Ne že bych měl něco proti neustálému vylepšování systému, dalším doplněným možnostem ovládání různých periferních zařízení atd. ale:
Připadá mi docela trapné, když v jedné verzi Ubuntu ikona - applet bezdrátové sítě vypadá takhle, v následující verzi vypadá zase takhle a je defaultně umístěný docela někde jinde atp.
Takových nejrůznějších nicotných změn najdete v každé nové verzi Ubuntu zcela jistě víc. Nevím jestli něco vylepšují, nebo zesnadňují? Spíš to budou ale asi jen takové změny pro změny, aby se neřeklo že ta nová verze je vlastně skoro stejná než ta předcházející.
Nechci ale jen za každou cenu kritizovat! Uvedu příklad toho co mi v Ubuntu třebas chybí a jistě by to ledaskdo využil:
Jakýsi dokumentační soubor - chcete - li log, který by třebas i za dva roky prozradil, jaká zatržítka, kolečka - prostě fajfky jste při instalaci svého Ubuntu na svůj počítač zvolili. Aby jste později pracně neřešili co jste zvolili, nebo nezvolili, jestli jste velikost oddílů zvololi ručně či defaultně, jestli máte šifrovaný domovský adresář atp. Jsem snad první koho tohle napadlo???
Pokud instaluje Ubuntu člověk poprvé, musí být z některých věcí dost zmatený a na vážkách, i když povídání při instalaci sice nějaké je, ale je strohé...
Hlavně když se u zeleného bargrafu disku třebs dočtete: Tento počítač neobsahuje žádný operační systém!!! Je to blud bludů, protože víte že na počítači určitě máte ještě Windows i jiné... viz:
http://www.pctip.wbs.cz/Instalace-Ubuntu-904-na-exter-USB-HDD.htmlAle klid! Ono to začátečníkovi přece jen napotřetí určitě podaří, bude li mít dost trpělivosti a času. Mezi tím si ovšem rozsype Windows které mu tam jakž takž chodily, tak že alespoň to vezme z jedné vody na čisto, přeformátuje celý disk a všechno znova. Huráááááááááááá.
V tom horším případu ho finančně "podojí" nějaký SW odborník.
Tohle je ale právě to první, co spoustu lidí - nových zájemců o Linux odradí.
Když už ho to přestane bavit, tak po rekonstrukci SW počítače se vrátí zpět ke svým starým "dobrým" Windows, které sice často proklínali ale budiž,... nějak chodily!!!
Na Linux pak tito zhrzelí zájemci plivají kudy jen chodí a většinou už o něm nechtějí ani slyšet!
Myslím si že je to ale škoda, a že vývojáři Linuxu by se nad touto skutečností měli hluboce zamyslet !Přímo u instalace by měl být proto jakýsi textový soubor, který podrobněji vysvětluje kroky a případná úskalí instalace a v zájmu každého "instalatéra"
by mělo být, tento "návod" mít při instalaci při ruce !
Hladká a blbuvzdorná instalace Ubuntu by měla být priorita č. 1 . Zatím mi to však tak vůbec nepřipadá.
Jenom velicí šťourové a záhadologové chtějí ledasčemus přijít na kloub a nevzdávají to !!!
Všichni jsou v této badatelské činnosti však limitováni časem.
Prostě Linux, nebo chcete - li Ubuntu by měl zvládnout nainstalovat i mírně pokročilý uživatel počítače. A to pochopitelně s použitím GRUBu, aby mohl z tabulky voleb spouštět jak svoje stařičké Windows tak i Linux.
Vždyť je to snad v zájmu Linuxu ne ?. Nebo se mýlím ?