Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Dualboot  (Přečteno 850 krát)

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
  • Karma: +8/-4
    • Zobrazit profil
Dualboot
« kdy: 22 Červen 2019, 22:20:56 »
Zdravím, na Lenovo b50-30 mám dualboot Win10 a Ubuntu BB.
Někdo si s tím doma hrál (?) a výsledek je ten, že se nenatáhne ani jeden OS.
Postupně jsem se dopracoval do fáze, že buď mám ve Win10 spustit Obnovení do továrního nastavení, nebo v BB vyžaduje manuálně pustit fsck.
1. samozřejmě nechci přijít o žádné soubory
2. když bych dal Obnovení ..., nezahluší to BB?!

Díky
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2902
  • Karma: +209/-38
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #1 kdy: 22 Červen 2019, 23:07:21 »
Zdravím, na Lenovo b50-30 mám dualboot Win10 a Ubuntu BB.
Někdo si s tím doma hrál (?) a výsledek je ten, že se nenatáhne ani jeden OS.
Postupně jsem se dopracoval do fáze, že buď mám ve Win10 spustit Obnovení do továrního nastavení, nebo v BB vyžaduje manuálně pustit fsck.
1. samozřejmě nechci přijít o žádné soubory
2. když bych dal Obnovení ..., nezahluší to BB?!

Díky

1.)  Netuším co je to "Ubuntu BB".  Žádám o vysvětlení... :-\

2.)  Oba systémy jsou samozřejmě v pořádku, reinstalace/obnova tov. nastavení je naprosto zbytečná, stačí obnovit zavaděč (grub).

3.) Pokud nejsi schopen to udělat z live (z Terminálu pomocí příkazů), doporučím automatickou opravu pomocí
https://sourceforge.net/p/boot-repair-cd/home/Home/ (vytvořit bootflešku).
nebo tento (úplně stejný) nástroj doinstalovat do live:
Kód: [Vybrat]
sudo apt install software-properties-common; \
sudo add-apt-repository -y ppa:yannubuntu/boot-repair; \
sudo apt-get update; \
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair



Pak už stačí pouze kliknout na tlačítko "Recommended repair".

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
  • Karma: +8/-4
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #2 kdy: 22 Červen 2019, 23:26:15 »
ad 1 - no, mělo by to být (v mých očích) Ubuntu BoBr - LTS 18.04 (?)
ad 2 + 3 - nedostal jsem se do fáze, abych spustil Terminál (neumím) - zítra vyzkouším doporučené postupy.

Díky, poreferuji  ;)
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

regine

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 608
  • Karma: +21/-3
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #3 kdy: 23 Červen 2019, 01:14:34 »
Je výše uvedený postup obnovy zavaděče možný, pokud přes USB-flash Gparted odstraním dvě nepotřebné partition na disku? Což jsem provedl na již odloženém starém počítači s dual-boot a po zapnutí se vypsalo:
Kód: [Vybrat]
error: unknown filesystem
Entering resume mode
grub rescue>
PLS, jak správně odstraňovat nepotřebné partiton z dual-boot systémů?
Díky.
DOPLNĚNO. Zkusil jsem a OK. :D Obnovil jsem dual-boot a zase 32bit komp odložil. Uvádí se, že součástí jsou:
Citace
- runs automatically Boot-Repair rescue tool at start-up
- also contains the OS-Uninstaller and Boot-Info tools
Součástí distribuce je i Gparted a u stažené verze Boot-Repair se automaticky nespustí.
« Poslední změna: 23 Červen 2019, 20:52:08 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2902
  • Karma: +209/-38
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #4 kdy: 23 Červen 2019, 10:46:31 »
Odstraňovat nepotřebné partitions (pokud jsou skutečně nepotřebné) můžeš jak je ti libo....
Někdy to ovšem může vyústit až v nemožnost nabootovat (totéž se děje po reinstalaci Windows, která vždycky přepíše grub).   

Pak nastupuje oprava (reinstall) zavaděče (grubu).

A je úplně jedno zda to uděláš pomocí pár příkazů v Terminálu (z live) https://howtoubuntu.org/how-to-repair-restore-reinstall-grub-2-with-a-ubuntu-live-cd
nebo pomocí "klikátka" Boot-repair.......
« Poslední změna: 23 Červen 2019, 10:55:37 od juwa2 »

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
  • Karma: +8/-4
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #5 kdy: 23 Červen 2019, 17:39:58 »
Tak jsem si znovu prohlédl, co mi to dělá a nedělá  :D a přikládám dvě fotky o tom, kam se asi dostanu (pokud v UEFI nastavím jako první boot Ubuntu - ne Win)
Mám flešku s instalací Ubuntu - to by šlo s její pomocí?

Díky

[/home/tisa/Stažené/IMG_20190623_172331.jpg][/img]
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2902
  • Karma: +209/-38
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #6 kdy: 23 Červen 2019, 18:58:34 »
Tak jsem si znovu prohlédl, co mi to dělá a nedělá  :D a přikládám dvě fotky o tom, kam se asi dostanu (pokud v UEFI nastavím jako první boot Ubuntu - ne Win)
Mám flešku s instalací Ubuntu - to by šlo s její pomocí?

