Fórum Ubuntu CZ/SK

Ostatní => Tipy a triky pro Linux => Téma založeno: TIBOR 04 Říjen 2009, 14:09:02

Název: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: TIBOR 04 Říjen 2009, 14:09:02
Ubuntu od verzie 9.10 KK používa na zavedenie systému Grub2. Grub2 má oproti Grub úplne inú filozofiu zápisu konfiguračných súborov.
Súbory používané v Grub2.

/boot/grub/grub.cfg
Tento súbor nieje určený na manuálnu úpravu a je generovaný príkazom update-grub2 pričom informácie berie z konfiguračných suborov.
Konfiguračné súbory:

/etc/grub.d
Adresár obsahujúci konfiguračné skripty.

/etc/grub.d/00_header
Načíta nastavenia z /etc/default/grub, vrátane vizuálnej prezentácie, časový limit, a terminál možnosti.

/etc/grub.d/05_debian_theme
Nastaví pozadia, farby textu, a tém.

/etc/grub.d/10_linux
Vytvorí menu zo základných kernelov v /boot/grub/.

/etc/grub.d/20_memtest86+
Ak existuje súbor /boot/memtest86+.bin, vloží ho do menu.

/etc/grub.d/30_os-prober
Pri nájdení iných OS ich zahrnie do menu.

/etc/grub.d/40_custom
Šablóna pre pridávanie poznámok „vlastné menu“.

/etc/default/grub
Tento súbor je náhrada za /boot/grub/menu.lst a prevádza sa v ňom zakladné nastavenie správania menu.
Nastavenia z týchto menu sa importujú do súboru grub.cfg príkazom update-grub2. Tento príkaz je potrebne previesť po každej zmene v konfiguračných súboroch.

Nastaveni /etc/default/grub
Súbor obsahuje.
Kód: [Vybrat]
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entrys
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"



This file contains information formerly contained in the upper section of Grub Legacy's ''menu.lst'' and items contained on the end of the kernel line. The items in this file can be edited by a user with administrator (root) privileges. Grub developers have have placed explanatory comments within the file itself.

GRUB_DEFAULT=0      Nastavuje predvolenú položku pri bootovaní. Obsahuje číselne alebo slovné nastavenie.
   GRUB_DEFAULT=0
      Môže mať hodnotu 0-ľubovolné číslo podľa položiek v menu. 0 predstavuje prvú položku, 1 druhú       atď.
   GRUB_DEFAULT=save
      Toto nastavenie si zapamätá poslednú zvolenú položku menu a pri ďalšom bootovaní ju ponúkne ako       predvolenú. Bude vysvietená a spustená v prípade, že nevyberiete inú položku v menu.

GRUB_TIMEOUT=10    Počet sekúnd koľko sa má zobrazovať menu. Hodnota -1 zobrazuje menu bez odpočítavania.

GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0    Základné nastavenie tohto menu zavisí od zistenia ďalšieho OS v PC.
   Ak je detekovaný iný OS, menu sa zobrazí.
   Ak ďalší detekovaný OS nieje, menu je skryté.
      Pri boote bude táto ponuka skrytá ak je na začiatku znak #.
   Pre hodnotu čísla 0 nebude menu zobrazené a nepríde k oneskoreniu bootovania.
   Pre hodnotu 1 a viac bude bootovanie oneskorene o túto hodnotu v sekundách a menu bude zobrazene.
      Ak je hodnota 0 tak môžte zobraziť menu stlačením SHIFT v čase kedy sa ma zobraziť menu Grub-u.

GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true    Zobrazenie odpočítavania.
   true – Nezobrazuje sa odpočítavanie. Obrazovka je čierna.
   false – Počítadlo sa zobrazí na obrazovku s pozadím na dobu určenú hodnotou v položke    GRUB_HIDEN_TIMEOUT.

GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`     Určuje názov v menu.(Ubuntu, Xubuntu)

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"      Umožňuje nastaviť podrobnejší výpis počas bootovania.

GRUB_CMDLINE_LINUX=""      Obdoba príkazu alloptions požívaného v predchádzajúcom menu.lst.

