Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Co vytváří log velikosti desítek GB?  (Přečteno 2005 krát)

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Co vytváří log velikosti desítek GB?
« kdy: 16 Říjen 2019, 14:09:47 »
Mám na pc dualboot linux mint mate 18.3 a windows 10. Systémy jsou na SSD disku. Uživatelská data na HDD 1TB.
 Před cca 14 dny se mi v linuxu objevila hláška, že nemám na disku volné místo. Spustil sem analyzátor místa na disku a zjistil, že v system/var/log byl soubor - log -  o velikosti 92GB.  Soubor sem vymazal a dnes se mi opět zobrazila hláška že nemám místo na disku.
Takže sem opět spustil analyzátor a opět sem zjistil že v system/var/log se tentokrát nachází dva soubory log. Jeden cca 24GB a druhý cca 68GB viz screeny.
Co tento obří soubor log vytváří? Dá se to nějak vypnout aby tyhle soubory nevznikali?
(sem pouhý uživatel linuxu, takže případnou radu napsat s ohledem na neznalost)

PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4993
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #1 kdy: 16 Říjen 2019, 14:20:39 »
Syslog je normální log soubor, do kterého se zaznamenává hromada užitečných věcí.
Nicméně pokud se nějaká aplikace zblázní, může to být až takto kritické.

Bylo by dobré se do toho logu podívat a zjistit, co se děje. Netřeba pročítat celý :-D Ono to bude asi docela jasné.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #2 kdy: 16 Říjen 2019, 15:12:19 »
Co přesně bych měl hledat, na co se mám zaměřit?
PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #3 kdy: 16 Říjen 2019, 15:50:55 »
Co přesně bych měl hledat, na co se mám zaměřit?

Určitá hláška se tam bude milionkrát opakovat - na tu se zaměř. Ovšem otevřít takto velký texťák nebude jen tak... Kdyžtak zkus nedit

macu

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1145
  • Karma: +104/-3
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #4 kdy: 16 Říjen 2019, 16:03:22 »
no při takové velikosti nevím nevím...jestli by nebylo lepší to smazat a neustále pak log sledovat, co tam přibývá...menší velikost = lepší otevření a hledání

PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 19.10 64bit, Gnome Shell 3.34
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 19.10 64bit, Gnome Shell 3.34

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #5 kdy: 16 Říjen 2019, 16:33:22 »
Ten log sem smazal a budu to kontrolovat. Nemám totiž vůbec tušení co by to mohlo způsobovat. Nedělal sem žádné zásahy do systému, jen běžné aktualizace když jsou dostupné. Jedinou zásadní změnou byla aktualizace Kodi na novější verzi. Tedy odebrání starší a instalování nové.
Edit: chvilku po smazání má ten log už zase víc jak 4 GB. Nevyznám se v tom, ale nejvíc se opakuje tato hláška. Ta se opakuje snad tisíckrát:
Kód: [Vybrat]
subinterpreter.  Returning 0.
Oct 16 16:33:32 unavix-H87-HD3 org.mate.panel.applet.MintMenuAppletFactory[1644]: extern "Python": function Cryptography_rand_bytes() called, but @ffi.def_extern() was not called in the current

Kdyby jste byl někdo ochoten se do toho logu podívat tak sem vložím celý začátek až po ten řádek co je výše.
« Poslední změna: 16 Říjen 2019, 16:48:10 od opticum »
PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #6 kdy: 16 Říjen 2019, 17:15:59 »
Mě na tom zaráží, že jel linux bez problémů dost dlouhou dobu a najednou se začne vytvářet takový bumbrlíček.

Edit: odinstaloval sem Kodi a log přestal bobtnat. Je to možné že celý problém způsobuje Kodi?
« Poslední změna: 16 Říjen 2019, 19:08:47 od opticum »
PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW

DanielK

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 116
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #7 kdy: 16 Říjen 2019, 20:20:29 »
Kód: [Vybrat]
sudo apt install python-pip

Kód: [Vybrat]
pip install --upgrade pip

A potom si nanstaluj Kodi

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #8 kdy: 16 Říjen 2019, 20:34:35 »
Edit: odinstaloval sem Kodi a log přestal bobtnat. Je to možné že celý problém způsobuje Kodi?

