Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Problém s GT1030  (Přečteno 1058 krát)

raadda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problém s GT1030
« kdy: 18 Únor 2019, 20:36:47 »
Zdravím,
po poslední aktualizaci (xubuntu 14.04) přestal fungovat HDMI výstup z grafické karty (GT1030 NVIDIA), respektive funguje vždy jen jeden HDMI nebo DVI, nikoli oba současně. Do nastavení (nvidia-settings) se nejde dostat:
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0".
 ERROR: NVIDIA driver is not loaded
 ERROR: Unable to load info from any available system

všemožné pokusy a přeinstalace nezabrala, google zatím také nic.
Neví někdo, co s tím?
Děkuji předem za pomoc.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2975
  • Karma: +218/-39
    • Zobrazit profil
Re:Problém s GT1030
« Odpověď #1 kdy: 18 Únor 2019, 21:40:32 »
1. Kdybys měl zálohu původního systému, bylo by ti teď hej... (Timeshift).  :-\
2. Jedeš na původním kernelu nebo na HWE ? 
Kód: [Vybrat]
uname -r
Zkus se vrátit na původní kernel (trojkový), tj. instalovat max. U14.04.1 a pokud bude vše fungovat, zamknout ho. (Různé kernely obsahují různé drivery).
3. A co U18.04.2 zkoušel jsi??  (raději Mate protože to nové Gnome je hrozné, to už bylo lepší Unity...).

raadda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problém s GT1030
« Odpověď #2 kdy: 18 Únor 2019, 21:47:09 »
Jedu na
4.4.0-143-generic

zálohu bohužel nemám.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2975
  • Karma: +218/-39
    • Zobrazit profil
Re:Problém s GT1030
« Odpověď #3 kdy: 18 Únor 2019, 21:53:23 »
Jedu na
4.4.0-143-generic

zálohu bohužel nemám.

Jedeš na HWE (Xenial)
Zkus tam dát trojkový - nebo prostě nainstaluj 14.04.1 - ne vyšší + doinstalovat drivery.
« Poslední změna: 18 Únor 2019, 22:05:30 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1506
  • Karma: +48/-13
    • Zobrazit profil
Re:Problém s GT1030
« Odpověď #4 kdy: 18 Únor 2019, 22:53:01 »
Kdyz najedes do grubu (hned pri startu shift nebo esc), tak tam mas rozsirene volby, ktere by mely umoznit bootovat s predchozim jadrem (pred aktualizaci) - to bych zkusil nejdriv. Pak uz podle Juwa s tim, ze nebudes muset preinstalovavat.
Juwa: Jak se zamyka jadro? Znam to jen tak, ze v aktualizacich proste nevyberu prislusne polozky.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

raadda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problém s GT1030
« Odpověď #5 kdy: 18 Únor 2019, 23:14:32 »
Nabootování se starším jádrem (3.19.0-80-generic) nepomohlo, ani s následnou reinstalací  ovladače nvidia (verze 384.130). Nějak se mi nedaří vátit do předchozího funkčního stavu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2975
  • Karma: +218/-39
    • Zobrazit profil
Re:Problém s GT1030
« Odpověď #6 kdy: 19 Únor 2019, 00:04:33 »
Nabootování se starším jádrem (3.19.0-80-generic) nepomohlo, ani s následnou reinstalací  ovladače nvidia (verze 384.130). Nějak se mi nedaří vátit do předchozího funkčního stavu.

Jak by se teď sakryš ta záloha hodila, že jo....
Na druhou stranu, pokud ti to předtím chodilo, stačí to přeci nainstalovat stejně jako původně (stejnou verzí instalačky) a musí se to chovat stejně. Co ty na to??

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2975
  • Karma: +218/-39
    • Zobrazit profil
Re:Problém s GT1030
« Odpověď #7 kdy: 19 Únor 2019, 00:23:15 »
Jak se zamyka jadro? Znam to jen tak, ze v aktualizacich proste nevyberu prislusne polozky.