#GRUB_TERMINAL=console    Odkomentovanie vypne grafický terminál(grub).

#GRUB_GFXMODE=640x480    

#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"  Odkomentujte pokiaľ nechcete v menu položku recovery.

Píšte nezrovnalosti ktoré ste tu našli.

Čerpané z
https://wiki.edubuntu.org/Grub2
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Grub2
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: Kedrigern 12 Říjen 2009, 21:00:31
Nějak nevidím (a zrovna u grubu se mi nechce hrát s nastavením a zkoušet), kde se nastavují parametry zavedení kernelu (chci změnit rozlišení konzole).
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: Yontalcar 12 Říjen 2009, 21:19:11
parametry bootování se nastavují přes proměnné GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT a GRUB_CMDLINE_LINUX v /etc/default/grub
rozlišení konzole by se mělo nastavovat pomocí proměnné gfxpayload v prostředí GRUBu
Kód: [Vybrat]
set gfxpayload=ŠÍŘKAxVÝŠKAxHLOUBKA
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: daks 13 Říjen 2009, 12:01:41
Já bych rád, aby bootovací menu zůstalo skryté i v případě více OS a zobrazilo se mi jen po stisku Esc, pokud nic nestisknu, bootuje se položka GRUB_DEFAULT - tak jako u stávajícího Grubu. Ale vypadá to, že tohle nastavit nejde, menu se zobrazí vždy.
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: Yontalcar 13 Říjen 2009, 12:21:40
Já bych rád, aby bootovací menu zůstalo skryté i v případě více OS a zobrazilo se mi jen po stisku Esc, pokud nic nestisknu, bootuje se položka GRUB_DEFAULT - tak jako u stávajícího Grubu. Ale vypadá to, že tohle nastavit nejde, menu se zobrazí vždy.
mělo by to jít (ale nezkoušel jsem):
http://grub.enbug.org/Hiddenmenu (http://grub.enbug.org/Hiddenmenu)
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: daks 13 Říjen 2009, 13:45:29
Z návodu mi není jasné, kam ty příkazy vložit.
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: Yontalcar 13 Říjen 2009, 18:39:56
Z návodu mi není jasné, kam ty příkazy vložit.
Citace
This can be done in a /etc/grub.d/XX_script.

edit: teď se dívám, že stačí v /etc/default/grub nastavit proměnnou GRUB_HIDDEN_TIMEOUT
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: MarkoSVK 13 Říjen 2009, 21:16:18
Zaujmave. Vypadá to že grub 2 podporuje aj nadesingovanie http://grub.gibibit.com/Themes :) . Je bezpečne a vhodne nahodiť grub 2 na 9.04?
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: daks 14 Říjen 2009, 08:16:38
Z návodu mi není jasné, kam ty příkazy vložit.
Citace
This can be done in a /etc/grub.d/XX_script.

edit: teď se dívám, že stačí v /etc/default/grub nastavit proměnnou GRUB_HIDDEN_TIMEOUT

Nastavení GRUB_HIDDEN_TIMEOUT jsem zkoušel, i všechny možné kombinace s nastavením GRUB_TIMEOUT, ale menu se pořád zobrazuje. Dokonce jsem někde vygooglil nastavení GRUB_HIDDENMENU=true, ale to taky nefunguje. Možná je to tím, že to testuju v 9.04, kde je myslím nižší verze než v 9.10.
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: TIBOR 14 Říjen 2009, 10:36:46
Z návodu mi není jasné, kam ty příkazy vložit.
Citace
This can be done in a /etc/grub.d/XX_script.

edit: teď se dívám, že stačí v /etc/default/grub nastavit proměnnou GRUB_HIDDEN_TIMEOUT

