Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: příkaz ./configure chybí v konzoli  (Přečteno 409 krát)

Chiron

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
příkaz ./configure chybí v konzoli
« kdy: 10 Květen 2019, 13:24:04 »
Chtěl jsem si zkompilovat do mašiny program Qucs. Simulátor elektronických obvodů. Podle návodu jsem si rozbalil zkomprimovaný adresář a zadal ./configure. Konzole mi oznámila, že tento příkaz nenalezla. Je možné, že konzole nemá takový běžný komand? A dá se to nějak doplnit? Je to konsole v Kubuntu, verze 17.12.3. Díky CHI

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 266
  • Karma: +27/-1
    • Zobrazit profil
Re:příkaz ./configure chybí v konzoli
« Odpověď #1 kdy: 10 Květen 2019, 13:30:49 »
Konzole je otevřena v tom adresáři, kde je umístěn soubor configure?

Jinak přesný postup kompilace je popsán v souboru README.md (pokud se jedná třeba o https://sourceforge.net/projects/qucs/files/qucs/0.0.20/qucs-0.0.20-rc1.tar.gz/download)
« Poslední změna: 10 Květen 2019, 13:33:41 od JirkaZ »

macu

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1137
  • Karma: +103/-3
    • Zobrazit profil
Re:příkaz ./configure chybí v konzoli
« Odpověď #2 kdy: 10 Květen 2019, 13:37:26 »
a) nejedná o o command, ale o soubor, který by měl být obsažen v tebou rozbaleném adresáři
b) ./configure ti říká, že se odkazuješ spouštíš soubor configure v aktuálním adresáři (to ti právě značí tebou uvedené "./" ). Proto jak JirkaZ píše, v konzoli musíš být "přepnutý" v daném adresáři
c) pro spuštění příslušného souboru configure, a následný příkaz make není potřebné používat práva root (tebou uvedené sudo), ty potřebuješ až pro instalaci (sudo make install)
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 19.04 64bit, Gnome Shell 3.32
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 19.04 64bit, Gnome Shell 3.32

Chiron

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:příkaz ./configure chybí v konzoli
« Odpověď #3 kdy: 10 Květen 2019, 13:44:05 »
Jo, už tomu asi rozumím. To jsem z toho jelen. No tak já to zmáknu. Díky za info. CHI

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2756
  • Karma: +202/-38
    • Zobrazit profil
Re:příkaz ./configure chybí v konzoli
« Odpověď #4 kdy: 10 Květen 2019, 19:29:55 »
Jo, už tomu asi rozumím. To jsem z toho jelen. No tak já to zmáknu. Díky za info. CHI

Pokud jenom jednoduše spustíš Terminál, otevře se ve tvém domovském adresáři.
K přepnutí do určitého adresáře se používá příkaz:
Kód: [Vybrat]
cd /cesta/k/adresáři
Případně většina správců souborů má volbu "Otevřít Terminál zde".
--------------------------------------------------------------------------------------
To jsou ale naprosto základní věci. Proto mně udivuje, že se pokoušíš něco kompilovat a přitom tohle neznáš... :-\
« Poslední změna: 10 Květen 2019, 19:35:59 od juwa2 »

Chiron

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:příkaz ./configure chybí v konzoli
« Odpověď #5 kdy: 14 Květen 2019, 13:59:42 »
Díky Juwo za poučně-výchovné pokárání. Za rámeček si to nedám... Ani toho šklebouna. To jste si jen tu mou smířlivou odpověď špatně vyložil.

Já jsem ale nikde nepsal že jsem něco kompiloval mimo mísu. To jen předpokládali vaši předchůdci a tomu odpovídaly jejich příspěvky. Ve skutečnosti jsem kompiloval v adresáři. Pohyb po adresářích už mi opravdu nedělá problémy, i když jsem úplnej začátečník. Vyjel jsem si pro jistotu i obsah, abych se přesvědčil, že soubor configure je na místě. (to se dělá přes ls -la  :@).

S odpovědí se prosím neobtěžujte, nejsem závislý na formalitách.

p.s. Z lidových moudrosloví: "Když nemůžeš říci nic hezkého, raději mlč!"


Pro ostatní přispěvatele:

Nakonec zafungoval jinej balík, ten, co mi navrhnul JirkaZ, takže Jirko, díky.

Kompilace se rozjela, ale po chvíli se to zastavilo na hlášce:

C++ compiler cannot create executables
see config.log

konkrétně:

tvorba@tvorba:~$ cd qucs-0.0.20
tvorba@tvorba:~/qucs-0.0.20$ ./configure
checking build system type... x86_64-pc-linux-gnu
checking host system type... x86_64-pc-linux-gnu
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for a thread-safe mkdir -p... /bin/mkdir -p
checking for gawk... gawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking whether make supports nested variables... yes
checking for g++... no
checking for c++... no
checking for gpp... no
checking for aCC... no
checking for CC... no
checking for cxx... no
checking for cc++... no
checking for cl.exe... no
checking for FCC... no
checking for KCC... no
checking for RCC... no
checking for xlC_r... no
checking for xlC... no
checking whether the C++ compiler works... no
configure: error: in `/home/tvorba/qucs-0.0.20':
configure: error: C++ compiler cannot create executables
See `config.log' for more details

To už teď ale fakt neřeším. Přece jenom nejsem sysadmin ani programátor. Jen uživatel začátečník, kterej potřebuje mašinu na něco úplně jinýho než párání se prkotinami. Nakonec jsem to rozjel jinak (Q4Wine zahrozil), a už pár dní v pohodě řeším potřebné simulace.

I tak vřelé díky za rady. CHI


JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 266
  • Karma: +27/-1
    • Zobrazit profil
Re:příkaz ./configure chybí v konzoli
« Odpověď #6 kdy: 14 Květen 2019, 14:10:45 »
...
checking for g++... no
checking for c++... no
checking for gpp... no
checking for aCC... no
checking for CC... no
checking for cxx... no
checking for cc++... no
checking for cl.exe... no
checking for FCC... no
checking for KCC... no
checking for RCC... no
checking for xlC_r... no
checking for xlC... no
checking whether the C++ compiler works... no
configure: error: in `/home/tvorba/qucs-0.0.20':
configure: error: C++ compiler cannot create executables
See `config.log' for more details

To už teď ale fakt neřeším. Přece jenom nejsem sysadmin ani programátor. Jen uživatel začátečník, kterej potřebuje mašinu na něco úplně jinýho než párání se prkotinami. Nakonec jsem to rozjel jinak (Q4Wine zahrozil), a už pár dní v pohodě řeším potřebné simulace.

Máte ne úplně vhodný přístup (politicky korektně řečeno, někdy taky mám chuť reagovat jako juwa2 nebo spíš ještě víc na rovinu)... Řídit auto nebo pilotovat eroplán taky nezačínáte tak, že si do toho sednete a zkoušíte, co se stane. Když jo, nedivte se.

Pokud to s Linuxem myslíte vážně, tak začněte od nuly a systematicky. Když se nechcete pouštět úplně do detailů, pak i to jde - nemůžete ale kompilovat a přitom třeba nechápat, že Vám kompilátor "nenápadně" sděluje, co všechno potřebného ke kompilaci nemáte v systému nainstalované... Musíte prostě používat hotové "binárky", neboli balíčky a důsledně je instalovat pomocí balíčkovacího systému.

Nevýhoda hotových "binárek" je ta, že ne vždy jsou k dispozici poslední verze (například u Qucs je to momentálně tuším o dvě desetinné verze níž).
« Poslední změna: 14 Květen 2019, 14:12:27 od JirkaZ »