Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Poskodilo mi SliTaz HDD? [Vyřešeno]  (Přečteno 1711 krát)

Hakito

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 272
    • Zobrazit profil
    • Japonština.yukata.cz
Poskodilo mi SliTaz HDD? [Vyřešeno]
« kdy: 19 Únor 2013, 17:37:11 »
Zdravim,
Vcera jsem zkousel distribuci http://distrowatch.com/table.php?distribution=slitaz SliTaz. Po nacteni vypeleneho liveCD se obrazovka uplne stroboskopicky rozblikala - cerne a bile. Neslo PC vypnout a nic, takze reset natvrdo.. Delam to nerad, vazne. CD jsem uz zahodil, abych to nahodou nezkusil znovu.
Cely den PC fungoval docela normalne, az k veceru zacaly byt harddisky strasne pomale. Napr. jeden soubor HTML(cca 70kb) jsem ukladal asi minutu.
Dneska uz jsem system nerozbehl vubec. Zezacatku mi GRUB psal hlasku o tom, ze nema k dispozici bootovatelne medium. Po par restartech si uvedomil, ze tam oba disky jsou a zacal bootovat Xubuntu. Nasledovala modra nacitaci obrazovka xubuntu a hlaska s problemem v /dev/sd* nevim presne ve kterem oddile. A restart.
Tak jsem vlozil liveCD(na kterem jsem ted) Xubuntu 12.04 a po vyskakani mnoha a mnoha chyb(pridam fotky) system nabootoval CD.
Pred cca tremi hodinami jsem spustil Synaptic a ten porad jeste prohledava disky..

Pokud mi muzete jakkoli pomoct nebo jen rict, co se deje/stalo, budu moc rad. Mam vazne obavy, jestli se nestalo neco hodne spatneho..

PS: nemuzu se dostat do ani jednoho adresare disku(mam dva disky)

https://www.dropbox.com/s/cfsshaetyx11l9k/IMAG0113.jpg
https://www.dropbox.com/s/e0780mvqxxn0b64/IMAG0114.jpg
« Poslední změna: 04 Březen 2013, 20:00:43 od Hakito »
Generování náhodných čísel je příliš důležité, než aby se nechalo na náhodě.
PC - ATI Radeon HD 2600 PRO, AMD 64 - 2GHz, 2Gb RAM, 80Gb HDD, 40Gb HDD + Xubuntu 12.10

Dano V

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
    • Zobrazit profil
Re:Poskodilo mi SliTaz HDD?
« Odpověď #1 kdy: 19 Únor 2013, 18:26:31 »
skús prezrieť disky s
Kód: [Vybrat]
palimpsest dokiaľ niekto niečo nenavrhne
ešte kukni sem
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=65486.msg466251#msg466251
Edit: ak ovládaš angličtinu alebo ruštinu tak sa skús spýtať aj na slitaz fóre
http://forum.slitaz.org/
« Poslední změna: 19 Únor 2013, 18:34:48 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

Hakito

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 272
    • Zobrazit profil
    • Japonština.yukata.cz
Re:Poskodilo mi SliTaz HDD?
« Odpověď #2 kdy: 19 Únor 2013, 18:49:13 »
Generování náhodných čísel je příliš důležité, než aby se nechalo na náhodě.
PC - ATI Radeon HD 2600 PRO, AMD 64 - 2GHz, 2Gb RAM, 80Gb HDD, 40Gb HDD + Xubuntu 12.10

Dano V

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
    • Zobrazit profil
« Poslední změna: 19 Únor 2013, 19:18:44 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

Hakito

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 272
    • Zobrazit profil
    • Japonština.yukata.cz
Re:Poskodilo mi SliTaz HDD?
« Odpověď #4 kdy: 19 Únor 2013, 20:39:01 »
rovnaká hláška ako u teba, žeby rovnaké riešenie?
http://stackoverflow.com/questions/6220219/how-to-solve-modules-not-found-problem-when-booting-newly-customized-kernel-in-u
edit:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=53456.msg384341#msg384341
http://wiki.ubuntu.cz/%C5%98e%C5%A1en%C3%AD%20probl%C3%A9m%C5%AF/Bootov%C3%A1n%C3%AD
Bohužel, DebugTool nefunguje..
Stackoverflow je otázka nezodpovězená, což je škoda, protože jde opravdu o tentýž problém.

