Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky:

Autor Téma: změna rozlišení displeje  (Přečteno 826 krát)

solsol

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
změna rozlišení displeje
« kdy: 29 Květen 2019, 19:30:06 »
Mám nově nainstalovaný ubuntu 18.04 a nedetekuje  správně monitor ADI A715,který má rozlišení 1280x1024 75Hz.
Max. rozlišení nabízí 1024x768.Graf. karta je AMD/ATI RV516 (Radeon X1300/X1550 Series).Používám dva monitory-
ten druhý je crt Dell a ten běží bez problémů.
Přečetl jsem hodně příspěvků na tomto foru i jinde,ale pořád nevím jak to vyřešit.
Prosím o pomoc.Díky

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2817
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #1 kdy: 29 Květen 2019, 23:08:34 »
Mám nově nainstalovaný ubuntu 18.04 a nedetekuje  správně monitor ADI A715,který má rozlišení 1280x1024 75Hz.
Max. rozlišení nabízí 1024x768.Graf. karta je AMD/ATI RV516 (Radeon X1300/X1550 Series).Používám dva monitory-
ten druhý je crt Dell a ten běží bez problémů.
Přečetl jsem hodně příspěvků na tomto foru i jinde,ale pořád nevím jak to vyřešit.
Prosím o pomoc.Díky

Jaký máš momentálně kernel?  Zjistíš to takto:
Kód: [Vybrat]
uname -r
Zkusil bych ho změnit (různé kernely obsahují různé drivery)...
Pokud máš patnáctkový, přejdi na osmnáctkový (HWE) takto (pak je nutno restartovat):
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-hwe-18.04 xserver-xorg-hwe-18.04
Jinak použij ukuu. Tam si můžeš nainstalovat kernel jaký chceš (i více naráz). Přepnutí na konkrétní kernel provedeš na obrazovce grubu (při restartu). Nepotřebné kernely pak můžeš odinstalovat, nejsnáze zase pomocí ukuu.
« Poslední změna: 29 Květen 2019, 23:15:38 od juwa2 »

solsol

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #2 kdy: 30 Květen 2019, 15:51:30 »
Kernel je aktuální (nic nebylo potřeba měnit)- toto píše terminál :
linux-generic-hwe-18.04 je již nejnovější verze (4.18.0.20.70).
xserver-xorg-hwe-18.04 je již nejnovější verze (1:7.7+19ubuntu8~18.04.2).
Jaký další postup?
Díky


vxmery

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 523
  • Karma: +37/-1
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #3 kdy: 30 Květen 2019, 16:19:20 »
Citace
Jaký další postup?
Skúsil by som v Live Ubuntu 19.04. Má novší kernel, uvidíš hneď či bude srávne detekovať ten monitor.
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2817
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #4 kdy: 30 Květen 2019, 16:25:16 »
Kernel je aktuální (nic nebylo potřeba měnit)- toto píše terminál :
linux-generic-hwe-18.04 je již nejnovější verze (4.18.0.20.70).
xserver-xorg-hwe-18.04 je již nejnovější verze (1:7.7+19ubuntu8~18.04.2).
Jaký další postup?
Díky

Bylo ti řečeno, abys vyzkoušel jiný kernel (= starší, novější). Protože s tím stávajícím ti to nefunguje.
A to, že je tzv. "aktuální" ti bohužel není nic platné.  :-\  Zkrátka vyzkoušej jiný. Potřetí už to psát nebudu....

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 275
  • Karma: +28/-2
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #5 kdy: 30 Květen 2019, 16:41:49 »
Mám nově nainstalovaný ubuntu 18.04 a nedetekuje  správně monitor ADI A715,který má rozlišení 1280x1024 75Hz.
...

