Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Webcam [vyřešeno]  (Přečteno 5004 krát)

hutta

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
Webcam [vyřešeno]
« kdy: 24 Prosinec 2010, 14:25:17 »
Dobrý den, mám menší problém, právě jsem přešel pod linux protože windows to taková mr.... no nic no. Ale de mi o to že nemůžu sehnat ovladače na microsoft lifecam vx-3000. Co se týče mě tak jsem totální noob a lama ve znalosti linuxu takže prosím o návod pro debili moc by mě to pomohlo :-). předem díky.
« Poslední změna: 25 Prosinec 2010, 18:11:11 od Pavel Půlpán »

Marp

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2449
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Zobrazit profil
    • Marek Marp Pszczolka
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #1 kdy: 24 Prosinec 2010, 14:50:45 »
Aplikace > Centrum softwaru pro Ubuntu > hledat > Cheese - to je program na ovládání webkamer  ;)
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian Bullseye/Sid, Kernel 5.10

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #2 kdy: 24 Prosinec 2010, 14:52:22 »
Keď ju zapojíš a napr. použiješ aplikáciu cheese tak ti obraz ide?Ja tiež teraz riešim propiertarnu srajdu od Asusu ktorá mi hádže obraz dole hlavou...jednoduchými skriptíkmi.Tu dačo kukni http://wiki.ubuntu.cz/Webkamery
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

hutta

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #3 kdy: 24 Prosinec 2010, 15:45:38 »
super a myslíte, že by to šlo nějak dát dohromady se skypem ? Moc vás prosím poraďte mi ještě jednou.. :-) Jinak skype mam volání normální  ale webcam přenos tam vůbec není...

Krysař

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1253
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #4 kdy: 24 Prosinec 2010, 15:49:28 »
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

hutta

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #5 kdy: 24 Prosinec 2010, 16:18:08 »
Na tohle jsem koukal ale jaksi fakt nevim jak na to pomohl by jste mě já vim tak maximálně jak otevřít terminál to je vše. :D Mam ten balík, a mám taky ho rozbalený co dál ?

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #6 kdy: 24 Prosinec 2010, 20:25:29 »
tak sa premiestniš do tej zložky kde to máš.zadáš do terminálu napr.(tvoja cesta)
Kód: [Vybrat]
cd /home/hutta/kamera(priečinok s ovládačom) a potom príkaz
Kód: [Vybrat]
/.configurena to
Kód: [Vybrat]
make a potom
Kód: [Vybrat]
make install
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

hutta

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #7 kdy: 25 Prosinec 2010, 09:39:46 »
no takže jsem se dostal do této složky kamera jsem tam ale příkaz /.config vůbec nefunguje  zkoušel sem to takhle ./config a to samé se slovem bash: /.configure: Adresář nebo soubor neexistuje a to sem to zkoušel o obou balíku co jsou nastáhnutí http://mxhaard.free.fr/download.html jak mm dál pokračovat ?

aaaaa

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 347
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #8 kdy: 25 Prosinec 2010, 10:04:31 »
Dle mého názoru, není potřeba nic kompilovat, protože modul gspca by měl být už v jádře. Hod' sem výpis lsmod z terminálu.
Můžeš zkusit rovnou zadat sudo modprobe gspca pokud už není automaticky zavedený při startu PC.
« Poslední změna: 25 Prosinec 2010, 10:07:09 od aaaaa »

hutta

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #9 kdy: 25 Prosinec 2010, 10:31:31 »
Takle jak sem řekl jsem toootální noob a linuxy mam 2 dny takže bych potřeboval návod pro debily sem tady zdenek@PCzeleni:~/kamera$  kde mam stáhnutý tento balík http://mxhaard.free.fr/spca50x/Download/spca5xx-v4l1goodbye.tar.gz ze stránky http://mxhaard.free.fr/download.html jak dál postupovat . lsmod mi nic neřiká ale když jsem to dal do terminálu vypsalo to tohle
Kód: [Vybrat]
zdenek@PCzeleni:~/kamera$ ismod
No command 'ismod' found, did you mean:
 Command 'insmod' from package 'module-init-tools' (main)
 Command 'lsmod' from package 'module-init-tools' (main)
ismod: command not found
a při sudo
Kód: [Vybrat]
zdenek@PCzeleni:~/kamera$ sudo modprobe gspca
FATAL: Module gspca not found.