Nikoli pouze možné, ale zcela určité. Tak vidíš, nalezení příčiny nebylo zas tak těžké... ;)
1. Zkus jinou verzi Kodi (klidně tu předchozí).
2. Zkus vygooglit ten bug. Možná už někde bude řešení...
3. Odkud tu "problémovou" verzi vlastně máš?
« Poslední změna: 16 Říjen 2019, 20:59:59 od juwa2 »

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #9 kdy: 16 Říjen 2019, 21:32:43 »
Kód: [Vybrat]
sudo apt install python-pip

Kód: [Vybrat]
pip install --upgrade pip

A potom si nanstaluj Kodi

Nainstaloval sem tady co si mi poradil, potom restart a instalace kodi. A sem tam kde sem byl. Log už má 45GB. Takže nepomohlo.

3. Odkud tu "problémovou" verzi vlastně máš?

Instaloval sem podle návodu na tomto webu - https://itsfoss.com/install-kodi-ubuntu/
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc/ppa
sudo apt update
sudo apt install kodi
A problém je stejný jako když jsem instaloval Kodi přes správce software. Už nevím co s tím.
Log už zase vesele bobtná.  :-\
Na tohle sem krátkej.  Takže mi nezbejvá než kodi opěd odinstalovat, log smazat a promyslet jestli nepřejít na jinou distribuci linuxu.
PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #10 kdy: 16 Říjen 2019, 22:16:39 »
NEE!  Všude se dočteš, že použití neoficiálních repozitářů (PPA) je riskantní (o tom už ses nyní na vlastní kůži přesvědčil..)
Takže hezky koukej tam opět nainstalovat (vrátit) tu původní verzi Kodi.
--------------------------------------------------------------------------
A vůbec - jaký byl vlastně důvod té aktualizace z neověřeného repozitáře? Něco snad nefungovalo, nebo to byl jenom takový "frikulínský nápad", zkrátka že novější verze musí být nutně přeci "více adidas" ??
--------------------------------------------------------------------------
Ubuntu za to opravdu nemůže, přechod na jiné distro by byl ukvapený a samozřejmě by ničemu nepomohl.
Ale jinak si samozřejmě dělej co uznáš za vhodné - tvůj systém, tvůj čas, tvůj boj.... :-\

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #11 kdy: 16 Říjen 2019, 23:09:15 »
K přechodu na novější verzi kodi mě donutili pluginy které u té staré přestávali fungovat. Tu starou verzi kodi sem instaloval ještě do Mint MATE 17 a stáhnul sem ji někde z netu jako balíček. Postupně sem aktualizacema systému přešel až na Mint MATE 18.3 a stará verze kodi sice jela, ale už se nedali aktualizovat některé pluginy co používám. A jejich starší verze přestávali fungovat. A tak sem hledal co s tím a našel sem články kde bylo psáno že je potřeba aktualizovat kodi. Takže sem ho odinstalovat a nahodil verzi která je ve správci softwaru, tedy z oficiálního zdroje. Pár dnů to jelo včetně všech pluginů než se vytvořil ten mega log velikosti několika GB a začali hlášení s nedostatkem místa.
Kdyz sem zjistil že to dělá kodi, tak sem ho přes správce softwaru odebral. Log přestal bobtnat a tak sem hledal jak dostat kodi to systému jinak než přes správce software. Našel sem ten článek a přes terminál přidal ppa. Jak sem pochopil, tak se jedná o oficiální balíček. Ale problém s velikostí logu je zpět.
Takže sem kodi opět dal pryč a zase je klid. Řešení neznám a zatím sem ho ani nenašel.
Takže nevím co s tím. Pukud mi nepomůže někdo zkušenější, tak sem v........
PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #12 kdy: 17 Říjen 2019, 11:20:13 »
K přechodu na novější verzi kodi mě donutili pluginy které u té staré přestávali fungovat. Tu starou verzi kodi sem instaloval ještě do Mint MATE 17 a stáhnul sem ji někde z netu jako balíček. Postupně sem aktualizacema systému přešel až na Mint MATE 18.3 a stará verze kodi sice jela, ale už se nedali aktualizovat některé pluginy co používám. A jejich starší verze přestávali fungovat. A tak sem hledal co s tím a našel sem články kde bylo psáno že je potřeba aktualizovat kodi. Takže sem ho odinstalovat a nahodil verzi která je ve správci softwaru, tedy z oficiálního zdroje. Pár dnů to jelo včetně všech pluginů než se vytvořil ten mega log velikosti několika GB a začali hlášení s nedostatkem místa.
Kdyz sem zjistil že to dělá kodi, tak sem ho přes správce softwaru odebral. Log přestal bobtnat a tak sem hledal jak dostat kodi to systému jinak než přes správce software. Našel sem ten článek a přes terminál přidal ppa. Jak sem pochopil, tak se jedná o oficiální balíček. Ale problém s velikostí logu je zpět.
Takže sem kodi opět dal pryč a zase je klid. Řešení neznám a zatím sem ho ani nenašel.
Takže nevím co s tím. Pukud mi nepomůže někdo zkušenější, tak sem v........