Co to je "nedetekuje správně"? Monitor běží v jiném rozlišení, neběží vůbec nebo co? Jak je připojený - VGA nebo DVI?

https://www.reddit.com/r/linuxquestions/comments/9pvzhc/issues_displaying_my_second_monitor_on_ubuntu/

https://www.linux.com/answers/multiple-monitor-setup-ubuntu-1804-lts-based-distro-2 =>

http://www.bernaerts-nicolas.fr/linux/74-ubuntu/309-ubuntu-dual-display-monitor-position-lost
« Poslední změna: 30 Květen 2019, 16:50:21 od JirkaZ »

solsol

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #6 kdy: 30 Květen 2019, 17:08:58 »
JirkaZ :
 Běží v nižším rozlišení,než by měl.Připojen přes VGA. Prostě potřebuji,aby fungoval ve svém nativním rozlišení 1280x1024 75Hz . Doteď pod XP takto připojen  bez problémů.

solsol

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #7 kdy: 30 Květen 2019, 17:11:22 »
JirkaZ :
Jo a je úplně jedno,jestli ten monitor připojím samotný,nebo připojím dva.

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2588
  • Karma: +243/-32
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #8 kdy: 30 Květen 2019, 17:18:51 »
pokud je tam VGA kabel bez DDC a monitor se s videokartou "nedomluví", tak je nutné to někde vynutit (nevím kde přesně, protože se to tuším změnilo a já to už 10+ let nepotřeboval...)

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 275
  • Karma: +28/-2
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #9 kdy: 30 Květen 2019, 17:20:12 »
JirkaZ :
 Běží v nižším rozlišení,než by měl.Připojen přes VGA. Prostě potřebuji,aby fungoval ve svém nativním rozlišení 1280x1024 75Hz . Doteď pod XP takto připojen  bez problémů.

No takže jednak bych zkusil ručně změnit rozlišení (xrandr, arandr), jednak bych se zkusil podívat na ten třetí odkaz a tam popisovaný ~/.config/monitors.xml

Připojení přes DVI by to taky mohlo vyřešit (možná úplně samo), kromě toho je přes něj na LCD z principu mnohem kvalitnější obraz.

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 275
  • Karma: +28/-2
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #10 kdy: 30 Květen 2019, 17:21:20 »
pokud je tam VGA kabel bez DDC a monitor se s videokartou "nedomluví", tak je nutné to někde vynutit (nevím kde přesně, protože se to tuším změnilo a já to už 10+ let nepotřeboval...)

Vynutit se to dá v xorg.conf, i když se nativně nepoužívá (ale systém ho respektuje). Což je taky odpověď na původní otázku, podrobněji pro dva monitory viz třeba https://wiki.gentoo.org/wiki/Xorg/Multiple_monitors
« Poslední změna: 30 Květen 2019, 17:24:38 od JirkaZ »

solsol

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #11 kdy: 30 Květen 2019, 17:24:23 »
Tohle píše xrandr :

Screen 0: minimum 320 x 200, current 2304 x 1228, maximum 8192 x 8192
DVI-0 connected primary 1024x768+1280+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1024x768      60.00*
   800x600       60.32    56.25 
   848x480       60.00 
   640x480       59.94 
S-video disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-1 connected 1280x1024+0+204 (normal left inverted right x axis y axis) 352mm x 264mm
   1280x1024     75.02 +  85.02*
   1600x1200     75.00 
   1024x768      85.00 
   800x600       85.06 
   640x480       85.01    59.94 
   720x400       70.08 

Prosím co dál?

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 275
  • Karma: +28/-2
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #12 kdy: 30 Květen 2019, 17:27:07 »
Tohle píše xrandr :

Screen 0: minimum 320 x 200, current 2304 x 1228, maximum 8192 x 8192
DVI-0 connected primary 1024x768+1280+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1024x768      60.00*
   800x600       60.32    56.25 
   848x480       60.00 
   640x480       59.94 
S-video disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-1 connected 1280x1024+0+204 (normal left inverted right x axis y axis) 352mm x 264mm
   1280x1024     75.02 +  85.02*
   1600x1200     75.00 
   1024x768      85.00 
   800x600       85.06 
   640x480       85.01    59.94 
   720x400       70.08 

Prosím co dál?

No to vypadá, že na secondary skutečně běží 1280x1024 a je připojen přes DVI... Divné.

