Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno  (Přečteno 5257 krát)

petapl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« kdy: 16 Září 2014, 08:25:35 »
Zdravím, nainstaloval jsem přes POL office 2010 standard,  všechno funguje v pořádku, akorát mi nejdou psát české znaky - fungují pouze ěščřžýáíé - nefungují např. ó ď apod. prostě všechny, které se musí psát pomocí klávesy na háček a čárku. Neví někdo, čím to je ? :)

vyřešeno změnou IBUS na none v nastavení jazyka
« Poslední změna: 16 Září 2014, 08:35:40 od petapl »

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #1 kdy: 13 Únor 2019, 10:36:46 »
Bohužel toto nastavení mi nepomohlo.

MS Office 2013
Ubuntu 16.04
wine

Stále v MS officu píše

ˇD místo Ď
ˇd místo ď
apod.

:-(

nastavení různých verzí Win v winecfg nepomáhá
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

zeleno

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 151
  • Karma: +24/-0
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #2 kdy: 13 Únor 2019, 17:52:53 »
Mohol by si vyskúšať Crossover Linux https://www.codeweavers.com/products/download_trial/download_links_linux
Mesiac by si mal kľud a niečo by si zase priučil. :) Potom sa to dá kúpiť, alebo "zohnať" :D plnú verziu.

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #3 kdy: 13 Únor 2019, 17:57:07 »
Mohol by si vyskúšať Crossover Linux https://www.codeweavers.com/products/download_trial/download_links_linux
Mesiac by si mal kľud a niečo by si zase priučil. :) Potom sa to dá kúpiť, alebo "zohnať" :D plnú verziu.

Kdyby to nešlo nikomu kolem, bylo by to dobré řešení... :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

zeleno

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 151
  • Karma: +24/-0
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #4 kdy: 18 Únor 2019, 17:08:23 »
Citace
Kdyby to nešlo nikomu kolem, bylo by to dobré řešení... :-)

Je to pre teba ideálne riešenie hlavne preto, že Crossover ešte pred inštaláciou 32 bitových programov
doinštaluje do systému všetky i386 súbory, potrebné pre ich správnu funkciu /asi 280 mega/ a tie už tam zostanú aj po jeho odinštalovaní. Hľadať sám, čo tomu pomôže nemá význam, napríklad pridá aj fonty o ktorých si ani netušil.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2823
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #5 kdy: 18 Únor 2019, 18:41:59 »
Bohužel toto nastavení mi nepomohlo.

MS Office 2013
Ubuntu 16.04
wine

Stále v MS officu píše

ˇD místo Ď
ˇd místo ď
apod.

:-(

nastavení různých verzí Win v winecfg nepomáhá

Pokud jsou ty Office 32bit, použij 32bit wineprefix. Office do něj nainstaluj a hlavně je spouštěj tak, aby v tom 32bit wineprefixu běžely (= uprav příkaz ve spouštěči). Pokud spouštěč neupravíš, Office se opět spustí v základním (= 64bit) wineprefixu. Zdá se mi, že v tom stále poněkud plaveš.... :-[
Vše je popsáno na stránkách Wine (jak spustit aplikaci tak, aby běžela v určitém konkrétním wineprefixu).
-------------------------
A rovněž, pokud chceš určitý wineprefix nakonfigurovat/něco do něj doinstalovat (např. fonty), je třeba použít (spustit) winecfg a winetrick s příslušnými parametry - jinak stále nastavuješ pouze ten jeden základní wineprefix...
---------------------------------------------------------------------------------------------
Z tvých dotazů je patrno, že se zaměřuješ na instalaci windows aplikací do Ubuntu přes wine, dokonce na mnoha PC a pro jiné uživatele. Je tak s podivem, proč si uvedenou problematiku řádně nenastuduješ - kdo jiný by to měl udělat.  :-\
https://steemit.com/linux/@manero666/some-wine-commands-for-beginners-run-windows-applications-on-linux-bsd-and-mac
« Poslední změna: 18 Únor 2019, 20:22:22 od juwa2 »

ikx

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 84
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #6 kdy: 18 Únor 2019, 19:28:13 »
...a skusit doinstalovat microsoft fonty???...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2823
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #7 kdy: 18 Únor 2019, 20:08:24 »
...a skusit doinstalovat microsoft fonty???...