To vypadá na kolizi konfigurace (jak Kodi samotného, tak pluginů) mezi starou a novou verzí.
Při odstranění staré verze je třeba rovněž odebrat veškeré konfigurační soubory, jelikož nová verze si s nimi "nemusí rozumět". Z toho pak plynou různé potíže... Konfigurace bývá uložena v domovské složce. Při odstranění původní verze je potřeba použít příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get --purge remove <název_balíku>
Který kromě odinstalace aplikace samotné odstraní i konfigurační soubory. Konfiguraci lze samozřejmě vyhledat a smazat i ručně.

Takže nyní Kodi běžným způsobem nainstaluj, pak ho odinstaluj příkazem výše a nainstaluj znova. Po spuštění sice budeš muset všechno znova nastavit, nicméně je velká šance že už to poběží "normálně"......

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6216
  • Karma: +452/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #13 kdy: 17 Říjen 2019, 17:12:21 »
Este k tomu problemu. Co som pozeral tak hlaska co sa zacina "org.mate.panel.applet.MintMenuAppletFactory" znamena ze sa problemovy program spustil cez menu v paneli. Skus to kodi spustit cez terminal ci sa ta chyba zmeni. Pripadne zapni si v paneli ine menu ci sa chyba bude opakovat.(ci to nieje len chyba toho menu co pouzivas)
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #14 kdy: 17 Říjen 2019, 18:09:25 »
Este k tomu problemu. Co som pozeral tak hlaska co sa zacina "org.mate.panel.applet.MintMenuAppletFactory" znamena ze sa problemovy program spustil cez menu v paneli. Skus to kodi spustit cez terminal ci sa ta chyba zmeni. Pripadne zapni si v paneli ine menu ci sa chyba bude opakovat.(ci to nieje len chyba toho menu co pouzivas)
Jsem rád že si mi poradil, ale trošku nevím co a jak. Kde zapnu jiné menu v panelu? Nic takového v nastavení nemužu najít.
PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6216
  • Karma: +452/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #15 kdy: 17 Říjen 2019, 18:24:02 »
Neviem presne ako je to v mint mate ale v ubuntu mate po pravom kliknuti na panel, pridat do panelu mam "brisk menu", "global aplication menu" a "hlavne menu". Su to 3 moznosti menu pre spustanie aplikacii.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #16 kdy: 17 Říjen 2019, 19:05:12 »
To vypadá na kolizi konfigurace (jak Kodi samotného, tak pluginů) mezi starou a novou verzí.
Při odstranění staré verze je třeba rovněž odebrat veškeré konfigurační soubory, jelikož nová verze si s nimi "nemusí rozumět". Z toho pak plynou různé potíže... Konfigurace bývá uložena v domovské složce. Při odstranění původní verze je potřeba použít příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get --purge remove <název_balíku>
Který kromě odinstalace aplikace samotné odstraní i konfigurační soubory. Konfiguraci lze samozřejmě vyhledat a smazat i ručně.

Takže nyní Kodi běžným způsobem nainstaluj, pak ho odinstaluj příkazem výše a nainstaluj znova. Po spuštění sice budeš muset všechno znova nastavit, nicméně je velká šance že už to poběží "normálně"......

Udělal sem co jsi mi poradil. Po restartu jsem nainstaloval kodi přes správce souborů , spustil, udělal konfiguraci a nejdou instalovat české pluginy pro video. To je nějaký divný.
PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #17 kdy: 17 Říjen 2019, 19:25:20 »
To "divný" je. Není důvod proč by neměly jít nainstalovat jakékoli pluginy. Asi to děláš blbě, nejsou ty pluginy určeny pro starší verzi??
A nemají i ty pluginy svoje konfiguráky které ja rovněž třeba nejprve odstranit?

Takže znova a lépe. A zkus Kodi nainstalovat raději z jejich ofiko stránek, bývají tam novější verze...
--------------------------------------------------------------------------------------
Osobně jsem k aplikacím tohoto typu skeptický, jejich reálný přínos mi stále uniká...  Sám si už dlouhá léta vystačím s klasickou sambou - zkrátka nasdílím složky kde mám videa a ty pak můžu v rámci sítě normálně procházet/přehrávat v TV/přehrávači/mediacentru. Bez Kodi, Smartshare a dalšího podobného balastu.... ;)
« Poslední změna: 17 Říjen 2019, 19:33:59 od juwa2 »

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #18 kdy: 17 Říjen 2019, 19:45:01 »
To "divný" je. Není důvod proč by neměly jít nainstalovat jakékoli pluginy. Asi to děláš blbě, nejsou ty pluginy určeny pro starší verzi??
A nemají i ty pluginy svoje konfiguráky které ja rovněž třeba nejprve odstranit?

