Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Dvojí menu v Libre Office 6.1.5  (Přečteno 580 krát)

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 722
  • Karma: +51/-9
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« kdy: 07 Březen 2019, 11:06:44 »
V liště se mi začalo objevovat menu dvakrát. Viz obrázek.

Používám Ubuntu 16.04 a Libre Office  6.1.5 z repozitáře Launchpad/libreoffice.
Googlil jsem, ale buď se neumím zeptat, nebo se to nikomu neděje.  :(
« Poslední změna: 07 Březen 2019, 11:50:06 od nezik »
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 228
  • Karma: +24/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5sy
« Odpověď #1 kdy: 07 Březen 2019, 11:16:13 »
Jak "menu dvakrát"? To jsou prostě dvě lišty s nástroji, ty lze jakkoliv modifikovat, třeba i odnést myší (chytit za ty tři čárky nad sebou zcela vlevo)...

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 722
  • Karma: +51/-9
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5sy
« Odpověď #2 kdy: 07 Březen 2019, 11:20:03 »
Nemyslím nástrojové lišty, ale textové menu nahoře. Soubor, Úpravy, Zobrazit... Nápověda a znova Soubor, Úpravy...
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 228
  • Karma: +24/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5sy
« Odpověď #3 kdy: 07 Březen 2019, 11:21:55 »
Nemyslím nástrojové lišty, ale textové menu nahoře. Soubor, Úpravy, Zobrazit... Nápověda a znova Soubor, Úpravy...

Jo aha, nevšiml jsem si ;-) To bude to Gnome či spíš Unity nebo jaxetomunadává (ovládání oken vlevo a podobné úchylky), v Kubuntu nic takového neznám ;-)

Zkusím pohledat.
« Poslední změna: 07 Březen 2019, 11:27:22 od JirkaZ »

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 228
  • Karma: +24/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5sy
« Odpověď #4 kdy: 07 Březen 2019, 11:31:21 »
Při restartu v safe mode (https://wiki.documentfoundation.org/UserProfile) to dělá pořád?

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 722
  • Karma: +51/-9
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5sy
« Odpověď #5 kdy: 07 Březen 2019, 11:40:05 »
Používám Unity.
Ano dělá to i safe mode.
Chyba se děje pouze když otevřu uložený dokument. U nového se to neděje. Když ho znovuotevřu po uložení, tak se to děje. :(
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 228
  • Karma: +24/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5sy
« Odpověď #6 kdy: 07 Březen 2019, 11:50:05 »
Tady https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=101471 by mohl být námět ke studiu, jinými slovy bych si zkoušel hrát s balíkem libreoffice-gtk* (ev. ho odinstalovat a pak instalovat znovu).

Zahlédl jsem to i v jiných pramenech...

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 722
  • Karma: +51/-9
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #7 kdy: 07 Březen 2019, 12:33:24 »
Tak bohužel ani kompletní přeinstalování nepomohlo.
Zkusil jsem i výměnu balíku lb-gtk2 za gtk3, ale tam se pak menu ukazovalo 2x i u nového souboru. :(
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 228
  • Karma: +24/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #8 kdy: 07 Březen 2019, 12:56:04 »
Zkusil jsem i výměnu balíku lb-gtk2 za gtk3, ale tam se pak menu ukazovalo 2x i u nového souboru. :(

Z čehož bych ale usuzoval, že nějak to souviset bude... Zkusil bych BugZillu LibreOffice (https://bugs.documentfoundation.org/buglist.cgi?component=UI&product=LibreOffice&resolution=--- ), pokud to tam už není.

Za zkoušku by asi stála i doinstalace jiného prostředí (třeba LXDE nebo XFCE, viz balík lubuntu-desktop nebo xubuntu-desktop) a test v nich, zda problém přetrvává. A výsledek bych dopsal do té BugZilly...

