověď #1 kdy: 17 Březen 2010, 14:10:45 »
Prozradím vám malé tajemství: i 32bit systém umí víc jak 3,7GB (teď nevím, jak přesně to číslo je) RAMky. Kouzelné slůvko (spíš kouzelná zkratka) je "PAE" (a to už se tu řešilo několikrát, takže když už víte co hledat, půjde to skoro samo :)).

q66

Re: SWAP do RAM
« Odpověď #2 kdy: 17 Březen 2010, 15:39:34 »
Prozradím vám malé tajemství: i 32bit systém umí víc jak 3,7GB (teď nevím, jak přesně to číslo je) RAMky. Kouzelné slůvko (spíš kouzelná zkratka) je "PAE" (a to už se tu řešilo několikrát, takže když už víte co hledat, půjde to skoro samo :)).

PAE je pomalé
sw engineer @ samsung research UK, efl developer
octaforge developer (https://octaforge.org)
freebsd user

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2591
  • Karma: +243/-32
    • Zobrazit profil
Re: SWAP do RAM
« Odpověď #3 kdy: 19 Březen 2010, 07:25:34 »
nejak porad nerozumim tomu, proc chcete ukousnout kus pameti, udelat z toho ramdrive a pak do toho dat swap, ktery slouzi jako rozsireni pameti
pokud mate pameti dost, tak swap ani nepotrebujete (tedy patrne krom te hibernace, ale tu nepouzivam, tak nevim jiste - navic hibernace do swapu o ktery prijdete po vypnuti stroje je imho take ponekud kontraproduktivni)
proc si to chcete zbytecne tak zkomplikovat?

donny

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1861
  • Karma: +174/-20
    • Zobrazit profil
Re: SWAP do RAM
« Odpověď #4 kdy: 20 Březen 2010, 02:56:03 »
Zdravím, jestli chceš omezit co nejvíce swapování, když ti pravidelně zbývá volná RAM, zkus použít návod What is swappiness and how do I change it (Ubuntu Swap FAQ). Stručně: jedná se o hodnotu s názvem Swappiness a nastavuje tendenci jádra odsouvat procesy z hlavní paměti na swap disk. Může nabývat hodnot 0 - 100, kde 0 znamená vyhnout se swapování co nejdéle to jde a 100 naopak zařídí agresivní swapování. V příkladech uvedu nastavení na hodnotu 10 (přednastavená hodnota na Ubuntu je údajně 60).

Zjištění aktuálního stavu:
Kód: [Vybrat]
cat /proc/sys/vm/swappiness
Jednorázovou úpravu (dočasně do restartu) provedeš příkazem:
Kód: [Vybrat]
sudo sysctl vm.swappiness=10
Pokud budeš chtít hodnotu Swappiness nastavit trvale, musí se do odpovídajícího souboru
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/sysctl.conf
zapsat (resp. upravit nebo doplnit) řádek:
Kód: [Vybrat]
vm.swappiness=10
a po úpravě restartovat (nebo nastavit jednorázově bez restartu, viz výše).
« Poslední změna: 20 Březen 2010, 02:59:06 od donny »
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Zasloužilý Ubunťák
  • Závislák
  • *
  • Příspěvků: 1610
  • Karma: +136/-56
  • moje obrázky ↓
    • Zobrazit profil
    • TomasBrincil.cz
Re: SWAP do RAM
« Odpověď #5 kdy: 20 Březen 2010, 19:29:00 »
swap už asi rok nepoužívám  ;D
4GB je dost

michalurban

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: SWAP do RAM
« Odpověď #6 kdy: 24 Květen 2010, 19:55:19 »
Díky za rady!  :)