Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Dolphin a spustit jako root chybí  (Přečteno 1580 krát)

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Dolphin a spustit jako root chybí
« kdy: 30 Říjen 2019, 14:50:20 »
Ahojky, zjistila jsem, že v Kubuntu chybí jedna zásadní věc oproti ostatním distribucím s KDE a to v Dolphinu "Spustit jako root/Run as root". Je to bezva věc, nemusíte se tak často obtěžovat s konzolí. Jak tuto bezva věc můžu doplnit? Kubuntu 18.04.3. Děkuji.

PS: klasické "sudo dolphin" nefunguje, hlásí to:

Kód: [Vybrat]
Executing Dolphin as root is not possible.
Jenže mě nezajímá že není k dispozici, já to tam chci, to se mi právě na KDE líbí, že tahle super věc funguje a zatím fungovala v každé distribuci s KDE, kterou jsem zkoušela (OpenSUSE, Manjaro, Antergos, Fedora). Prosím, poraďte. Díky.

PS2: Vím že pravověrným linuxovým geekům se teď otevírá kudla v kapse a omlouvám se jim, ale já si prostě s konzolí nerozumím a rozumět nechci, mám ráda přehledné GUI. Konzoli použiju v nezbytně nutném případě když to jinak nejde, ale pokud je to jen trochu možné, tak použiju klikátka. A na tom se nikdy nic nezmění :-) I kdybych se sama stala odbornicí na Linux, tak budu preferovat grafiku. Děkuji za pochopení.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3032
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #1 kdy: 30 Říjen 2019, 15:18:01 »
Doufám, že nejedeš na waylandu, tam je spouštění pod rootem "krapátko" složitější.....
Pokud tedy jedeš na X, tak:
Vytvoř si spouštěč kterým budeš Dolphin spouštět jako root (příkaz v něm bude EXEC=pkexec dolphin).
Podmínkou je vytvořit si příslušný soubor .policy ve složce /usr/share/polkit-1/actions (jako mustr použij některý stávající soubor .policy).
Takto lze spustit (jako root) libovolná GUI aplikace. (GKSU bylo zrušeno).

Dopodrobna to rozepisovat nebudu, jelikož jako pokročilý uživatel non lts dister si už jistě poradíš...
« Poslední změna: 30 Říjen 2019, 21:47:34 od juwa2 »

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #2 kdy: 30 Říjen 2019, 16:36:18 »
Nevím co je wayland, jedu na tom, co je v Kubuntu.
Můžu tě požádat, aby ses rozepsal? Tvá ironie je jistě vtipná a někdo se tomu možná zasměje, ale jestli mě chceš odradit od Linuxu, tak toto je ta správná cesta :-)
Přeloženo do normálního jazyka - nevím o čem mluvíš. Co je to .polkit? Jak vytvořím spouštěč a kam ho umístím? Stále se učím a jak jsem psala jinde, nemám ráda konzoli, mám ráda klikátka a konzoli používám jen když to opravdu jinak nejde. Počítače mám ráda a ráda je používám, Linux se mi líbí, ale nejsem žádná IT guru a nikdy nebudu, jsem prostě jen uživatelka, které by se ráda zbavila nestabilních Windows 10. Děkuji.

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 371
  • Karma: +32/-5
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #3 kdy: 30 Říjen 2019, 17:52:31 »
Pro KDE (nejen) je podle mého názoru mnohem lepší Krusader.

Ten - pokud to tedy zatím nerozbili - má možnost spuštění jako root, a to buď samostatně (z K-menu), nebo z nabídky standardního Krusaderu (Nástroje - Spustit Krusader v superuživatelském režimu).

macu

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1147
  • Karma: +104/-3
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #4 kdy: 30 Říjen 2019, 17:55:35 »
jak poznamenal juwa2, zřejmě jedeš na waylandu, pak jsme něco podobného řešili tady:

https://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,84380.msg565741.html#msg565741

nebo se zkus podívat na

https://askubuntu.com/questions/990611/how-to-run-dolphin-as-root

to juwa2: někdy mi tvůj přístup příjde jak v době, kdy jsem začínal s linuxovými distribucemi...tenkrát to bylo vždy RTFM, líbilo se mi, že tu komunita takhle nekomunikovala...bohužel mám někdy z tvých příspěvků pocit, že ty doby se opět bohužel vracejí

to abby: osvoj si vyhledávání. Minimální znalosti vyhledávání by měl mít dnes každý... nauč se používat Google, popř. jiné vyhledávače, jelikož to je základ. Danou hlášku (včetně odkazu na askubuntu) jsem našel na první dobrou, tak proč ne ty když já ano?
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 19.10 64bit, Gnome Shell 3.34
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 19.10 64bit, Gnome Shell 3.34

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #5 kdy: 30 Říjen 2019, 17:56:01 »
Tak já ho zkusím, díky. Ale on to právě má i Dolphin, před chvílí jsem spustila ve VirtualBoxu OpenSuse Tumbleweed (tedy ten nejnovější software co existuje, nic novějšího asi není) a je tam normálně "Spustit Dolphin jako root". Nevím proč tahle možnost není v Kubuntu, ale přijde mi to, že to je nějaká "zvůle" tvůrců Kubuntu, ale nemám nejmenší tušení proč.

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #6 kdy: 30 Říjen 2019, 18:01:24 »
jak poznamenal juwa2, zřejmě jedeš na waylandu, pak jsme něco podobného řešili tady:

https://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,84380.msg565741.html#msg565741

nebo se zkus podívat na

https://askubuntu.com/questions/990611/how-to-run-dolphin-as-root

to juwa2: někdy mi tvůj přístup příjde jak v době, kdy jsem začínal s linuxovými distribucemi...tenkrát to bylo vždy RTFM, líbilo se mi, že tu komunita takhle nekomunikovala...bohužel mám někdy z tvých příspěvků pocit, že ty doby se opět bohužel vracejí

to abby: osvoj si vyhledávání. Minimální znalosti vyhledávání by měl mít dnes každý... nauč se používat Google, popř. jiné vyhledávače, jelikož to je základ. Danou hlášku (včetně odkazu na askubuntu) jsem našel na první dobrou, tak proč ne ty když já ano?

Jak poznám jestli jedu na waylandu?

Jinak já jsem samozřejmě hledala a daným problémem se zabývá spousta lidí, ale nenašla jsem funkční řešení. Jediné co jsem našla tak bylo stáhnout nějaký pochybný soubor, editovat milion konfiguráků a pak že to možná bude fungovat, ale podle diskuze to půlce lidí stejně nefungovalo, tak jsem to ani nezkoušela. To mám každý dotaz začínat hláškou " Hledala jsem na Googlu, našla jsem milion lidí se stejným problém, ale žádné řešení případně mi řešení nefunguje. Jedná se o ..."? Jasně že se snažím problém nejdřív vyřešit sama, ale 1. jak píšu nejsem a nikdy nebudu IT guru a 2. leckdy je problému plný internet, někdy je více řešení a nefunguje žádné, někdy není žádné řešení a navíc jak víš, google každému nabízí jiné výsledky.

edit: na waylandu nejspíš nejedu, ale nevím jak to zjistit (resp. na desktopu určitě ne, tam mám v nabídce pro přihlášení možnosti X a Wayland a samozřejmě mám X, ale na notebooku mi tahle možnost chybí). Každopádně Synaptic a další věci mi normálně fungují, když je potřeba heslo tak mi vyskočí (zřejmě) kdesu. Akorát ten Dolphin nefunguje, ale přijde mi to, že to je z nějakého pochybného důvodu v Kubuntu vlastnost a nikoliv chyba :-(
« Poslední změna: 30 Říjen 2019, 18:05:56 od Abby »

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 371
  • Karma: +32/-5
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #7 kdy: 30 Říjen 2019, 18:01:51 »
Tak já ho zkusím, díky. Ale on to právě má i Dolphin, před chvílí jsem spustila ve VirtualBoxu OpenSuse Tumbleweed (tedy ten nejnovější software co existuje, nic novějšího asi není) a je tam normálně "Spustit Dolphin jako root". Nevím proč tahle možnost není v Kubuntu, ale přijde mi to, že to je nějaká "zvůle" tvůrců Kubuntu, ale nemám nejmenší tušení proč.

Pravděpodobně je to proto (jak už tu víckrát zaznělo), že spouštět GUI aplikace jako root je z hlediska některých lidí "fuj" (údajně protože bezpečnost). Takže pak to prostě některá distribuce umí a některá ne (resp. je v ní na to třeba vymýšlet různé obezličky).

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #8 kdy: 30 Říjen 2019, 18:09:09 »
Pravděpodobně je to proto (jak už tu víckrát zaznělo), že spouštět GUI aplikace jako root je z hlediska některých lidí "fuj" (údajně protože bezpečnost). Takže pak to prostě některá distribuce umí a některá ne (resp. je v ní na to třeba vymýšlet různé obezličky).

Tak to je asi jejich problém, co je jim do toho, že můj počítač bude "nebezpečný"? Navíc když nebezpečný ve skutečnosti nebude a je to jen možnost pro snazší nastavení. Žádný malware toho zneužít nemůže, protože heslo zadám jen tehdy, když je to opravdu potřeba (tedy udělám akci a vyskočí požadavek na heslo, kdyby ten požadavek vyskočil sám od sebe tak ho zadávat nebudu a budu zjišťovat co se děje) a sám si to heslo žádný škodič zadat nedokáže, na to potřebuje uživatele. A je úplně jedno jestli uživatel zadá heslo roota v gui nebo v nepřehledné konzoli, pořád to zadává uživatel.

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 371
  • Karma: +32/-5
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #9 kdy: 30 Říjen 2019, 18:21:19 »
Pravděpodobně je to proto (jak už tu víckrát zaznělo), že spouštět GUI aplikace jako root je z hlediska některých lidí "fuj" (údajně protože bezpečnost). Takže pak to prostě některá distribuce umí a některá ne (resp. je v ní na to třeba vymýšlet různé obezličky).

Tak to je asi jejich problém, co je jim do toho, že můj počítač bude "nebezpečný"? Navíc když nebezpečný ve skutečnosti nebude a je to jen možnost pro snazší nastavení. Žádný malware toho zneužít nemůže, protože heslo zadám jen tehdy, když je to opravdu potřeba (tedy udělám akci a vyskočí požadavek na heslo, kdyby ten požadavek vyskočil sám od sebe tak ho zadávat nebudu a budu zjišťovat co se děje) a sám si to heslo žádný škodič zadat nedokáže, na to potřebuje uživatele. A je úplně jedno jestli uživatel zadá heslo roota v gui nebo v nepřehledné konzoli, pořád to zadává uživatel.

To je hodně odvážné tvrzení, navíc z pozice laika (slušně řečeno)... Ono na tom nespouštění GUI apps pod rootem něco je, stačí hledat (v odborných zdrojích).

Prostě to tak někteří vývojáři chápou. Komu se to nelíbí, může si pomoct sám nebo jít k jiné distribuci (což je zásadní odlišnost od M$).

Nakonec ke správě systému teoreticky stačí MC (Midnight Commander) a ten jde spustit pod rootem bez problémů. Ale chápu (a sám to tak mám), že čistokrevné GUI je jaksi lidštější...

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #10 kdy: 30 Říjen 2019, 18:37:37 »
Ano, jsem lajk, o důvod víc proč se nehrabat v konzoli :-D Proč se toho nebojí Apple? Že by proto, že dělá operační systém pro lidi a ne pro geeky? Přitom mezi Kubuntu a macOS tolik rozdílů není.

Ono najít distribuci kde funguje všechno taky není tak jednoduché. Já jsem našla Antergos a ten zrušili. Pak Manjaro a to se mi po pár měsících zhroutilo, prostě nešlo aktualizovat. Mám ráda OpenSUSE, ale jejich firewall je na palici a i přesto že tam jsou dvě možnosti nastavení tiskárny (v KDE a v Yastu) tak mi nefungovala ani jedna. Ale funguje tam Dolphin jako root. Čemu dát přednost? Já bych brala kombinaci. A měla jsem Leap, nikoliv "nestabilní" Tumbleweed.

MC teda mě určitě nestačí :-D Možná by mi stačil v devadesátých letech kdy prý na PC byl textový operační systém (já začínala na Amize a dospělý počítač jsem měla Macintosh, tedy od začátku v grafice, tak to nedokážu posoudit), ale MC je neskutečně ošklivý a nepohodlný, navíc má klávesové zkratky jinak než je běžné. Ale uznávám, že mi párkrát pomohl, to zase ano, ale používat ho denně, to by byla moje smrt :-D

Každopádně děkuji za Krusader, vypadá jako Total Commander, podle všeho se ovládá stejně a spuštění jako root funguje. Jen se zeptám, dá se nějak spustit ještě jednou ten počáteční průvodce?

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 371
  • Karma: +32/-5
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #11 kdy: 30 Říjen 2019, 18:45:03 »
Každopádně děkuji za Krusader, vypadá jako Total Commander, podle všeho se ovládá stejně a spuštění jako root funguje. Jen se zeptám, dá se nějak spustit ještě jednou ten počáteční průvodce?

Krusader - Nastavení - Nastavit Krusader (překvapivě)...

Další výborný správce podobný Total Commanderu je Double Commander (https://software.opensuse.org//download.html?project=home:Alexx2000&package=doublecmd-qt), dokonce umí používat některá rozšíření z TC. Lze ho bez nejmenších problémů spustit jako root příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo doublecmdna což si lze pochopitelně následně udělat i zástupce (spouštěč).
« Poslední změna: 30 Říjen 2019, 18:50:21 od JirkaZ »

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #12 kdy: 30 Říjen 2019, 18:50:10 »
To já vím, jak se dostat do nastavení, ale já mám na mysli ten průvodce, co se spustí na začátku. Chyběly mi nějaké věci, tak jsem je doinstalovala a teď nevím jak Krusader přesvědčit, aby je používal, nemám nejmenší tušení, kde se ty doinstalované soubory nacházejí.

Díky, to se asi také hodí vědět, ale myslím že Krusader bude stačit.

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 371
  • Karma: +32/-5
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #13 kdy: 30 Říjen 2019, 18:51:33 »
Nepamatuju si přesně obsah toho průvodce, ale myslím, že všechny věci, na které se ptá, jsou obsaženy v tom nastavení.

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #14 kdy: 30 Říjen 2019, 18:55:19 »
Jasně, jsou tam, jenže ten průvodce detekuje cestu k programu a v nastavení je potřeba ji najít ručně. A když nevím kde se ten program nachází tak ji tam nemůžu zadat. Tohle je totiž věc, kterou běžný uživatel vůbec nemá řešit, to je věc operačního systému a programátorů (můj názor a mimo jiné názor Applu, na macOS se taky běžně nedostaneš třeba do Library, kde jsou konfiguráky, ale když potřebuješ tak tu možnost máš, ale běžný uživatel to nepotřebuje, to samé nepotřebuješ vědět kde máš třeba hudbu, to má vědět hudební přehrávač a tak - a ano, vím že Linuxáci to mají jinak, ale stále věřím, že se to jednou změní :-) ).

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 371
  • Karma: +32/-5
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #15 kdy: 30 Říjen 2019, 19:43:37 »
Jasně, jsou tam, jenže ten průvodce detekuje cestu k programu a v nastavení je potřeba ji najít ručně. A když nevím kde se ten program nachází tak ji tam nemůžu zadat.

No a na to je právě ta konzole (jako i na další cca milión věcí). Třeba kdepak že to mám ten Midnight Commander?

Kód: [Vybrat]
which mc
Na konzoli mi jako vyznavači GUI nikdo nesmí sahat, sice ji běžně většinou nepoužívám, ale jsou věci, kde je nezastupitelná... Třeba taková konzolová aktualizace celého Kubuntu systému včetně vyčištění a závěrečné barevné informace je poklikání na spouštěč s tímto obsahem:

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade -y && sudo apt-get autoremove -y && sudo apt-get autoclean && echo "$(tput setaf 3)$(tput bold)$(tput blink)Konec, můžete zavřít okno konzole$(tput sgr 0)"
Jo a motat dohromady jablečný systém (v základu opět Unix) s Linuxem je zásadní nepochopení filosofie obou záležitostí. Linux je primárně svoboda (a možnost mít věci zdarma), jabko je primárně totální závislost (výrazně větší než u M$) a nutnost za vše vydatně platit.

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #16 kdy: 30 Říjen 2019, 20:33:44 »

Na konzoli mi jako vyznavači GUI nikdo nesmí sahat, sice ji běžně většinou nepoužívám, ale jsou věci, kde je nezastupitelná... Třeba taková konzolová aktualizace celého Kubuntu systému včetně vyčištění a závěrečné barevné informace je poklikání na spouštěč s tímto obsahem:

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade -y && sudo apt-get autoremove -y && sudo apt-get autoclean && echo "$(tput setaf 3)$(tput bold)$(tput blink)Konec, můžete zavřít okno konzole$(tput sgr 0)"
Jo a motat dohromady jablečný systém (v základu opět Unix) s Linuxem je zásadní nepochopení filosofie obou záležitostí. Linux je primárně svoboda (a možnost mít věci zdarma), jabko je primárně totální závislost (výrazně větší než u M$) a nutnost za vše vydatně platit.

Já konzoli nepomlouvám, aby nedošlo k mýlce. Jen ji prostě nemusím a mám radši GUI. Chápu, že IT guru v konzoli naťuká příkaz dřív než já najdu v kterém okně je to potřebné klikátko, ale o tom to je, ne? Já nikdy nebudu IT guru a pro mě je to klikátko.

No a co se týče toho placení, jak ráda bych zaplatila za Linux jen z poloviny tak jednoduchý a funkční jako macOS. Hlavně aby nebylo milion distribucí, milion možností téhož každé v jiné fázi rozpracovanosti a (polo)funkčnosti. Jak ráda bych si připlatila za notebook, kde bude nainstalovaný komerční Linux s profesionální podporou, kompatibilitou s MS Office (ať si kdo chce co chce říká, když nemůžu mít iWorks tak MS Office je prostě lepší než Libre Office a One Note nemá konkurenci). Ale ten notebook nesmí být žádný osekaný šunt, prostě normální ultrabook s výdrží 10+ hodin, 8+ GB RAM, 250+ GB SSD, retina+ rozlišení a klidně za něj dám 40k Kč a dalších 5k Kč za software. Ale musí to stát za to a to bohužel ta svoboda nikdy nepřinese. Ono to tak nějak funguje, IT guru si s tím poradí, ale 99% uživatel počítačů nemá šanci. Viz moje mamka, dokud měla obyčejný notebook, ať už s Windows nebo s Linuxem, tak mi každou chvíli volala s nějakým problémem. Teď má více než rok MacBook Air, dostala základní "manuál" základních věcí a nevolala za tu dobu ani s jedním problémem. Jak je to možné? Používá stále to stejné, web browser, mail klient, přehrávač videí, prohlížeč a správce fotek a kancelářský balík na zobrazování spamů co si posílají důchodci. To je všechno. Ve Windows i v Linuxu každou chvíli něco nefungovalo, tady si ani nevšimne, že se jí aktualizoval systém, resp. ví ode mě, že když se jí "tam vpravo nahoře" napíše, že má restartovat, tak že to má udělat. Stálo to víc peněz ale za ten klid to stojí.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3032
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #17 kdy: 30 Říjen 2019, 20:56:10 »
Jestli jede systém na waylandu nebo X se zjistí příkazem:
Kód: [Vybrat]
echo $XDG_SESSION_TYPE
Vygooglení téhož zabere cca kolik asi?  Dvě minuty?   :(

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #18 kdy: 30 Říjen 2019, 20:57:29 »
Jestli jede systém na waylandu nebo X se zjistí příkazem:
Kód: [Vybrat]
echo $XDG_SESSION_TYPE
Vygooglení téhož zabere cca kolik asi?  Dvě minuty?   :(

Nevím kolik to zabere, měřit to nebudu :-) Každopádně děkuji za příkaz.

edit: píše mi to x11, takže je zjevné, že je chyba v implementaci Kubuntu. Když to jinde funguje a tady ne tak se zjevně jedná o chybu. Ovšem když je LTS tak dokonalé oproti jiným finálním verzím, tak by ale nemělo obsahovat chyby, navíc takové školácké...
« Poslední změna: 30 Říjen 2019, 20:59:43 od Abby »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3032
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #19 kdy: 30 Říjen 2019, 20:59:45 »
to juwa2: někdy mi tvůj přístup příjde jak v době, kdy jsem začínal s linuxovými distribucemi...tenkrát to bylo vždy RTFM, líbilo se mi, že tu komunita takhle nekomunikovala...bohužel mám někdy z tvých příspěvků pocit, že ty doby se opět bohužel vracejí
Kroť se, každému co jeho jest.... :-[

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #20 kdy: 30 Říjen 2019, 21:00:47 »
to juwa2: někdy mi tvůj přístup příjde jak v době, kdy jsem začínal s linuxovými distribucemi...tenkrát to bylo vždy RTFM, líbilo se mi, že tu komunita takhle nekomunikovala...bohužel mám někdy z tvých příspěvků pocit, že ty doby se opět bohužel vracejí
Kroť se, každému co jeho jest.... :-[

Přesně tak, platí to pro každého.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3032
  • Karma: +219/-39
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #21 kdy: 30 Říjen 2019, 21:46:23 »
Jestli jede systém na waylandu nebo X se zjistí příkazem:
Kód: [Vybrat]
echo $XDG_SESSION_TYPE
Vygooglení téhož zabere cca kolik asi?  Dvě minuty?   :(

Nevím kolik to zabere, měřit to nebudu :-) Každopádně děkuji za příkaz.

edit: píše mi to x11, takže je zjevné, že je chyba v implementaci Kubuntu. Když to jinde funguje a tady ne tak se zjevně jedná o chybu. Ovšem když je LTS tak dokonalé oproti jiným finálním verzím, tak by ale nemělo obsahovat chyby, navíc takové školácké...

To není žádná chyba, nýbrž vlastnost (čili nepochopení celé věci = spouštění GUI aplikací pod rootem).
Ano, v dřívějších verzích stačílo zadat "sudo aplikace", v novějších už to nestačí, proto máme polkit atd. viz výše - stačí si o tom něco přečíst,
není to příliš obtížné....
https://en.wikipedia.org/wiki/Polkit

Já se to taky nedozvěděl tak, že by mě osvítil duch svatý, zkrátka jsem si to vyhledal - tuto možnost má naprosto každý....

Co takhle zkusit zadat:
Kód: [Vybrat]
pkexec dolphin
A co třebas vytvořit ten soubor (/usr/share/polkit-1/actions/dolphin.policy), pak už to půjde jak po másle:
------------------------------------------
Kód: [Vybrat]
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE policyconfig PUBLIC
"-//freedesktop//DTD PolicyKit Policy Configuration 1.0//EN"
"http://www.freedesktop.org/standards/PolicyKit/1/policyconfig.dtd">
<policyconfig>

 <vendor>Dolphin Project</vendor>
 <vendor_url>https://github.com/ubuntu/dolphin</vendor_url>

 <action id="org.dolphin.root">
   <description>Run Dolphin with elevated privileges</description>
   <message>Prosím, zadejte heslo pro spuštění Dolphin jako root</message>
   <icon_name>file-manager</icon_name>
   <defaults>
     <allow_any>no</allow_any>
     <allow_inactive>no</allow_inactive>
     <allow_active>auth_admin_keep</allow_active>
   </defaults>
   <annotate key="org.freedesktop.policykit.exec.path">/usr/bin/dolphin</annotate>
   <annotate key="org.freedesktop.policykit.exec.allow_gui">true</annotate>
 </action>

</policyconfig>
----------------------------------------------

Výsledek viz obrázky - a vytvořit pak spouštěč (soubor .desktop) s příkazem  EXEC=pkexec dolphin   už je přece hračka... :)
Postup pro všechny ostatní aplikace je pak analogický = jako "přes kopírák"...

Takže vidíš, že to jde, jen chtít (a umět použít pár příkazů)....
« Poslední změna: 31 Říjen 2019, 20:43:19 od juwa2 »

Abby

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 426
  • Karma: +7/-6
    • Zobrazit profil
Re:Dolphin a spustit jako root chybí
« Odpověď #22 kdy: 31 Říjen 2019, 08:13:36 »
Evidentně to chyba je, když se to dá takhle "snadno" obejít, prostě to tam vývojáři zapomněli dodat. Pevně doufám, že v příští verzi to bude zpátky. Jinak díky.