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 722
  • Karma: +51/-9
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #9 kdy: 07 Březen 2019, 13:02:24 »
Jenže s jiným prostředím mi vznikne problém s scannerem OKI.
Ten pro změnu chodí pouze v Unity 16.04 na jádře 4.4.0 :D
Ale projedu ten buglist. díky.
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 228
  • Karma: +24/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #10 kdy: 07 Březen 2019, 13:07:56 »
Jenže s jiným prostředím mi vznikne problém s scannerem OKI.
Ten pro změnu chodí pouze v Unity 16.04 na jádře 4.4.0 :D

To jiné prostředí není náhrada, nýbrž může existovat úplně souběžně a nezávisle vedle stávajícího a při restartu X lze zvolit, které se má spustit...

Takový nesmysl jako změnu natvrdo jen kvůli jednomu problému s jednou aplikací bych fakt neradil. Stojí to jen něco místa na disku a kdykoliv se to dá odinstalovat...

No a tyto dva konkrétní tipy jsem dal proto, že jsou relativně úsporné (pro ten pokus), jinak samozřejmě preferuju KDE ;-)
« Poslední změna: 07 Březen 2019, 13:58:16 od JirkaZ »

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 722
  • Karma: +51/-9
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #11 kdy: 07 Březen 2019, 13:59:45 »
Tak v LXDE se menu zobrazuje správně. drobná změna se udála i v unity. Tam se menu zobrazí jednou, ať otevřu jakýkoliv soubor. Když otevřu kterýkoliv další. Menu se zduplikuje, ale u prvního souboru se ukazuje pořád jenom jedno. :D
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 228
  • Karma: +24/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #12 kdy: 07 Březen 2019, 14:05:01 »
Tak v LXDE se menu zobrazuje správně. drobná změna se udála i v unity. Tam se menu zobrazí jednou, ať otevřu jakýkoliv soubor. Když otevřu kterýkoliv další. Menu se zduplikuje, ale u prvního souboru se ukazuje pořád jenom jedno. :D

No takže to jasně s tím bazmekem (Unity) souvisí...

Jednak bych to takto popsal do té BugZilly (může to být i jinde, než v oddílu UI, na který jsem dal odkaz - obecně někde v https://bugs.documentfoundation.org/describecomponents.cgi?product=LibreOffice), druhak je ovšem otázka, zda jim to vůbec přísluší...

Může jít třeba buď jen o chybu v Ubuntu odnoži LO. Otestoval bych to dále třeba stažením a instalací čisté verze LO (tedy ne z repozitáře, nýbrž z https://cs.libreoffice.org/download/download/ či https://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/) - obě verze mohou v systému být nezávisle, protože ta čistá se instaluje do /opt .
« Poslední změna: 07 Březen 2019, 14:11:21 od JirkaZ »

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 722
  • Karma: +51/-9
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #13 kdy: 07 Březen 2019, 14:11:46 »
No jo no.  Já už jsem zkoušel i 18.04, jenže když mě pak nechodí ten scanner. :(
A ten je pro mě důležitější než drobný vopruz s meníčkama.
Projedu pak tu bugzillu.
Díky moc.
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 228
  • Karma: +24/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #14 kdy: 07 Březen 2019, 14:23:14 »
No jo no.  Já už jsem zkoušel i 18.04, jenže když mě pak nechodí ten scanner. :(
A ten je pro mě důležitější než drobný vopruz s meníčkama.
Projedu pak tu bugzillu.
Díky moc.

No a co ta čistá verze LO vs. z repozitáře?

Mimochodem: nezdá se mi, že by funkce scanneru závisela tak úplně na prostředí. Sane, resp. Xsane by mělo fungovat kdekoliv. Jádro, to je jiná a pokud výrobce scanneru nemá svůj driver, tak...

Co to je přesně za scanner?
« Poslední změna: 07 Březen 2019, 14:30:01 od JirkaZ »

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 722
  • Karma: +51/-9
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #15 kdy: 07 Březen 2019, 20:24:54 »
Tak bohužel ani čistá instalace verze 6.2.1.2 nepomohla, takže fakt asi bude potíž někde v Unity.

BTW scanner. Je to OKI MC352, výrobce vydává linux driver. Bohužel poslední verze se kterou funguje je Ubuntu 16.04 s jádrem 4.4.0. Na jádře 4.15.0 už o Xsane nenajde, i když ls usb ano.
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2641
  • Karma: +194/-38
    • Zobrazit profil
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #16 kdy: 07 Březen 2019, 21:34:36 »
Tak bohužel ani čistá instalace verze 6.2.1.2 nepomohla, takže fakt asi bude potíž někde v Unity.

BTW scanner. Je to OKI MC352, výrobce vydává linux driver. Bohužel poslední verze se kterou funguje je Ubuntu 16.04 s jádrem 4.4.0. Na jádře 4.15.0 už o Xsane nenajde, i když ls usb ano.

A co ti brání nainstalovat U18.04 a dát si do něj kernel 4.4.0 (nebo vyzkoušet kernely jiné - různé kernely obsahují různé drivery).  Můžeš nainstalovat kernely jaké chceš a kolik chceš (starší, novější a přepínat mezi nimi).  Pokud nevíš jak na to, klidně se zeptej....
« Poslední změna: 07 Březen 2019, 21:37:44 od juwa2 »

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 228
  • Karma: +24/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #17 kdy: 07 Březen 2019, 21:57:50 »
BTW scanner. Je to OKI MC352, výrobce vydává linux driver. Bohužel poslední verze se kterou funguje je Ubuntu 16.04 s jádrem 4.4.0. Na jádře 4.15.0 už o Xsane nenajde, i když ls usb ano.

Je to https://www.oki.com/eu/printing/download/okimfpsdrv_1.7-0_amd64_231225.deb (z https://www.oki.com/eu/printing/support/drivers-and-utilities/?id=46252701FZ01&tab=drivers-and-utilities&productCategory=colour-multifunction&sku=44952004&os=ab33&lang=ac15)? Pokud ano, tak jsou v novějších distribucích splněny podmínky
libc6 (>=2.3.4)
libgcc1 (>=1:4.1.1)
libstdc++6 (>=4.1.1)
libusb-1.0-0 (>=2:1.0.3)
python ?

Na příkladu scanneru Epson (http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=84136.msg563825#msg563825) se dá ukázat, že stačí, aby výrobce (poskytovatel) driveru nerespektoval novou adresářovou hierarchii v nové verzi distribuce a je vymalováno...

Na druhou stranu se takovýto problém dá jednoduše řešit - pokud tedy člověk zjistí, v čem spočívá ;-)
« Poslední změna: 07 Březen 2019, 22:01:02 od JirkaZ »

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 722
  • Karma: +51/-9
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #18 kdy: 08 Březen 2019, 07:52:16 »
Aha, díky.
Ten ovladač tam musí být poměrně nově, protože ještě v lednu byla stažení verze 1.6, která mi nefungovala v 18.04.

Tak dám pokus s novější verzí jádra, a pak případně, až bude čas, s 18.04.

Díky za pomoc.

EDIT: tak nový ovladač scanneru 1.7 chodí s jádrem 4.15. super.
Bohužel na chování libreoffice změna jádra vliv nemá.
« Poslední změna: 08 Březen 2019, 08:36:34 od nezik »
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 228
  • Karma: +24/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dvojí menu v Libre Office 6.1.5
« Odpověď #19 kdy: 08 Březen 2019, 09:32:59 »
EDIT: tak nový ovladač scanneru 1.7 chodí s jádrem 4.15. super.
Bohužel na chování libreoffice změna jádra vliv nemá.

To bych ani nečekal, když to v LXDE funguje a v Unity ne. Problém je prostě v tom bazmeku...