Nastavení GRUB_HIDDEN_TIMEOUT jsem zkoušel, i všechny možné kombinace s nastavením GRUB_TIMEOUT, ale menu se pořád zobrazuje. Dokonce jsem někde vygooglil nastavení GRUB_HIDDENMENU=true, ale to taky nefunguje. Možná je to tím, že to testuju v 9.04, kde je myslím nižší verze než v 9.10.
Ja som mal presne opacny problem. Nemohol som menu zobrazit a hlavne to odpocitavanie ale pripisoval som to tomu ze to testujem vo virtualboxe.
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: Yontalcar 14 Říjen 2009, 11:20:38
Nastavení GRUB_HIDDEN_TIMEOUT jsem zkoušel, i všechny možné kombinace s nastavením GRUB_TIMEOUT, ale menu se pořád zobrazuje. Dokonce jsem někde vygooglil nastavení GRUB_HIDDENMENU=true, ale to taky nefunguje. Možná je to tím, že to testuju v 9.04, kde je myslím nižší verze než v 9.10.
Jo, je to tím - dopiš na konec souboru /etc/grub.d/00_header
Kód: [Vybrat]
cat << EOF
echo -n "Press 'ESC' to enter the menu... "
if sleep --verbose --interruptible 10 ; then
  set timeout=0
fi
EOF
a nezapomeň smazat nebo zakomentovat řádek
Kód: [Vybrat]
set timeout=${GRUB_TIMEOUT}
@MarkoSVK
no, GRUB2 používám více než rok a žádné problémy jsem s ním neměl

@TIBOR
zkus v /etc/default/grub odkomentovat
Kód: [Vybrat]
GRUB_TERMINAL=consolejestli to zabere, tak to je virtualboxem
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: daks 14 Říjen 2009, 17:48:12
To Yontalcar: Díky, funguje to.
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: LABE 18 Říjen 2009, 01:23:49
Zdravím ,
hledal jsem hodně o obnově Grubu,ale to nepasuje na můj problém.Byl jsem odkázán na Grub 2 ...

Celý můj problém vznikl likvidací Windows 7 a vytvořením nové partition a instalace Win XP Pro. Partitions Linuxu jsem se ani nedotkl - jsou tak , jak do poslední chvíle byly ..A teď bych potřeboval na jeden z mých hdd nainstalovat nový Grub , aby bylo možno pouštět i Ubuntu.

Všechny možné výpisy z mého systému najdete zde : http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,39546.0.html (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,39546.0.html)


Můj oddíl s Ubuntu je sdb3 pracující na ext4 . Na sdb 4 mám swap.

Můžete mi někdo poradit ? A jelikož jsem jen mírně pokročilý , prosím , o kompletní rady ...
O Ubuntu nechci a nemohu přijít - mám v něm i účetnictví ... :'(

Díky T
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: pivik 01 Listopad 2009, 09:26:02
Jak se do Grub2 přidají Windows? Jsem v tom nějak ztracen... :D
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: Vitaa 01 Listopad 2009, 09:59:30
Jak se do Grub2 přidají Windows? Jsem v tom nějak ztracen... :D

http://blogs.koolwal.net/2008/12/28/windows-xpvista-dual-boot-does-not-boot-from-grub2-or-grub-pc/
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: beer 07 Listopad 2009, 00:35:14
/boot/grub/grub.cfg
Tento súbor nieje určený na manuálnu úpravu a je generovaný príkazom update-grub2 pričom informácie berie z konfiguračných suborov.
Mne ten příkaz nefunguje... Potřeboval bych, aby se mi Grub 2 aktualizoval, respektive jádro, které se zavádí...

root@medved-laptop:/home/medved# update-grub2
Program 'update-grub2' lze nalézt v následujících balících:
 * grub-pc
 * grub-coreboot
 * grub-efi-amd64
 * grub-efi-ia32
 * grub-ieee1275
Zkuste: apt-get install <vybraný balík>
update-grub2: command not found
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: TIBOR 07 Listopad 2009, 07:31:42
A pouzivas grub2? Pozri ci mas na disku tie ostatne subory
/boot/grub/grub.cfg
/etc/grub.d/00_header
/etc/grub.d/05_debian_theme ...
/etc/default/grub
a ci mas nainstalovany grub-pc. Co asi nemas.
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: beer 13 Listopad 2009, 00:27:57
nemám: /etc/grub.d/05_debian_theme ...

