Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Tisk  (Přečteno 3518 krát)

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Tisk
« kdy: 17 Říjen 2019, 19:43:51 »
Ahojky, mám NAS s OpenMediaVault a na něm sdílenou tiskárnu HP LaserJet 1200 a je sdílená přes SMB a IPP. Obojí samozřejmě ve Windows a macOS funguje bez nejmenšího problému, stačí jen zadat adresu tiskárny, vybrat ovladač a tiskne se. V Ubuntu 18.04 jsem udělala to samé, vybrala jsem adresu tiskárny přes IPP, zadala jsem ji v průvodci, vybrala jsem ovladač tiskárny a tiskárna netiskne. Program pro tiskárny v Ubuntu řekne jen suše Provádění - Chyba tiskárny (viz screenshot) a log v OMV hlásí stav Canceled (viz druhý screenshot). Všechny úlohy se stavem Canceled jsou z Ubuntu, ty ostatní provedené jsou z Windows a macOS. Zkoušela jsem i druhou možnost SMB se stejným výsledkem.
V čem může být problém? Zatím mám Ubuntu na desktopu na hraní, ale chtěla jsem ho dát na starý notebook, ale tisk je činnost, která se provádí, ne nijak často, ale občas zkrátka ano. Ale když nefunguje a ani nevím proč, tak je to problém. Jinak tiskárna připojená napřímo přes USB funguje bez problémů, ale potřebuji ji mít sdílenou v síti, takže přímé propojení s počítačem není řešení, navíc počítač se vypíná, NAS běží non-stop.
Díky.

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 353
  • Karma: +31/-5
    • Zobrazit profil
« Poslední změna: 17 Říjen 2019, 22:57:48 od JirkaZ »

unkabunka

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 238
  • Karma: +14/-2
  • Všichni jste blázni,jenom já jsem letadlo.
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #2 kdy: 18 Říjen 2019, 12:46:07 »
Super. Bojoval jsem s tím také snad měsíc. Nakonec pomohlo místo hp-setup, hp-setup 192.168.x.xxx .  Zajímavé je, že jsem od 10.04 do 16.04 neměl problém. Díky k+

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #3 kdy: 18 Říjen 2019, 13:30:35 »
Zkusila jsem hp-setup 192.168.x.x  a hlásí mi to:

Kód: [Vybrat]
error:  Device not found.   Please make sure your printer is properly connected and powered-on.
edit: zkusila jsem to ještě jednou přes Nastavení/Zařízení/Tiskárny a z ničeho nic to funguje, použila jsem ten samý postup který původně nefungoval... A dokonce se mi povedlo přidat i druhou tiskárnu Lexmark CS317dn, kterou to původně ani nevidělo. Sice mi ji to přidalo dvakrát, jednou jako CS310 a podruhé jako CS317dn přičemž funguje jen tisk na CS310, ale dá se nastavit režim, rozlišení a vlastně všechno co potřebuju. Takže asi zkusím na ten notebook nainstalovat Ubuntu, protože všechno ostatní je funkční. Snad to na něm půjde nastavit stejně jako na desktopu :-)
« Poslední změna: 18 Říjen 2019, 13:54:06 od Abby »

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 353
  • Karma: +31/-5
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #4 kdy: 18 Říjen 2019, 14:07:48 »
Abby: máte tam doufám místo 192.168.x.x skutečnou IP té tiskárny...

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #5 kdy: 18 Říjen 2019, 14:12:30 »
Samozřejmě :-) Vzhledem k tomu, že nejde o nic tajného tak je to 192.168.0.10 :-)

Akorát prostě nechápu to, co je na screenu...

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 353
  • Karma: +31/-5
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #6 kdy: 18 Říjen 2019, 19:12:02 »
...Akorát prostě nechápu to, co je na screenu...

Jako ty dvě Lexmark tiskárny? No jednoduše z nějakého důvodu něco (instalátor?) jednu tiskárnu vidí jako dvě různé, tak bych odstranil tu, co nefunguje a hotovo. Pro zajímavost by nebylo od věci se ještě předtím podívat na parametry těch Lexmarků (způsob připojení, protokol, driver...), možná tam bude zakopaný pes.

Jinak obecně se tiskárny dají přidávat:
  • nějakou jejich správou v okenním systému
  • pomocí CUPSu
  • pomocí speciálního proprietárního programu (u HP zde uváděný hplip)
No a tyto tři metody jsou do nějaké míry vzájemně nezávislé, tedy nemusejí nutně souviset, ne vždy všechny fungují, na druhou stranu se ale mohou dokonce různě překrývat nebo si vadit. Není to náhodou tento případ? Neuvádíte totiž krok po kroku postup, kterým se to nakonec podařilo...

Úlohu v tom všem samozřejmě hrají i různé průběžné restarty zařízení či software (nebo jeho částí, příkladně onen CUPS). Myslím tím, že tiskárna se bezprostředně po instalačním úkonu nemusí jevit jako přidaná, a po restartu už ano.
« Poslední změna: 18 Říjen 2019, 19:43:04 od JirkaZ »

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #7 kdy: 18 Říjen 2019, 19:42:59 »
Postup? No, odinstalovala jsem ten hplip protože nefunguje a použila jsem systémové přidání tiskárny, tam jsem dala že to je síťová tiskárna, zadala jsem adresu, kde je a ono ji to našlo. A to jak HP tak Lexmark, akorát Lexmark bůhvíproč dvakrát. Tu nefunkční jsem odstranila, zůstala tam jen ta jedna a funguje tisk i sledování stavu a vůbec všechno. Takže půjdu nainstalovat Ubuntu (resp. Kubuntu, protože Gnome je fakt dost hrozné) na notebook.

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 353
  • Karma: +31/-5
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #8 kdy: 18 Říjen 2019, 19:48:55 »
Takže půjdu nainstalovat Ubuntu (resp. Kubuntu, protože Gnome je fakt dost hrozné) na notebook.

No a to ještě nevíte, že hrozné je i dnešní KDE (ploché monochromatické ikony a řada dalších věcí) a přitom bývaly doby, kdy vypadalo skvěle... Asi nejlépe KDE 3.5, ale i KDE 4 ještě šlo, v Plasmě 5 se musím zatraceně snažit, abych ty mrchy vymlátil (jsou snad v DNA systému) a ani tak to není 100%...

Naštěstí jsem objevil Q4OS a Trinity (kombinace Debianu 10 a modifikovaného KDE3.5.10), takže už ho mám na starém stroji a chodím si tam léčit oči a nervy ;-)

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #9 kdy: 19 Říjen 2019, 00:26:45 »
Mě se vzhled současného KDE líbí, rozhodně mnohem víc než Gnome, o Cinnamonu, Mate, XFCE nebo LXDE ani nemluvě :-) A hlavně se mi líbí možnosti které nabízí, je fakt dobře propracované. A co se týče vzhledu, tak ten se dá snadno změnit, je asi tak milion témat vzhledu :-)

min25

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 443
  • Karma: +21/-20
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #10 kdy: 19 Říjen 2019, 13:20:13 »
Nechápu jak někoho může zajímat pouze vzhled >:( Např Xfce velice svižný a hlavně naprosto stabilní desktop i dyž ho někdo přirovnává vzhledem k Win95! Jinak souhlas, KDE je prostředí o generaci(e) dále než GTK3 GS. Něco tak líného a zvláštně ovládaného se jenom tak nevidí a osobně bych si na něho asi nezvykl. V současné době je pro mě KDE 5.17, které již je v Kde neon. Dobré řešení je i Kubuntu 19.10 s minimální instalací a v případě zájmu doinstalovat 5.17. Ta minimální instalace je výborná věc, která systém nezaprasí např. Kmailem s jeho fůrou závislostí... :)

