Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Lotus Notes  (Přečteno 8020 krát)

lu2908

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Lotus Notes
« kdy: 02 Leden 2007, 12:53:23 »
Ahoj, jsem v Lin uplny trotl ale chtel bych to zkusit. Nejvic se obavam fungovani Lotus Notes pod Linuxem. Mate s tim nekdo zkusenosti? Anebo to bude fungovat normalne jako vsechny Win programu s win emulatorem? Je nutne pred instalaci zmenit system souboru z NTFS na FAT32 anebo to bude fungovat i s NTFS?
DIK!!

Vojtěch Trefný

  • Zasloužilý Ubunťák
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 9303
  • Karma: +877/-85
  • Don Quijote
    • Zobrazit profil
Lotus Notes
« Odpověď #1 kdy: 02 Leden 2007, 12:55:17 »
Co je Lotus Notes? Spíš bych hledal náhradu, než rovnou uvažoval o emulaci.

Citace: lu2908
Je nutne pred instalaci zmenit system souboru z NTFS na FAT32 anebo to bude fungovat i s NTFS?
A tím chtěl básník říci co?

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Lotus Notes
« Odpověď #2 kdy: 02 Leden 2007, 13:24:30 »
Citace: vojtech.T
Co je Lotus Notes? Spíš bych hledal náhradu, než rovnou uvažoval o emulaci.
Lotus Notes se používá ve firmách jako interní poštovní kliet s aplikacemi/databází - např. vytváření pracovních instrukcí, zadávání projektů, organizační struktura, předávání směn atd a atd..
Hledal jsem za to náhradu abych mohl svým nadřízeným nabidnout Ubuntu místo drahých Win, bohužel marně. I přechod na jinou alternativu by byl velmi složitý.

lu2908

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Lotus Notes
« Odpověď #3 kdy: 02 Leden 2007, 13:33:07 »
NFTS / FAT32: budu mit Linux spolu s Win (uz jen minimalne pro ten Lotus). A myslim, ze pro moznost cteni a zapisovani do souboru vytvorenych pod Win je nutne mit souborovy system FAT. Anebo je to kravina? Dokaze Ubuntu komunikovat i se soubory v systemu NFTS?

Fred Rooks

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 279
  • Karma: +6/-1
    • Zobrazit profil
Lotus Notes
« Odpověď #4 kdy: 02 Leden 2007, 13:34:50 »
Z toho co jsem četl, tak IBM Lotus Notes na Linuxu normálně podporuje. Viz.:

http://www-142.ibm.com/software/sw-lotus/products/product4.nsf/wdocs/linux
Promise her anything, but give her GNU.

Vojtěch Trefný

  • Zasloužilý Ubunťák
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 9303
  • Karma: +877/-85
  • Don Quijote
    • Zobrazit profil
Lotus Notes
« Odpověď #5 kdy: 02 Leden 2007, 13:47:11 »
Citace: lu2908
NFTS / FAT32: budu mit Linux spolu s Win (uz jen minimalne pro ten Lotus). A myslim, ze pro moznost cteni a zapisovani do souboru vytvorenych pod Win je nutne mit souborovy system FAT. Anebo je to kravina? Dokaze Ubuntu komunikovat i se soubory v systemu NFTS?
Čtení NTFS je pod linuxem v pohodě, ale pro zápis byste musel použít program ntfs-3g (už se to tady řešilo mnohokrát), který je stále v beta verzi, ale funguje téměř bez problémů.

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Lotus Notes
« Odpověď #6 kdy: 02 Leden 2007, 13:49:33 »
Tak tohle jsem nenašel.
Inu budu u našich IT lobovat, ale bojím se, že neuspěji. Trvalo mi rok, než jsem je přesvědčil, aby mi nainstalovali OOo na PC a byl jakýmsi průkopníkem.

neveceral

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 471
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Lotus Notes
« Odpověď #7 kdy: 02 Leden 2007, 13:49:58 »
Lotus Notes mají linuxového klienta, od ver. 7.0.2, ale není moc povedený, rychlejší a hezčí řešení je pod wine. Jinak připravovaná ver. 8 bude mít plně nativního linuxového klienta, který poběží na eclipse, a neměl by již být s ničím problém.
Lotus Domino samozřejmě běhá pod linuxem i windows
Instalace LN pod wine je zcela bezproblémová, stejně jako na windows.
NTFS je možno zprovoznit i pod Ubuntu, ale ubuntu instalujte na ext3 samostatný oddíl vytvořený v průběhu instalace.
Navíc nová verze Lotus Notes 8 bude mít integrovaný základ z openoffice, takže už nebude třeba propojení na MSO či OO pro editaci dokumentů.
Pokud bude ještě něco třeba, tak se ozvěte.