Ano, ale do toho wineprefixu (ve kterém bude spouštět Office), nikoli do Ubuntu...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1473
  • Karma: +45/-13
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #8 kdy: 19 Únor 2019, 19:19:45 »
Takže pomohl ten wineprefix a do něj ty fonty?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #9 kdy: 20 Únor 2019, 11:28:56 »
Jak poznám, jestli je Office 32 nebo 64 bit?
Jak poznám, jaký wineprefix zrovna běží? Kde se win programy automaticky spouští?
Jak spustím winecfg s parametrem?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

zeleno

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 151
  • Karma: +24/-0
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #10 kdy: 20 Únor 2019, 12:22:11 »
Office 2007 je len 32 bitová verzia, 2010-ka to má tu https://postimg.cc/XBXLBZTh
2013-ka a 2016-ka to má pod kontom - Čo je Word https://postimg.cc/GBxVRyPn
Wineprefixy cez Wine neriešim, používam Playonlinux, prípadne Crossover a tam je všetko v grafickom prostredí.
« Poslední změna: 20 Únor 2019, 12:40:37 od zeleno »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2823
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #11 kdy: 20 Únor 2019, 16:35:00 »
Jak poznám, jestli je Office 32 nebo 64 bit?
Jak poznám, jaký wineprefix zrovna běží? Kde se win programy automaticky spouští?
Jak spustím winecfg s parametrem?

1. Jaké jsou Office poznáš snad podle instalačky ze které je instaluješ. Nebo ty nevíš co instaluješ?
Jakou verzi (32/64bit) sis nainstaloval, taková běží..
Kromě toho většina programů zobrazuje údaje o sobě (verzi) v záložce "O programu".

2. Wineprefix neběží. Pouze konkrétní program může v konkrétním wineprefixu běžet.
A ve kterém wineprefixu tedy program běží?  Přece v tom ve kterém byl (pomocí příslušného parametru) spuštěn.
Pokud je spuštěn bez parametru (nebo prostým dvojklikem na .exe), běží vždy v základním wineprefixu (~/.wine).
Závěr: Program běží v tom wineprefixu, v jakém jsi ho spustil.

3. winecfg nebo winetricks spustš s parametrem přidáním tohoto parametru do příkazu:
Kód: [Vybrat]
<parametr> winecfg-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Konkrétní příklad:
Potřebuju vytvořit 32bitový wineprefix a pak ho nakonfigurovat + doinstalovat fonty.

Vytvoření wineprefixu (s názvem win32_1):
Kód: [Vybrat]
mkdir ~/.wine/wineprefixes
WINEARCH=win32 WINEPREFIX=$HOME/.wine/wineprefixes/win32_1

jeho konfigurace:
Kód: [Vybrat]
WINEPREFIX=$HOME/.wine/wineprefixes/win32_1 winecfg
To stejné winetrick (třeba instalace fontů atd...):
Kód: [Vybrat]
WINEPREFIX=$HOME/.wine/wineprefixes/win32_1 winetricks
----------------
Vytvoření nového 64bit wineprefixu (s názvem třeba win64_1):
Kód: [Vybrat]
mkdir -p $HOME/.wine/wineprefixes/win64_1
WINEPREFIX=$HOME/.wine/wineprefixes/win64_1

jeho konfigurace
Kód: [Vybrat]
WINEPREFIX=$HOME/.wine/wineprefixes/win64_1 winecfg
doinstalování/přizpůsobení:
Kód: [Vybrat]
WINEPREFIX=$HOME/.wine/wineprefixes/win64_1 winetricks--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wineprefix win32_1 je vytvořen, nakonfigurován a jsou doinstalovány potřebné věci.
Nyní v něm potřebuji spustit nějakou aplikaci. Příkaz tedy bude:
Kód: [Vybrat]
WINEPREFIX=$HOME/.wine/wineprefixes/win32_1 wine "/cesta/k/aplikace.exe"
Pokud si chceš vytvořit spouštěč, tak příkaz do něho (Exec=) bude:
Kód: [Vybrat]
wine-env WINEPREFIX=$HOME/.wine/wineprefixes/win32_1 wine "/cesta/k/aplikace.exe"
Přitom nezáleží, kde je aplikace umístěná (ve které složce je nainstalovaná). Může být nainstalovaná v některé podsložce tvé domovské složky, nebo v některém wineprefixu (je jedno kterém).
Ale kvůli "pořádku" je lepší ji instalovat do wineprefixu ze kterého se pak bude spouštět (není to však nutné):
Kód: [Vybrat]
WINEPREFIX=$HOME/.wine/wineprefixes/win32_1 wine "/cesta/k/instalátor.exe
nebo spustit wine unistaller v konkrétním wineprefixu
Kód: [Vybrat]
WINEPREFIX=$HOME/.wine/wineprefixes/win32_1 wine unistaller
Vše výše uvedené je podrobně popsáno na stránkách Wine - jistě uznáš, že nemá smysl to sem všechno recyklovat, lépe je přečíst si to tam sám....
« Poslední změna: 20 Únor 2019, 16:48:14 od juwa2 »

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #12 kdy: 20 Únor 2019, 16:48:44 »
Díky moc. O víkendu na to vlítnu.

Ještě by mi hodně pomohlo, kdybych tušil, proč spouštěč (blabla.desktop) spouští program jinak (blbě), než stejný příkaz, zkopírovaný do terminálu (dobře). Je možné, že využije jiné nastavení winecfg, jiný wineprefix?

Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2823
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #13 kdy: 20 Únor 2019, 17:09:14 »
Díky moc. O víkendu na to vlítnu.

Ještě by mi hodně pomohlo, kdybych tušil, proč spouštěč (blabla.desktop) spouští program jinak (blbě), než stejný příkaz, zkopírovaný do terminálu (dobře). Je možné, že využije jiné nastavení winecfg, jiný wineprefix?

Uveď konkrétní příklad těch příkazů. (příkaz + celý obsah souboru .desktop).
Protože do spouštěče nejde některé příkazy psát rovnou, ale musí se to takto:
Kód: [Vybrat]
Exec=sh -c "příkaz"
Nebo jednoduše napsat ten příkaz do pomocného skriptu a do spouštěče dát jako příkaz cestu k tomu skriptu.
Toto bývá u složitých příkazů nutností...

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #14 kdy: 20 Únor 2019, 18:32:21 »


Nebo jednoduše napsat ten příkaz do pomocného skriptu a do spouštěče dát jako příkaz cestu k tomu skriptu.
Toto bývá u složitých příkazů nutností...

Díky, dám to se.

Ale je příkaz "spusť MS Word ve wine" složitý?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 279
  • Karma: +28/-2
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #15 kdy: 20 Únor 2019, 19:05:36 »


Nebo jednoduše napsat ten příkaz do pomocného skriptu a do spouštěče dát jako příkaz cestu k tomu skriptu.
Toto bývá u složitých příkazů nutností...

Díky, dám to se.

Ale je příkaz "spusť MS Word ve wine" složitý?

Nepatrně off-topic: třeba takový

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade -y && sudo apt-get autoremove -y && sudo apt-get autoclean && echo "$(tput setaf 3)$(tput bold)$(tput blink)Konec, můžete zavřít okno konzole$(tput sgr 0)"
je poměrně složitý příkaz, přesto funguje jako spouštěč s ikonou... Takže je to relativní.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2823
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #16 kdy: 20 Únor 2019, 19:57:30 »
Nepatrně off-topic: třeba takový

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade -y && sudo apt-get autoremove -y && sudo apt-get autoclean && echo "$(tput setaf 3)$(tput bold)$(tput blink)Konec, můžete zavřít okno konzole$(tput sgr 0)"
je poměrně složitý příkaz, přesto funguje jako spouštěč s ikonou... Takže je to relativní.
[/quote]

Žádné "sudo" příkazy běžným spouštěčem nespustíš. Než sem něco plácneš, napřed si to sám nejprve zkus. Pak zjistíš, že se po spuštění takového spouštěče nestane vůbec nic..... :-\

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2823
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #17 kdy: 20 Únor 2019, 20:12:27 »
Díky, dám to se.
Ale je příkaz "spusť MS Word ve wine" složitý?

Spuštění programu v konkrétním wineprefixu už bych jako složitější příkaz bral.
Potvrzuje to fakt, že ti tam příkaz který je funkční v Terminálu nefunguje či funguje špatně/jinak...
A pokud nějaký příkaz (ve spouštěči) nefunguje přímo, je logicky třeba najít jiný způsob.
Příkazy ve spouštěčích mají totiž svoje pravidla/omezení. Dva způsoby jak to vyřešit jsem uvedl viz výše.
Jsou ověřené a plně funkční. Proto se zbytečně nesnaž vymýšlet "kolo".... :)

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 279
  • Karma: +28/-2
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #18 kdy: 20 Únor 2019, 20:15:50 »
Nepatrně off-topic: třeba takový

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade -y && sudo apt-get autoremove -y && sudo apt-get autoclean && echo "$(tput setaf 3)$(tput bold)$(tput blink)Konec, můžete zavřít okno konzole$(tput sgr 0)"
je poměrně složitý příkaz, přesto funguje jako spouštěč s ikonou... Takže je to relativní.
Citace
Žádné "sudo" příkazy běžným spouštěčem nespustíš. Než sem něco plácneš, napřed si to sám nejprve zkus. Pak zjistíš, že se po spuštění takového spouštěče nestane vůbec nic..... :-\

Ten příkaz skrytý ve spouštěči (*.desktop) používám cca dva roky, s modifikací (žlutý text) cca rok. Ale jinak se nestane nic, ne...