Takže znova a lépe. A zkus Kodi nainstalovat raději z jejich ofiko stránek, bývají tam novější verze...
--------------------------------------------------------------------------------------
Osobně jsem k aplikacím tohoto typu skeptický, jejich reálný přínos mi stále uniká...  Sám si už dlouhá léta vystačím s klasickou sambou - zkrátka nasdílím složky kde mám videa a ty pak můžu v rámci sítě normálně procházet/přehrávat v TV/přehrávači/mediacentru. Bez Kodi, Smartshare a dalšího podobného balastu.... ;)
Odinstaloval sem úplně vše, v terminálu odstranil i zbylé balíky. Ty pluginy sem instaloval ze spuštěného kodi. Takže by měli být pro tu danou verzi.
Znovu sem tedy kodi odistaloval, přes terminál odebral zbylé balíky, restartoval a kodi znovu nainstaloval. Tentokrát ale přes Synaptic.
A nainstalovala se novější verze než která se instaluje přes správce softwaru. V té verzi která se nainstaluje přes  Synaptic jdou instalovat pluginy normálně. Tak jsem si nainstaloval jen Stream Cinema CZ a SK. Spustil sem přehrávání seriálu a okamžitě začne log bobtnat. Navíc kodi zamrzne když dám stop při přehrávání. A pomůže jen restart systému.
Tohle mi hlava nebere a chytám z toho nerva.

Takže otázka zní - lze spouštět kodi plugin Stream Cinema CZ a SK bez kodi? V něčem jiném? Jde mi jen a pouze o tento plugin.
PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #19 kdy: 17 Říjen 2019, 19:55:07 »
V tom případě rada zní:
Nabootuj (z flešky) live Ubuntu, nainstauj Kodi + ten plugin a zjisti jak se to chová. Pokud to bude stejné (log bude bobtnat) není ti pomoci.
I když zakázat (úplně) logování by zřejmě šlo. V případě, že jinak vše funguje, zadej:
Kód: [Vybrat]
sudo systemctl disable rsyslog.service
A restartuj.
----------------------------------------------------
Ale pokud se to v live bude chovat "spořádaně" (tj. log nebude "bobtnat"), značí to, že máš nějako nabořený systém. Pak by určitě pomohla čistá instalace...
----------------------------------------------------
Ono taky záleží jak jsi mezi těmi verzemi Ubuntu Mate "přecházel". Jesti jsi to pokaždé povyšoval, nebo dělal čistou instalaci.
Protože s povyšováním mám jen ty nejhorší zkušenosti - většinou to končí prů...  :-[
Z toho důvodu dělám vždy čistou instalaci nové verze (se zachováním /home). Všechny nainstalované aplikace si předem zálohuji (a potom do nové instalace zase obnovím) pomocí aplikace APTIK.  Tento postup je v podstatě "neprůstřelný"... ;)
« Poslední změna: 17 Říjen 2019, 20:39:26 od juwa2 »

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #20 kdy: 17 Říjen 2019, 21:27:23 »
Upgrade systému jsem dělal povyšováním verze. Tak jak mi byli aktualizace nabízeny systémem. Tady je screen z terminálu jak sem odinstaloval kodi:
PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #21 kdy: 17 Říjen 2019, 22:31:45 »
0. Používej vlastní hlavu a zkušenosti jiných. Zdaleka ne vše co ti systém/aplikace nabízí je automaticky "všespásné" či dokonalé....
1. Ten výpis z odinstalace je vcelku "normální".
2. Vyzkoušej instalaci Kodi + pluginů na live OS. Výsledek??  (potřetí to psát už nebudu...).
3. Ano, "povyšování" systému (od cca U12.10) je cesta do pekel. Bohužel.... :-[  Zde se potvrzuje známé pravidlo, že nejsnadnější cesta nemusí nutně být ta nejideálnější....
4. Ale i tak to jsou v podstatě jenom drobnosti - co by za to Redmondští dali.... ;)
« Poslední změna: 17 Říjen 2019, 22:49:02 od juwa2 »