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 275
  • Karma: +28/-2
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #13 kdy: 30 Květen 2019, 17:31:33 »
Taky je možné vyzkoušet instalaci Catalyst, viz https://launchpad.net/~dokomix/+archive/ubuntu/fglrx-bionic

solsol

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #14 kdy: 30 Květen 2019, 17:41:11 »
Ne-na secondary (DVI-1) je připojen crt monitor.
Grafická karta má 1 výstup  formátu  dvi,který je ale celý vyplněn piny,takže tam běžný kabel dvi (pro připojení jednoho monitoru) nedám. Mám tam redukci,která má na výstupu  2 kablíky s VGA

solsol

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #15 kdy: 30 Květen 2019, 17:53:28 »
"Taky je možné vyzkoušet instalaci Catalyst, viz https://launchpad.net/~dokomix/+archive/ubuntu/fglrx-bionic"

Promiň,ale nevím jak mám postupovat


solsol

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #16 kdy: 30 Květen 2019, 17:54:38 »
Prostě tomuhle nerozumím:

Step 1: On the PPA's overview page, look for the heading that reads Adding this PPA to your system. Make a note of the PPA's location, which looks like:

ppa:gwibber-daily/ppa

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2817
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #17 kdy: 30 Květen 2019, 18:09:06 »
"Taky je možné vyzkoušet instalaci Catalyst, viz https://launchpad.net/~dokomix/+archive/ubuntu/fglrx-bionic"

Promiň,ale nevím jak mám postupovat

Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:dokomix/fglrx-bionic
sudo apt-get update

No a pak si z těch 40ti balíků nainstaluj které je libo příkazem.
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install název_balíku1 název_balíku2 název_balíku3

solsol

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #18 kdy: 30 Květen 2019, 18:24:36 »
Hmm,tak tudy asi cesta nepovede...

:

milos@milos-ThinkCentre-A52:~$ sudo apt-get install xserver-xorg-video-amdgpu
Načítají se seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí       
Načítají se stavové informace… Hotovo
Některé balíky nemohly být instalovány. To může znamenat, že požadujete
nemožnou situaci, nebo, pokud používáte nestabilní distribuci, že
vyžadované balíky ještě nebyly vytvořeny nebo přesunuty z Příchozí fronty.
Následující informace vám mohou pomoci vyřešit tuto situaci:

Následující balíky mají nesplněné závislosti:
 xserver-xorg-video-amdgpu : Závisí na: xorg-video-abi-23
                             Závisí na: xserver-xorg-core (>= 2:1.18.99.901)
E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu.
milos@milos-ThinkCentre-A52:~$ sudo apt-get install  xserver-xorg-video-ati
Načítají se seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí       
Načítají se stavové informace… Hotovo
Některé balíky nemohly být instalovány. To může znamenat, že požadujete
nemožnou situaci, nebo, pokud používáte nestabilní distribuci, že
vyžadované balíky ještě nebyly vytvořeny nebo přesunuty z Příchozí fronty.
Následující informace vám mohou pomoci vyřešit tuto situaci:

Následující balíky mají nesplněné závislosti:
 xserver-xorg-video-ati : Závisí na: xorg-video-abi-23
                          Závisí na: xserver-xorg-core (>= 2:1.18.99.901)
E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2817
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #19 kdy: 30 Květen 2019, 19:01:33 »
Bude lepší, když konečně zkusíš ten jiný kernel. Pokud tedy chceš aby ti to fungovalo.....

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 275
  • Karma: +28/-2
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #20 kdy: 30 Květen 2019, 20:31:16 »
Takže:

1) pomocí xrandr lze rozlišení i nastavit, viz web nebo
Kód: [Vybrat]
man xrandr atd. Pomocí arandr (GUI) se dá rozlišení i naklikat bez nutnosti psaní krakorců do konzole (viz příloha dole).

2) Catalyst lze instalovat nejen z repozitáře (kde má z nějakého důvodu nesplněné závislosti), ale i přímo od AMD: https://www.amd.com/en/support/graphics/legacy-graphics/ati-radeon-x-series/ati-radeon-x1xxx-series (pokud jsem to tam naklikal správně, čert aby vzal to jejich dementní nejmíň dvojí značení).