Kernely jsou balíky jako každé jiné. Verze se dají uzamknout (= aby se neaktualizovaly) např. v Synapticu.
V případě kernelů stačí pouze zamknout příslušné metabalíky (jsou tři) které se "starají" o aktualizaci samotných kernel balíků (kterých je pět).
----------------------------------------------------------------------------------------
Příklad na obrázku = uzamčený kernel 4.15.0.38.40 
To znamená, že dokud se tyto tři nyní uzamčené metabalíky

linux-generic-18.04_4.15.0.38.40_amd64.deb
linux-headers-generic-18.04_4.15.0.38.40_amd64.deb
linux-image-generic-18.04_4.15.0.38.40_amd64.deb

neodemknou, tak kernel (těchto pět balíků):

linux-headers-4.15.0-38-generic_4.15.0-38.40~18.04.1_amd64.deb
linux-headers-4.15.0-38_4.15.0-38.40~18.04.1_all.deb
linux-image-4.15.0-38-generic_4.15.0-38.40~18.04.1_amd64.deb
linux-modules-4.15.0-38-generic_4.15.0-38.40~18.04.1_amd64.deb
linux-modules-extra-4.15.0-38-generic_4.15.0-38.40~18.04.1_amd64.deb

se nebude aktualizovat na vyšší verzi (= aktuálně 4.15.0.45.47).

Pokud má být setrvání na určitém kernelu trvalé, je možno metabalíky místo uzamčení odinstalovat.  Kernel samotný zůstane, ale nebude se (automaticky) aktualizovat.
« Poslední změna: 19 Únor 2019, 06:06:28 od juwa2 »

raadda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problém s GT1030
« Odpověď #8 kdy: 19 Únor 2019, 23:00:49 »
Tak nakonec pomohlo snížení verze jádra o jedno na 4.4.0-142 a nová instalace ovladače (v. 410.93) staženého ze stránek NVIDIA. Sice instalace skončila chybou, nicméně kupodivu vše funguje jak má. Pro jádro 4.4.0-143 se mi nepodařilo instalaci provést. Děkuji všem za pomoc.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2975
  • Karma: +218/-39
    • Zobrazit profil
Re:Problém s GT1030
« Odpověď #9 kdy: 19 Únor 2019, 23:31:02 »
Tak nakonec pomohlo snížení verze jádra o jedno na 4.4.0-142 a nová instalace ovladače (v. 410.93) staženého ze stránek NVIDIA. Sice instalace skončila chybou, nicméně kupodivu vše funguje jak má. Pro jádro 4.4.0-143 se mi nepodařilo instalaci provést. Děkuji všem za pomoc.

Šikovný  ;)  To jenom potvrzuje, že laborovat/zkoušet se skoro vždy vyplatí....
Možná by stačilo spouštět (bootovat) kernel s určitý parametrem - pak bys nemusel "zamrznout" na tom 4.4.0-142....
Nicméně i tak buď rád žes to rozchodil..
« Poslední změna: 19 Únor 2019, 23:34:22 od juwa2 »

raadda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problém s GT1030
« Odpověď #10 kdy: 20 Únor 2019, 20:18:49 »
Citace
To jenom potvrzuje, že laborovat/zkoušet se skoro vždy vyplatí....
To je sice fajn, obzvlášť dokud je člověk nadšenec. Ale doby, kdy jsem se v tom po nocích šťoural jsou už pryč. Dnes už na to není moc čas (a asi ani chuť). Normální uživatel potřebuje, aby mu stroj sloužil, ne aby on sloužil stroji  ;) .

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2975
  • Karma: +218/-39
    • Zobrazit profil
Re:Problém s GT1030
« Odpověď #11 kdy: 20 Únor 2019, 20:33:29 »
To je sice fajn, obzvlášť dokud je člověk nadšenec. Ale doby, kdy jsem se v tom po nocích šťoural jsou už pryč. Dnes už na to není moc čas (a asi ani chuť). Normální uživatel potřebuje, aby mu stroj sloužil, ne aby on sloužil stroji  ;) .

Kdo nemá čas a chuť, má (bohudík) stále možnost volby. Např. zakoupit nový stroj s předinstalovaným OS W10, "nejlepším systémem jaký tu kdy byl".  Pak nemusí ztrácet čas/řešit nic. Takže ano, máš úplnou pravdu - volba je na tobě.... ;)
« Poslední změna: 20 Únor 2019, 20:35:12 od juwa2 »