Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: 100% zatížení CPU [vyřešeno]  (Přečteno 23049 krát)

milano

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 64
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
100% zatížení CPU [vyřešeno]
« kdy: 07 Duben 2007, 20:40:27 »
Zdravím. Dnes jsem zjistil, že mi něco zatěžuje na 100% CPU. Když si otevřu sledování systému, tak tam není žádný takový proces. Momentálně je to firefox,ktorrent a python, každý cca 1-10%. Na druhé kartě zdroje, ale je pořád 99-100% CPU. I gdesklets ukazuje totéž. Jak zjistím co je příčina zatížení? Díky.
« Poslední změna: 16 Říjen 2007, 13:31:43 od Anna Taliánová »
Lenovo Thinkpad T61, Intel Core 2 Duo T7300- 2GHz,4GB RAM, Nvidia Quadro NVS 140M
Linux Registered User #470714

Robin M.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 454
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • http://zkratak.xf.cz
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 07 Duben 2007, 20:43:50 »
a co system monitor -> zobrazit -> Všechny procesy (snad to tam takhle je, mám to anglicky)
> Problémy s Windows -  Reboot.
> Problémy s Linux       - Be root.
tatranky.rar - energie zbalena na cestu

milano

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 64
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #2 kdy: 07 Duben 2007, 22:03:22 »
System monitor je v české verzi sledování systému, čili stejná aplikace.
Lenovo Thinkpad T61, Intel Core 2 Duo T7300- 2GHz,4GB RAM, Nvidia Quadro NVS 140M
Linux Registered User #470714

milano

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 64
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #3 kdy: 07 Duben 2007, 22:05:13 »
Už to mám, je to seti at home. Dík.
Lenovo Thinkpad T61, Intel Core 2 Duo T7300- 2GHz,4GB RAM, Nvidia Quadro NVS 140M
Linux Registered User #470714

Amáta,OP

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 71
  • Karma: +5/-2
    • Zobrazit profil
    • http://dominikanky.cz
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 11 Září 2007, 17:21:29 »
Citace: milano
Zdravím. Dnes jsem zjistil, že mi něco zatěžuje na 100% CPU. Když si otevřu sledování systému, tak tam není žádný takový proces.  Na druhé kartě zdroje, ale je pořád 99-100% CPU. Jak zjistím co je příčina zatížení? Díky.
Ahojte!
Mám na několika strojích podobný problém - CPU je stále na 100 % a když ne, tak cuká na 100% asi ve vteřinových intervalech. Jak zjistím, co to dělá? (Dívala jsem se i při zobrazení všech procesů, ale ani tam nic není)

Nepochopila jsem, jak to milano vyřešil.
jo, a ještě jedna věc - system monitor taky ukazuje stejné pohyby v síti - nahoru, dolu, nahoru, dolu... usuzuji z toho, že ta věc co zatěžuje procesor si sahá na síť.. ??

Dík za rady

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4992
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 11 Září 2007, 19:36:54 »
Amata: zkuste v prikazovem radku napsat prikaz "top", pod kolonkou %CPU bude na nejvyssim miste proces, ktery nejvice vyuziva procesor, nazev toho procesu (command) nam sem poslete
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Amáta,OP

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 71
  • Karma: +5/-2
    • Zobrazit profil
    • http://dominikanky.cz
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 13 Září 2007, 16:36:16 »
Pardon- zapoměla jsem se přihlásit do odběru zpráv ::)

top:
nejvíc žere Xorg, ale hlásí kolem 38-50 % CPU což se mi tedy zdá hodně... Přesto tam nikdy není součet všech procesů 100%, ale system monitor to hlásí...

Problém nastal poté, co jsem upgradovala na FF. Ale je fakt, že už Dapper mi občas tyhle "cuky" na 100 % dělal - jenže tolik nezpomaloval systém, nesekala se myš apod.

Do logů jsem koukala, ale není mi to nic platné, protože jim nerozumím, a nevím co hledat :(

Ještě bych mohla zmínit, že provozuji "virtuální?" uživatele přes LDAP - ale totéž to dělá lokálnímu adminovi.
Místa na disku mám 2,5 GB, paměti i swapu habaděj.