3) pořád mi tu chybí výsledek pokusů s xorg.conf nebo ~/.config/monitors.xml

4) pochopitelně se nedá dělat vše popsané najednou, každý bod je samostatná metoda a při neúspěchu je třeba se vrátit do výchozího stavu (tzn. předem zálohovat)

5) "DVI celý vyplněný piny" je kombinace DVI a VGA (DVI-I), nebo dual DVI (DVI-D). Který z typů na obrázku https://en.wikipedia.org/wiki/File:DVI_Connector_Types.svg tam je?
« Poslední změna: 30 Květen 2019, 21:42:58 od JirkaZ »

solsol

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #21 kdy: 30 Květen 2019, 20:39:15 »
 """5) "DVI celý vyplněný piny" je kombinace DVI a VGA (DVI-I), nebo dual DVI (DVI-D). Který z typů na obrázku https://en.wikipedia.org/wiki/File:DVI_Connector_Types.svg tam je?"""

ani jeden - jako bys jeden z těch typů konektorů vyplnil celý těmi čtverečky

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2817
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #22 kdy: 30 Květen 2019, 21:00:52 »
"""5) "DVI celý vyplněný piny" je kombinace DVI a VGA (DVI-I), nebo dual DVI (DVI-D). Který z typů na obrázku https://en.wikipedia.org/wiki/File:DVI_Connector_Types.svg tam je?"""

ani jeden - jako bys jeden z těch typů konektorů vyplnil celý těmi čtverečky

Jiný typ než je na obrázku neexistuje..... :(

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1471
  • Karma: +45/-13
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #23 kdy: 31 Květen 2019, 14:16:56 »
Existuje - mivali to prumyslove oem modely GK a strkaji se do toho redukce, z kterych koukaji bud 2 VGA nebo DVI pripojky. Ale to by nic nemelo menit na moznostech nastaveni. Jedine co me napada, ze by mohlo s tim souviset, je spatny kontakt ci polomeny kablik v te redukci nebotakneco. Nebo redukce je urcena pro jiny model podobne GK.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 275
  • Karma: +28/-2
    • Zobrazit profil
Re:změna rozlišení displeje
« Odpověď #24 kdy: 31 Květen 2019, 22:25:59 »
Existuje - mivali to prumyslove oem modely GK a strkaji se do toho redukce, z kterych koukaji bud 2 VGA nebo DVI pripojky. Ale to by nic nemelo menit na moznostech nastaveni. Jedine co me napada, ze by mohlo s tim souviset, je spatny kontakt ci polomeny kablik v te redukci nebotakneco. Nebo redukce je urcena pro jiny model podobne GK.

Modely mívalY...

Ale jinak je to užitečná informace, člověk se pořád učí. Abych to konkrétně doplnil - zřejmě jde o něco jako https://hardforum.com/threads/strange-dvi-connector-please-help.1433935/ a z toho plynoucí https://en.wikipedia.org/wiki/DMS-59 .

Nejde tedy o DVI, ale o DMS-59. Nebo ještě existuje verze s 60 piny všemi obsazenými - viz uvedený odkaz na wiki a případně https://www.incomputer.cz/redukce-z-dms-59-na-2xdvi . Jmenuje se Low force helix (LFH60) a popis je na https://en.wikipedia.org/wiki/Low-force_helix , zapojení téhož na kartě SUN XVR-200 je na https://docs.oracle.com/cd/E19125-01/xvr200.acc/819-5737-11/appC.IOpinout-specs.html#12315 .

Takže bych si být původním tazatelem pořídil (https://vga-dvi-hdmi.heureka.cz/delock-65281/# popř. https://vga-dvi-hdmi.heureka.cz/delock-65556/#) nebo udělal redukci z DMS-59 nebo LFH60 na dva DVI a zkusil bych funkci.
« Poslední změna: 31 Květen 2019, 22:44:40 od JirkaZ »