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #22 kdy: 18 Říjen 2019, 19:42:12 »
Zkusil sem live os ubuntu mate 19.04, linux mint mate 18.3 a kubuntu 19.04.  Obě distra s mate mi kodi nainstalovali, ale v obou zamrzlo a kousnul se nakonec i celý live os. Jediné kubuntu to zvládlo na pohodu. A navíc bylo i znatelně nejrychlejší a co víc, líbí se mi jak je to udělaný. Jo a jako jediné rozpoznalo tiskárnu a i z live os sem mohl tisknout. Což u mate rozhraní nešlo. Tam bych asi musel zase doinstalovávat ovladače a laborovat aby tiskárna fungovala.
Takže přemýšlím, že bych to přeinstaloval a hodil si do pc kubuntu.
Nejsem si ale přesně jistej jak to udělat aby mi zůstali funkční windows. Ty aktuálně nutně potřebuji protože v nich mám několik rozdělaných projektů stříhání videa.
Viděl bych to takhle:
1 -  udělal bych zálohu aplikací včetně jejich dat které mám teď doinstalované a používám je tím APTIKem - zvládne i zálohu hesel z prohlížeče chrome nebo nastavení ftp klineta FileZilla apod?
2 - zálohu osobních dat která mám v home
3 - čistá instalace kubuntu 19.04
4 - obnovení aplikací a jejich dat přes APTIK

Je to tak správně? Co mám přesně udělat a jak postupovat abych nezbořil widle?
Budu vděčný za každou radu. Ostatně jako vždycky když jste mi poradili a měli se mnou trpělivost.  ;)
PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #23 kdy: 18 Říjen 2019, 20:38:32 »
Máš /home na extra oddíle, nebos to při instalaci "napral" vše dohromady??  Pokud zvlášť, značne si usnadníš situaci - celý oddíl /home můžeš zachovat. V opačném případě doporučuji zálohovat celé /home pomocí TAR a pak tuto zálohu do nové instalace (z live) obnovit.

Nebo si vyzálohovat Aptikem i profily prohlížečů a nastavení dalších aplikací - to ale vyžaduje už více místa v cíli zálohy.

U nové instalace zvol stejné jméno a heslo jako u té staré.

Funkční Win. ti zůstanou, pokud to "nepokakáš". Předpokladem je zvolit při instalaci ruční rozdělení disku a vědět co děláš.
Dále je nutno postup přizpůsobit tomu, zda se jedná o PC s UEFI nebo klasickým BIOSem (čili tomu, jak máš Win nainstalovaný - UBU musí být instalované stejným způsobem včetně umístění zavaděče). Jinak po dokončení instalace nenabootuješ...

Aptik je ale nyní placený. Poslední zdarmaverze je tato (je třeba nainstalovat tyto dva balíky):
https://launchpad.net/~teejee2008/+archive/ubuntu/ppa/+files/aptik_18.8-0~201808040411~ubuntu18.04.1_amd64.deb
https://github.com/teejee2008/aptik-gtk/releases/download/v18.8/aptik-gtk-v18.8-amd64.deb
(důrazně doporučuji oba dva balíky instalovat pomocí gdebi (pořeší závislosti).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jinak pustit se do toho můžeš, nic světoborného to nakonec není - nicméně určité zkušenosti to přeci jen vyžaduje, aby sis to celé "nepokakal".
Ale ptát se máš kde a třeba budeš mít štěstí.... Odvahu!
« Poslední změna: 18 Říjen 2019, 21:12:54 od juwa2 »

opticum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 140
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
    • peprmint.eu - to nejlepší z Číny
Re:Co vytváří log velikosti desítek GB?
« Odpověď #24 kdy: 19 Říjen 2019, 13:31:26 »
Tak sem situaci zatím vyřešil updatem na linux mint mate 19.2 přímo z verze 18.3. Komp to chroupal víc jak 3 hodiny, ale vypadá to, že vše jede normálně. Takže zkusím nainstalovat kodi a uvidím jak se to bude chovat.
Všiml sem si ale jedné věci a potřebuji poradit.
V linux mint mate 18.3 sem měl po kliknutí pravým tlačítkem myši na složku položku "otevřít jako správce". V linux mint mate 19.2 tato volba pod pravým tlačítkem není. Jde tuhle volbu nějak zapnout? A pokud ano, tak kde?
PSU:Seasonic S12G-550 550W/MB:GIGABYTE GA-H87-HD3/CPU:Intel Core i5-4570/CHLADIČ:GELID Solution Tranquillo - revize 2/GPU:MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming/RAM:A-DATA XPG V1.0 16GB (2x8GB) DDR3 1600/SSD Crucial M500 - 240GB/HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB/LCD:BenQ BL2411PT 24"/multifunkce Brother DCP-J552DW