Díky

[/home/tisa/Stažené/IMG_20190623_172331.jpg][/img]


Fotky jsi sem vložil blbě - vidět není nic.... >:(

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
  • Karma: +8/-4
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #7 kdy: 24 Červen 2019, 10:01:33 »
No, a o tom jak je vložit chytře, přemýšlím od včerejška  :'(
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
  • Karma: +8/-4
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #8 kdy: 24 Červen 2019, 11:10:15 »
Třeba takhle?
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2902
  • Karma: +209/-38
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #9 kdy: 24 Červen 2019, 12:22:36 »
Máš porušený filesystém (nebo je špatný disk).
Nabootuj live a disk zkontroluj (Disks > smart), případně se pokus o opravu FS (fsck).  Pokud je špatný disk, vyměň ho...
P.S. Ty obrázky není vhodné sem vkládat v tak obrovském rozlišení, bohatě stačí takto..
« Poslední změna: 24 Červen 2019, 12:43:02 od juwa2 »

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
  • Karma: +8/-4
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #10 kdy: 24 Červen 2019, 14:01:32 »
A to jsem ty obrázky "krutě" zmenšoval  ;D

Mám flešku - vyzkouším - dám vědět.
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
  • Karma: +8/-4
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #11 kdy: 25 Červen 2019, 10:48:57 »
Tak jsem skončil na tom, že nejsem schopen NTB donutit bootovat z flešky.
Je to Lenovo b50-30, takže jsem našel jakési "One recovery key" tlačítečko na jehlu a to má mimo jiné volbu System recovery - ale to na mně opět dělá dojem  :( , že jde o nastavení do továrního stavu ... se bojím, no ...
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2902
  • Karma: +209/-38
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #12 kdy: 25 Červen 2019, 16:02:29 »
Na tom PC máš UEFI bios. To znamená, že oba systémy (jak Win tak Ubuntu) musí být nainstalovány v tomto režimu.
Tomu musí odpovídat i příprava bootflešky. Pokud není připravena správně, nenabootuje (= tvůj případ).

K přípravě použij utilitu Rufus. https://rufus.ie/cs_CZ.html Správně nastav parametry (GPT/UEFI). Pak už bootovat půjde.
Kvůli bootování z flešky se neleze do biosu. Stačí (příslušnou klávesou) vyvolat Boot menu...

Tovární nastavení nedělej.

A zase ta fotka....... :-\
« Poslední změna: 25 Červen 2019, 16:27:31 od juwa2 »

regine

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 608
  • Karma: +21/-3
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #13 kdy: 25 Červen 2019, 16:57:57 »
"One recovery key" u Lenovo nebude funkční. Je změněná geometrie disku (oddíly/partition).
https://support.lenovo.com/cz/en/solutions/ht077084
https://support.lenovo.com/cz/en/solutions/ht503785
Ještě ověřit, že není smazaná hidden partition, například pomocí LiveUSB-Gparted.
https://support.lenovo.com/cz/en/solutions/ht104185
Zálohovat partitions, potom změnit zbývající oddíly jen na jeden oddíl pro c:\, ale to již spekuluji.
Obnovit Windows a ze zálohy partitions obnovit.
« Poslední změna: 25 Červen 2019, 17:06:17 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit

regine

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 608
  • Karma: +21/-3
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #14 kdy: 25 Červen 2019, 19:06:48 »
Na fota pro internet užívám - příklad:
Kód: [Vybrat]
convert -quality 56 test.jpg[640x] test_internet.jpg56 - je kvalita JPEG pro internet postačující, 100 je max
640 - šířka v pixelech, jeden ze standardních rozměrů VGA, někdy dávám 800
test.jpg - obrázek/foto před konvertováním
test_internet.jpg - výstupní obrázek
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rozli%C5%A1en%C3%AD
popis příkazu
Kód: [Vybrat]
convert -helpTvůj obrázek jsem takto upravil:
« Poslední změna: 25 Červen 2019, 19:15:07 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
  • Karma: +8/-4
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #15 kdy: 27 Červen 2019, 10:28:34 »
Tak jsem tak nějak postoupil do této fáze - vizte obrázky (snažím se zmenšit v Converseen ...).
Terminál otevřu.
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2902
  • Karma: +209/-38
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #16 kdy: 27 Červen 2019, 21:08:39 »
24 Června 2019, 12:22:36  jsem ti napsal, že máš nejprve zkontrolovat disk a jak to máš udělat - neudělal jsi nic.  :-\

Ten disk je těsně před smrtí - vyměň ho.

Co chtít po osobě která nedokáže zmenšit obrázek? A ještě si myslí jak ho zmenšila...

Takhle tedy rozhodně ne...... >:(

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1490
  • Karma: +47/-13
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot
« Odpověď #17 kdy: 28 Červen 2019, 15:55:15 »
Oftopic: Boot-repair me zklamal - nelogicky neuznava disky v USB, nevidi je a nelze tam tedy nahrat zavadec. Jeste, ze to jde z terminalu. Zajimalo by me, jestli je schopny videt disky via pcie - dost pochybuji, kdyz nevidi ty v usb a to je starsi vec. Mohly by to vyvojari aktualizovat, aby sel nastroj s dobou, protoze uznavat disky jen via pata a sata je uz min. 8 let dost omezene uzkoprse :(

Je nejaky nastroj s gui, ktery nahraje grub2 kamkoliv? Tak pro zajimavost ...
« Poslední změna: 28 Červen 2019, 15:58:30 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...