Fórum Ubuntu CZ/SK

Ubuntu pro osobní počítače => Multimédia => Téma založeno: walken 21 Březen 2010, 02:12:20

Název: Sekane HD video
Přispěvatel: walken 21 Březen 2010, 02:12:20
Ahoj, mam problem s hd videem 720p ve formatu .mkv. Zatimco ve Windows jede naprosto bez problemu (sice vytizi procesor na cca 90%, ale muzu posouvat vpred, vzad, menit audio streamy i titulky a jede plynule), v Ubuntu se obraz trha nebo uplne zasekne, posouvat vpred co vzad se v podstate neda. K prehravani pouzivam SMPlayer. Konfigurace meho PC je: Athlon XP 2500+, 512MB RAM, GeForce FX5200.
Diky za rady
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: jadd 21 Březen 2010, 13:19:25
Co chceš na to říct, nedodal jsi nic o konfiguraci desktopu.
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: backman 21 Březen 2010, 17:00:45
Mam podobny problem ale iba zo zvukom v tom video. Vypnute vsetky efekty prostredia vypada to na problem kodekov.
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: Kedrigern 21 Březen 2010, 17:02:41
720p *.mkv mi jedou lépe v Linuxu než ve win (narozdíl třeba od .mp4).

Pro přehrávání používám vlc, mplayer a občas (omylem) Totem, mohl bys to zkusit v tom vlc a čistém mplayeru, abychom věděli, že to není nějaká blbost v smplayeru?
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: Martingt89 21 Březen 2010, 23:44:10
Ak nieco na prehravanie HD tak jedine XINE, prehrava video o vela lepsie ako vlc...
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: walken 21 Březen 2010, 23:58:56
Co chceš na to říct, nedodal jsi nic o konfiguraci desktopu.

A ze bys treba upresnil co tou konfiguraci konkretne myslis? Takovyhle rady vazne pomuzou.

Pokud to spustim v cistem Mplayeru obraz se zastavi na prvni snimku filmu a dal bezi je zvuk, ve VLC to jede silene trhane a obraz se navic obcas rozpada na kosticky.


Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: Kedrigern 22 Březen 2010, 15:19:44
Ještě nám pověs máš svobodné či nesvobodné ovladače od Nvidie?
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: walken 22 Březen 2010, 18:31:00
Ovladace mam od nVidie, samy se nainstalovaly pri prvnim pusteni Ubuntu. Ale netusim jestli jsou svobodne ci nesvobodne.
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: backman 27 Březen 2010, 20:17:38
No co sa tyka mna (*.mkv video) tak vlc(trha zvuk), totem(trha zvuk), xine(popredu zvuk), mplayer(doteraz sa mi nepodarilo spustit ho)

Zostava: AMD Athlon X2 6000+, 3GB DDR2 800mhz, Nvidia GeForce 9500GT 1GB DDR2

Najnovsie ovladace od Nvidie, efekty prostredia vypnute
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: Kedrigern 27 Březen 2010, 22:06:06
No vypadá to na špatnou podporu HW, ten HW je dle mého odhadu (nejsem s ním nějak intimně seznámen) na hranici HD.

Co znamená nepodařilo se spustit u mplayeru?
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: Roman Vacho 27 Březen 2010, 22:34:19
No co sa tyka mna (*.mkv video) tak vlc(trha zvuk), totem(trha zvuk), xine(popredu zvuk), mplayer(doteraz sa mi nepodarilo spustit ho)

Zostava: AMD Athlon X2 6000+, 3GB DDR2 800mhz, Nvidia GeForce 9500GT 1GB DDR2

Najnovsie ovladace od Nvidie, efekty prostredia vypnute
Nevím. Ze zoufalství bych si zkompiloval Mplayer s podporou VDPAU(nepletu si to?).
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: Iljusin 28 Březen 2010, 10:32:38
Podpora VDPAU je pouze u některých karet GeForce řady 8xxx a 9xxx. Viz readme vdpau driveru:

The NVIDIA driver for Linux, Solaris, and FreeBSD provides initial VDPAU support for some GeForce 8xxx and 9xxx series GPUs.  Please see the VDPAU announcement on the nvnews.net Linux forum for further details.
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: backman 28 Březen 2010, 12:27:07
No vypadá to na špatnou podporu HW, ten HW je dle mého odhadu (nejsem s ním nějak intimně seznámen) na hranici HD.

Co znamená nepodařilo se spustit u mplayeru?

HW je na hranici HD ??? Nechapem... mal som pred tym 7600GS a mensiu pamet a sli mi pustat HD filmi. Aj s tymto HW idu. Len prave s .mkv mam problem.
Mplayer pise Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: Roman Vacho 28 Březen 2010, 12:33:59
No vypadá to na špatnou podporu HW, ten HW je dle mého odhadu (nejsem s ním nějak intimně seznámen) na hranici HD.

Co znamená nepodařilo se spustit u mplayeru?

HW je na hranici HD ??? Nechapem... mal som pred tym 7600GS a mensiu pamet a sli mi pustat HD filmi. Aj s tymto HW idu. Len prave s .mkv mam problem.
Mplayer pise Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device
Máš nastaven špatný video filtr(zkus to přehodit). Youtube 720p a 1080p jede?
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: backman 28 Březen 2010, 13:28:00
No vypadá to na špatnou podporu HW, ten HW je dle mého odhadu (nejsem s ním nějak intimně seznámen) na hranici HD.

Co znamená nepodařilo se spustit u mplayeru?

HW je na hranici HD ??? Nechapem... mal som pred tym 7600GS a mensiu pamet a sli mi pustat HD filmi. Aj s tymto HW idu. Len prave s .mkv mam problem.
Mplayer pise Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device
Máš nastaven špatný video filtr(zkus to přehodit). Youtube 720p a 1080p jede?

jj youtube ide bez problemov
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: Kedrigern 28 Březen 2010, 17:23:19
Tak pokud jede youtube, tak problém v HW není.

Pokud karta podporuje akceleraci, tak zkus stáhnout XBMC, což je multimediální centrum a velmi dobře spolupracuje s HW akcelerací.
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: Iljusin 28 Březen 2010, 23:38:06
No vypadá to na špatnou podporu HW, ten HW je dle mého odhadu (nejsem s ním nějak intimně seznámen) na hranici HD.

Co znamená nepodařilo se spustit u mplayeru?

HW je na hranici HD ??? Nechapem... mal som pred tym 7600GS a mensiu pamet a sli mi pustat HD filmi. Aj s tymto HW idu. Len prave s .mkv mam problem.
Mplayer pise Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device
Předpokládám, že jsi použil právě mplayer s podporou vdpau a ten se snaží to využít. Tvoje karta však vdpau (což je HW podpora) neumí, proto to skončí onou chybou. Stačí když v nastavení mplayeru použiješ výstup na nějaký tam uvedený typ X11 a začne fungovat. Ovšem jestli trhaně nebo ne, to nevím. Zkus tam různé výstupy, uvidíš jestli bude nějaká změna.
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: macu 29 Březen 2010, 07:26:08
dej v Smplayeru Možnosti - Nastavení - Obecné - karta Audio a u Výstupní ovladač dej Pulse

možná pak bych ještě doporučil nainstalovat gnome-alsamixer, mělo by to pomoci při sekání u posouvání vpřed/vzad
Název: Re: Sekane HD video
Přispěvatel: backman 08 Duben 2010, 20:18:08
problem bol vo filme.... z ineho zdroja siel v pohode v 1080p