Fórum Ubuntu CZ/SK

Ubuntu pro osobní počítače => Internet a sítě => Téma založeno: Dirtas 10 Duben 2010, 15:20:07

Název: iptables - výpadky
Přispěvatel: Dirtas 10 Duben 2010, 15:20:07
Zdravím, předem upozornuji, že jsem v linuxu začátečník a tak mé formulace mohou znít velmi neodborně.

Tak tedy k problému.
Rozběhl jsem na svém datovém serveru ubuntu, které funguje bez jakýchkoliv problémů již skoro půl roku. Nicméně jsem si řekl, že bych mohl udělat něco pro bezpečnost a tak jsem si chtěl rozběhat primitivní firewall pomocí iptables.
Syntaxe jsem zkusil následující:

iptables -A INPUT -i eth0 -s 192.168.1.1 -j ACCEPT
iptables -A INPUT DROP

a

iptables -P INPUT DROP
iptables -A INPUT -i eth0 -s 192.168.1.1 -j ACCEPT


Oboje "funguje" stejně. Z dané IP se přihlásím v pořádku, z jiné se pakety ztrácejí.
Nicméně při poslechu hudby zaznamenávám cca každých 10 minut krátký (20 sekund) výpadek (hudba se zasekne). Vůbec netuším, čím by to mohlo být způsobeno a tak jsem založil tento topic.
Jen dodám, že jsem zkoušel souběžně s výpadkem mít puštěný ping na server a ping běžel bez problému <1ms.

Pokud by někdo věděl, tak budu velmi vděčný.
Předem díky.
Název: Re: iptables - výpadky
Přispěvatel: ladarozan 15 Duben 2010, 18:28:15
Dejte sem odkaz na tu muziku, ať nás to víc posoudí, může to být zdrojem.
Název: Re: iptables - výpadky
Přispěvatel: Dirtas 16 Duben 2010, 16:37:28
Naprosto obyčejné mp3 192kbps přehrávané přes Winamp. Zkoušeno několikrát a bez iptables přehrává bez problémů.
Název: Re: iptables - výpadky
Přispěvatel: Roman Vacho 16 Duben 2010, 17:31:02
Potom zbývá sledovat jednotlivé procesy dle zátěže a jejich priorit.
Název: Re: iptables - výpadky
Přispěvatel: Dirtas 16 Duben 2010, 21:05:28
To jsem zkoušel také pomocí příkazu TOP. Ano, během výpadku se mi zdálo, že se samba(proces) restartovala (na chvili zmizela ze seznamu a poté se opět objevila). Nicméně také mohla jen snížit zátěž a zmizet mimo obrazovku.
Podle reakcí usuzuji, že výše uvedené příkazy by měly fungovat bez problémů. Nepomohla by třeba čistá instalace? Né že by to mohlo být nějak zprasené. Na tom serveru běží pouze samba vedle základního jádra.