lu2908

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Lotus Notes
« Odpověď #8 kdy: 02 Leden 2007, 14:18:32 »
takze pro spousteni LN pod Linuxem budu muset nainstalovat LN jeste jednou? Budu mit tedy jednu instalaci co pobezi pod Win a druhou pro Lin? Anebo uz momentalne nainstalovana Win verze pobezi pod Linuxem?

romi

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 711
  • Karma: +12/-1
    • Zobrazit profil
Lotus Notes
« Odpověď #9 kdy: 02 Leden 2007, 15:08:08 »
nainstaluj si wine
skopiruj si lotus notes do adresara ~/.wine/drive_c/Program Files/   (nemusis nic instalovat..staci ju skopirovat)
nezabudni na configy (ak ich nemas v adresari lotusu)..

a sprav si spustaci skript, cez ktory to budes spustat:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
. findwine
$WINE "c:\\Program Files\\lotus notes\\notes.exe" $@ &>/dev/null &
a bude ti to bezat bez problemov :))

alebo..v niektorych pripadoch lepsie riesenie.. mat windows s lotusom nainstalovany pod vmware ...
pouzivam oba riesenia (kedze niekedy sblbne vdaka divnym priloham) .. :)) (v skutocnosti mam LN pod wine, LN pod woknami, ktore mam pod vmware ..a este do tretice pod woknami na samostatnej particii, kotre vobc nepouzivam :) )


inac..linuxova verzia je nepodarena. moj kolega robil nejaky navod, ale u mna to nechcelo fungovat. mozes a pokusit to rozbehat. ak by si chcel linuxovu verziu, mozem tu ju poskytnut (ma okolo 100 MB, ale inac dostal by si ju aj od distributora..kedze je jedno, na aku platformu je kupena licencia)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: Lotus Notes
« Odpověď #10 kdy: 16 Prosinec 2007, 22:13:38 »
Oživil jsem staré téma, jen proto, jestli náhodou někdo neví, jak je to s Lotusy nyní pro Ubuntu.

neveceral

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 471
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: Lotus Notes
« Odpověď #11 kdy: 18 Prosinec 2007, 09:12:43 »
pod GG jsem je zprovoznil bez jakýchkoli problémů, snad až na nějakou změnu práv (?) podívejte se na ubuntuforums.org byl tam nějaký návod a podle toho to krásně šlapalo

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: Lotus Notes
« Odpověď #12 kdy: 18 Prosinec 2007, 11:48:36 »
No, něco jsem našel, ale všechno je pod wine. Nemáš ještě náhodou link, podle kterého jsi to instaloval?

Díky

neveceral

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 471
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: Lotus Notes
« Odpověď #13 kdy: 18 Prosinec 2007, 12:26:04 »
tak myslím, že jsem to našel, bylo to odkazováno z ubuntuforums viz http://www.glump.net/dokuwiki/howto/notes_8_on_ubuntu a podle toho to nebyl problém zprovoznit, jednalo se ale o LN8

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Karma: +65/-8
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: Lotus Notes
« Odpověď #14 kdy: 18 Prosinec 2007, 18:58:23 »
Mohl bys to prosím hodit do češtiny, zdá se mi návod docela složitý a nerad bych něco zmastil.

Díky

PS: Coje LN8

neveceral

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 471
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: Lotus Notes
« Odpověď #15 kdy: 18 Prosinec 2007, 19:52:49 »
LN8 = Lotus Notes 8, což je poslední verze Lotusů, nyní vyjde i v češtině. Už LN7 měly nativního klienta pro linux, ale přes wine stejně běhal rychleji.
Jsem permanentní linuxový začátečník, takže můj překlad návodu ber s rezervou
ad1) rozbal instalační .tar do nějakého adresáře
ad2) nedělal jsem, stejně fungovalo pod GG
ad3) zkopírovat a spustit příkaz, instaluje písmo
ad4) samotná instalace, v terminálu přejdi do adresáře kde rozbalen tar a spusť instalaci sudo ./setup.sh, odklikej instalaci
ad5) změna vlastníka, pozor změnit login na vlastní
ad6) kde a jak spustit lotusy
ad7) jak vytvořit zástupce