Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?  (Přečteno 1007 krát)

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« kdy: 08 Březen 2019, 10:29:34 »
Nainstaloval jsem MATE 18 na HDD. Vše funguje.
Potom jsem celý oddíl zkopíroval na SSD.
Funguje skvěle, ale mám v OS něco přenastavit?
Věděl instalátor, že je na HDD?
Ví teď systém, že je na SSD? Nemám mu to nějak slušně sdělit?

Není to žádný experiment. Minulý OS byl v NB 4 roky a teď by to mělo být podobné.

Díky za rady a tipy.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2867
  • Karma: +205/-38
    • Zobrazit profil

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #2 kdy: 08 Březen 2019, 11:17:00 »
http://goinglinux.com/articles/Optimize_Linux_For_SSD_Drive_en.htm

Znám je to z 2013. Víc lidí mi říkalo, že "dnešní" systémy to poznají samy.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2867
  • Karma: +205/-38
    • Zobrazit profil
Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #3 kdy: 08 Březen 2019, 11:43:49 »
http://goinglinux.com/articles/Optimize_Linux_For_SSD_Drive_en.htm

Znám je to z 2013. Víc lidí mi říkalo, že "dnešní" systémy to poznají samy.

No v každém případě ti to snad nebrání, aby sis ve svém systému zkontroloval jak je to opravdu ponastavovované ne?
Nebo snad věříš, že se to jako udělalo "samo"?  Na druhou stranu, můj disk to není, pokud předčasně umře, trápit mě to nebude.... :-[

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #4 kdy: 08 Březen 2019, 11:48:39 »
http://goinglinux.com/articles/Optimize_Linux_For_SSD_Drive_en.htm

Znám je to z 2013. Víc lidí mi říkalo, že "dnešní" systémy to poznají samy.

No v každém případě ti to snad nebrání, aby sis ve svém systému zkontroloval jak je to opravdu ponastavovované ne?
Nebo snad věříš, že se to jako udělalo "samo"?  Na druhou stranu, můj disk to není, pokud předčasně umře, trápit mě to nebude.... :-[

Jasně, díky zkontroluju. Jen jsem se ptal, jestli nemá někdo zkušenost, zda to při instalaci dnešní systém (například mate 18) nastaví sám a jestli to udělá i  po přenosu oddílu z HDD na SSD. Snad jsem tím nikoho neurazil, kdyžtak se omlouvám. :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2867
  • Karma: +205/-38
    • Zobrazit profil
Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #5 kdy: 08 Březen 2019, 14:46:32 »
Už z podstaty věci vyplývá, že např. ohledně swapu si to musíš nastavit sám, to žádný systém neví jak to chceš, kolik máš RAM atd.
U čisté instalace na SSD funguje pouze trim (to stejné platí pro Windows - tam je ale lepší doinstalovat utilitu výrobce, poskytuje další možnosti - velikost cache atd.)
U klonu HDD >> SSD údajně také, ale to jsem nezkoušel.
------------------------------------------------------------------------------------------------
V každém případě bych si to ve vlastním zájmu ověřil, příp. hodnoty upravil dle článku viz výše.

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #6 kdy: 08 Březen 2019, 15:48:26 »
Už z podstaty věci vyplývá, že např. ohledně swapu si to musíš nastavit sám, to žádný systém neví jak to chceš, kolik máš RAM atd.
----
V každém případě bych si to ve vlastním zájmu ověřil, příp. hodnoty upravil dle článku viz výše.

