Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: sudoers kde dělám chybu  (Přečteno 3602 krát)

rejže

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 162
  • Karma: +8/-3
    • Zobrazit profil
sudoers kde dělám chybu
« kdy: 30 Březen 2010, 01:08:28 »
Ahojky. Pokouším se nastavit sudoers tak abych mohl spustit určitý skript bez hesla,ale ať to edituju jakkoli heslo je stále požadováno. Všechny HOW-to už jsem přečetl a zkusil.
Situace: Jsem přihlášen jako uživatel karmic (jediný uživatel), a chci spustit skript wakeenable v /usr/bin bez hesla a pouze na tomto stroji. Zadám tedy ve visudo řádek-
karmic karmic-desktop=(ALL)NOPASSWD:/usr/bin/wakeenable
Uložím restartuju a nic to nezmění. Zkoušel jsem také různě měnit mezery v řádku,protože je to v každém HOW-TO jinak,ale výsledek nula. Kde je tedy chyba? Vim jen o tý mezi klávesnicí a židlí.
Tady je ještě komplet sudoers
Kód: [Vybrat]
# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
#

Defaults env_reset

# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# User privilege specification
root ALL=(ALL) ALL
karmic karmic-desktop=(ALL)NOPASSWD:/usr/bin/wakeenable
# Uncomment to allow members of group sudo to not need a password (Note
# that later entries override this, so you might need to move it further
# down) %sudo ALL=NOPASSWD: ALL

# Members of the admin group may gain root privileges
%admin ALL=(ALL) ALL
Dík za postrčení.
Acer Switch alpha12 core i3,128GB ssd

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2597
  • Karma: +243/-33
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #1 kdy: 30 Březen 2010, 07:34:21 »
krom zaludnosti syntaxe obecne je tady jeste dalsi zaludnost - soubor sudoers se musi editovat pomoci editoru visudo

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #2 kdy: 30 Březen 2010, 09:06:21 »
krom zaludnosti syntaxe obecne je tady jeste dalsi zaludnost - soubor sudoers se musi editovat pomoci editoru visudo
nemusí, visudo je pouze k tomu, aby /etc/sudoers nebylo uloženo s chybnou syntaxí, což by mělo za následek úplnou nefunkčnost příkazu sudo (což v případě Ubuntu znamená reboot do recovery mode)

@rejže
napovím ti:
pozdější pravidla přepisují pravidla dřívější
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

LuciusMare

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1749
  • Karma: +118/-45
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #3 kdy: 30 Březen 2010, 12:41:36 »
krom zaludnosti syntaxe obecne je tady jeste dalsi zaludnost - soubor sudoers se musi editovat pomoci editoru visudo
nemusí, visudo je pouze k tomu, aby /etc/sudoers nebylo uloženo s chybnou syntaxí, což by mělo za následek úplnou nefunkčnost příkazu sudo (což v případě Ubuntu znamená reboot do recovery mode)
A co tím asi myslel... ;D

Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • Karma: +473/-15
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #4 kdy: 30 Březen 2010, 12:51:09 »
Teď zas já nechápu, co tím myslel LM  ;)

Nehledě na to, že autor už v prvním příspěvku píše, že
...Zadám tedy ve visudo řádek-
(takže tato debata je vcelku zbytečná)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

rejže

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 162
  • Karma: +8/-3
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #5 kdy: 31 Březen 2010, 00:35:01 »
Já bych zase rád věděl co myslel tím "pozdější pravidla přepisují dřívější" Zkusil jsem ten řádek dát uplně na konec a stejně to nepomohlo. Ideální by bylo,kdyby mi sem někdo zkopčil svoje sudoers,který za podobným účelem upravil a funguje mu. Tomuhle už jsem věnoval tolik času a poprvé se nemůžu hnout z místa a přitom to podle HOW-TO vypadá jasně a na první pokus funkční. ???
Acer Switch alpha12 core i3,128GB ssd

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #6 kdy: 31 Březen 2010, 01:06:17 »
Já bych zase rád věděl co myslel tím "pozdější pravidla přepisují dřívější" Zkusil jsem ten řádek dát uplně na konec a stejně to nepomohlo. Ideální by bylo,kdyby mi sem někdo zkopčil svoje sudoers,který za podobným účelem upravil a funguje mu. Tomuhle už jsem věnoval tolik času a poprvé se nemůžu hnout z místa a přitom to podle HOW-TO vypadá jasně a na první pokus funkční. ???
myslel jsem tím přesně to, co jsi udělal
možná bude problém s názvem stroje: zkus tam připsat "localhost" (odděleno čárkou), nebo tam rovnou napiš "ALL"
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

rejže

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 162
  • Karma: +8/-3
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #7 kdy: 31 Březen 2010, 01:25:56 »
Díky všem za ochotu. Vyřešeno a teď se pobavíte. Jediná chyba byla opravdu mezi klávesnicí a židlí. Nedošlo mi jaksi,že před ten příkaz musim stejně dát sudo. Tímto se omlouvám. Žádnej učenej z nebe nespad a blbce jak kdyby shazovali. ;)
Acer Switch alpha12 core i3,128GB ssd

Krysař

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1253
  • Karma: +98/-4
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #8 kdy: 31 Březen 2010, 06:16:09 »
Neomlouvej se, hlavni je, ze to slape. A za toto priznani si zaslouzis K+  :)
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

george65

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 71
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #9 kdy: 05 Září 2011, 14:59:46 »
co kdybych chtel stejnym zpusobem pridat do sudoers prikaz shutdown nebo poweroff nebo cokoli jinyho na vypnuti? ani jeden z nich neni  v /usr/bin a nemuzu je nikde najit tak nevim co mam do sudoers napsat
Lenovo ThinkPad e42O - Ubuntu 11.04

Martin Šácha

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 5149
  • Karma: +303/-77
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #10 kdy: 05 Září 2011, 15:04:51 »
co kdybych chtel stejnym zpusobem pridat do sudoers prikaz shutdown nebo poweroff nebo cokoli jinyho na vypnuti? ani jeden z nich neni  v /usr/bin a nemuzu je nikde najit tak nevim co mam do sudoers napsat

Kód: [Vybrat]
locate <prikaz>
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Šuohob

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2171
  • Karma: +141/-22
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #11 kdy: 05 Září 2011, 15:08:06 »
na konec /etc/sudoers pridej radku
Kód: [Vybrat]
uzivatel ALL = NOPASSWD: /sbin/shutdown, /sbin/reboot
na hledani se pouziva take napriklad find
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3045
  • Karma: +484/-17
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #12 kdy: 05 Září 2011, 15:30:40 »
na hledani se pouziva take napriklad find

Pro příkazy je vhodnější which.

george65

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 71
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: sudoers kde dělám chybu
« Odpověď #13 kdy: 05 Září 2011, 16:04:35 »
diky moc uz to funguje
Lenovo ThinkPad e42O - Ubuntu 11.04