Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Thunar problém s externími médii  (Přečteno 579 krát)

swede

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Thunar problém s externími médii
« kdy: 09 Leden 2020, 20:15:07 »
Dobrý den,
z ničeho nic mi v Xubuntu  nejdou načíst externí média. Flashdisk ani externí HDD.
Not authorized to perform operation.
Když na to externí médium sáhnu Double Commanderem, tak není problém, dokonce i správce souborů ho najednou vidí.
Neví někdo, kde je problém?
díky

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3220
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #1 kdy: 09 Leden 2020, 20:36:26 »
Dobrý den,
z ničeho nic mi v Xubuntu  nejdou načíst externí média. Flashdisk ani externí HDD.
Not authorized to perform operation.
Když na to externí médium sáhnu Double Commanderem, tak není problém, dokonce i správce souborů ho najednou vidí.
Neví někdo, kde je problém?
díky

A kam (do jakého mountpointu jsou ty ext. disky momentálně připojené?  Měly by se (automaticky) připojovat do /media/uživatel/něco
Pokud se připojují do /mnt/něco , pak se do nich dostaneš pouze jako root.

Zůsob připojení (mountpoint) lze nastavit v aplikaci "Disky" (Gnome disks).  Jak se bude systém chovat k ext. médiím lze nastavit pomocí dconf editoru.

Druhá věc je, proč se to náhle změnilo. Co jsi se systémem prováděl?  Hlavně neříkej, že "ono se to samo"... :-\
Systém si pravidelně zálohuj (třeba Timeshift), pak v případě jakýchkoli potíží uděláš snadno rollback.

swede

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #2 kdy: 09 Leden 2020, 20:55:17 »
jistě, že momentálně jsou ty externí disky připojené jako /media/uživatel/něco. Ale až poté, co na ně sáhl Double Commander. Před tím, připojit nejdou.
A ono se to fakt samo. Vím, co dokáže na svém PC s tímto systémem můj sedmdesátiletý tata. Kolikrát si říkám, že to by nedokázal ani hacker ani čtyřleté dítě, když to po něm dávám dohromady. Ale tahle záhada se děje na mém pc. Zatím jsem líný přemýšlet jak to napravit, když DC to řeší jedním klikem, spíš mě zajímá, jak se to mohlo stát a nikdy nejsem líný vést na to téma debaty  :)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3220
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #3 kdy: 09 Leden 2020, 21:12:28 »
Podívej se na vlastnictví/práva těch složek (pravoklik > vlastnosti).

swede

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #4 kdy: 09 Leden 2020, 21:27:53 »
To nepomáhá. Nevidím žádné složky. A až zapnu DC, tak vlastníkem jsem já.

swede

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #5 kdy: 09 Leden 2020, 21:31:47 »
aha, ale když se dívám Thunarem do adresáře Media, tak vlastníkem je Root

swede

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #6 kdy: 09 Leden 2020, 21:47:35 »
Po několika pokusech a restartech je to jak říkám. Vlastníkem všech složek je Root. Jakmile na ně sáhnu Double Commanderem jsem vlastníkem já. Zajímavé.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3220
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #7 kdy: 09 Leden 2020, 22:18:00 »
No to je ta příčina - pokud je něco připojené do /media/uživatel/něco, tak vlastníkem musí být (logicky) uživatel a nikoli root....

swede

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #8 kdy: 10 Leden 2020, 06:14:19 »
To je mi jasné. Jen nevím jak se to stalo ani co s tím dělat.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3220
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #9 kdy: 10 Leden 2020, 06:53:14 »
To je mi jasné. Jen nevím jak se to stalo ani co s tím dělat.

Zkus převzít vlastnictví na sebe (pomocí chown).

swede

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #10 kdy: 10 Leden 2020, 14:14:00 »


Zkus převzít vlastnictví na sebe (pomocí chown).

To je stejně na nic, i kdybych tam udělal nějaký skript, aby se tak stalo po restartu.
Každá další fleška má jiné jméno.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3220
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #11 kdy: 10 Leden 2020, 14:45:27 »


Zkus převzít vlastnictví na sebe (pomocí chown).

To je stejně na nic, i kdybych tam udělal nějaký skript, aby se tak stalo po restartu.
Každá další fleška má jiné jméno.

Měl jsem na mysli celou složku /media/uživatel rekurzivně. Pokud se nastaví správně atributy (dědičnost), pak jakákoli (i nově vytvořená) podsložka bude mít stejného vlastníka/práva.

swede

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #12 kdy: 11 Leden 2020, 20:58:37 »
Tak jsem vlastníkem složky /media/uživatel. Ale ta složka je prázdná a parametr -R  u příkazu chown prostě nefunguje. Ze zoufalství jsem aktivoval účet roota, ale ani to nepomohlo.
Problém dočasně řeší  DC, takže to až takový problém není, jen budu dál pátrat, jak se to stalo.
Podezřívám z toho instalaci chrome-remote-desktop a to mě značně znervózňuje.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3220
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #13 kdy: 12 Leden 2020, 18:57:16 »
Tak jsem vlastníkem složky /media/uživatel. Ale ta složka je prázdná a parametr -R  u příkazu chown prostě nefunguje. Ze zoufalství jsem aktivoval účet roota, ale ani to nepomohlo.
Problém dočasně řeší  DC, takže to až takový problém není, jen budu dál pátrat, jak se to stalo.
Podezřívám z toho instalaci chrome-remote-desktop a to mě značně znervózňuje.