Dík za každý tip
« Poslední změna: 24 Leden 2008, 16:02:17 od Anna Taliánová »

Poborskiii

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 422
  • Karma: +23/-3
    • Zobrazit profil
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 13 Září 2007, 17:50:49 »
V edgym CPU podobným způsobem vytěžoval proces apt-index-watcher (jediným pořádným řešením bylo tento proces zlikvidovat), podíval bych se po něm, jestli to nedělá, sice ve feisty byl tento problém odstraněn, ale třeba to po tom upgradu nějak zlobí.

Jinak, top u tohoto případu nikdy neukázal vytížení 100 procent, protože ty peaky od apt-index-watcher trvaly jen zlomek vteřiny a v top je zobrazen jen průměr za nějakou delší dobu. To může být důvodem jejich nezobrazení i pokud to dělá jiný proces.

Xorg žere procesor většinou jen, když pro nějakou aplikaci něco vykresluje, jinak ne.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4992
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 13 Září 2007, 19:15:25 »
xorg zere opravdu dost, je to trvala zatez, nebo je to vyjimka?
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Konqueror

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 18
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 13 Září 2007, 19:26:21 »
v top mozes nastavit aktualizaciu udajov tak ze stlacis s a zadas pozadovanu hodnotu v sekundach:)

olin6

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 148
  • Karma: +23/-2
    • Zobrazit profil
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 13 Září 2007, 21:19:50 »
Zdravím, sice ti neporadím přímo, ale možná ti to pomůže.
top nepoužívám, oblíbil jsem si htop. Je dle mého názoru více přehledný (je v barvičkách a ty já rád :-D ), člověk si ho může upravit podle svého a v procesech se dá pohybovat jednoduše - pomocí šipek (fungujou zde i tlačítka jako je HOME, PAGE UP,...).
Př.:
Jednoduše pomocí šipek najedu na proces, který chci ukončit a tlačítkem k ho zabiju, nebo pomocí +- nastavím nice.

Amáta,OP

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 71
  • Karma: +5/-2
    • Zobrazit profil
    • http://dominikanky.cz
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #11 kdy: 14 Září 2007, 07:59:30 »
Zdravím a díky za rady!

Mám nové poznatky - při prvním přihlášení po spuštění pc se zdá všechno v pořádku, Xorg žere kolem 5-15% CPU, "cukání" nahoru a dolu je vidět jen na síti - přijato cca 22kB, odesláno cca 7kB.

Jakmile se ovšem odhlásím, začne myš blikat - nepřehlédnutelné znamení, že to není v pořádku.
Po dalším přihlášení už Xorg žere 30-60%, a myslím, že ty cuky má na svědomí on - cuká i když mám top spuštěný v tty1, takže určitě nic extra nevykresluje :)

Další proces, který mi tam naskakuje (při nečinnosti) je gnome-cups-icon, X11vnc, kjournald a občas gnome-power management.
Také jsem si všimla, že tam mám jednu zombie - python - ale nevím jak se jí zbavit.
Nakonec ještě jestli s tím nemůže souviset, že při startu mám problémy s avahi-daemon - ten tam má nějaké dva procesy, ale oba se tváří že spí...

Jo, a ještě jsem zapoměla apt-index-watcher ani nic jemu podobného jsem tam nenašla...

Jestli je někdo z vás z toho moudrý, budu vděčná za další rady :)
« Poslední změna: 24 Leden 2008, 16:02:59 od Anna Taliánová »

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 14 Září 2007, 08:11:10 »
U mna v "top" sa pri spotrebe CPU stale strieda Xorg a Skype. Skype ma uz fakt *censored* - nielen koli spotrebe...
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Marvn

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 627
  • Karma: +51/-13
  • Take it easy :)
    • Zobrazit profil
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #13 kdy: 14 Září 2007, 11:18:23 »
amata: no...napada:
- system/sprava/restricted drivers (nesvobodne ovladace) - a povolit ovladac pro grafickou kartu
- pokud se to neseka, tak to neresit vubec
- pokud se seka, tak zkusit KDE nebo Xfce nebo poridit lepsi PC
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Amáta,OP

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 71
  • Karma: +5/-2
    • Zobrazit profil
    • http://dominikanky.cz
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 18 Září 2007, 16:49:00 »
To Marvn:
- nesvobodný ovladač pro grafiku na téhle sestavě nemám - na druhé sestavě je  nvidia a je povolený a používaný
- seká se to, a dost nepříjemně :(
- KDE pokud vím žere ještě víc, Xfce používat nemůžu - mám tam Edubuntu a výukové programy, nevím, jestli by běhaly;  zbytečných pár desítek tisíc na pořízení šesti nových strojů taky nemám :(

Až se mi podaří nastavit spolupráci s LDAP uživately, tak to komplet přeinstaluju - jestli to zvládnu bez CD mechaniky - ale zatím potřebuji, aby to nějak běhalo...