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #11 kdy: 19 Říjen 2019, 13:56:57 »
Omlouvám se za OT, ale proč bych proboha s Ryzenem 5 3600, 32 GB RAM, RTX 2060 a NVMe SSD (tedy průměrně výkonným počítačem) měla řešit že ošklivé XFCE je o jednu milisekundu rychlejší a vezme si o 100 MB RAM méně? K tomu fakt nevidím důvod. Dokonce i na starém pomalém notebooku (Pentium B 980, Intel GPU, pouhých 8 GB RAM a 240 GB SATA SSD) je KDE plynulé a bezproblémové. Proč bych se tedy měla trápit s nějakým ošklivým vzhledem kde si nemůžu nastavit pořádně ani pozadí na ploše když můžu používat hezké a upravitelné prostředí a výkon počítače to nijak neomezuje? Navíc se KDE skvěle ovládá, má spoustu možností které jinde nejsou (třeba automatické připojení k vybrané VPN, což jsem v Gnome řešila několik týdnů a nevyřešila nebo libovolné nastavení pozadí na ploše - jeden obrázek, více obrázků, stahování z internetu, na každém monitoru něco jiného. A k tomu milion dalších věcí které jinde prostě nejsou). Navíc je fakt hodně rychlý a mezi Ubuntu a Kubuntu v rychlosti nevidím rozdíl a to jak na desktopu (kde se není co divit) tak ani na tom starém a pomalém notebooku. Ale v použitelnosti je mezi Ubuntu a Kubuntu obrovský rozdíl, o XFCE nebo LXDE fakt nemluvě, to je fakt sto let za opicema a rychlost je stejná.

Nicméně chápu, že pokud někdo používá nějaké Core2Duo a 2 GB RAM, tak asi bude řešit každý ušetřený MB z RAM, ale nevěřím, že by tohle ještě někdo dobrovolně používal.

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #12 kdy: 19 Říjen 2019, 16:12:41 »
Hmmm, tak nevím jak se mi to povedlo zprovoznit na desktopu, ale na notebooku to zase nejde. Použila jsem úplně stejný postup, stejný software, všechno úplně stejné a nejde to, netiskne. Píše to že posílá data do tiskárny, OMV píše že je přijímá, po chvíli napíše "stopped" a nakonec napíše "canceled" a je hotovo. Já už fakt nevím. Přitom z desktopu stále tiskne, teď jsem to zkoušela a kontrolovala jsem nastavení a je v obou případech identické. A z Windows 10 notebook samozřejmě tiskne bez nejmenšího zaváhání, do 10 sekund je dokument vytisknutý. Máte někdo nějakou radu prosím?

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 353
  • Karma: +31/-5
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #13 kdy: 19 Říjen 2019, 21:34:30 »
Hmmm, tak nevím jak se mi to povedlo zprovoznit na desktopu, ale na notebooku to zase nejde. Použila jsem úplně stejný postup, stejný software, všechno úplně stejné a nejde to, netiskne. Píše to že posílá data do tiskárny, OMV píše že je přijímá, po chvíli napíše "stopped" a nakonec napíše "canceled" a je hotovo. Já už fakt nevím. Přitom z desktopu stále tiskne, teď jsem to zkoušela a kontrolovala jsem nastavení a je v obou případech identické. A z Windows 10 notebook samozřejmě tiskne bez nejmenšího zaváhání, do 10 sekund je dokument vytisknutý. Máte někdo nějakou radu prosím?

Není problém v právech apod.? OMV je Open Media Vault nebo benzínka? Křišťálovou kouli nemáme...

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #14 kdy: 19 Říjen 2019, 22:28:57 »
OMV je samozřejmě i nadále OpenMediaVault, tak jak je napsáno v prvním příspěvku, nic se od té doby nezměnilo :-) Takže na to fakt není potřeba křišťálová koule, stačí umět číst :-)

Jak to myslíš problém v právech? Jako v Ubuntu na notebooku? Nebo na NASu? To druhé určitě ne, z ostatních počítačů a na notebooku i z Windows funguje tisk normálně a v Ubuntu na notebooku nevím co bych měla ohledně práv nastavit a hlavně kde. Ve Windows stačí zadat adresu, zadat správné ovladače a funguje to, v macOS to samé a ovladače si to určí správné samo a opět to funguje. V Ubuntu na notebooku jsem zadala adresu, správné ovladače a nefunguje to :-(

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 353
  • Karma: +31/-5
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #15 kdy: 19 Říjen 2019, 23:25:35 »
V právech nastavených v Sambě nebo CUPSu (na tom NASu).
« Poslední změna: 19 Říjen 2019, 23:27:37 od JirkaZ »

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #16 kdy: 20 Říjen 2019, 12:48:46 »
Znova opakuji, že z desktopu to po jistých peripetiích tiskne i z Ubuntu a v ostatních systémech není nejmenší problém. Ve Windows a macOS stačí jen zadat adresu print serveru, dodat ovladače a tiskne se. Nevyžaduje to ani uživatelské jméno ani heslo a je to nastavené aby mohl tisknout kdokoliv, tedy práva everyone (nebo možná žádná, to fakt nevím, prostě může tisknout kdokoliv kdo se k tiskárně připojí).

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 353
  • Karma: +31/-5
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #17 kdy: 21 Říjen 2019, 13:49:32 »
Zkusil bych instalaci z CUPSu, jak to zmiňuju výše.

https://www.cups.org/doc/network.html nebo obecně https://duckduckgo.com/?q=cups+add+network+printer&t=h_&ia=web
« Poslední změna: 21 Říjen 2019, 16:25:39 od JirkaZ »

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #18 kdy: 21 Říjen 2019, 15:22:36 »
Zkusila jsem se tím návodem prokousat a tiskárnu nainstalovat, ale problém je stále ten samý. Zkusila jsem jak ipp tak smb a problém stále přetrvává, prostě to z notebooku netiskne.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2975
  • Karma: +218/-39
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #19 kdy: 21 Říjen 2019, 16:22:55 »
Nabootuj na tom NTB z flešky U18.04.3 a zkus to zprovoznit z něho. Výsledek?

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 353
  • Karma: +31/-5
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #20 kdy: 21 Říjen 2019, 16:23:10 »

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #21 kdy: 21 Říjen 2019, 17:52:48 »
juwa2 zkusím a dám vědět.

JirkaZ: ano, tiskárna je vidět, normálně ji Ubuntu detekuje a komunikuje s ní, jen zkrátka po odeslání testovací stránky (i normálního dokumentu) to chvíli zpracovává, pak se objeví "stopped" a nakonec "canceled".

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 353
  • Karma: +31/-5
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #22 kdy: 21 Říjen 2019, 22:08:25 »
Doufám, že pořád mluvíme o té HP LJ 1200.

Jsou na NB správně nastavené drivery tiskárny, resp. PPD?

https://wiki.ubuntu.com/DebuggingPrintingProblems#Network_printer

https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1806928

https://askubuntu.com/questions/82016/network-printer-found-but-cannot-print

https://h30434.www3.hp.com/t5/Printer-Software-and-Drivers/Printer-is-not-printing-on-Ubuntu-18-04/td-p/6918741 (pro hplip)

https://ubuntu-mate.community/t/networking-printing-trouble-with-18-04/16445/7

atd.

No a stále bych se pokoušel o zprovoznění toho hplip (pochopitelně bude pracovat jen s HP tiskárnou). Lze ho instalovat z rpeozitářů nebo stažením z oficiální homepage - tam bývá novější.

Co přesně znamená, že hplip "nefunguje"? Má spoustu voleb, i diagnostiku, GUI nebo CLI....
« Poslední změna: 21 Říjen 2019, 22:10:46 od JirkaZ »

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #23 kdy: 22 Říjen 2019, 15:47:47 »
Ano, stále mluvíme o té HP.

Jinak zkusila jsem live Ubuntu 18.04.3 a nastavit to tam a v Ubuntu je oproti Kubuntu rozdíl v tom, že je možné vyhledat tiskárny v síti, v Kubuntu je nutné znát přesnou adresu. A zde je onen kámen úrazu. OpenMediaVault mi píše, že mám použít adresu http://192.168.0.10/printers/HP (a ve Windows to tak skutečně funguje), ale v Ubuntu mi vyhledávání nalezlo místo http:// tak ipp://(zbytek je stejný). No a po zadání ipp:// i v nainstalovaném Kubuntu to najednou tiskne. Přitom když jsem si pročítala nápovědu v Kubuntu, tak mi z toho vyplynulo, že http a ipp jsou zaměnitelné, ale jak je vidět tak nejsou.