ls /dev/disk/by-uiid
Kód: [Vybrat]
21AE-CA49  64a6484b-1480-4986-9590-ffc13c149f5a
Kód: [Vybrat]
sudo mount 64a6484b-1480-4986-9590-ffc13c149f5a
mount: can't find 64a6484b-1480-4986-9590-ffc13c149f5a in /etc/fstab or /etc/mtab
Tohle jsem našel a zkusil, třeba to někomu pomůže, moc nevím, co to znamená.. Ale tady by ten disk být zaznamenán, myslím..
64a648~ (/sdb) není se systémem a přesto má bootovací příznaky, to může taky dělat neplechu..
64a648~ má chybných 77 sektorů a nelze spustit "self-test" v Disk Utility
/sda je bootovací disk a vypadá vpořádku..

Edit:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1592470 tohle téma vypadá zajímavě
Generování náhodných čísel je příliš důležité, než aby se nechalo na náhodě.
PC - ATI Radeon HD 2600 PRO, AMD 64 - 2GHz, 2Gb RAM, 80Gb HDD, 40Gb HDD + Xubuntu 12.10

Hakito

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 272
    • Zobrazit profil
    • Japonština.yukata.cz
Re:Poskodilo mi SliTaz HDD?
« Odpověď #5 kdy: 19 Únor 2013, 20:44:07 »
sudo leafpad /etc/fstab
Kód: [Vybrat]
overlayfs / overlayfs rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0
/dev/sda5 swap swap defaults 0 0
/dev/sdb5 swap swap defaults 0 0
Generování náhodných čísel je příliš důležité, než aby se nechalo na náhodě.
PC - ATI Radeon HD 2600 PRO, AMD 64 - 2GHz, 2Gb RAM, 80Gb HDD, 40Gb HDD + Xubuntu 12.10

Dano V

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
    • Zobrazit profil
Re:Poskodilo mi SliTaz HDD?
« Odpověď #6 kdy: 19 Únor 2013, 21:25:51 »
ono všetko je v tej hláške
Kód: [Vybrat]
Gave up waiting for root device. Common problems:
- Boot args (cat /proc/cmdline)
- Check rootdelay= (did the system wait long enough?)
- Check root= (did the system wait for right device?)
-Missing modules (cat /proc/modules; ls /dev)
ALERT! /dev/disk/by-uuid/74a8f1f2-83f2-4520-b12b-7e5bf65ef3f2 does not exist. Dropping to shell!

BusyBox .............
sudo leafpad /etc/fstab
Kód: [Vybrat]
overlayfs / overlayfs rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0
/dev/sda5 swap swap defaults 0 0
/dev/sdb5 swap swap defaults 0 0
to je ozaj všetko čo ti vypisuje /etc/fstab?
http://www.cyberciti.biz/faq/linux-finding-using-uuids-to-update-fstab/

na porovnanie
Kód: [Vybrat]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=de8kafad-cb9f-41d8-877e-f98aa054f6ec /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=8f20f4bc-4d3e-40ba-afc7-98fd1c1ad668 /home           ext4    defaults        0       2
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=12634439-1dd8-4b9a-b388-16b2373d736b none            swap    sw              0       0
toto je zázračné :)
http://www.tomshardware.co.uk/forum/278262-14-computers-internal-hard-drive-listed-device-ubuntu
« Poslední změna: 19 Únor 2013, 21:49:22 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

Hakito

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 272
    • Zobrazit profil
    • Japonština.yukata.cz
Re:Poskodilo mi SliTaz HDD?
« Odpověď #7 kdy: 20 Únor 2013, 15:02:26 »
...
to je ozaj všetko čo ti vypisuje /etc/fstab?
http://www.cyberciti.biz/faq/linux-finding-using-uuids-to-update-fstab/

na porovnanie
Kód: [Vybrat]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=de8kafad-cb9f-41d8-877e-f98aa054f6ec /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=8f20f4bc-4d3e-40ba-afc7-98fd1c1ad668 /home           ext4    defaults        0       2
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=12634439-1dd8-4b9a-b388-16b2373d736b none            swap    sw              0       0
toto je zázračné :)
http://www.tomshardware.co.uk/forum/278262-14-computers-internal-hard-drive-listed-device-ubuntu

Právě tohle je všechno, co mi fstab vypíše. Zvláštní..
Chyba bude asi právě tam.

Kód: [Vybrat]
ls /dev/disk/by-uuid
21AE-CA49  64a6484b-1480-4986-9590-ffc13c149f5a

Kód: [Vybrat]
ls /dev/disk/by-id
ata-HL-DT-ST_DVDRAM_GSA-H62N_K1F76D62944
ata-ST340014A_3JX4AVEP
ata-ST340014A_3JX4AVEP-part1
ata-ST340014A_3JX4AVEP-part2
ata-ST340014A_3JX4AVEP-part5
ata-ST380011A_4JV2MTFP
ata-ST380011A_4JV2MTFP-part1
ata-ST380011A_4JV2MTFP-part2
ata-ST380011A_4JV2MTFP-part5
scsi-SATA_ST340014A_3JX4AVEP
scsi-SATA_ST340014A_3JX4AVEP-part1
scsi-SATA_ST340014A_3JX4AVEP-part2
scsi-SATA_ST340014A_3JX4AVEP-part5
scsi-SATA_ST380011A_4JV2MTFP
scsi-SATA_ST380011A_4JV2MTFP-part1
scsi-SATA_ST380011A_4JV2MTFP-part2
scsi-SATA_ST380011A_4JV2MTFP-part5
usb-Intenso_Business_08083000001112-0:0
usb-Intenso_Business_08083000001112-0:0-part1
Intenso business je liveUSB

Edit: A
$ sudo blkid zatím nic nevrátilo..

Edit#2: Konečně blkid
Kód: [Vybrat]
/dev/loop0: TYPE="squashfs"
/dev/loop1: UUID="64a6484b-1480-4986-9590-ffc13c149f5a" TYPE="ext3"
/dev/sda1: UUID="21AE-CA49" TYPE="vfat"
/dev/sdb1: UUID="74a8f1f2-83f2-4520-b12b-7e5bf65ef3f2" TYPE="ext4"
/dev/sdb5: UUID="54ee720d-cc27-46f5-b7f2-4f47da2b5545" TYPE="swap"
/dev/sdc1: UUID="731DEA005C0306FA" TYPE="ntfs"
/dev/sdc5: UUID="a04f44a6-bcca-45d8-a36e-9fdc51457dcf" TYPE="swap"
« Poslední změna: 20 Únor 2013, 16:00:04 od Hakito »
Generování náhodných čísel je příliš důležité, než aby se nechalo na náhodě.
PC - ATI Radeon HD 2600 PRO, AMD 64 - 2GHz, 2Gb RAM, 80Gb HDD, 40Gb HDD + Xubuntu 12.10

Dano V

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
    • Zobrazit profil
Re:Poskodilo mi SliTaz HDD?
« Odpověď #8 kdy: 20 Únor 2013, 15:24:43 »
Tak pomocou toho odkazu čo som ti nechal zisti uuid diskov a zapíš to do fstab.Podľa toho vzoru jak mám ja.  Snáď sa ešte niekto pridá, aby sme to spravili správne
http://www.cyberciti.biz/faq/linux-finding-using-uuids-to-update-fstab/
Kód: [Vybrat]
sudo blkid EDIT:Aha blkid nič,  :( a pripojiť?
a toto je ten na ktorom je ubuntu?
Kód: [Vybrat]
21AE-CA49  64a6484b-1480-4986-9590-ffc13c149f5a
EDIT2: Skús
 https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair niekto to tu už radil a zabralo.
« Poslední změna: 20 Únor 2013, 17:15:33 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

Hakito

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 272
    • Zobrazit profil
    • Japonština.yukata.cz
Re:Poskodilo mi SliTaz HDD?
« Odpověď #9 kdy: 04 Březen 2013, 20:00:32 »
Dobrá, po delší době mám řešení, doufám, že definitivní:
Přes Disk-utility se mi podařilo zformátovat oba disky(sbohem, má drahocenná data) a nainstaloval distribuci xubuntu 12.10.
Jeden disk má pár(v řádech stovek) vadných sektorů, ale to už není pro tuto diskuzi.

Takže děkuji mnohokrát všem zúčastněným.
Generování náhodných čísel je příliš důležité, než aby se nechalo na náhodě.
PC - ATI Radeon HD 2600 PRO, AMD 64 - 2GHz, 2Gb RAM, 80Gb HDD, 40Gb HDD + Xubuntu 12.10

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5592
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re:Poskodilo mi SliTaz HDD? [Vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 04 Březen 2013, 20:18:40 »
Napiš si, kolik jich je. A jakmile budou přibývat, pryč s diskem.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.