místo tohoto /etc/default/grub

mám /etc/default/grub.ucf-old

Místo Grub-PC mám Grub... Nainstaluji tedy Grub-PC a uvidím, snad nabootuju...
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: pumpkin 23 Listopad 2009, 01:47:23
Teď jsem si nainstaloval grub-pc (a odinstaloval grub) a všecko jede bez problémů.
Nevíte někdo jak jde změnit ten vzhled toho boot screenu?
A ještě mám jednu otázku. Před instalací grub-pc, když jsem do terminálu zadal
Kód: [Vybrat]
grub --version tak mi pěkně vyjela verze mojeho grubu. Teď mi nevyjede nic, znamená to tedy, že ten grub-pc "není normální grub" ale nějaká alternativa?
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: Yontalcar 23 Listopad 2009, 09:10:04
@pumpkin
pomocí $ grub --version jsi volal jen emulátor GRUBu
GRUB2 žádný emulátor defaultně nemá, takže to nejde
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: pumpkin 23 Listopad 2009, 12:41:05
no a zatím to vypadá tak, že ten GRUB2 nefunguje tak jak má. Najede mi pěkně bootovací screen kde si vybírám do čeho chci nabootovat. Ale je tam:

CHAINLOAD GRUB2
When you have verified GRUB2 works, you can use this command to complete the upgrade:upgrade-from-grub-legacy
a pod tím je seznam bootovacích možností.

Takže jsem poprvé klikl na Chainload GRUB2 a najel mi GRUB2 a jeho bootovací screen. Po restartu jsem to chtěl zkusit znova, ale najela mi zase ta stejná obrazovka. Tak jsem tentokrát zkusil dát "When you have verified..." ale to mi vypsalo chybu Error 11: Unrecognized device string.

Nevíte co s tím?
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: Reta 23 Listopad 2009, 14:08:36
pumpkin: Odpověď je ve tvém příspěvku.

Citace
CHAINLOAD GRUB2
When you have verified GRUB2 works, you can use this command to complete the upgrade:upgrade-from-grub-legacy

www.google.com/translate
Citace
Pokud jste zkontrolovali grub2 funguje, můžete použít tento příkaz k dokončení upgrade: upgrade-from-grub-legacy

Postup instalace Grub2 na wiki: http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#Uprgrade_.28Ubuntu_9.04.2B-.29
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: pumpkin 23 Listopad 2009, 19:00:37
Já myslím, že si nerozumíme (nebo nerozumím já). Poté co zvolím
Kód: [Vybrat]
When you have verified... mi naskočí ta chyba
Kód: [Vybrat]
Error 11: Unrecognized device string Po stisknutí libovolné klávesy mě to hodí zpět na tu stejnou obrazovku kde je možnost Chainload GRUB2 nebo When you have...
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: Yontalcar 23 Listopad 2009, 19:16:37
Já myslím, že si nerozumíme (nebo nerozumím já). Poté co zvolím
Kód: [Vybrat]
When you have verified... mi naskočí ta chyba
Kód: [Vybrat]
Error 11: Unrecognized device string Po stisknutí libovolné klávesy mě to hodí zpět na tu stejnou obrazovku kde je možnost Chainload GRUB2 nebo When you have...
Nabootuj do ubuntu a spusť
Kód: [Vybrat]
sudo upgrade-from-grub-legacy
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: pumpkin 23 Listopad 2009, 21:10:10
povedlo se:D ale napadá mě otázka: je nějaký zásadní rozdíl mezí grub1 a grub2?
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: Odra 23 Listopad 2009, 21:39:55
Zdravím,

Je zde nějaká změna pokud bych chtěl obarvit písmo v USPLASHi jak je to popsáno zde na wiki
(http://wiki.ubuntu.cz/Obarven%C3%AD%20konzole (http://wiki.ubuntu.cz/Obarven%C3%AD%20konzole)) nebo stačí nějak zeditovat soubor