Zatím jsem nepřišla na to co s tím je :(
« Poslední změna: 24 Leden 2008, 15:59:52 od Anna Taliánová »

MacHala

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1104
  • Karma: +107/-11
  • Big Bro iz watching joo!
    • Zobrazit profil
    • ZlejT
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 18 Září 2007, 17:57:26 »
za doinstalovani Xfce nic nedate, dokud neodinstalujete gnome budou vam vsechny programy behat normalne (a i po odinstalovani gnome by tam snad vsechny potrebne zavislosti mely zustat)...
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Amáta,OP

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 71
  • Karma: +5/-2
    • Zobrazit profil
    • http://dominikanky.cz
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #16 kdy: 21 Září 2007, 10:50:23 »
Ještě jsem nezkusila to Xfce, ale našla hlášku která se objeví hned po načtení systému.

Loading, please wait...
usplash: Setting mode 1024x768 failed
usplash: Using mode 800x600
mdadm: no devices listed in conf file were found


Předpokládám, že to ukazuje daný problém, protože stroje, které systém Xkama nezatěžuje to tam nemaj...

Ale teď mi prosím poraďte, protože nemám tušení co z toho vyplývá... chápu, že nedokáže spustit správné rozlišení, tak se uchýlí k základnímu, ale co s tím dělat??? Když naběhne grafika, tak má správné rozlišení...

Dík za vaše rady a trpělivost...
« Poslední změna: 24 Leden 2008, 16:00:43 od Anna Taliánová »

Radius

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 143
  • Karma: +4/-0
    • Zobrazit profil
    • CZT
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #17 kdy: 21 Září 2007, 11:23:05 »
me se to vcera po ciste instalaci xubuntu stalo taky, a koukal jsem, ze to dela sit, tak sem ji proste odpojil a hned cpu padlo dolu, tak sem ji zas pripojil a mam klid :) (jo jen kabel jsem vytah)

Amáta,OP

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 71
  • Karma: +5/-2
    • Zobrazit profil
    • http://dominikanky.cz
100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #18 kdy: 21 Září 2007, 12:30:17 »
Radius dík, zkusila jsem to, ale bohužel - nic. CPU nekleslo, a po připojení začala síť vyvádět dvakrát hůř :) Ale znělo to slibně :)
« Poslední změna: 24 Leden 2008, 16:01:10 od Anna Taliánová »

r0bert

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: 100% zatížení cpu [vyřešeno]
« Odpověď #19 kdy: 15 Říjen 2007, 19:32:01 »
Mam taky jedno jadro vytizeny na 100%...grafarna ATI X1600...je to proces gdm uzivatele gdm...nevim jestli jsem jeste neco v posledni dobe instalil,ale menim veci celkem casto...jediny co si pamatuju tak je SMPlayer...v tom ted nejdou vubec poustet filmy, sekaji se otresnym zpusobem. Pozdeji mi nastartoval linux jen do grafickyho rezimu kde se zobrazila cerna obrazovka a kurzor cekani...taxem zkousel prekonfigurovat xorg pomoci
sudo dpkg-reconfigure xorg-xserver
to se mi taky nepodarilo spravne nastavit, ikdyz v minulosti jsem to jiz zvladl pres tuto utilitku spravit, nakonec jsem zkousel pouzivat nekolik zaloh xorg.conf ktery mam z minula s ruznyma nastavenima (vsechny pro toto pc) ale u techto nektery vubec nefungovaly a ostatni co nabehly tak meli stejnej problem co popisuju. No nakonec sem zkusil killnout gdm za behu, resetl jsem a zase cerna obrazovka s hodinama...takze dalsi xorg.conf a stale problemy s pomalosti a vytizenim procaku. Uz netusim co s tim, pocitac mam dostatecne dobrej na to aby bezel v pohode. Ma nekdo nejakou pomoc nebo se mam uz jen tesit na 7.10 za ty tri dny kdy si nainstalim komplet novej system? Coz neni preferovana cesta v linuxu, ja vim  ;)