No pokud je složka prázdná, parametr -R se nepoužívá.
Nastav si dědičnost pro nově vytvořené soubory/složky pomocí příkazu setfacl
Například:
Kód: [Vybrat]
setfacl -R -m d:u::rwx složka
setfacl -R -m d:g::rwx složka
setfacl -R -m d:o::rx složka

swede

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #14 kdy: 14 Leden 2020, 21:33:41 »
Díky za snahu, ale to je taky slepá ulička. Ta složka je prázdná, jen do té doby, dokud se na ni nepodívám Double Commanderem. Pak už není prázdná. DC má v sobě asi nějaký jiný příkaz, který mi ji zpřístupní.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3220
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #15 kdy: 14 Leden 2020, 23:10:51 »
Díky za snahu, ale to je taky slepá ulička. Ta složka je prázdná, jen do té doby, dokud se na ni nepodívám Double Commanderem. Pak už není prázdná. DC má v sobě asi nějaký jiný příkaz, který mi ji zpřístupní.

Zkus ještě nějakého jiného správce souborů (třeba Nemo). Pokud rovněž obsah složky "uvidí", jednalo by se o bug Thunaru...

swede

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #16 kdy: 15 Leden 2020, 18:57:20 »
Zkusil jsem Midnight commander v terminálu, dokonce spuštěný i pod právy roota. Chová se úplně stejně jako Thunar. Vidí prázdnou složku a po osahání složky přes DC ho najednou vidí i MC. No není to otázka života a smrti, ale pořád mi to vrtá hlavou.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3220
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #17 kdy: 15 Leden 2020, 19:51:41 »
Nabootuj z flešky live Xubuntu a zkus jak se to bude chovat tam. Pokud bude obsah složky vidět, znamená to, že máš nabořený OS...

Jinak samozřejmě by bylo užitečné dát dohromady údaje o:
Kdy se to objevilo.
Co se v té době zrovna nainstalovalo.
Jaké další "akce" byly se systémem prováděné atd.

Nicméně pokud by sis systém pravidelně zálohoval, rollback do stavu "před potížemi" by to vyřešil beze zbytku. Toto platí obecně pro všechny problémy.
« Poslední změna: 15 Leden 2020, 19:55:57 od juwa2 »

swede

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #18 kdy: 15 Leden 2020, 20:53:56 »
To bude jen nějaká blbost a ne nabořený systém. Trochu jsem googloval a našel jsem i diskusi tady, kde odkazuješ na řešení podobného problému s právy, tenkrát ještě k souborům na disketě.  To mě zavedlo k diskusím o souboru fstab. Taky jsem zkoušel aplikaci Disky (gnome disc), a ta problém řeší tak, že to funguje i po restartu. Ale bohužel jen pro konkrétní médium, které zapíše do souboru fstab v adresáří ETC. Určitě existuje univerzální řešení dopsáním nějakého řádku do toho souboru.  Dva pokusy s dopsáním řádku nepomohly. Ráno moudřejší večera a myslím, že tudy cesta povede. Jen se nedozvím, jak se to stalo.

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 446
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #19 kdy: 15 Leden 2020, 21:46:48 »
V Kubuntu 18.04 (ale podobně to mají a měly i jiné distribuce s KDE) je aplikace umožňující podrobné nastavení chování externích USB médií - viz screenshot.

Xubuntu něco podobného nemá?

Mimochodem: tady https://askubuntu.com/questions/1084044/thunar-usb-automount-write-permissions a na tam uvedených dalších odkazech probírají cosi podobného a nějaké řešení tam snad je...

No a tady https://docs.xfce.org/xfce/thunar/using-removable-media#managing_removable_drives_and_media je screenshot nastavování chování externích médií v Xfce + k tomu textový popis....že by to nebylo ono?

Zlaté KDE. I když chápu, že na slabších strojích je alternativní grafické prostředí užitečné...
« Poslední změna: 15 Leden 2020, 22:03:07 od JirkaZ »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3220
    • Zobrazit profil
Re:Thunar problém s externími médii
« Odpověď #20 kdy: 15 Leden 2020, 22:42:39 »
To bude jen nějaká blbost a ne nabořený systém.

V korektně nainstalovaném systému se to chová naprosto normálně.
Předpokládám, že i ve tvém případě to po určitou dobu bylo zcela OK (či snad nikoli?)

A jestliže se to od určité doby změnilo, máš ten systém zkrátka nabořený - víc nepovím...