Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Chyba při startu - AE_NOT_FOUND  (Přečteno 1453 krát)

MaHa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Chyba při startu - AE_NOT_FOUND
« kdy: 14 Květen 2019, 18:54:53 »
Zdravím všechny,
chtěla bych poprosit o radu. Mám Lenovo All In One C340 a na něm Ubuntu 16.04 LTS pro 32-bit systém. Pár týdnů po instalaci a bezproblémovém chodu se mi při startu PC začala objevovat fialová obrazovka s divným pruhem, viz obr. 1. Tím se veškeré načítání zastaví a musím natvrdo počítač vypnout tlačítkem. Po druhém zapnutí se objeví požadavek na výběr OS, viz obr. 2, po vybrání Ubuntu se vypíší chybové hlášky, viz obr. 3, pak systém naskočí a vše již běží bez potíží. Stejný postup se opakuje s každým zapnutím PC.
Po instalaci jsem doinstalovala různé programy (SMPlayer, Pinta, FBReader, Double Commander, rozbalovač RAR a to je, myslím, všechno) přes Terminál z oficiálních zdrojů a odsouhlasuji aktualizace, jinak do systému nezasahuji, protože to neumím ;)

Může mi někdo poradit, v čem by mohl být problém, a co se s tím dá dělat?

Předem moc díky!
Martina

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3024
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Chyba při startu - AE_NOT_FOUND
« Odpověď #1 kdy: 14 Květen 2019, 19:38:51 »
Nabootuj z flešky live.
Pokud to bude stejné, máš zřejmě HW problém. Prověř RAM a disk.
Pokud se to neobjeví, můžeš reinstalovat.

Gmisiycs

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 275
  • Karma: +15/-0
    • Zobrazit profil
    • Helltracker
Re:Chyba při startu - AE_NOT_FOUND
« Odpověď #2 kdy: 14 Červen 2019, 19:16:30 »
Již dopředu poprosím pány odborníky o opravu !!!

Vy píšete, že nefunguje 32-bit OS. Podle mne a mého gůglení máte 64-bit stroj a potřebujete tedy 64 bit - OS


Skutečně žádám, ať to některý ze zkušených ubunťáků zkontroluje.
Mne k tomu inspiroval první screen, který už jsem viděl. Tehdy šlo přesně o tento problém 32bit nebo 64bit.

Pokud se nikdo neozve, vyzkoušejte reinstalovat na 64. bitový Ubuntu, pusťte video v HD (ideálně asi AVC), potom něco s kodekem H265. Pokud se na 64-bitovém Operačním Systému ani jednou neobjeví zelená barva tam, kde ji člověk nečeká, měla jste starý OS na stroji, který vyžaduje novější.

Sekání obrazu nesouvisí.
« Poslední změna: 14 Červen 2019, 19:19:38 od Gmisiycs »
R.I.P. Trusty Tahr - nezapomenu...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1522
  • Karma: +48/-13
    • Zobrazit profil
Re:Chyba při startu - AE_NOT_FOUND
« Odpověď #3 kdy: 14 Červen 2019, 19:23:27 »
Tohle vypada na odchazejici GK. Urcite prover RAM.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Gmisiycs

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 275
  • Karma: +15/-0
    • Zobrazit profil
    • Helltracker
Re:Chyba při startu - AE_NOT_FOUND
« Odpověď #4 kdy: 14 Červen 2019, 19:40:51 »
GK a RAM mají pouze vázanou, nikoliv přímou souvislost a nemusí mít žádnou, dokonce i u AllInOne. V tomto případě jste se neminul, to provázání tam je, alespoň podle výrobce. Asi by jste měl upřesnit, co jste měl na mysli. Ale odhad je slušný, rozumím, že i v tomto by mohl být problém.

Asi by to sneslo trochu obecné historie od autora příspěvku ve stylu: Pod jakými OS a jek dlouho to jelo a mělo to problémy?
« Poslední změna: 14 Červen 2019, 19:45:38 od Gmisiycs »
R.I.P. Trusty Tahr - nezapomenu...

Gmisiycs

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 275
  • Karma: +15/-0
    • Zobrazit profil
    • Helltracker
Re:Chyba při startu - AE_NOT_FOUND
« Odpověď #5 kdy: 14 Červen 2019, 19:45:01 »
Je tady ještě to
Citace
AE_NOT_FOUND
a to by mi smrdělo HDD. Opravte mne ale, je to mimo můj obor.
R.I.P. Trusty Tahr - nezapomenu...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1522
  • Karma: +48/-13
    • Zobrazit profil
Re:Chyba při startu - AE_NOT_FOUND
« Odpověď #6 kdy: 14 Červen 2019, 20:36:54 »
Vychazim z obrazku 1, kde je evidentni chyba na urovni grafiky a z vypisu ACPI error - davam to 90% vadna GK a vzhledem k tomuto konkretnimu stroji 10% RAM - vychazim z osobnich zkusenosti.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 371
  • Karma: +32/-5
    • Zobrazit profil
Re:Chyba při startu - AE_NOT_FOUND
« Odpověď #7 kdy: 15 Červen 2019, 20:08:19 »
Vy píšete, že nefunguje 32-bit OS. Podle mne a mého gůglení máte 64-bit stroj a potřebujete tedy 64 bit - OS

Obecně řečeno na 64bit HW lze normálně instalovat 32bit OS. Můžou existovat výjimky. Obráceně to pochopitelně nejde.

Je to ale často kontraproduktivní, protože 32bit omezení velikosti RAM atd.

Gmisiycs

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 275
  • Karma: +15/-0
    • Zobrazit profil
    • Helltracker
Re:Chyba při startu - AE_NOT_FOUND
« Odpověď #8 kdy: 15 Červen 2019, 20:48:55 »
Mohli bychom o otm pokecat, protože autor příspěvku už se stejně neozývá.

Já nyní vyjádřím kompromisní nesouhlas (právě jsem ten termín vymyslel heč). Ono 32 i 64 architektura je víceméně kompatibilní. Problémy mohou nastat vlastně jen dva. Prvním je rozšířená adresace o dalších 32 bitů (taky jim to trvalo) a druhým problémem mohou být strojové instrukce. Intel s 64-kou vydal novou sadu instrukcí pro procesor, kde jsou obsaženy v nezměněném tvaru naprosto všechny staré a přidal pár nových. Nechci kecat, je to někde na WIKI, ale okolo 4 desítek by to mohlo být.

Z toho ale vyplývá, že Je jedno, jaký OS na jaký stroj našroubujete, a to až do doby, kdy půjde o velká čísla a zejména plovoucí desetinnou čárku. Tady zklamou na starých strojích veškeré přehrávače videa.
Ale zkompiluji-li program pro 32 a nebo pro 64 bit, pak se tyto dva kompiláty vůbec nemusí lišit. Záleží čistě na tom jak je napsán zdroják a jak kompilátor. Kupř. mi může kompilátor příkaz RETURN přeložit klasicky na C9, což pamatujeme ještě z dob 8bitů, anebo na 000000000000039 (střílím od boku) a ten pak fungovat na starých strojích nebude. Matematika a logika v programování nejsou totéž, což dobře víte.

Ta výjimka, jak o ní píšete může být pak mnoho let spolehlivě fungující stroj. V tom je nádherný vtip, kterým se často bavím.

Ale samozřejmě 32BIT NA 64BIT NEPATŘÍ A OBRÁCENĚ.
Vo tom samozřejmě nepolemizuji.
R.I.P. Trusty Tahr - nezapomenu...