Díky, zkontroluju a ověřím.
Co se týče RAM: co byl to bylo za systém, kdyby nevěděl, kolik mám RAM. :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2867
  • Karma: +205/-38
    • Zobrazit profil
Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #7 kdy: 08 Březen 2019, 17:00:37 »
Co se týče RAM: co byl to bylo za systém, kdyby nevěděl, kolik mám RAM. :-)

To samozřejmě ví, kolik je při instalaci RAM, ale už neví, jak s ní hodláš v budoucnu "hospodařit", např. přidat, jak a kde a kolik chceš mít swap atd. Nechtěj po systému aby rozhodoval za tebe, (to je MS manýra  :() kontrolu musíš mít ty sám, jde přeci o životnost SSD který sis koupil, nebo snad ne?  Ale to už jsem psal..
« Poslední změna: 08 Březen 2019, 17:57:58 od juwa2 »

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #8 kdy: 10 Březen 2019, 10:06:54 »
Ještě před kontrolou se začal klonovaný systém sypat (stále samé chyby v systémovém souboru, neskutečně dlouhý boot apod.) tak jsem zvolil lepší a efektivnější řešení - novou instalaci přímo na SSD. Vše funguje zatím bez problémů a rychleji. Díky za rady a tipy.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Amigo

Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #9 kdy: 11 Březen 2019, 09:24:44 »
Jsem stál lama, tak mě nekamenujte.
V nb mám 240GB SSD a 8GB ram, swap nemám a fstab je zde:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda8 during installation
UUID=9339db71-87be-4354-809e-b133ea9ad917 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /boot was on /dev/sda7 during installation
UUID=79a86f21-dfd0-4a2b-8d94-f73f67f4ad09 /boot           ext4    defaults        0       2
# /boot/efi was on /dev/sda4 during installation
UUID=7342-5CF0  /boot/efi       vfat    umask=0077      0       1
# /home was on /dev/sda9 during installation
UUID=9e269f44-eedd-4f83-8612-c19f19c6d06c /home           ext4    defaults        0       2
/swapfile                                 none            swap    sw              0       0.

Je to OK, anebo mám přidat ještě tohle?

###################################################################
# Added 4 lines to use RAM instead of SSD for temp and log files
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0

Asus Zenbook UX32VD, Xubuntu 18.04, 
Powerbook G4/1.67GHz, MOS 3.11
Amiga600, Fúria EC020,

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2867
  • Karma: +205/-38
    • Zobrazit profil
Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #10 kdy: 11 Březen 2019, 14:43:03 »
Přidat to tam můžeš, ale uvědom si, že zase nemáš tolik RAM. Při jejím nedostatku začne systém zapisovat do swapfile který máš na tom SSD. Tím by se celá "akce" (jejímž cílem bylo omezit zápisy na disk) stala mírně řečeno kontraproduktivní. S alespoň 12GB RAM už bych se toho toliko nebál...
« Poslední změna: 11 Březen 2019, 14:54:51 od juwa2 »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2867
  • Karma: +205/-38
    • Zobrazit profil
Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #11 kdy: 11 Březen 2019, 14:56:35 »
Ještě před kontrolou se začal klonovaný systém sypat (stále samé chyby v systémovém souboru, neskutečně dlouhý boot apod.) tak jsem zvolil lepší a efektivnější řešení - novou instalaci přímo na SSD. Vše funguje zatím bez problémů a rychleji. Díky za rady a tipy.

A čím a jak to bylo klonované??

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1915
  • Karma: +518/-550
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #12 kdy: 11 Březen 2019, 14:57:35 »
Ještě před kontrolou se začal klonovaný systém sypat (stále samé chyby v systémovém souboru, neskutečně dlouhý boot apod.) tak jsem zvolil lepší a efektivnější řešení - novou instalaci přímo na SSD. Vše funguje zatím bez problémů a rychleji. Díky za rady a tipy.

A čím a jak to bylo klonované??

kopie oddílu gparted
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2867
  • Karma: +205/-38
    • Zobrazit profil
Re:Je třeba přenastavit OS při přechodu z HDD na SSD?
« Odpověď #13 kdy: 11 Březen 2019, 15:22:56 »
Ještě před kontrolou se začal klonovaný systém sypat (stále samé chyby v systémovém souboru, neskutečně dlouhý boot apod.) tak jsem zvolil lepší a efektivnější řešení - novou instalaci přímo na SSD. Vše funguje zatím bez problémů a rychleji. Díky za rady a tipy.

A čím a jak to bylo klonované??

kopie oddílu gparted

Tak příště Clonezilla.