Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: využití paměti, procesoru, nutný reset  (Přečteno 1745 krát)

Peter33

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 74
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
využití paměti, procesoru, nutný reset
« kdy: 11 Červen 2011, 12:54:39 »
Mam problém s Ubuntu 11.04. Po přechodu na tuto verzi se u mě vyskytl jev, kdy z ničeho nic systém zamrzne, disk pracuje na maximum, chová se jako, kdyby swap rostl do šílených hodnot... Nicméně děje se tak, ikdyž neni skoro nic spuštěného (myslel jsem nejdříve, že to jako obvykle dělá flash, ale děje se tak i při vypnutém prohlížečí a všech aplikací co jej využívají), prostě tak jednou denně disk začně (i 20 minut a déle) hrabat, nejde skoro ani hnout kurzorem, nejd se ani přepnout do konzole třeba za účelem restartu gdm.... A pomůže jen tvrdý reset... Bohužel díky naprostého zamrznutí nemůžu ani zjistit, který proces takto vytěžuje systém... lze to zjistit z nějakého logu po tvrdém restartu?  Nemůže za to třeba Ext4? Díky...

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • Karma: +198/-52
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #1 kdy: 11 Červen 2011, 13:06:40 »
Už len 11.04 je jav sám o sebe...
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Peter33

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 74
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #2 kdy: 11 Červen 2011, 13:10:57 »
Už len 11.04 je jav sám o sebe...
Tak mam podle Tebe přejít na jinou distribuci, či používat staré vydání? Unity jsem vypnul a jinak mi systém vyhovuje. A věřim, že tenhle problém způsobuje nějaký bug v nějakém procesu a rád bych to vyřešil...

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • Karma: +198/-52
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #3 kdy: 11 Červen 2011, 21:44:05 »
Skús nabehnúť v recovery. Alebo stlačiť ctrl+alt+F1 prihlásiť sa a zadať (sudo) top
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Peter33

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 74
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #4 kdy: 12 Červen 2011, 13:19:46 »
Skús nabehnúť v recovery. Alebo stlačiť ctrl+alt+F1 prihlásiť sa a zadať (sudo) top
Ale tento příkaz mi vypíše aktuální využití systémových prostředků pokud se nepletu, ale já bych potřeboval tak nějak trochu zpětně... Protože v oné chvíli, která mě zajímá, počítač nereaguje a neni šance se ani přepnout do konzole (disk chroustá jako o život, a systém vůbec nereaguje). :))

djlj

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +7/-3
    • Zobrazit profil
    • Italo.cz
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #5 kdy: 12 Červen 2011, 17:09:53 »
Vytvořit si soubor třeba /home/uživatel/log.log a dej si do cronu, aby se ti každou minutu provádělo například tohle: ps aux >> /home/uživatel/log.log

Snad by se to mohlo párkrát stihnout provést, i když bude počítač přetížený. Až ho pak znovu zapneš, budeš ve výpisu vidět, co to žralo.

Peter33

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 74
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #6 kdy: 12 Červen 2011, 18:59:49 »
Vytvořit si soubor třeba /home/uživatel/log.log a dej si do cronu, aby se ti každou minutu provádělo například tohle: ps aux >> /home/uživatel/log.log

Snad by se to mohlo párkrát stihnout provést, i když bude počítač přetížený. Až ho pak znovu zapneš, budeš ve výpisu vidět, co to žralo.

To mě taky mohlo napadnout hned přesměrovat výstup do souboru a dát do Cronu... Díky..

nosko_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #7 kdy: 13 Červen 2011, 11:49:56 »
Par krat sa mi stalo daco podobne, a ako som sa dakde docital (mozno aj tu, pripadne abclinuxu.cz) mal to na svedomi VLC. Teda mne system vymrzol ked som mal VLC dlhsie spusteny. Nie je to tym?

Peter33

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 74
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #8 kdy: 13 Červen 2011, 20:47:16 »
Par krat sa mi stalo daco podobne, a ako som sa dakde docital (mozno aj tu, pripadne abclinuxu.cz) mal to na svedomi VLC. Teda mne system vymrzol ked som mal VLC dlhsie spusteny. Nie je to tym?

Vlc pouzivam a na pozadi skoro bezi porad, pravda. Mozna zkusim zmenit zvukovy vystup, nebo prehravac (vlc bych se ale nerad zbavil).

Savalas

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 406
  • Karma: +28/-3
    • Zobrazit profil
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #9 kdy: 14 Červen 2011, 09:11:05 »
VLC mi tahle shodil system kdyz sem musel bezet jen na 512MB ram, asi mu zacne hrabat, kdyz se dostane do swapu, a to ubuntu zacina vyuzivat swap jeste pred tim, nez se RAM naplni.
« Poslední změna: 14 Červen 2011, 20:52:04 od Savalas »
Kubuntu 16.04/Intel Core i5-3570,  MSI Z77A-G43, 2xKingston HyperX blu 2GB+2xKingston HyperX Fury Blue 8GB/1600MHz, 2xWD Caviar Blue 1TB, Samsung 850 Pro 128GB, SEASONIC SSR-450RM, Audiotrak Prodigy HD2, Leadtek WinFast DTV2000 H, DVD-R/+R LG GH24NS, APC Back-UPS ES 700, Eizo EV2450

macu

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1140
  • Karma: +103/-3
    • Zobrazit profil
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #10 kdy: 14 Červen 2011, 22:53:17 »
máte-li problém s VLC, pak je třeba aktualizovat na nejnovější verzi 1.1.10,tam je již bug opraven
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 19.04 64bit, Gnome Shell 3.32
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 19.04 64bit, Gnome Shell 3.32

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • Karma: +198/-52
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Peter33

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 74
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #12 kdy: 18 Červen 2011, 10:53:08 »
Tak se mi to povedlo zjistit... Dělá to proces Firefox-bin... Stalo se to jednou i po uzavření prohlížeče, proto jsem vyloučil prohlížeč (případně nějaký z jeho pluginů, zejména flash), ovšem on občas zůstane ten proces běžet i po uzavření Firefox prohlížeče (i jiných programů co jej využívají) a proto mě to nenapadlo... Firefox si při otevřené jedné stránce (expresradio.idnes.cz :)))  najednou začal žrát i 600, 700 MB operační paměti....

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • Karma: +198/-52
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: využití paměti, procesoru, nutný reset
« Odpověď #13 kdy: 18 Červen 2011, 22:04:02 »
Asi to chce Chromium...alebo si počkať pár dní do FF5.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra