Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Plex nastavení  (Přečteno 988 krát)

dedek43

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 32
    • Zobrazit profil
Plex nastavení
« kdy: 27 Listopad 2019, 10:49:49 »
Ahoj,potřebuji radu.Jelikož nové tv od Samsungu nepodporují některé kodeky,nainstaloval jsem si na ubuntu 18.04 plex media server a filmy pouštím na tv přes plex.Nejdou mi ale nasdílet přes plex složky na externím disku.Do plex serveru prostě nejdou přidat.
Děkuji za radu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3151
    • Zobrazit profil
Re:Plex nastavení
« Odpověď #1 kdy: 28 Listopad 2019, 13:00:58 »
Ahoj,potřebuji radu.Jelikož nové tv od Samsungu nepodporují některé kodeky,nainstaloval jsem si na ubuntu 18.04 plex media server a filmy pouštím na tv přes plex.Nejdou mi ale nasdílet přes plex složky na externím disku.Do plex serveru prostě nejdou přidat.
Děkuji za radu.

Souvisí to samozřejmě s právy. Řešení:
V souboru
Kód: [Vybrat]
/etc/default/plexmediaserver
Najdi řádek:
Kód: [Vybrat]
PLEX_MEDIA_SERVER_USER = plex
Nahraď plex svým uživatelským jménem a dej uložit.
Nakonec restartuj PC. Hotovo.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poznámka: Pokud TV určitou kombinaci kodeků "neumí", mnohdy stačí pouze přehodit kontejner (bez rekonverze), optimálně na MKV. Je to prakticky hned a beze ztráty kvality.
Někdy stačí pouze zkonvertovat zvuk (mnoho TV třeba neumí opus ), což je rovněž za chvilku.

Pokud bys uvedl o jaké "tajné" kodeky se jedná, bylo by možno poradit konkrétněji.
Základem je výpis, co ta TV umí + co hodláš přehrávat.

Řešení pomocí on the fly  konverze mediaserverem je ten nejhorší ze všech možných způsobů...
« Poslední změna: 28 Listopad 2019, 19:59:33 od juwa2 »

dedek43

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 32
    • Zobrazit profil
Re:Plex nastavení
« Odpověď #2 kdy: 02 Leden 2020, 21:04:20 »
Tak jsem práva nastavil a nic.Vytvořím v plex novou knihovnu,dám cestu media/v.../v... disk a knihovna je prázdná.Nemůžu se dostat ani do podadresářů,jako by byla špatná cesta.
Jak myslíš přehodit kontejner?
Mám novou TV Samsung a ta nepřehraje některé filmy,které jsem přehrál na starší plazmě Panasonic,nepřehrává totiž xvid.
Mám pár pohádek v tomto formátu pro holku,tak jsem to řešil právě přes plex.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3151
    • Zobrazit profil
Re:Plex nastavení
« Odpověď #3 kdy: 02 Leden 2020, 21:25:24 »
Tak jsem práva nastavil a nic.Vytvořím v plex novou knihovnu,dám cestu media/v.../v... disk a knihovna je prázdná.Nemůžu se dostat ani do podadresářů,jako by byla špatná cesta.
Jak myslíš přehodit kontejner?
Mám novou TV Samsung a ta nepřehraje některé filmy,které jsem přehrál na starší plazmě Panasonic,nepřehrává totiž xvid.
Mám pár pohádek v tomto formátu pro holku,tak jsem to řešil právě přes plex.

1. No a co tedy v tom souboru nyní máš?

2. Kodek není kontejner - ujasni si tyto dva pojmy.
Zatímco kontejner lze jednoduše, beze ztrát a rychle přehodit (přemuxnout), změna kodeku vyžaduje klasickou konverzi (do jiného kodeku)
což je vždy ztrátové, pracné a trvá to dlouho (klidně 3-5x délka videa). To už je lepší/rychlejší si daný titul opatřit/stáhnout v kodeku jiném....
Toto se týká i toho tvého xvidu což je kodek.
« Poslední změna: 02 Leden 2020, 21:30:10 od juwa2 »

dedek43

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 32
    • Zobrazit profil
Re:Plex nastavení
« Odpověď #4 kdy: 02 Leden 2020, 21:29:36 »
No právě měl by to být kontejner AVI,kodek xvid a ten to nepřehraje.
Tady je tabulka co samsung podporuje.
https://www.samsung.com/cz/smarttv/navody/prehravani-souboru/

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3151
    • Zobrazit profil
Re:Plex nastavení
« Odpověď #5 kdy: 02 Leden 2020, 21:35:05 »
No právě měl by to být kontejner AVI,kodek xvid a ten to nepřehraje.
Tady je tabulka co samsung podporuje.
https://www.samsung.com/cz/smarttv/navody/prehravani-souboru/

Ano, nepřehraje. Takže jenom přehodit kontejner ti nepomůže.
Buď to tedy zkonvertuj např. v Avidemuxu na .mkv (kontejner MKV, video h264, zvuk aac).

Nebo, což bude jednodušší/rychlejší, si to sežeň/stáhni znova v podporovaném kodeku.
« Poslední změna: 02 Leden 2020, 21:37:31 od juwa2 »

dedek43

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 32
    • Zobrazit profil
Re:Plex nastavení
« Odpověď #6 kdy: 02 Leden 2020, 21:43:18 »
Nešlo by jen přepsat FourCC kód.Teď tady hledám něco k tomu na netu a přepsáním by snad xvid na divx šel?
Omlouvám se jestli to špatně chápu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3151
    • Zobrazit profil
Re:Plex nastavení
« Odpověď #7 kdy: 02 Leden 2020, 22:05:22 »
Nešlo by jen přepsat FourCC kód.Teď tady hledám něco k tomu na netu a přepsáním by snad xvid na divx šel?
Omlouvám se jestli to špatně chápu.

No údajně by to jít mělo (přepsáním four cc hlavičky). Pak by se to samozřejmě obešlo bez konverze.
Však to zkus a uvidíš.... http://abcavi.kibi.ru/index.htm
Ale osobně jsem to nikdy nepotřebova/nezkoušel.

dedek43

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 32
    • Zobrazit profil
Re:Plex nastavení
« Odpověď #8 kdy: 02 Leden 2020, 22:16:35 »
Tak jsem to zkusil přepsat AVI forcc fix ,je i pro linux.Ale když to nešlo spustit,podíval jsem se na stránku podpory a nepřehraje to ani divx.
Takže smůla.Pouze H264,HEVC,VP8,VP9 a dalších pár blbostí.
Tak proto jsem zkoušel ten plex.
Když na notebooku mám složku filmy,kterou přidám do knihovny plexu,tak jde přidat bezproblému,filmy se načtou a jdou v TV přehrávat.
Ale nejde ten externí disk a nechtělo se mi všechno kopírovat do netebooku.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3151
    • Zobrazit profil
Re:Plex nastavení
« Odpověď #9 kdy: 02 Leden 2020, 22:19:07 »
Tak jsem to zkusil přepsat AVI forcc fix ,je i pro linux.Ale když to nešlo spustit,podíval jsem se na stránku podpory a nepřehraje to ani divx.
Takže smůla.Pouze H264,HEVC,VP8,VP9 a dalších pár blbostí.
Tak proto jsem zkoušel ten plex.
Když na notebooku mám složku filmy,kterou přidám do knihovny plexu,tak jde přidat bezproblému,filmy se načtou a jdou v TV přehrávat.
Ale nejde ten externí disk a nechtělo se mi všechno kopírovat do netebooku.

No je jasné, že ten Plex to konvertuje "za letu"...
Zkus připojit ten ext. disk a do té složky filmy si vytvoř jeho odkaz pojmenovaný třeba "externí".
Kód: [Vybrat]
sudo ln -s /cesta/k/ext_disku /cesta/k/filmy/externí
Jinak nezbyde, než to zkonvertovat.
« Poslední změna: 02 Leden 2020, 22:24:12 od juwa2 »

dedek43

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 32
    • Zobrazit profil
Re:Plex nastavení
« Odpověď #10 kdy: 02 Leden 2020, 22:29:32 »
Zkusím si s tím nějak pohrát a dám pak vědět.
Zatím díky.