Takže důvod proč mi to nejdříve nefungovalo na desktopu a pak fungovat začalo je v tom, že poprvé jsem dala adresu tiskárny tak, jak mi píše OMV a to je špatně, proto to nefungovalo. Podruhé jsem dala prohledat síť a ono mi to našlo tiskárnu jako ipp, nastavilo ji to a funguje to. Jenže já si nevšimla že je to ipp a když jsem pak doinstalovala KDE, tiskárna fungovala i tam, protože už byla správně nastavená.

Takže ještě jednou díky moc všem za rady a pevně doufám, že s tiskárnou už problémy nebudou. Jen nechápu, proč se musí Gnome a KDE lišit v základních věcech a že KDE nemá vyhledávání tiskáren v okolí zatímco Gnome to má. Přitom celkově je pro mě KDE mnohem použitelnější a snazší a má víc možností a pak najednou narazím na takovou blbost, která tam z nepochopitelného důvodu chybí...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2975
  • Karma: +218/-39
    • Zobrazit profil
Re:Tisk
« Odpověď #24 kdy: 22 Říjen 2019, 21:03:21 »
Ano, stále mluvíme o té HP.

Jinak zkusila jsem live Ubuntu 18.04.3 a nastavit to tam a v Ubuntu je oproti Kubuntu rozdíl v tom, že je možné vyhledat tiskárny v síti, v Kubuntu je nutné znát přesnou adresu. A zde je onen kámen úrazu. OpenMediaVault mi píše, že mám použít adresu http://192.168.0.10/printers/HP (a ve Windows to tak skutečně funguje), ale v Ubuntu mi vyhledávání nalezlo místo http:// tak ipp://(zbytek je stejný). No a po zadání ipp:// i v nainstalovaném Kubuntu to najednou tiskne. Přitom když jsem si pročítala nápovědu v Kubuntu, tak mi z toho vyplynulo, že http a ipp jsou zaměnitelné, ale jak je vidět tak nejsou.

Takže důvod proč mi to nejdříve nefungovalo na desktopu a pak fungovat začalo je v tom, že poprvé jsem dala adresu tiskárny tak, jak mi píše OMV a to je špatně, proto to nefungovalo. Podruhé jsem dala prohledat síť a ono mi to našlo tiskárnu jako ipp, nastavilo ji to a funguje to. Jenže já si nevšimla že je to ipp a když jsem pak doinstalovala KDE, tiskárna fungovala i tam, protože už byla správně nastavená.

Takže ještě jednou díky moc všem za rady a pevně doufám, že s tiskárnou už problémy nebudou. Jen nechápu, proč se musí Gnome a KDE lišit v základních věcech a že KDE nemá vyhledávání tiskáren v okolí zatímco Gnome to má. Přitom celkově je pro mě KDE mnohem použitelnější a snazší a má víc možností a pak najednou narazím na takovou blbost, která tam z nepochopitelného důvodu chybí...

"Zrada" je v tom, jako verzi samby které distro má. V novějších verzích (smb) byla (prý z bezpečnostních důvodů  :-\) odstraněna funkce "observe". Takže pokud dáš (jako ve starších verzích) "vyhledat" nebo "prohledat okolní sítě", nic to nenajde. Pokud ale zadáš přesnou IP, do umístění/tiskárny se dostaneš.   No "ohromě praktické", zkrátka bezpečnost za každou cenu až do naprosté ztráty funkčnosti... :-[

A pokud ti to zatím někde funguje, počkej, až se ti samba atualizuje...... :-\
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naštěstí tento nesmysl má jednoduché řešení.  Editovat soubor /etc/samba/smb.conf
Do sekce [global]  přidat řádek:
Kód: [Vybrat]
client max protocol = NT1a uložit.  Po restartu PC bude vše fungovat stejně jako dříve... ;)
« Poslední změna: 22 Říjen 2019, 21:05:38 od juwa2 »