Fórum Ubuntu CZ/SK

Ubuntu pro osobní počítače => Instalace, aktualizace a spouštění => Téma založeno: shimmy 30 Leden 2008, 18:58:19

Název: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 18:58:19
dobrý den, zakoupil sem si Acer 5920G s předinstalovaným OS WVista. Nyní bych si však chtěl k vistám nainstalovat ještě linux...konkrétně Ubuntu... Ale když si chci vytvořit nový oddíl pro linux, tak mi to nefunguje. nainstaloval sem si Acronis, vidím tam 4 partitiony.. C:\(112GB) D:\(108GB) klasicky z výroby a potom ještě nějakej PQSERVICE(velikost cca 10 GB) a NTFS(velikost cca 3 GB)... chtěl bych si vytvořit ještě jeden oddíl, ale pokáždé, když nějakou jednotku zmenším a chci vytvořit novou, tak mi to napíše, že to není možné... nevíte někdo co s tím? nemohli byste mi kdyžtak poradit jak to udělat, aby mi to šlapalo? prozatím díky...
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: Vojtěch Trefný 30 Leden 2008, 19:02:02
chtěl bych si vytvořit ještě jeden oddíl, ale pokáždé, když nějakou jednotku zmenším a chci vytvořit novou, tak mi to napíše, že to není možné... nevíte někdo co s tím?
Vzhledem k tomu, že už tam máte čtyři primární oddíly, tak nemůžete další vytvořit, protože limit primárních oddílů na jeden disk jsou právě čtyři...
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 19:06:48
Zkoušel si to z LiveCD nebo ve windowsech? Jesli ve win tak zkus LiveCD a partition editor (gparted)

A hle zatimco sem psal tak přišlo vysvětlení, tak též děkuju.
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 19:09:08
Vzhledem k tomu, že už tam máte čtyři primární oddíly, tak nemůžete další vytvořit, protože limit primárních oddílů na jeden disk jsou právě čtyři...

To od výrobce ntb není vůbec pěkné, že? Mohl použít logický oddíly.
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 19:16:23
takže když jeden smažu tak pak budu moct normálně vytvořit další?
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 19:18:55
Počkáme co řekne Guru ale obávam se, že si pak stejně nebudeš moct dát samostatnej oddíl na /home a ani na swap a navíc nevim jak je to u ntb ale pozor aby sis třeba nesmazal inistalačku windowsů, jak to vůbec je když se koupí ntb se systémem, máte k tomu instalaci?
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 19:25:46
mno on je tam oddíl s tou instalací, ale já už sem si tu instalaci vypálil na DVD, takže by neměl bejt problém to asi přeinstalovat... btw, jak mám potom teda ty linuxe nainstalovat? pujde mi to vůbec? omlouvám se možná za hloupý otázky, ale jsem začátečník...
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: Vojtěch Trefný 30 Leden 2008, 19:27:07
takže když jeden smažu tak pak budu moct normálně vytvořit další?
Ano. Být vámi, tak si zjistím, co je zač ten 3GB oddíl a pokud není nutný, tak bych ho smazal...

Pak si vytvoříte prázdné místo a na něm vytvoříte rozšířený oddíl a na něm budete moci udělat více logických jednotek.
Chápu, že možná netušíte o čem mluvím, pro více informací o oddílech a jejich druzích - http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskov%C3%BD_odd%C3%ADl
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 19:32:28
takže pokud to dobře chápu, tak když jeden s těch disků smažu, a vytvořím jinej, třeba B:\ o velikosti 20GB, tak potom při instalaci už jenom vyberu tu jednotku o 20GB a ono si to samo uspořádá ty oddíly \swap atd.? nb to musím všechno udělat ručně?
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 19:35:01
jedině ručně!
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 19:37:37
Když jeden oddíl odstraníš a ostatní zmenšíš abys dostal víc místa než 3GB, tak potom klidně až při instalaci ubuntu si to vytvoříš, neni to težky,taky uvažuj aby to volný místo bylo spojitý.
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 19:40:02
Když jeden oddíl odstraníš a ostatní zmenšíš abys dostal víc místa než 3GB, tak potom klidně až při instalaci ubuntu si to vytvoříš, neni to težky,taky uvažuj aby to volný místo bylo spojitý.

takže při instalaci ubuntu potom zvolím při výběru disku ručně? a potom musím vytvořit teda ty oddíly \swap \home a tak?
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 19:40:42
A taky bychom se měli zeptat jesli /boot nemusí bejt na primárním oddíle, jesli nemusí, tak vytvoříš logický ext3 - připojný bod "/" a další logický ext na "/home", jesli máš aspoň GB ram a obejdeš se bez hybernace tak swap osobně nedoporučuju, zvlášť když nemáš místa na rozdávání :)
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 19:44:46
RAM mám 2GB...co se týče velikosti disku, já stejně hodlám jednotku C:\ zmenšit... takže mi pak vznikne cca 30-40 GB jako by na linuxe, ale myslím že mi na ně bude stačit asi tak 15 gb... btw, potom bych chtěl aby se mě to při bootování systému zeptalo jestli chci spustit linux nb vista? na tom musím v instalaci taky nějak zapracovat?
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 19:46:01
ale z logickýma oddílama v linuxu zkušenosti nemam, páč na disku s ubuntu mam primarní C logický D E F a potom primární / a primární /home
A taky při vytváření toho oddílu při instalaci sem tan viděl právě volby "primární" nebo "logická", ale logická se právě musí dát do toho rozšířenýho oddílu, takže nevim jesli se ten vytvoří automaticky na celý volný místo nebo jesli si ho musíš radši nejřív vytvoříš v partition editoru.
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 19:48:59
btw, potom bych chtěl aby se mě to při bootování systému zeptalo jestli chci spustit linux nb vista? na tom musím v instalaci taky nějak zapracovat?

Na poslední stránce instalace musí bejt zaškrtnuto něco jako instalovat grub.
edit: ale mělo by to bejt zaškrtlý rovnou samo...
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 19:52:43
ale z logickýma oddílama v linuxu zkušenosti nemam, páč na disku s ubuntu mam primarní C logický D E F a potom primární / a primární /home
A taky při vytváření toho oddílu při instalaci sem tan viděl právě volby "primární" nebo "logická", ale logická se právě musí dát do toho rozšířenýho oddílu, takže nevim jesli se ten vytvoří automaticky na celý volný místo nebo jesli si ho musíš radši nejřív vytvoříš v partition editoru.

ty jo, tak teď sem z toho uplně mimo ;D... to nevím jak to teda udělám... asi poprosím nějakýho profíka, aby mi to udělal, nb nevim...chvílema nějak netuším o co se jedná :( myslel sem, že to bude trošku jednoduší... že vytvořím jeden disk pro linux a ono už ho to uspořádá podle sebe, ale nějak zjišťuju, že to teda asi nebude žádná procházka růžovým sadem
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 20:03:48
Ale jo neboj se je to fakt v pohodě...normálka ten jeden primár odstraň zmenši přilehlej oddíl abys vytvořil spojitý místo a přinejhoršim pro začátek na první pokus si vytvoř teda jenom  (edit: primární)  ext3 připojenej jako "/" a pohoda...Výhoda oddělenýho /home je vtom že tam většina aplikací má svoje nastavení, data apod,takže po reinstalaci ubuntu o to nepřídeš.
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 20:07:26
Nebo po vytvoření místa spust z liveCD partition editor a vytvoř tam něco jako linux extended a v něm pak dvě (tři pokud chceš mít swap) logický ext3 oddíly a potom při instalaci jim jenom nastavíš ty přípojný body "/" "/home" (swap), ale tuto prosím nejprv schválit někým kdo nepoužívá linux měsíc jako já :)
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 20:11:58
Nebo po vytvoření místa spust z liveCD partition editor a vytvoř tam něco jako linux extended a v něm pak dvě (tři pokud chceš mít swap) logický ext3 oddíly a potom při instalaci jim jenom nastavíš ty přípojný body "/" "/home" (swap)

já to teda zkusím teď o prázdninách... jenom jestli to dobře chápu... takže "/" a "/home" sou 2 na sobě nezávislý oddíly? jak by teda měly bejt velký?
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 20:17:26
"/" (aneb root) si klíďo dej nemíň 10GB, až budeš zkoušet všechny možný bomba gamesy a výborný programy aby ti nedošlo místo :) a u home záleží jesli ho hodláš využívat pro ukládání dat, jesli data budeš mít stejně na ntfs oddílu (jako já :( ) tak ti home stačí kolem 1 GB na ty nastavení.A nečekej na prázdniny, večer už můžeš pařit armagetron advanced..... ;D

jo a ty oddíly sou na sobě nezávislý, ...jeden sformátuješ, druhej se nezmění...

edit: jéé on už večer je... a sakra
edit2: a armagetron advanced rozhodbě neber jako nejlepší linuxáckou gamesu, ale podle mě je to jedna z nejzábavnějších her na světě :)
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 20:24:40
takže ten /home mi bude sloužit pro data jako sou písničky, video a tak? jestli jo, tak to já budu mít stejně na NTFS aby to bylo sdílený s windows...  já už to stejně vidim, že pokud se mi podaří instalace, tak budu zase tvořit s ovladačema ;D... no sem na to zvědavej teda:D
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 20:28:56
takže ten /home mi bude sloužit pro data jako sou písničky, video a tak? jestli jo, tak to já budu mít stejně na NTFS aby to bylo sdílený s windows...  já už to stejně vidim, že pokud se mi podaří instalace, tak budu zase tvořit s ovladačema ;D... no sem na to zvědavej teda:D

budeš se divit, s ovladačema nebudeš řešit nic...(snad) krom toho že povolíš nesvobodný ovladač pro grafárnu.
a aplikace si pak jen "naklikáš" ze seznamu kde hledáš podle klíčových slov, fakt pecka.Chtěl sem linux jen jako zálohu pro případ pádu widlí, ale už sem měsíc téměř stále jenom v linuxu :)

edit:a věz, že všechno co ze začátku budeš považovat za problém a překážku se brzy vyjasní. Aspoň tak to mam já, už ubuntu pokrývá cca 90% mých potřeb a většinou sem spokojenější než ve windowsech, ze začátku bych to odhadoval sotva na 50%....uvidíš během prvních dvou týdnů :)
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 20:35:40
mno snad máš pravdu... myslel sem s ovladačema na webku, touchpad nb tak...ale tak snad nebude žádnej problém :) aspoň v to pevně doufám ;D
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 20:39:59
Noo, myslim, že by stim neměly být problémy. Mě šel třeba bluetooth rovnou, Kdyžtak sem dáš dotaz, někdo ti poradí příkaz s deseti parametrama, zadáš ho do konzole a pohoda :)
edit: A když budeš chtít začátečnický rady tak neváhej a klíďo mi rovnou posílej zprávy.
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 20:49:56
ok, tak du smazat ty skrytý oddíly v těch winech... tu zálohu už sem si vypálil, pak tam hodim to live CD a du to teda zkusit... to sem na to sám zvědavej jak to dopadne:D.... jinak zatim, díkes za pomoc, dost si mi pomoh ;)
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 20:51:51
koukni se ve win jesli na tom 3GB oddílu neni pagefile (já ho třeba mam i ve woknech na samotnym swap oddílu, ale rozumný řešení bych u woken sotva čekal pokud si ho nedáš sám)
nevim jak ve vistě, ale v xp tento poč..výkon...tak něco, nemůžu se kouknout :) nejsem ve woknech :)
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 21:50:22
tak se mi to parádně posralo:( sem si vypálil tu zálohu smazal ty disky skrytý, při instalaci sem něco *censored* a teď sem v prdeli... píše mi to, že chybí BOOTMGR... takže nemám visty ani linux:( sakra práce
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 30 Leden 2008, 22:03:25
ups,  :o skus najít někde ve fóru obnova grub, nebo založit nový vlákno aby si všim někdo zkušenější a přinejhoršim můžeš spustit přes win install obnovovací konzoli a přes help najít něco jako fixboot nebo fixmbr, nevim přesně.
Ale založ každopádně nový vlákno stou hlášku bootmgr,
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 30 Leden 2008, 22:11:18
mno zkusím to ještě nějak udělat přes ten linux... vyhledat chyby na C... a třeba to pomůže, třeba taky, ael aspoň to zkusim... už nemám co zkazit :)
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: klasyc 31 Leden 2008, 00:13:28
Teď by to asi chtělo napsat, jak jsi postupoval. Taky by se hodilo uspořádání disku po instalaci - bootni si livecd a napiš nám, jaké máš oddíly... Nevím nic o tom 3GB oddílu, ale některé notesy mají skrytou partiton pro zálohu systému, takže pokud se Windows vykašej, tak se nechá zkopírovat už nainstalované Windowsy z téhle partiton. Možná si smazal tuhle zálohu - na tom by nebylo nic špatného, pokud tam Windows neměly zavaděč... A myslím, že to se úplně nabízí... Nechci strašit, ale pokud to je tak, jak píšu, tak je možné, že Win nemají zavaděč a pak sou v háji... Problém je v tom, že na obnovu grubu stačí tři příkazy z konzole, Windows to řeší vložením instalačního CD... No ale v každém případě by tam měl najet minimálně GRUB. Kam jsi ho instaloval? Do MBR nebo do boot sektoru linuxové partiton? Hádám ale, že jsi zvolil instalaci do bootsektoru partiton /, protože hláška o chybějícím BOOTMGR je typickým projevem toho, že jsi smazal soubor ntldr a další (aspoň u winXP) - a ty asi byly na té skryté partiton...

Abychom mohli určit přesnou diagnózu, potřebujeme víc informací. Ale já bych to viděl na opravu instalace Vist a potom na obnovu grubu...

Jo a k těm partitnám - jsou primární - maximálně 4 - můžou to být různé typy (NTFS, FAT, Ext2) - jedním z typů je i extended partiton, která může obsahovat další - logické oddíly (NTFS, FAT, Ext2...). Extended partiton je tedy řešením v případě, že chcete víc než 4 oddíly...

Linux se může narozdíl od např. DOSu instalovat i do logického oddílu - nevadí mu to. Osobně bych před instalací prostě jenom nechal na disku někde volné místo a tuším, že Linux by při instalaci měl to volné místo najít a nabídnout jeho automatické využití...

Jinak v principu stačí na Linux jedna partiton - /, swap se dává běžně, je fakt, že máte hodně RAM, ale já bych ho tam ze zvyku dal... /home dělat nemusíte - adresář home se pak uloží přímo na oddíl /. Výhoda odděleného /home je v tom, že můžete zformátovat / a osobní data a nastavení Vám zůstanou. Např. je to výhodné, pokud chcete zkoušet různé linuxové distribuce a nechce se Vám dělat zálohy. Pokud si ale s Linuxem chcete jen pohrát, tak bych home zvlášť nedával. Pak Vám akorát buď na / nebo na /home dojde místo a budete v loji...
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: ady709 31 Leden 2008, 17:01:12
Osobně bych před instalací prostě jenom nechal na disku někde volné místo a tuším, že Linux by při instalaci měl to volné místo najít a nabídnout jeho automatické využití...

Mě z toho co mi nabízel za možnosti automatického využití vstávaly hrůzou vlasy na hlavě :) ... ale v tomhle případě  to vlastně nemuselo být od věci.
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: shimmy 31 Leden 2008, 22:13:56
jn, asi sem smazal ten zavaděč a i instalaci těch systémů, takže sem si to dneska dal přeinstalovat a musim si někde sehnat cd s vistama:( ale to nějak pořešim...stejně pak chci ty linuxe zkusit:D jednou se to musí povést 8) aspoň doufám... jinak díky všem za rady... akorát sem nějak nepochopil jak vytvočit na tom primárním oddíle, ten logickej... jinak už trochu vím, jak to asi pracuje :)
Název: Re: dělení disku
Přispěvatel: klasyc 01 Únor 2008, 19:46:01
jn, asi sem smazal ten zavaděč a i instalaci těch systémů, takže sem si to dneska dal přeinstalovat a musim si někde sehnat cd s vistama:( ale to nějak pořešim...stejně pak chci ty linuxe zkusit:D jednou se to musí povést 8) aspoň doufám... jinak díky všem za rady... akorát sem nějak nepochopil jak vytvočit na tom primárním oddíle, ten logickej... jinak už trochu vím, jak to asi pracuje :)

Použij návod na obnovu grubu a můžež zkoušet linux, než seženeš Vísty  ;D Akorát musíš grub instalovat do MBR:

1.  Nabootujte LiveCD

2.  Otevrete terminal

3.  Spustit "sudo grub"

4.  "find /boot/grub/stage1". Objevi se neco jako "(hd0,3)".

5.  "root (hd0,3)".

6.  "setup (hd0)"

7.  Vypadnout z grub "quit".

8.  Restartovat system - hotovo.