/etc/grub.d/05_debian_theme
viz.
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash -e

source /usr/lib/grub/grub-mkconfig_lib

set_mono_theme()
{
  cat << EOF
set menu_color_normal=white/black
set menu_color_highlight=black/white
EOF
}

# check for usable backgrounds
use_bg=false
if [ "$GRUB_TERMINAL_OUTPUT" = "gfxterm" ] ; then
  for i in {/boot/grub,/usr/share/images/desktop-base}/moreblue-orbit-grub.{png,tga} ; do
    if is_path_readable_by_grub $i ; then
      bg=$i
      case ${bg} in
        *.png) reader=png ;;
        *.tga) reader=tga ;;
        *.jpg|*.jpeg) reader=jpeg ;;
      esac
      if test -e /boot/grub/${reader}.mod ; then
        echo "Found Debian background: `basename ${bg}`" >&2
        use_bg=true
        break
      fi
    fi
  done
fi

# set the background if possible
if ${use_bg} ; then
  prepare_grub_to_access_device `${grub_probe} --target=device ${bg}`
  cat << EOF
insmod ${reader}
if background_image `make_system_path_relative_to_its_root ${bg}` ; then
  set color_normal=black/black
  set color_highlight=magenta/black
else
EOF
fi

# otherwise, set a monochromatic theme for Ubuntu
if ${use_bg} ; then
  set_mono_theme | sed -e "s/^/  /g"
  echo "fi"
else
  set_mono_theme
fi
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: Firzen 23 Listopad 2009, 23:56:13
Lidi, nemohl by mi někdo vysvětlit, jak se do toho nového super extra zavaděče přidá další OS? Na netu je hromada návodů, jak si změnit nějaký přiblblý obrázek a rozlišení, ale tahle základní věc nikde!  Mám pocit, že vývojáři GRUBu 2 se trochu odchýlili od cíle projektu, když tyhle funkce vytvářeli a když konfiguraci rozeseli po celém systému, jen ne do /boot. Už mě to vážně dost vytáčí. >:(

Je někde nějaký normální návod pro lidi, kteří chtějí pomocí zavaděče zavádět systémy?
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: RRRadek Neužil 20 Říjen 2010, 09:55:32
Nějak nemohu přijít na to jak a kam zapsat do /etc/default/grub -> acpi=off
Takhle ho pokaždé musím ručně zapisovat při startu což je docela nepohodlné.  >:(
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: RRRadek Neužil 20 Říjen 2010, 10:19:17
Nějak nemohu přijít na to jak a kam zapsat do /etc/default/grub -> acpi=off
Takhle ho pokaždé musím ručně zapisovat při startu což je docela nepohodlné.  >:(

Tak už vím tak si také odpovím.

do řádku v /etc/default/grub upravím řádek GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=off"
soubor uložím a poté ještě updatuji grub2 příkazem sudo update-grub2  ;)
Název: Re: Grub2 - zaklady
Přispěvatel: brdokoky 20 Říjen 2010, 10:48:40
Lidi, nemohl by mi někdo vysvětlit, jak se do toho nového super extra zavaděče přidá další OS? Na netu je hromada návodů, jak si změnit nějaký přiblblý obrázek a rozlišení, ale tahle základní věc nikde!  Mám pocit, že vývojáři GRUBu 2 se trochu odchýlili od cíle projektu, když tyhle funkce vytvářeli a když konfiguraci rozeseli po celém systému, jen ne do /boot. Už mě to vážně dost vytáčí. >:(

Je někde nějaký normální návod pro lidi, kteří chtějí pomocí zavaděče zavádět systémy?

Ono by to malo ist automaticky.

sudo update-grub

Ak bu si to chcel podrobnejsie vediet

https://help.ubuntu.com/community/Grub2 (https://help.ubuntu.com/community/Grub2)

https://help.ubuntu.com/community/Grub2#Reinstalling%20from%20LiveCD (https://help.ubuntu.com/community/Grub2#Reinstalling%20from%20LiveCD)

a ved je to tu aj na fore

http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,42267.0.html (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,42267.0.html)