To s tím plácáním zkus vztáhnout na sebe.
« Poslední změna: 20 Únor 2019, 20:21:07 od JirkaZ »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2823
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #19 kdy: 20 Únor 2019, 20:47:15 »
Každý spouštěč (soubor .desktop) je spouštěný pod obyčejným (aktuálně přihlášeným) uživatelem který nemá root práva.
Pokud je v příkazu spouštěče "sudo", příkaz se nespustí, nestane se zkrátka nic.  Pro pomalejší upřesňuji: Po dvojkliku na takovýto spouštěč se nestane/nespustí nic. Zkrátka bez jakékoli reakce.
To patří k základním principům zabezpečení v Ubuntu.
Když spustíš stejný příkaz v Terminálu, vyskočí požadavek na zadání root hesla. Dokud heslo nezadáš, příkaz se neprovede.
-----------------------------------------------------------------------------------
Toto jsou obecně známé věci, naprosto elementární. Jejich popíráním se pouze ztrapňuješ, sleduješ neznámo co (snad zviditelnění za každou cenu??).  Tímto bych toto téma raději uzavřel....
« Poslední změna: 20 Únor 2019, 21:02:02 od juwa2 »

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 279
  • Karma: +28/-2
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #20 kdy: 20 Únor 2019, 20:57:04 »
Každý spouštěč (soubor .desktop) je spouštěný pod obyčejným (aktuálně přihlášeným) uživatelem který nemá root práva.
Pokud je v příkazu spouštěče "sudo", příkaz se nespustí, nestane se zkrátka nic. To patří k principům zabezpečení v Ubuntu.
Pokud spustíš stejný příkaz v Terminálu, vyskočí požadavek na zadání root hesla. Dokud heslo nezadáš, příkaz se neprovede.
-----------------------------------------------------------------------------------
Toto jsou obecně známé věci, naprosto elementární. Jejich popíráním se pouze ztrapňuješ, sleduješ neznámo co.
Tímto bych toto téma uzavřel....

A já jsem snad někde napsal co se stane? Ne, jen ty jsi napsal, že se nestane nic...

Pochopitelně že se spustí konzole a v ní výzva k heslu, přesně tak to má být... Ten příklad jsem dával pouze kvůli možné délce příkazu, nic víc.

Zkus si alespoň přečíst, na co reaguješ. Pochop, že nejsi jediný, kdo má pravdu a používej hlavu.

Howgh.
« Poslední změna: 20 Únor 2019, 20:59:28 od JirkaZ »

zeleno

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 151
  • Karma: +24/-0
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #21 kdy: 20 Únor 2019, 21:39:48 »
Myslím si, že hlavný problém je v tom, že pán Compaq nechce používať Playonlinux, ktorý je robený presne pre tie prípady, keď používateľ nevie dostatočne používať príkazový riadok.
Ale na to musí prísť sám, čo je jednoduhšie.

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #22 kdy: 20 Únor 2019, 21:44:20 »
Myslím si, že hlavný problém je v tom, že pán Compaq nechce používať Playonlinux, ktorý je robený presne pre tie prípady, keď používateľ nevie dostatočne používať príkazový riadok.
Ale na to musí prísť sám, čo je jednoduhšie.

Opravuji. MS Office normálně nainstalovaný wine běží. Akorát blbne diakritika z klávesnice (ˇD místo Ď). Při spuštění z terminálu stejným příkazem je vše ok. Snažím se vytvořit spouštěč, který by MS Office spustil "dobře". To je vše.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

zeleno

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 151
  • Karma: +24/-0
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #23 kdy: 20 Únor 2019, 22:05:16 »
Je mi to jasné, len som chcel naznačiť, že v grafickom prostredí je to ľahšie.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2823
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:PlayOnLinux - office 2010 diakritika - vyřešeno
« Odpověď #24 kdy: 20 Únor 2019, 22:33:00 »
Opravuji. MS Office normálně nainstalovaný wine běží. Akorát blbne diakritika z klávesnice (ˇD místo Ď). Při spuštění z terminálu stejným příkazem je vše ok. Snažím se vytvořit spouštěč, který by MS Office spustil "dobře". To je vše.

Už to skoro až zavání trapností...
Máš minimálně dvě metody jak tuto "drobnost" vyřešit.
Máš - li plně funkční příkaz do Terminálu, není sebemenšího důvodu proč by nešel vytvořit stejně funkční spouštěč ".desktop" - to zkrátka neexistuje..... :-\
« Poslední změna: 20 Únor 2019, 22:56:00 od juwa2 »