a je ten balík vůbec správný nebo mam mít jiný nevyznám se v tom proto prosím o radu zkušenější lidi než jsem já...

aaaaa

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 347
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #10 kdy: 25 Prosinec 2010, 10:37:11 »
Napsal si ten příkaz špatně, musíš napsat lsmod nikoliv ismod  :) Aha zkoušel jsem to znovu u sebe, pokud ho ve výpisu neuvidíš, tak se modul zavádí sudo modprobe gspca_main
Pardon  ;)
Já mám ve výpisu lsmod tohle:
gspca_zc3xx            45189  0
gspca_main             21199  1 gspca_zc3xx
« Poslední změna: 25 Prosinec 2010, 10:42:54 od aaaaa »

hutta

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #11 kdy: 25 Prosinec 2010, 10:42:48 »
Děkuji za rychou odpoveď tak jsem to zkusil
Kód: [Vybrat]
zdenek@PCzeleni:~/kamera$ Ismod
No command 'Ismod' found, did you mean:
 Command 'lsmod' from package 'module-init-tools' (main)
Ismod: command not found
zdenek@PCzeleni:~/kamera$ sudo modprobe gspca_main
zdenek@PCzeleni:~/kamera$
pote co jsem zadal to sudo tak už se nic dál nedělo protě to skočilo na daší řádek. A teď co bych dál měl dělat ?

aaaaa

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 347
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #12 kdy: 25 Prosinec 2010, 10:48:52 »
Zase si to zadal špatně  :) , lsmod první písmeno je malé el nikoliv velké I, ale vzhledem k tomu, že zavedení modulu proběhlo, tak je modul zavedený  :) Zkus spustit skype a v nastavení (Options) zvol položku Video devices a zkus dát test. U mě to vypadá takto viz obrázek a když dám test, tak naskočí obraz.

[attachment deleted by admin]

hutta

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #13 kdy: 25 Prosinec 2010, 11:10:31 »
super už to jede ale nbídkka video hovoru tam není, no nic pohraju si ale mockrát děkuju...

aaaaa

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 347
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #14 kdy: 25 Prosinec 2010, 11:17:07 »
Když se podíváš na kontakty, tak u někoho kdo má kameru je modrá-bílá ikona kamery a když kontakt rozkliknu a nejedu na ikonu kamery, tak to píše This contact is configured for video conferencing. Spustit video, půjde asi až při hovoru viz. http://blogs.skype.com/linux/
« Poslední změna: 25 Prosinec 2010, 11:26:23 od aaaaa »

hutta

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #15 kdy: 25 Prosinec 2010, 15:47:47 »
Super vše funguje tak jak má.. určitě doporučim toto fórum všem co vlastní ubuntu :D  Mockrát děkuju....  Můžete to daát lock nebi vyřešeno nebo jak to děláte...

Odra

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 461
  • Docendo discimus.
    • Zobrazit profil
Re: Pomoc prosím!! webcam
« Odpověď #16 kdy: 25 Prosinec 2010, 15:54:52 »
Super vše funguje tak jak má.. určitě doporučim toto fórum všem co vlastní ubuntu :D  Mockrát děkuju....  Můžete to daát lock nebi vyřešeno nebo jak to děláte...

Nejlepší bude když sám zedituješ název tohohle topicu (odstraníš to zbytečné zvolání "Pomoc prosím!!" a dopíšeš tam VYŘEŠENO)
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt