Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: (vyřešeno) Nehraje zvuk  (Přečteno 2882 krát)

_DeGu_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
(vyřešeno) Nehraje zvuk
« kdy: 06 Duben 2012, 22:50:54 »
Zdravím, vzhledem k tomu, že jsem s ubuntu úplný začátečník, tak to může být naprostá banalita, ale potřebuji poradit.
Ještě včera jsem měl verzi Ubuntu 11.10 nainstalovanou z Windows, hned po instalaci mi vše fungovalo (akorát chyběl flash, a plugin na MP3). Myslel jsem že to tak bude i po přeinstalování z bootovacího CD, ale nejede zvuk z exetrní zvukové karty (ně že bych to nečekal, ale vzhledem k tomu, že před přeistalováním šla, tak mě to trošku mrzí) a také nejede zvuk z interní zvukové karty mého notebooku.
Pokoušel jsem se "pohrabat" v nastavení, hledat ovladače a návody na internetu; bohužel bezvýsledně. Předem děkuji za pomoc :)

notebook: emachines E625
zvuk. karta: SWEEX 7.1 External USB Sound Card
« Poslední změna: 08 Duben 2012, 19:15:51 od _DeGu_ »

Rover623

Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #1 kdy: 06 Duben 2012, 23:38:49 »
Pořád to máš jako instalaci přes Windows nebo jsi to už nainstaloval natvrdo

_DeGu_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #2 kdy: 07 Duben 2012, 00:22:39 »
Pořád to máš jako instalaci přes Windows nebo jsi to už nainstaloval natvrdo

Instaloval jsem to z CD, v bootmenu mám na výběr Ubuntu a Win (ten ale nejde pustit, nevim proč). Každopádně už je to z CD...

Rover623

Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #3 kdy: 07 Duben 2012, 00:48:28 »
Neměl jsi tu kartu během instalace zapojenou, asi bych instaloval znovu s odpojenou kartou, ale než to uděláš. zadej do terminálu
Kód: [Vybrat]
alsamixer a mrkni se jestli nemáš tu kartu jen zatlumenou

_DeGu_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #4 kdy: 07 Duben 2012, 08:26:06 »
Neměl jsi tu kartu během instalace zapojenou, asi bych instaloval znovu s odpojenou kartou, ale než to uděláš. zadej do terminálu
Kód: [Vybrat]
alsamixer a mrkni se jestli nemáš tu kartu jen zatlumenou

Během instalace byla zapojená.
V terminálu mi to ukazuje, že pro interní zvukovku je všechno na max, pro externí na cca 30% .
Zvuková karta je taky na 100%, ztlumená není.

Kdybych to měl přeinstalovávat, tak mám dotaz. Mám 1 HDD na kterém jsou 2 oddíly. Jeden určené výhradně pro OS a druhý na hudbu, fotky, dokumenty atd. Když jsem instaloval tento OS, měl jsem problém s instalací pouze na ten jeden oddíl, prý tomu chyběla kořenová složka souboru, nebo co. Nevíte jak tomu předejít?

_DeGu_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #5 kdy: 07 Duben 2012, 08:38:36 »
Dějí se zde věci které nachápu, zvuk najednou jede, ovšem nefungují aplikace v java a uživalelské prostředí gnome shell se dá pustit jen v modu classic...

Rover623

Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #6 kdy: 07 Duben 2012, 20:46:37 »
Takhle, mohl bych ti zde asi komplexně vysvětlit jak to nainstalovat, jak si nastavit sdílení, jak tam dostat ten Windows a vůbec jak to všechno rozchodit, ale to by byl elaborát na několik stránek. Nemáš spíš v okolí někoho kdo by ti s tím pomohl a ten základ trochu osvětlil, bylo by to asi časově méně náročné.

Jinak sem hoď výpis příkazu
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l pak
Kód: [Vybrat]
lsusb se zapojenou kartou a nakonec
Kód: [Vybrat]
lspci a já zkusím něco sepsat

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #7 kdy: 07 Duben 2012, 22:09:55 »
s tím zvukem jsem to měl já vždy z 90% v nastavení alsamixeru. V nastavení musíš povolit pouze zvuk na výstupy.

_DeGu_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #8 kdy: 08 Duben 2012, 03:06:59 »
Takhle, mohl bych ti zde asi komplexně vysvětlit jak to nainstalovat, jak si nastavit sdílení, jak tam dostat ten Windows a vůbec jak to všechno rozchodit, ale to by byl elaborát na několik stránek. Nemáš spíš v okolí někoho kdo by ti s tím pomohl a ten základ trochu osvětlil, bylo by to asi časově méně náročné.

Jinak sem hoď výpis příkazu
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l pak
Kód: [Vybrat]
lsusb se zapojenou kartou a nakonec
Kód: [Vybrat]
lspci a já zkusím něco sepsat

Jsem ve spojení s kamarádem (asi jedinej člověk co znám osobně a rozumí ubuntu), ale bydlíme od sebe přez 200 km, takže mi to neudělá. Klidně bych naistaloval ubuntu bez Windowsu, ale jak říkám měl jsem problém s instalací tak, aby se mi naformátoval pouze jeden oddíl, a na druhém mohli zůstat data v bezpečí... Pokud někdo víte, a mohli by jste udělat podrobný návod jak nastavit tabulku, oddíly, atd, budu rád.

ty výpisy jsou tady:

sudo fdisk -l

Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sda1   *          63   122881184    61440561    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2       122881246   488396799   182757777    f  W95 Rozš. (LBA)
/dev/sda5       122881248   389579799   133349276    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda6       389580800   484730879    47575040   83  Linux
/dev/sda7       484732928   488396799     1831936   82  Linux swap/Solaris


lsusb

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 05e3:0608 Genesys Logic, Inc. USB-2.0 4-Port HUB
Bus 001 Device 004: ID 064e:a103 Suyin Corp. Acer/HP Integrated Webcam [CN0314]
Bus 003 Device 002: ID 0d8c:0102 C-Media Electronics, Inc. CM106 Like Sound Device
Bus 001 Device 005: ID 0b38:0010 Gear Head 107-Key Keyboard
Bus 001 Device 006: ID 046d:c52f Logitech, Inc. Wireless Mouse M305



lspci

00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS690 Host Bridge
00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS690 PCI to PCI Bridge (Internal gfx)
00:06.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS690 PCI to PCI Bridge (PCI Express Port 2)
00:07.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS690 PCI to PCI Bridge (PCI Express Port 3)
00:12.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB600 Non-Raid-5 SATA
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI0)
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI1)
00:13.4 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI4)
00:13.5 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB Controller (EHCI)
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 14)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB600 IDE
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB600 PCI to LPC Bridge
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS690M [Radeon X1200 Series]
02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY (rev 01)
05:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8132 Fast Ethernet (rev c0)

Rover623

Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #9 kdy: 08 Duben 2012, 11:36:37 »
Když sem hodíš odkud jsi, tak se možná najde někdo blíž než 200 kilometrů.

Ale teď k tomu formátu, oddíly sda6 a sda7 jsou jasné, jedno je Linux (systém) a druhé swap, oddíl sda1 je mi také jasný, to jsou nejspíš ta XP, ale sda2 a sda5 mě trochu mate, jako sda2 máš totiž vytvořenou logickou jednotku a jako sda5 máš další NTFS oddíl, z čehož tedy usuzuji, že máš tu datovou část provedenou jako logickou jednotku což není zrovna šťastné řešení.

Tady by asi bylo lepší provést to celé znova, ale to záleží jestli máš ta data kam odzálohovat. Každopádně spusť znovu instalaci Ubuntu a zvol si "Něco jiného" což je manuální dělení disku, jenže teď je tam ten problém s tou logickou jednotkou se kterou se nedá hnout. Volil bych asi tento postup, blok sda1 uprav tak aby systém souborů byl ext4, přípojný bod "/" a umísti ho na začátek, tím si z toho uděláš místo pro Ubuntu kam proběhne instalace.

Bloky sda6 a 7 smaž, tím ti na konci disku vznikne prázdné místo, nech si pouze 125-150% velikosti RAM paměti pro swap a přes zbytek roztáhni ten rozšířený oddíl (nejlépe si to odpočítej), tím se ti ta část kde máš data zvětší a zbude jen ten malý kousek kam umístíš swap.

Další možností je v tom volném místě vytvořit pouze swap a to zbylé prázdné místo použít pro následnou instalaci XP, Windows ti ale přepíšou zavaděč, takže ho následně budeš muset obnovit, návod jak na to je tady http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#Obnoven.2BAO0_GRUB2_pomoc.2BAO0_LiveCD

_DeGu_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #10 kdy: 08 Duben 2012, 16:39:57 »
Takže, snad poslední otázka. Jak mám "nastavit" oddíl kam si zase budu dávat data? logická/primární a tabulka FAT16/32 nebo ext2/3/4 ja o tady tom vůbec nic nevim, jen znám ntfs a to tam na výběr není.

Díky mockrát za rady :)

Rover623

Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #11 kdy: 08 Duben 2012, 16:50:42 »
Pokud máš kam ta data odzálohovat a můžeš ten oddíl pro data zrušit, máš několik možností. Prvně tedy by ten oddíl měl být primární.

Teď záleží na tobě jak to chceš provést, pokud chceš mít dualboot s Windows, tak to musí být bezpodmínečně NTFS, nejlépe naformátovaný ve Windows (Linux to sice umí taky-není to v instalátoru, až po nainstalování ve správci disků), ale nemusí to fungovat, občas Windows disky zformátované na NTFS v Linuxu nevidí.

Pokud by jsi se rozhodl Windows odebrat úplně, doporučuji udělat to úplně jinak a to tak, že si vytvoříš samostatný /home oddíl (přípojný bod bude /home), měl by jsi potom tak na disku 3 oddíly "/", "/home", "swap" kdy /home bude vlastně oddíl kde budeš mít data. systém se ti tak bude jevit celistvě, nikde žádné symbolické odkazy nebo nutnost prohledávat z pohledu systému jiný disk. Při případné přeinstalaci potom zformátuješ pouze "/" a všechna tvá data i nastavení na /home zůstanou

_DeGu_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #12 kdy: 08 Duben 2012, 16:59:05 »
OK, windows budu mazat uplne. Ten /hone má být taky ext4?

Rover623

Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #13 kdy: 08 Duben 2012, 17:22:16 »
Udělej to takhle, bude to asi nečistější řešení. Vytvoř si primární oddíl jako ext4, umísti ho na začátek a přípojný bod dej "/", to bude systém (velikost nechám na tobě, ale nějakých 20GB bych mu dal)

Pak vytvoř další primární oddíl jako ext4, umístění opět začátek, přípojný bod bude "/home", tam budou data (velikost skoro přes zbytek disku, nech si jen prostor pro swap)

Nakonec do zbylého místa (velikost 125-150% RAM) vytvoř swap, ten udělej také jako primární, umístění na konec, systém souborů nastavíš jako odkládací prostor.

Tím ti na disku vzniknou 3 oddíly sda1, sda2, sda3, všechny pěkně za sebou pro lepší orientaci mezi nimi, budeš tak vždycky vědět, že sda1 je systém, sda2 jsou data a sda3 je swap. Dost to urychluje práci, když člověk ví který oddíl je který

_DeGu_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
Re:Nehraje zvuk
« Odpověď #14 kdy: 08 Duben 2012, 19:15:09 »
Udělej to takhle, bude to asi nečistější řešení. Vytvoř si primární oddíl jako ext4, umísti ho na začátek a přípojný bod dej "/", to bude systém (velikost nechám na tobě, ale nějakých 20GB bych mu dal)

Pak vytvoř další primární oddíl jako ext4, umístění opět začátek, přípojný bod bude "/home", tam budou data (velikost skoro přes zbytek disku, nech si jen prostor pro swap)

Nakonec do zbylého místa (velikost 125-150% RAM) vytvoř swap, ten udělej také jako primární, umístění na konec, systém souborů nastavíš jako odkládací prostor.

Tím ti na disku vzniknou 3 oddíly sda1, sda2, sda3, všechny pěkně za sebou pro lepší orientaci mezi nimi, budeš tak vždycky vědět, že sda1 je systém, sda2 jsou data a sda3 je swap. Dost to urychluje práci, když člověk ví který oddíl je který

Už to tak mám, díky za rady. :)